Voedingsmiddelen waardoor je aankomt… of niet!

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Elk voedingsmiddel voorziet je lichaam van een bepaalde hoeveelheid voedingsstoffen. Gezien hun voedingswaarde kunnen sommige voedingsmiddelen je doen aankomen. Concreet moet je op je hoede zijn voor calorierijk voedsel en je dagelijkse inname beperken. In alle gevallen is het belangrijk om te onthouden dat “te veel slecht is”. Dus hier zijn 10 voedingsmiddelen die je goed in de gaten moet houden in je dieet.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Kaas

Kaas is een goede bron van eiwitten, calcium en vitamine A, B2 en B12. Regelmatige consumptie van dit voedingsmiddel beschermt je tegen bepaalde vormen van kanker en ook tegen osteoporose. Er zijn veel soorten op de markt waaruit je kunt kiezen, afhankelijk van je voorkeuren. Je kunt kiezen tussen koemelk en geitenmelk.

Ces aliments qui font grossir.
Gedroogde kazen kun je beter vermijden vanwege hun hoge vetgehalte.

Gedroogde kazen zijn bijzonder dikmakend vanwege hun hoge vetgehalte. Het is daarom aan te raden om ze zo min mogelijk te eten of ze zelfs te vermijden als je een vermageringsdieet volgt.

100 gram kaas levert tussen de 100 en 400 calorieën. 100 gram fromage frais bevat ongeveer 100 calorieën.

Melk

Melk is rijk aan eiwitten, vooral leucine, een essentieel aminozuur. Het is aan te raden om het te drinken na een fysieke inspanning als je effectief spiermassa wilt opbouwen.

Ces aliments qui font grossir.
Met mate geconsumeerde melk is niet dikmakend.

Het is daarom aan te raden om een gematigde hoeveelheid te drinken wanneer je niet veel energie verbruikt, vooral bij het ontbijt, om te voorkomen dat je aankomt.

100 g magere melk levert ongeveer veertig calorieën.

Brood

Brood is rijk aan koolhydraten en arm aan vet. Het bevat ijzer, vitamine B1, proteïne, magnesium en voedingsvezels. Het levert de energie die je nodig hebt om de dag door te komen en vermoeidheid te voorkomen.

Ces aliments qui font grossir.
Je kunt het beste kiezen voor volkorenbrood.

Het is de moeite waard om te weten dat industrieel stokbrood de bloedsuikerspiegel doet stijgen en ervoor zorgt dat vet wordt opgeslagen in de buik. Bovendien creëert het een gevoel dat je aanmoedigt om steeds meer te eten. Het wordt daarom niet aanbevolen om af te vallen. Kies in plaats daarvan voor volkorenbrood (ongeveer 300 calorieën per 100g) voor een gezond dieet.

Aardappelen

Eet aardappelen vanwege hun magnesium, koolhydraten, vezels en kalium. Deze groente bevordert gewichtstoename alleen als hij gebakken wordt gegeten.

Ces aliments qui font grossir.
Als je wilt afvallen, kun je aardappelen het beste in saladevorm eten.

100 gram aardappel bevat ongeveer 80 calorieën (ongeveer 180 voor chips!). Regelmatige consumptie van dit voedsel balanceert een dieet als je het combineert met andere gezonde ingrediënten en zolang je het niet overdrijft. In ieder geval kun je het het beste als salade eten.

Zeevruchten

Garnalen, kreeften en inktvis zijn uitstekende eiwitbronnen, met aminozuren die vergelijkbaar zijn met die in vis. Zeevruchten bevatten ook veel vitamine B12, wat essentieel is om het lichaam te helpen rode bloedcellen aan te maken tegen bloedarmoede. Het bevat ook vitamine B3 en B6.

Ces aliments qui font grossir.
Zeevruchten moeten niet overmatig worden gegeten.

Regelmatige consumptie kan leiden tot gewichtstoename, maar af en toe eten houdt je lichaamsmassa constant. Vermijd dus om zeevruchten meer dan één keer per week te koken. Voor een gezond dieet stoom je zeevruchten en vermijd je gefrituurd voedsel zoveel mogelijk.

100 gram zeevruchten levert ongeveer 100 calorieën.

Bananen

Bananen bevatten fructose, sacharose, glucose, vitaminen, mineralen, fosfor, vezels en eiwitten. Deze rijke samenstelling maakt bananen een essentieel ingrediënt voor het lichaam om goed te functioneren. En het levert voldoende energie om het lichaam te versterken als het moe is.

Ces aliments qui font grossir.
Bananen worden aanbevolen voor afslankdiëten.

De zoete smaak suggereert dat bananen dikmakers zijn. Dit idee is onjuist en dit voedingsmiddel is zelfs geschikt voor een afslankdieet. Donuts en gefrituurd voedsel moeten echter worden vermeden om gewichtstoename te voorkomen. Eet ze in plaats daarvan gewoon of in een smoothie om er de vruchten van te plukken.

100 gram banaan bevat ongeveer 90 calorieën.

Koud vlees

Charcuterie is er in vele soorten: worst, spek, ham, mortadella, chorizo en nog veel meer. Je kunt ze in talloze gerechten gebruiken. Ze bevatten vitamine B1, essentieel voor de verwerking van koolhydraten die door het lichaam worden opgenomen, en B3, belangrijk voor de energieproductie.

Ces aliments qui font grossir.
Het is raadzaam om de consumptie van vleeswaren te matigen.

Dagelijkse consumptie van vleeswaren verhoogt de lichaamsmassa en stelt je bloot aan chronische aandoeningen zoals kanker en hoge bloeddruk. Het is beter om het af en toe te eten.

100 gram vleeswaren leveren ongeveer 280 calorieën.

Eieren

Eieren bevatten eiwitten, verschillende vitaminen en ijzer. 60 gram van dit voedsel levert een vijfde van de dagelijkse eiwitbehoefte van het menselijk lichaam. De aminozuren die het bevat helpen het lichaam ook om goed te functioneren.

Ces aliments qui font grossir.
Eieren op zich zijn niet dikmakend.

Eieren geven je een vol gevoel en worden over het algemeen gebruikt als eetlustremmer. Regelmatige consumptie is niet dikmakend, maar ze gebruiken om gebak, pasta of beignets te bereiden kan leiden tot gewichtstoename. Kies in plaats daarvan voor een eenvoudige bereiding, vooral gekookte of hardgekookte eieren.

Een gemiddeld ei bevat ongeveer 90 calorieën, maar dit kan snel oplopen afhankelijk van hoe het wordt gekookt en bereid.

Gedroogde groenten

Veel mensen gebruiken peulvruchten als alternatief voor vlees vanwege hun hoge eiwitgehalte. Ze bevatten onder andere vezels en magnesium, die bijdragen aan de spiersynthese. Het eten van deze voedingsmiddelen vermindert ook het risico op hart- en vaatziekten en kanker.

Ces aliments qui font grossir.
Peulvruchten versterken het cardiovasculaire systeem.

We raden aan om één of twee keer per week voldoende peulvruchten te eten om de voordelen te plukken zonder gewichtstoename te riskeren.

100 gram gekookte peulvruchten leveren gemiddeld 100 calorieën.

Chocolade

De energiewaarde van chocolade hangt voornamelijk af van de samenstelling. Pure chocolade bevat de minste calorieën vanwege het lage vetgehalte. Bovendien is de cacao die erin zit een goede bron van magnesium. Het is veel beter voor je gezondheid dan fancy versies (melk, gevuld, enz.).

Ces aliments qui font grossir.
Vermijd het eten van grote hoeveelheden chocolade.

Ongeveer 30 gram pure chocolade, wat overeenkomt met drie standaard vierkanten, bevat ongeveer 100 calorieën. Dit is de aanbevolen hoeveelheid om niet aan te komen.

Alle voedingsmiddelen zijn essentieel, zelfs de voedingsmiddelen die de reputatie hebben dikmakend te zijn. Je moet ze alleen met mate eten.

Ontdek andere artikelen over voedingsmiddelen die je kunnen doen aankomen… of niet: