Woordenlijst voeding en diëtetiek

In mijn streven naar een gezonde, evenwichtige levensstijl is kennis de eerste stap naar welzijn. Daarom breng ik je dit kleine lexicon van voeding en diëtetiek, een niet-uitputtende gids met de belangrijkste termen en concepten met betrekking tot voeding, voeding en gezondheid.

Mijn doel is om je een toegankelijke bron te bieden, of je nu nieuw bent op het gebied van voeding of al bekend bent met een aantal van deze termen. Of je nu op zoek bent naar informatie over essentiële voedingsstoffen, populaire diëten of meer specifieke concepten zoals de glykemische index of antioxidanten, je vindt het hier allemaal, met af en toe een speciaal artikel!

Ik hoop dat deze woordenlijst je inspireert om de boeiende wereld van voeding en gezondheid te verkennen.


1. Calorieën: Calorieën zijn de meeteenheid voor de energie in het voedsel dat we eten. Ze voorzien ons lichaam van de energie die het nodig heeft om zijn vitale functies en onze dagelijkse activiteiten uit te voeren.

2. Voedingsstoffen: Voedingsstoffen zijn de essentiële bestanddelen van het voedsel dat ons lichaam voedt. Ze zijn onderverdeeld in macronutriënten (eiwitten, vetten, koolhydraten) die in grote hoeveelheden nodig zijn en micronutriënten (vitaminen, mineralen) die in kleine hoeveelheden nodig zijn.

3. Eiwitten: Eiwitten bestaan uit essentiële aminozuren die een cruciale rol spelen bij de opbouw en het herstel van lichaamsweefsels. Ze zijn essentieel voor het behoud van een sterk immuunsysteem en een optimale spierfunctie.

4. Lipiden: Lipiden, ook bekend als vetten, zijn een geconcentreerde bron van energie. Ze spelen een belangrijke rol bij de absorptie van vetoplosbare vitamines en zijn essentieel voor de gezondheid van de hersenen, hormoonregulatie en de bescherming van interne organen.

5. Koolhydraten: Koolhydraten zijn de belangrijkste energiebron van ons lichaam. Ze worden onderverdeeld in eenvoudige suikers (glucose, fructose) en complexe suikers (zetmeel) die ons lichaam afbreekt om energie te leveren.

6. Voedingsvezels: Vezels zijn complexe koolhydraten die ons lichaam niet kan verteren. Ze spelen een belangrijke rol bij het reguleren van de darmtransit, het voorkomen van constipatie en het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten.

7. Vitaminen: Vitaminen zijn essentiële stoffen voor veel chemische reacties in het lichaam. Ze zijn nodig voor het goed functioneren van het immuunsysteem, groei, metabolisme en de gezondheid van botten, huid en haar.

8. Mineralen: Mineralen zijn chemische elementen die essentieel zijn voor verschillende fysiologische processen, zoals botvorming, regulatie van de waterbalans en zenuwprikkelgeleiding.

9. Antioxidanten: Antioxidanten zijn verbindingen die de lichaamscellen helpen beschermen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen, waardoor het risico op bepaalde chronische ziekten wordt verminderd.

10. Glykemische index (GI ): De glykemische index meet het effect van een koolhydraathoudend voedingsmiddel op de bloedsuikerspiegel. Voedingsmiddelen met een lage glykemische index geven glucose langzamer af, wat gunstig kan zijn voor diabetesbeheer en verzadiging.

11. Evenwichtige voeding: Evenwichtige voeding betekent het eten van een verscheidenheid aan voedingsmiddelen die alle noodzakelijke voedingsstoffen in de juiste hoeveelheden leveren om een goede gezondheid te behouden en voedingstekorten te voorkomen.

12. Voedselallergeen: Een voedselallergeen is een stof in bepaalde voedingsmiddelen die bij bepaalde mensen een allergische reactie teweegbrengt.

13. Voedselintolerantie:Voedselintolerantie treedt op wanneer het lichaam moeite heeft met het verteren van bepaalde voedingsmiddelen, vaak door een gebrek aan specifieke spijsverteringsenzymen.

14. Vegetarisch dieet: Een vegetarisch dieet sluit de consumptie van vlees, vis en soms andere dierlijke producten uit. Vegetariërs mogen zuivelproducten en eieren consumeren, afhankelijk van hun voorkeur.

15. Veganistisch dieet: Een veganistisch dieet sluit alle dierlijke producten uit, inclusief vlees, vis, zuivelproducten, eieren en honing.

16. Mediterraan dieet: Het mediterraan dieet is een voedingsmodel geïnspireerd op de eetgewoonten van mediterrane landen, rijk aan fruit, groenten, volle granen, olijfolie, vis en noten. Het wordt in verband gebracht met tal van gezondheidsvoordelen, waaronder een verminderd risico op hart- en vaatziekten.

17. Biologisch voedsel: Biologisch voedsel wordt geproduceerd zonder het gebruik van pesticiden, synthetische meststoffen of genetisch gemodificeerde organismen (GGO’s). Ze worden geteeld in overeenstemming met milieu- en dierenwelzijnsnormen.

19. Sporenelementen : Sporenelementen zijn essentiële mineralen die in zeer kleine hoeveelheden nodig zijn voor de goede werking van verschillende enzymatische reacties en stofwisselingsprocessen in het lichaam.

20. Essentiële vetzuren : Essentiële vetzuren, zoals omega-3 en omega-6, zijn vetten die ons lichaam nodig heeft maar niet zelf kan aanmaken. Ze moeten worden geleverd door de voeding.

21. Body mass index (BMI): De body mass index is een veelgebruikte indicator om te beoordelen of iemand een gezond gewicht heeft voor zijn lengte. Het wordt berekend door het gewicht in kilo’s te delen door het kwadraat van de lengte in meters (BMI = gewicht / lengte ^ 2).

22. Emotioneel eten: Emotioneel eten verwijst naar eten als reactie op emoties in plaats van fysieke honger. Dit kan te maken hebben met stress, verveling, verdriet of andere gevoelens.

23. Basaalmetabolisme: Het basaal metabolisme vertegenwoordigt de minimale energie die nodig is om de vitale functies van het lichaam in rust te handhaven, zoals ademhaling, bloedsomloop en temperatuurregeling.

24. Bloedsuiker: Bloedsuiker is de hoeveelheid suiker in het bloed. Een evenwichtige bloedsuikerspiegel is belangrijk voor het behouden van een stabiel energieniveau en het voorkomen van gezondheidsproblemen zoals diabetes.

25. Nutraceuticals: Nutraceuticals zijn voedingsmiddelen of samenstellingen van voedingsmiddelen met eigenschappen die gunstig zijn voor de gezondheid en verder gaan dan hun eenvoudige voedingswaarde. Ze kunnen worden gebruikt voor preventieve of therapeutische doeleinden.

26. Voedingssupplementen: Voedingssupplementen zijn producten die vitamines, mineralen, aminozuren, kruiden of andere stoffen bevatten, bedoeld als aanvulling op de normale voeding en ter compensatie van eventuele voedingstekorten.

27. Insulinerespons: De insulinerespons verwijst naar de hoeveelheid insuline die het lichaam afscheidt als reactie op de consumptie van koolhydraten. Een evenwichtige insulinerespons is belangrijk voor het behoud van een gezond en stabiel metabolisme.