Hoe bereken je de BMI van een vrouw?

De BMI, of body mass index, is een getal dat wordt gebruikt om te beoordelen of ons gewicht als gezond wordt beschouwd in verhouding tot onze lengte. Het wordt berekend door ons gewicht in kilo’s te delen door het kwadraat van onze lengte in meters. Vervolgens gebruiken we categorieën om de BMI te interpreteren: ondergewicht (dun), normaal (gezond gewicht), overgewicht en obesitas. Het is een eenvoudige manier om een algemeen idee te krijgen van onze lichaamssamenstelling, zonder heel precies te zijn.

Bereken je BMI

BMI-resultaten voor vrouwen en interpretatie

Hier is een kleine tabel met de verschillende niveaus van BMI:

LeeftijdOndergewichtNormaal gewichtOvergewichtObesitasMorbide obesitas
18-24 jaren≤1919-2424-2929-39>39
25-34 jaren≤2020-2525-3030-40>40
35-44 jaren≤2121-2626-3131-41>41
45-54 jaren≤2222-2727-3232-42>42
55-64 ans≤2323-2828-3333-43>43
65+ jaren≤3424-2929-3434-44>44
 • Ondergewicht: het gewicht van een persoon is lager dan normaal voor zijn lengte en lichaamsbouw, ook wel “ondergewicht” genoemd;
 • Normaal gewicht: dit is het gewicht dat beschouwd wordt als evenwichtig en gezond voor een persoon, wat overeenkomt met een normale body mass index (BMI);
 • Overgewicht: wanneer het gewicht van een persoon het normale bereik voor zijn lengte en lichaamsbouw overschrijdt, wat aangeeft dat hij overgewicht heeft en gezondheidsrisico’s met zich meebrengt;
 • Obesitas: dit is een aandoening waarbij iemand een aanzienlijke overmaat aan lichaamsvet heeft, wat resulteert in een hoger dan normaal gewicht en gezondheidsproblemen;
 • Morbide obesitas: dit meest gevorderde stadium van obesitas brengt grote gezondheidsrisico’s met zich mee. Zoals de naam al doet vermoeden, gaat het gepaard met ernstige complicaties die levensbedreigend kunnen zijn.

BMI onder normaal

Le cas de l’IMC inférieur à la normale

Er is sprake van ondergewicht als iemand minder weegt dan wat normaal wordt geacht voor zijn lengte en lichaamsbouw. Dit kan te wijten zijn aan verschillende factoren zoals een snelle stofwisseling, onderliggende gezondheidsproblemen, eetstoornissen of spijsverteringsproblemen. Een body mass index (BMI) van minder dan 18,5 wordt over het algemeen beschouwd als een teken van ondergewicht. De gevolgen van ondergewicht kunnen zijn: een verzwakt immuunsysteem, overmatige vermoeidheid, spierzwakte, huidproblemen, hormonale onbalans en verstoringen van de menstruatiecyclus bij meisjes en vrouwen.

BMI boven normaal

Er is sprake van overgewicht als iemand meer weegt dan normaal wordt geacht voor zijn lengte en lichaamsbouw. Dit betekent dat de persoon boven het aanbevolen gewicht voor zijn lengte zit. Een BMI van meer dan 25 wordt over het algemeen beschouwd als een teken van overgewicht.

Er zijn verschillende redenen waarom iemand overgewicht kan hebben:

 • onbalans tussen calorie-inname: de hoeveelheid
 • geconsumeerde calorieën,
 • energie-uitgaven: de hoeveelheid calorieën die wordt verbrand door lichamelijke activiteit en de basale stofwisselingssnelheid,
 • genetische aanleg,
 • slechte eetgewoonten,
 • sedentaire levensstijl,
 • hormonale stoornissen of bepaalde medicijnen.

Overgewicht kan ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid. Het verhoogt het risico op verschillende ziekten, met name hartaandoeningen, diabetes type 2, hoge bloeddruk, bepaalde vormen van kanker en gewrichtsproblemen.

 

Le cas de l’IMC supérieur à la normale

BMI berekenen voor vrouwen

In feite is de formule hetzelfde voor mannen en vrouwen, dus de BMI berekend voor een man is dezelfde als voor een vrouw. We nemen gewoon ons gewicht en delen dat door het kwadraat van onze lengte. Ongeacht het geslacht geldt dezelfde regel.

Voor vrouwen kan het bereiken van de menopauze onze BMI beïnvloeden. Dit komt omdat de hormonen op dat moment in een achtbaan zitten. Het is een beetje alsof ons lichaam begint te dansen op het ritme van het leven! De menopauze kan er ook voor zorgen dat er visceraal vet verschijnt of toeneemt. Het soort vet dat zich in onze buik verbergt en cardiovasculaire gezondheidsproblemen kan veroorzaken.

Waarschuwing: BMI is een benaderende indicator en er is een nauwkeurigere analyse nodig om te begrijpen en onderscheid te maken tussen lichaamsmassa en spiermassa, die dus verward worden in het totale gewicht van het lichaam.
Een atleet kan bijvoorbeeld een BMI hebben die geclassificeerd is als “zwaarlijvig” terwijl het gewicht in wezen gemeten wordt in spieren!