Hoe wordt BMI voor mannen berekend?

De BMI, of body mass index, is een indicator die wordt gebruikt om te beoordelen of ons gewicht als gezond wordt beschouwd in verhouding tot onze lengte. De BMI wordt verkregen door ons gewicht in kilo’s te delen door het kwadraat van onze lengte in meters. Er worden dan categorieën gebruikt om de BMI te interpreteren: ondergewicht (dun), normaal (gezond gewicht), overgewicht en obesitas. Het is een eenvoudig hulpmiddel dat je een algemeen idee geeft van je lichaamssamenstelling, ook al geeft het geen precieze meting.

Bereken je BMI

BMI resultaten voor mannen en interpretatie

Klik hier voor een tabel met de verschillende BMI-niveaus:

LeeftijdOndergewichtNormaal gewichtOvergewichtObesitasMorbide obesitas
18-24 jaren≤2020-2525-3030-40>40
25-34 jaren≤2121-2626-3131-41>41
35-44 jaren≤2222-2727-3232-42>42
45-54 jaren≤2323-2828-3333-43>43
55-64 jaren≤2424-2929-3434-44>44
65+ jaren≤2525-3030-3530-35>44
  • Ondergewicht: dit is wanneer je lichaamsgewicht lager is dan het normale gewicht voor je lengte en gewicht;
  • Normaal gewicht: dit is het ideale gewicht, de juiste balans tussen overgewicht en ondergewicht;
  • Overgewicht: je wordt als te zwaar beschouwd wanneer je de BMI voor normaal gewicht overschrijdt, in welk geval er risico’s zijn voor je gezondheid;
  • Obesitas: wanneer de BMI obesitas aangeeft, is het gezondheidsrisico zeer reëel en kan het leiden tot moeilijkheden en/of ziekte in het dagelijkse leven;
  • Morbide obesitas: dit laatste BMI-niveau brengt grote gezondheidsrisico’s met zich mee. Zoals de naam al doet vermoeden, is dit stadium fataal, met ernstige complicaties.
 

BMI onder normaal

Wanneer iemand minder weegt dan wat als normaal wordt beschouwd voor zijn lengte en lichaamsbouw, spreekt men van ondergewicht. Dit kan worden veroorzaakt door verschillende factoren zoals een snelle stofwisseling, onderliggende gezondheidsproblemen, eetstoornissen of spijsverteringsproblemen. Een body mass index (BMI) van minder dan 18,5 wordt over het algemeen beschouwd als een teken van ondergewicht. De gevolgen van ondergewicht kunnen zijn: een verzwakte immuniteit, overmatige vermoeidheid, spierzwakte, huidproblemen, hormonale disbalans, enz.

BMI boven normaal

Er is sprake van overgewicht als iemand meer weegt dan normaal wordt geacht voor zijn lengte en lichaamsbouw. Dit betekent dat de persoon de aanbevolen gewichtslimiet voor zijn lengte overschrijdt. Een body mass index (BMI) van meer dan 25 wordt over het algemeen beschouwd als een teken van overgewicht.

Er zijn verschillende redenen waarom iemand te zwaar kan zijn, waaronder een onevenwicht tussen calorie-inname (de hoeveelheid geconsumeerde calorieën) en energieverbruik (de hoeveelheid calorieën die wordt verbrand door lichamelijke activiteit en de basale stofwisselingssnelheid), genetische aanleg, slechte eetgewoonten, een zittende levensstijl, hormonale stoornissen of het gebruik van bepaalde medicijnen.

Overgewicht kan het risico op het ontwikkelen van verschillende ziekten verhogen, waaronder hartaandoeningen, diabetes type 2, hoge bloeddruk, bepaalde vormen van kanker en gewrichtsproblemen.

IMC surpoids homme

BMI berekenen voor mannen

Mannen en vrouwen verschillen wat betreft gewicht. Gemiddeld maakt lichaamsvet ongeveer 25% uit van de totale lichaamsmassa bij meisjes, vergeleken met 10-15% bij jongens. De mannelijke stofwisseling, die van nature gespierder is, verbruikt meer energie. Daardoor komen mannen minder aan en vallen ze sneller en gemakkelijker af (gelukkig maar). Dit betekent dat twee mensen, een man en een vrouw, met dezelfde BMI verschillende fysieke kenmerken en een verschillende gezondheidstoestand kunnen hebben, zodat de berekening van de BMI van een vrouw niet verschilt in de cijfers, maar in het fysieke oogpunt. Het zou daarom nodig zijn om de BMI-drempelwaarden te herzien op basis van geslacht om deze index relevanter te maken.

Mannen zijn vaak (maar niet altijd) langer dan vrouwen en hebben meer spiermassa. Daardoor wegen ze van nature meer, vooral omdat hun spiermassa zwaarder is dan hun lichaamsvet.

Waarschuwing: BMI is een benaderende indicator en er is een nauwkeurigere analyse nodig om te begrijpen en onderscheid te maken tussen lichaamsmassa en spiermassa, die dus verward worden in het totale gewicht van het lichaam.
Een atleet kan bijvoorbeeld een BMI hebben die geclassificeerd is als “zwaarlijvig” terwijl het gewicht in wezen gemeten wordt in spieren!