Maakt melk dik?

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Melk heeft altijd deel uitgemaakt van ons dieet. Het wordt in veel verschillende vormen gedronken en op veel verschillende manieren geconsumeerd, maar veel mensen vragen zich nu af of het niet dikmakend is. Ontdek enkele interessante feiten over een drank met vele voordelen.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

De samenstelling van melk

Melk is een eetbare drank die wordt geproduceerd door zoogdieren. Als mensen het over deze drank hebben, bedoelen ze meestal koemelk.

Le lait fait-il grossir
Melk bevat 43% koolhydraten

De macronutriënten die het bevat zijn als volgt verdeeld:

Het bevat :

 • 12% van de voedingsinname ;
 • 25% van de aanbevolen vitamine-inname.

De verschillende soorten melk

Je vindt verschillende soorten melk in de schappen. Ze verschillen van elkaar door de warmtebehandelingen die ze hebben ondergaan en door hun vetgehalte:

 • Vol: minstens 3,5 g/L vet ;
 • Halfvolle: tussen 1,5 en 1,8%/L;
 • mager: minder dan 0,5%/L;
 • Rauw: heeft geen andere behandeling ondergaan dan koeling na het melken;
 • Vers microgefilterd ;
 • Vers gepasteuriseerd: verwarmd tot 72°C gedurende 15 seconden alvorens gekoeld te worden tot minder dan 6°C;
 • Gesteriliseerd: verwarmd tot 115°C voordat het wordt gekoeld;
 • UHT gesteriliseerd: verwarmd tot 140°C gedurende 2 seconden.

Om het plezier te variëren, kan melk ook verschillende transformaties of interessante toevoegingen ondergaan:

 • Toevoeging van voedingsstoffen, proteïnen, vitaminen, mineralen en meer;
 • Wijziging van het lactosegehalte;
 • Toevoeging van smaak;
 • Biologische melk ;
 • Gecondenseerde melk: gezoet of ongezoet;
 • Gedehydrateerd of in poedervorm;
 • Speciaal samengesteld voor kinderen: complexe recepten speciaal voor baby’s en jonge kinderen.

Melk, een zeer rijk voedingsmiddel

Melk bevat een aantal voedingsstoffen die essentieel zijn voor het lichaam:

 • Eiwitten helpen bij de opbouw en het herstel van lichaamsweefsel. Botten, spieren en zelfs antilichamen hebben ze nodig voor een goede gezondheid;
 • Vitamine A draagt bij aan gezonde botten en tanden;
 • Vitamine B12 helpt bij de vorming van rode bloedcellen;
 • Vitamine B6 zet voedsel om in energie en speelt een rol in het weefselregeneratiemechanisme;
 • Vitamine D verbetert de opname van calcium en fosfor;
 • Calcium bevordert de vorming en het behoud van gezonde botten en tanden;
 • Magnesium draagt bij aan gezonde botten, maar is ook betrokken bij het omzetten van voedsel in energie.

Melk levert ook zink, selenium, kalium, pantotheenzuur, thiamine, niacine en riboflavine.

Het eten van calciumrijk voedsel zoals melk kan je helpen gewicht te verliezen. Onderzoekers beweren dat de manier waarop melk wordt geconsumeerd de sleutel is tot het gewenste resultaat: gewichtstoename of gewichtsverlies.

Zorgt melk ervoor dat je aankomt of afvalt?

Melk voor gewichtsverlies

Veel onderzoekers suggereren dat het regelmatig drinken van melk kan helpen bij het afvallen. Dit komt omdat het nicotinamide riboside bevat, een middel tegen zwaarlijvigheid dat gewichtstoename beperkt en tegelijkertijd de spieren stimuleert.

Melk voor gewichtstoename

Er wordt ook gespeculeerd dat melk vet bevat, dat verantwoordelijk is voor gewichtstoename. Onderzoek in de Verenigde Staten heeft aangetoond dat het drinken van meer dan 3 glazen per dag iemands gewicht met 35% doet toenemen.

Voedingsdeskundigen adviseren mensen met ondergewicht om grote glazen volle of halfvolle melk te drinken naast andere zeer voedzame voedingsmiddelen. Een glas volle melk levert 60 calorieën meer dan een glas magere melk.

De gevaren van overmatige consumptie

Zweeds onderzoek concludeert dat te veel melk drinken slecht is voor de gezondheid. Studies tonen aan dat vrouwen die meer dan drie glazen melk per dag drinken meer kans hebben op fracturen. Uit 90% van de statistieken blijkt dat consumptie ook een doodsoorzaak kan zijn.

Le lait fait-il grossir
Te veel melk drinken is schadelijk voor de gezondheid

Aan de andere kant hebben vrouwen die veel kaas en gefermenteerde melkproducten consumeren een lager sterfte- en breukpercentage.

Matige consumptie

Is er een juiste manier om melk te consumeren? Ja! Voedingsdeskundigen adviseren om te variëren met producten in plaats van zich te concentreren op rauwe koemelk.

Ze raden ook aan om dagelijks andere producten op basis van melk te consumeren om het calciumgehalte in evenwicht te brengen en de nadelen te vermijden: yoghurt, kaas, boter en room zijn allemaal afgeleid van melk en leveren min of meer dezelfde voedingsstoffen.

Dit voedingsmiddel heeft veel voordelen en is een essentieel onderdeel van een evenwichtige voeding. De bijproducten hebben vergelijkbare kwaliteiten en zijn er in verschillende vormen.

Een essentieel voedingsmiddel of niet?

Dankzij de voordelen en de voedingsstoffen die het bevat, is melk moeilijk uit je dieet te bannen. Maar voor degenen die dit product niet verdragen, hebben onderzoekers alternatieven gevonden om het gebrek te compenseren.

In sommige recepten wordt melk bijvoorbeeld vervangen door kokosmelk, oliehoudende puree of sojaroom.

Dankzij hun rijke voedingsstoffen zijn eieren ook een uitstekende vervanger. In een cake, bijvoorbeeld, kan het net zo makkelijk het beslag knapperig en romig maken. Hoewel melk essentieel is voor een gezonde groei en onderhoud, kan het de stofwisseling beschadigen en gewichtstoename bevorderen als het niet met mate wordt geconsumeerd. Het is dus belangrijk om je aan de dagelijkse limiet van niet meer dan 3 glazen per dag te houden en het af en toe te vervangen door vervangers zoals sojaroom of ei.