Geconjugeerd linolzuur (CLA): mijn mening & beste prijs

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Geconjugeerd linolzuur (CLA of ALC) heeft veel aandacht getrokken in de fitnessindustrie en wordt steeds populairder bij sporters, bodybuilders en mensen die vet willen verbranden. Geconjugeerd linolzuur, lid van de familie van omega vetzuren, is een mengsel van ten minste 28 positionele en geometrische isomeren van linolzuur, een essentieel omega-6 meervoudig onverzadigd vetzuur. Naast de afslankende eigenschappen biedt dit vetzuur enorme voordelen voor de gezondheid, waaronder spierversterking en verbeterde kracht, kankerbestrijding, botopbouw, het omkeren van atherosclerose, het verbeteren van de spijsvertering en het verminderen van allergieën. In wat volgt, kijken we naar gebruikerservaringen en de prijs van ALC, voordat we eindigen met wat advies over hoe het te gebruiken.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Wat is geconjugeerd linolzuur?

Experts zijn het erover eens dat alle soorten vet (lipiden), of het nu dierlijke producten, eieren, zuivelproducten of oliën, noten, zaden en kokosnoten zijn, bestaan uit vetzuren. Sommige vetten worden als essentieel beschouwd omdat het lichaam ze niet zelf kan aanmaken, terwijl andere niet essentieel zijn omdat het lichaam ze kan aanmaken uit andere voedingsstoffen. Omega-3 meervoudig onverzadigde vetzuren (te vinden in vis, zeevruchten, eieren en bepaalde noten en zaden) en omega-6 meervoudig onverzadigde vetzuren (voornamelijk te vinden in plantaardige oliën, noten en zaden) zijn de belangrijkste voedingsstoffen die essentieel zijn voor de menselijke voeding.

Beide soorten hebben belangrijke, maar enigszins tegengestelde, effecten in het lichaam. Omega-3 staat bekend als ontstekingsremmend, terwijl omega-6 ontstekingsbevorderend is. Het menselijk lichaam heeft beide soorten essentiële vetten nodig om het immuunsysteem, de hormoonhuishouding, de spijsvertering en het zenuwstelsel in balans te houden, wat verklaart waarom er zoveel risico’s verbonden zijn aan vetarme diëten.

Idealiter zou het dieet gelijke hoeveelheden omega-3 en omega-6 vetzuren moeten bevatten. Het standaard westers dieet is echter veel rijker aan omega-6. Daarom ligt dit type dieet aan de basis van de meeste chronische ziekten, waaronder kanker, hartziekten, diabetes, depressie, auto-immuunziekten en dementie.

Onder de verschillende soorten vetzuren zijn verzadigde, enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetten, drie namen die worden gebruikt om de chemische structuur van vetten te beschrijven. Elk type biedt verschillende voordelen en functies dankzij de specifieke effecten op de verschillende systemen van het lichaam. Alle vetzuren zijn ketens van koolstofatomen die met elkaar verbonden zijn door een waterstofbrug. Als elk koolstofzuur gebonden is aan waterstof, wordt een verzadigd vet gevormd; als een paar koolstofatomen een binding vormen, wordt een enkelvoudig onverzadigd vet gevormd; en als er meer dan twee onverzadigde bindingen zijn, wordt een meervoudig onverzadigd vet gevormd.

Bol d'oeufs
Eieren zijn rijk aan vetzuren

Geconjugeerd linolzuur is een type meervoudig onverzadigd vet, meer bepaald een omega-6 vetzuur. Er wordt aangenomen dat sommige microben die in het maagdarmkanaal van herkauwers leven linolzuur omzetten in verschillende vormen van CLA door middel van een proces van biohydrogenering. Volgens professionele experts verandert dit proces de positie en configuratie van de dubbele bindingen in het vet, wat resulteert in een enkele binding in plaats van de dubbele binding.

We denken meestal dat de voedingsmiddelen die we eten maar één soort vet bevatten, maar de waarheid is dat bijna alle voedingsmiddelen uit verschillende soorten vet bestaan. Het belangrijkste omega-6 vet heet linolzuur en komt voor in voedingsmiddelen, waaronder granen en plantaardige oliën (zoals maïs-, saffloer-, zonnebloem- of canolaolie). Van omega-6 oliën is nu bekend dat ze overmatig worden geconsumeerd en daarom gevaarlijk zijn.

Zoals je kunt zien, moeten beide soorten essentiële vetten niet alleen worden verkregen uit de voedingsmiddelen die we eten, maar is het ook belangrijk om ze in de juiste hoeveelheden te consumeren. Geconjugeerd linolzuur is een type omega-6 vet dat meer geconsumeerd moet worden omdat het zich gedraagt als omega-3 voedsel en helpt ontstekingen te verminderen en andere aspecten van de gezondheid te bevorderen. Het helpt ook bij het onderdrukken van honger (door het hongerhormoon ghreline te controleren) en kan het vermogen van het lichaam om voedingsstoffen op te nemen verbeteren. Er zijn 28 verschillende vormen van CLA, maar twee lijken de belangrijkste te zijn. Deze heten ‘c9, t11′ en ’t10, c12′.

Prijs en werkingsmechanisme van CLA

Dit relatief aantrekkelijk geprijsde voedingssupplement vermindert lichaamsvet door de basisstofwisseling te verhogen. Met andere woorden, het helpt het lichaam om voedsel efficiënter om te zetten in energie. Geconjugeerd linolzuur vermindert niet het totale lichaamsgewicht, maar wel het vetgehalte. Dit kan de verhouding vet-spier in het lichaam veranderen. In één onderzoek ontdekten onderzoekers dat mensen die stopten met diëten en geen CLA gebruikten uiteindelijk weer aankwamen in gewicht op de typische manier, ongeveer 75% vet tegen 25% spieren. Deelnemers die stopten met diëten maar CLA bleven nemen, kwamen ook aan, maar met een verhouding van 50:50 tussen spieren en vet.

Volgens voedingsdeskundigen gaan de veronderstelde voordelen van dit goedkope supplement veel verder dan een slankere taille. Andere onderzoeken suggereren dat CLA niet alleen de spierkracht en het uithoudingsvermogen vergroot, maar ook invloed heeft op specifieke ziekten en aandoeningen. Dr. Delbert Dorscheid, een kanker- en astmaonderzoeker aan de University of Chicago School of Pulmonary and Critical Care Medicine, bekeek meer dan 200 wereldwijd gepubliceerde onderzoeken en klinische studies naar de gezondheidsvoordelen van CLA. Een van de bevindingen was dat vrouwen met een verhoogd gehalte aan CLA in hun lichaamsweefsel minder borstkanker hadden. Vergelijkbare resultaten werden gemeld voor darm- en prostaatkanker. En daar houden de voordelen voor de gezondheid niet op: CLA is in verband gebracht met een verbeterde werking van het immuunsysteem en een vermindering van hart- en vaatziekten, diabetes type 2, osteoporose en zelfs allergieën.

Onderzoekers geloven dat CLA een krachtig remmend effect heeft op de ophoping van lichaamsvet, maar de effecten op spieren zijn niet overtuigend. In diermodellen vermindert dit middelmatige supplement sommige, maar niet alle vormen van kanker. Geconjugeerd linolzuur via de voeding is bijzonder effectief in het remmen van borstkanker bij knaagdieren. Sommige dingen, zoals het effect op diabetes, zijn echter niet bewezen. Zelfs als CLA geen wondermiddel tegen kanker blijkt te zijn, zal het waarschijnlijk een zeer populair voedingssupplement blijven.

VETVERBRANDING STIMULEREN MET ALC


 • Gemaakt in Groot-Brittannië
 • Makkelijk in te slikken capsules
 • Eén flesje voor een kuur van 2 maanden
 • Tapering prijzen

ALC nu kopen

De gezondheidsvoordelen van geconjugeerd linolzuur

Deze stof kan worden omschreven als een wondersupplement, omdat het een hele reeks gezondheidsvoordelen heeft. Er is een reden waarom het zo populair is bij bodybuilders en iedereen die wil afvallen.

Helpt bij gewichtsverlies en vetverbranding

Het is misschien moeilijk te geloven, maar het blijkt dat boter een vetverbrandend voedingsmiddel is! In talloze dierlijke en menselijke onderzoeken is aangetoond dat CLA helpt bij vetverlies, wat verklaart waarom het in geconcentreerde vorm een van de populairste afslanksupplementen ter wereld is. Volgens een rapport uit 2009 in het Journal of Nutritional Biochemistry vermindert CLA adipositas (vet) door zijn invloed op het energiemetabolisme, adipogenese, ontsteking, vetmetabolisme en apoptose.

Suppletie met een mengsel van CLA (gelijke concentraties van de isomeren 10,12 en 9,11) of alleen de isomeer 10,12 vermindert de vetmassa, volgens de resultaten van talrijke dierstudies. Van de twee belangrijkste isomeren lijkt 10,12 specifiek verantwoordelijk te zijn voor de anti-obesitas effecten van CLA.

In onderzoeken bij mensen zijn de resultaten van CLA op gewichtsverlies enigszins gemengd, hoewel veelbelovend. Eén onderzoek toonde aan dat het supplementeren van mensen met overgewicht en obesitas met een mengsel van CLA (drie tot vier gram per dag gedurende 24 weken) het lichaamsvet verminderde en de vetvrije lichaamsmassa vergrootte. Andere onderzoeken hebben aangetoond dat CLA ook geen negatief effect heeft op de algehele bloedlipiden, ontstekingsniveaus en insulinerespons bij gezonde volwassenen met overgewicht en obesitas.

Aangenomen wordt dat sommige mensen betere resultaten behalen dan anderen door factoren zoals de combinatie van isomeren, de dosis en duur van de behandeling, geslacht, gewicht, leeftijd en de metabolische toestand van de proefpersonen. Een mogelijk mechanisme waardoor CLA het lichaamsvet vermindert, zou kunnen zijn dat het de energie-inname vermindert of het energieverbruik verhoogt. Eén onderzoek toonde aan dat muizen die vier weken lang een mengsel van CLA kregen hun voedselinname verminderden en hun leverfunctie verbeterden, hoewel onderzoeken niet hetzelfde effect bij mensen hebben aangetoond.

CLA et perte de poids
CLA helpt bij gewichtsverlies

Regulering van de bloedsuikerspiegel

Er zijn sterke aanwijzingen voor een omgekeerd verband tussen de consumptie van CLA in de voeding en het risico op diabetes. De hypothese is dat CLA betrokken kan zijn bij de regulering van insuline. Het is ook bekend dat de beste bronnen van CLA, waaronder gezonde vetten zoals boter of grasgevoerd rundvlees, de bloedsuikerspiegel kunnen stabiliseren en iemand kunnen helpen bij het volgen van een koolhydraatarm dieet dat gunstig is voor het onder controle houden van diabetes.

Verbetert de immuunfunctie en bestrijdt kanker

Geconjugeerd linolzuur heeft in verschillende dierstudies immuunversterkende effecten en kankerwerende activiteiten aangetoond. De CLA die aanwezig is in voedingsmiddelen die rijk zijn aan verzadigde vetten zou de schadelijke effecten van verzadigde vetten kunnen compenseren, wat gunstig is voor alles van bloedsuikercontrole en hormoonregulatie tot natuurlijke kankerpreventie.

Onderzoek toont herhaaldelijk aan dat de kwaliteit van vetzuren in de voeding zeer belangrijk is bij het verminderen van het algehele risico op kanker, en geconjugeerde linolzuren (met name pensinezuur) blijken de gezondheid op een aantal manieren ten goede te komen. Bodybuilders geloven dat een lagere ontsteking een kleiner teken is van schade door vrije radicalen, wat verband houdt met een lager risico op kanker.

CLA lijkt het immuunsysteem en ontstekingsreacties te moduleren en de botmassa te verbeteren. Onderzoek naar de effecten van geconjugeerd linolzuur op het voorkomen van borstkanker is enigszins tegenstrijdig, maar sommige voorlopige onderzoeken suggereren dat een hogere inname van CLA uit natuurlijke voedingsmiddelen in verband wordt gebracht met een lager risico op het ontwikkelen van borstkanker. Andere onderzoeksresultaten suggereren dat het gunstig kan zijn in de strijd tegen kanker van de spijsverteringsorganen en dat het de ontgifting kan verbeteren via een gezondere leverfunctie.

Verminderde allergieën en astmasymptomen

Het eten van CLA-rijk voedsel of het innemen van CLA-supplementen gedurende 12 weken lijkt de symptomen en het algemene welzijn te verbeteren bij mensen met seizoensgebonden allergiesymptomen. Ook blijkt uit onderzoek dat CLA voor astmapatiënten een natuurlijke behandeling zou kunnen zijn voor astma-gerelateerde symptomen. Twaalf weken van supplementatie lijken de gevoeligheid van de luchtwegen en het vermogen om te bewegen te verbeteren.

Verbetering van symptomen van reumatoïde artritis

Vroeg onderzoek suggereert dat CLA gunstig is bij het verminderen van ontstekingen en daardoor auto-immuunziekten zoals reumatoïde artritis. Het nemen van geconjugeerd linolzuur alleen of in combinatie met andere supplementen zoals vitamine E helpt bij artritispatiënten door het verminderen van symptomen, waaronder pijn en ochtendstijfheid. Markers van pijn en ontsteking, waaronder zwelling, werden verbeterd bij volwassenen met artritis die CLA namen in vergelijking met symptomen vóór de behandeling of bij mensen die geen CLA namen, wat betekent dat CLA artritis op natuurlijke wijze kan behandelen.

CLA, complément alimentaire efficace
Geconjugeerd linolzuur wordt in verband gebracht met een aantal voordelen

Verbeterde spierkracht

Hoewel de resultaten enigszins tegenstrijdig zijn, blijkt uit sommige onderzoeken dat het nemen van geconjugeerd linolzuur alleen of in combinatie met supplementen zoals creatine en wei-eiwit kan helpen om kracht te vergroten en vetvrije weefselmassa te verbeteren. Daarom wordt CLA vaak toegevoegd aan bepaalde bodybuildingssupplementen, eiwitpoeders of afslankformules.

Hoe neem ik geconjugeerd linolzuur in?

Geconjugeerd linolzuur supplementen zijn over het algemeen verkrijgbaar in vaste capsule- of vloeibare vorm. CLA supplementen variëren in concentratie, dus zoek naar een product dat ongeveer 80 procent CLA bevat. De aanbevolen dosering van CLA supplementen is 3,4 g of 3.400 mg per dag. Het nemen van linolzuursupplementen in combinatie met eiwitrijk voedsel zoals melk kan de kans op misselijkheid of diarree verminderen.

Richtlijnen voor het kopen en leveren van CLA

Geconjugeerd linolzuur is een supplement en vereist daarom geen recept. Het is verkrijgbaar in winkels met natuurlijke supplementen. De optimale dosering voor CLA is ongeveer 3,4 g. Experts raden aan om een gepatenteerd merk te kopen, omdat sommige merken inconsistente of onvoldoende hoeveelheden geconjugeerd linolzuur kunnen bevatten. Het onderzoek dat de effectiviteit van CLA vaststelde, gebruikte een gepatenteerde vorm van CLA die bekend staat als Tonalin. De gepatenteerde formule van Tonalin is te vinden in een aantal merken.

Volgens gebruikers zijn kruideniers, apotheken, winkels met natuurlijke supplementen en online verkopers allemaal goede keuzes voor wie geconjugeerd linolzuur supplementen wil kopen. Het beste, veiligste en meest effectieve supplement vinden lijkt misschien ontmoedigend, maar met een paar trucjes achter de hand kun je de heilige graal vinden. Kopen bij de apotheek is verreweg de meest aanbevolen optie, omdat het het veiligst is. Maar je moet er wel voor reizen. Online apotheken zijn de ultieme oplossing, omdat er zelfs aan huis geleverd kan worden. Afhankelijk van de gekozen optie kan het product binnen één of twee dagen geleverd worden. Het is absoluut essentieel om geen voedingssupplementen van straatverkopers te kopen.

VETVERBRANDING STIMULEREN MET ALC


 • Gemaakt in Groot-Brittannië
 • Makkelijk in te slikken capsules
 • Eén flesje voor een kuur van 2 maanden
 • Tapering prijzen

ALC nu kopen

Mogelijke bijwerkingen van CLA verkrijgbaar in de apotheek

CLA

CLA wordt als veilig beschouwd wanneer het wordt geconsumeerd als onderdeel van hele natuurlijke voedingsmiddelen of wanneer het via de mond wordt ingenomen in medicinale hoeveelheden die groter zijn dan die in voedsel. Voor sommige mensen kan het innemen van CLA supplementen bijwerkingen veroorzaken zoals maagklachten, diarree, misselijkheid en vermoeidheid.

Met betrekking tot geconjugeerd linolzuur voor kinderen is het het beste om het geven van supplementen aan kinderen te vermijden, omdat er momenteel onvoldoende bewijs is om te weten of langdurig gebruik veilig is. Voedingsbronnen zoals boter en rundvlees zijn echter zeker veilig en worden aangemoedigd, omdat ze niet alleen CLA leveren, maar ook belangrijke voedingsstoffen voor groei en ontwikkeling, waaronder verschillende vitaminen, mineralen en eiwitten.

Mensen die een operatie moeten ondergaan of die in het verleden leverfalen of bloedingsstoornissen hebben gehad, moeten er rekening mee houden dat CLA-supplementen mogelijk niet veilig zijn. Geconjugeerd linolzuur kan de bloedstolling vertragen en het risico op blauwe plekken en bloedingen verhogen, maar ook hier geldt dat het eten van voedingsmiddelen die CLA bevatten geen risico zou moeten vormen.

Mijn gedetailleerde mening

Mijn algemene beoordeling: 4.1/5

Mijn beoordeling houdt rekening met verschillende parameters van de producten die ik probeer. Hier is een korte lijst van de elementen waarmee ik rekening houd:

 • Samenstelling: ik let vooral op micronutriënten en macronutriënten, die een cruciale rol spelen bij gewichtsverlies en gezondheid.
 • Merkbekendheid: dit criterium is belangrijk omdat het moeilijk is om een onbekend merk zonder media-aanwezigheid te vertrouwen, vooral als het om dit soort producten gaat;
 • Prijs: de kosten van het product moeten redelijk zijn, zodat regelmatig gebruik van de maaltijdvervanger mogelijk is zonder al te grote financiële beperkingen;
 • Dosering: het gemak en de praktische inname van de dagelijkse dosis zijn belangrijke factoren om rekening mee te houden, om een gebruik zonder beperkingen of moeilijkheden te garanderen.

Samenstelling: 4,5/5

De samenstelling van ALC bestaat uit geconjugeerd linolzuur, gelatine, glycerine en gezuiverd water.
Geconjugeerd linolzuur is een interessant ingrediënt voor gewichtsverlies en lichaamssamenstelling. Gelatine wordt gebruikt als capsule in supplementen. Glycerine kan worden gebruikt als textuurmiddel of conserveermiddel, maar je moet de bron ervan controleren, die niet expliciet wordt vermeld. Gezuiverd water wordt gebruikt als verdunningsmiddel in het product.
Over het geheel genomen lijkt de samenstelling veelbelovend met geconjugeerd linolzuur, maar voor mij mist het 100% natuurlijkheid, hoewel CLA in dat opzicht best goed lijkt!

Merkbekendheid: 4/5

WeightWorld is een merk dat zich specifiek richt op afvallen en afslankprogramma’s en biedt een brede selectie producten en behandelingen aan die op dit doel zijn afgestemd. Wat deze site onderscheidt is zijn geloofwaardigheid, versterkt door TrustPilot gecertificeerde beoordelingen en solide partnerschappen, wat mij vertrouwen geeft! Ik ben altijd tevreden geweest met mijn bestellingen! Het enige probleem is dat WeightWorld nog geen begrip is geworden en alleen bekend is bij mensen die echt geïnteresseerd zijn in afslanken.

De prijs: 4/5

Voor de prijs vind ik de efficiëntie top! De fles bevat 180 capsules voor het equivalent van 2 maanden behandeling aan een prijs van €11,99, met korting als je 2 of 3 flessen koopt. Als je 1 fles koopt, kost de capsule €0,07, als je 2 flessen koopt, kost de capsule €0,06 en als je 3 flessen koopt, kost de capsule €0,05. Eerlijk gezegd denk ik dat het moeilijk is om dat te overtreffen in termen van kwaliteit/prijs!

Mening over de beste bronnen van geconjugeerd linolzuur

De mening van experts

Volgens een rapport gepubliceerd in het Journal of Food Composition and Analysis zijn de belangrijkste bronnen van geconjugeerd linolzuur boter van grasgevoerde koeien (idealiter biologisch), volle melkproducten (room, melk, yoghurt of kaas), grasgevoerd rundvlees (idealiter biologisch) en schapen- of geitenmelkproducten. Het is echter in kleinere hoeveelheden aanwezig in lamsvlees, kalfsvlees, kalkoen en zeevruchten.

Het aandeel geconjugeerd linolzuur varieert van 0,34 tot 1,07 procent van het totale vet in zuivelproducten (waarmee het de hoogste bron is), gevolgd door ongeveer 0,12 tot 0,68 procent van het totale vet in rauwe of verwerkte rundvleesproducten (de op één na hoogste bron). Als het echter om dierlijke producten gaat, hebben het ras en vooral de kwaliteit van het dieet en de levensstijl van het dier echt invloed op het vet dat je binnenkrijgt als je het eet. Met andere woorden, niet alle bronnen van CLA zijn gelijk.

Fitnesscoaches zijn van mening dat wat het dier heeft gegeten en de omstandigheden waarin het is gehouden van grote invloed zijn op de hoeveelheid CLA die het dier levert. Zelfs het seizoen, de kwaliteit van de grond op boerderijen en de leeftijd van het dier hebben invloed op het CLA-gehalte. Een onderzoek toonde aan dat het CLA-gehalte van rundvlees en zuivelproducten van grasgevoerde koeien 300 tot 500% hoger is dan dat van graangevoerde koeien!

Volgens voedingsdeskundigen bevat grasgevoerd rundvlees meer geconjugeerd linolzuur (en zelfs meer omega-3 en vitaminen) dan vee. Hetzelfde geldt voor de zuivelproducten die we van koeien krijgen, zoals room en boter. Een van de beste manieren om grasgevoerd rundvlees van hoge kwaliteit te vinden, is door het direct van kleine boerderijen te kopen, hetzij door boerenmarkten te bezoeken, lid te worden van een boerengroep of zelfs online. Als je het perfecte product niet kunt vinden, moet je je best doen en je richten op het beperken van industriële en kunstmatige vetten in je dieet.

Advies voor consumenten

Hier zijn enkele beoordelingen die ik op de Weightworld website zag toen ik CLA kocht:

VETVERBRANDING STIMULEREN MET ALC


 • Gemaakt in Groot-Brittannië
 • Makkelijk in te slikken capsules
 • Eén flesje voor een kuur van 2 maanden
 • Tapering prijzen

ALC nu kopen

Conclusie

WeightWorld CLA is een zeer goed product! De samenstelling is bevredigend met geconjugeerd linolzuur, maar ik had liever een 100% natuurlijke samenstelling gezien. Qua prijs biedt het product waar voor je geld met een flesje met 180 capsules voor een kuur van 2 maanden. Voor optimale bronnen van geconjugeerd linolzuur zou je echter moeten kijken naar voedingsmiddelen zoals boter van grasgevoerde koeien en volle zuivelproducten, maar ik weet dat dat niet eenvoudig is. Concluderend is het CLA-product van WeightWorld een goede keuze als het gaat om waar voor je geld!

Trouwens, als je geïnteresseerd bent in vetverbranders, nodig ik je ook uit om mijn gedetailleerde vergelijkende artikel over de verschillende producten op de markt te bekijken. Je vindt er een analyse van de beste vetverbranders die momenteel verkrijgbaar zijn, die je zal helpen de juiste beslissing te nemen om je doelen voor gewichtsverlies te bereiken!

De alternatieven

Over de verschillende producten op de markt gesproken, je kunt hier de beste alternatieven voor vetverbranders vinden: