Verantwoorde diëtetiek: Verminder je keukenafval

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Wat is “verantwoorde diëtetiek”?

Volgens mij is het een echt concept. Het is niemand ontgaan dat we onmiddellijk actie moeten ondernemen om het milieu te beschermen. Ja, maar ondanks alle wilskracht weet je niet altijd waar je moet beginnen en hoe je je gewoonten en je dagelijkse leven moet veranderen.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Er zijn twee kamers in een huis die veel afval produceren: de badkamer en de keuken! Hier wil ik je de eerste sleutels geven om je keukenafval te verminderen en je kastruimte te optimaliseren.

Eerst en vooral is het essentieel om je gewoontes op je eigen tempo te veranderen: het zou natuurlijk ideaal zijn als alles van de ene dag op de andere zou lukken… Maar het is niet zo eenvoudig om gewoontes die al jaren ingesleten zijn, met één vingerknip om te buigen. Daarom gaan we voor een stapsgewijze aanpak.

pates

Stap1: Maak een inventarisatie van het afval dat je produceert.

Er zijn verschillende soorten afval in een keuken:

  • Verpakking en oververpakking: heb je echt kaas nodig in individuele porties, verpakt in was, dan in plastic folie, dan in plastic gaas? Is hele, naakte kaas nog erger? Helaas is alles wat je in de supermarkt koopt verpakt en oververpakt, terwijl dat zelden nodig is. Misschien ga je in het weekend ook wel eens naar de markt: dat is niet altijd beter, met het papier dat alle producten die je koopt inpakt…
  • Groen” afval: dit is het afval dat ontstaat tijdens de bereiding van je maaltijden: schillen, worteldoppen, broccolidoppen, enz. Al dit afval kan tot 50% worden verminderd. Al dit afval kan aanzienlijk worden verminderd en we zullen er later meer over praten.
  • Verspilling door verouderd voedsel: supermarkten moedigen ons aan om grote hoeveelheden te kopen, met promoties en 24 pakken yoghurt, maar meestal hebben we niet zoveel voorraad nodig voor een week en verdwijnt het voedsel onder in onze kasten en koelkast. Uiteindelijk gaat het rotten en wordt het weggegooid. Het is echt zonde om zoveel voedsel te verspillen en zoveel afval te produceren, vind je niet?

Ik nodig je uit om een week lang je eigen balans op te maken: wat heb je weggegooid? Had het vermeden kunnen worden?

café

Stap2: Bereid je voor op verandering.

Om te beginnen moet je jezelf afvragen waarom je je organisatie wilt veranderen: is het alleen voor de planeet? Is het om de zichtbaarheid in je keuken te verbeteren? Is het om je voorraden beter te organiseren/beheren? Is het om geld te besparen? Weten waarom je deze stap zet is essentieel: het is wat je zal leiden in je keuzes en je zal helpen om gemotiveerd te blijven… want ja, het is niet altijd gemakkelijk om gemotiveerd te blijven als niemand in je omgeving deze stap zet.

Om je afval te beperken, moet je je gewoontes veranderen en je aankopen van verpakte goederen beperken. Je hebt dus herbruikbare verpakkingen nodig om boodschappen te doen en om je producten thuis in te bewaren: oude jam- of augurkenpotten zijn in het begin prima! Denk aan stoffen boodschappentassen ter vervanging van papieren/plastic zakken, een boodschappentas en glazen blikken voor verse producten (kaas en vlees). Als je yoghurt eet (yoghurt van dierlijke melk of sojayoghurt), raad ik je aan om ook een yoghurtmaker te kopen – je zult op de lange termijn veel geld besparen!

Begin met het reorganiseren van je kasten: breng je pakken pasta over naar herbruikbare verpakkingen, doe hetzelfde met meel, suiker, linzen… kortom, ruim de verpakkingen op die je kasten verstoppen. Je zult versteld staan hoeveel ruimte je bespaart!

compost

Stap3: Verander!

Om je afvalproductie te verminderen, moet je de manier waarop je koopt, consumeert en kookt veranderen. In het begin lijkt het misschien ingewikkeld, maar onthoud: neem de tijd die je nodig hebt om al deze veranderingen geleidelijk door te voeren.

  • Neemje stoffen zakken en boodschappentas mee naar een winkeltje dat bulk en/of biologische producten verkoopt, of naar de markt. Gebruik je stoffen zakken om je groenten en fruit in te doen en doe producten die geen verpakking nodig hebben (kool, wortels, sla, enz.) direct in je boodschappentas. Doe wat je nodig hebt in bulk met de papieren zakken die je tot je beschikking hebt en zorg ervoor dat je alleen koopt wat je nodig hebt voor maximaal één of twee weken aan droge producten. Heb je al gezien welke producten je in bulk kunt vinden: pasta, rijst, suiker, meel, amandelen, koekjes, snackkoeken… Heb je je ooit gerealiseerd hoeveel onnodige verpakking er in het dagelijks leven is? Als je een ommetje maakt naar de bakker, vergeet dan niet een stoffen zak mee te nemen om je brood in te doen, om de papieren wegwerpzak of -vel te vermijden! Ga naar huis, berg je boodschappen op en maak de balans op van je verpakkingen: helemaal niet slecht, hè?
  • Gebruik naast de stoffen zakken en boodschappentassen ook luchtdichte glazen blikken om je vlees en kaas in te kopen (op de markt, bij je favoriete slager of in je plaatselijke bio/bulk food winkel). Aarzel niet om de winkeliers te vragen of ze je blikken mogen gebruiken – vaak zullen ze dat graag doen. Als je het niet vraagt, krijg je het nooit! Je hebt geen papieren wegwerpzakjes meer nodig! Dat is echt een goede manier om afval te inventariseren na het boodschappen doen, nietwaar?
  • Om je groene afval te verminderen, zijn er veel recepten om fruit- en groenteschillen te gebruiken. Vergeet niet dat als je biologische producten koopt, je de schillen kunt gebruiken: je hoeft je wortelen of aardappelen niet te schillen om ze in de soep te doen, je kunt de toppen van veel groenten gebruiken… Je kunt ook een composteerbak kopen om te voorkomen dat je je groene afval in de vuilnisbak gooit: er zijn allerlei soorten composteerbakken, zelfs voor flats (geurloos, zoals wormencomposters)! Je kunt ook eierschalen, karton (in kleine stukjes en niet bedrukt), papieren handdoeken en tissues (niet bedrukt) weggooien, hoewel er wasbare stoffen versies zijn…

Ik hoop dat mijn eerste advies je heeft geholpen om de dingen duidelijker te zien, en dat er nog meer artikelen over dit onderwerp zullen volgen! Het is nu aan jou!