Winterinfecties bestrijden

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Elke winter brengt infecties met zich mee: verkoudheid, bronchitis, griep…
Maar er zijn enkele eenvoudige dingen die je kunt doen om deze infecties te voorkomen.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Waarom zijn we in de winter vatbaarder voor infecties?

Het immuunsysteem bestaat uit alle afweermechanismen van het lichaam.
Er zijn twee soorten: aangeboren en verworven.
De term immuunrespons verwijst naar het in gang zetten van het immuunsysteem als reactie op een ziekte.

Deze afweermechanismen omvatten natuurlijke barrières: slijmvliezen in de neus, maagsecreties, darmflora (2/3 van de immuniteit), enz.

Zodra de eerste koude periodes aanbreken, met onze snelle levensstijl en veranderingen in temperatuur en vochtigheid, wordt het lichaam blootgesteld aan veel agressie en stress. Er zijn meer virussen en bacteriën aanwezig in de omgeving en door vermoeidheid zijn we vatbaarder voor kleine infecties en virussen van het moment (verkoudheid, griep…). Een onevenwichtige voeding, een gebrek aan bepaalde vitaminen, mineralen en/of spoorelementen en het lichaam is verzwakt. Daarom is het zo belangrijk om goed voor jezelf te zorgen!

Natuurlijk kunnen we ons lichaam helpen om al deze agressors af te weren door je immuunsysteem te versterken. Lichamelijke en geestelijke gezondheid zijn direct gekoppeld aan voeding en slaap. Het is ook belangrijk om stress te bestrijden.

Een uitgebalanceerd dieet en een goede nachtrust zijn de sleutels om fit en goedgehumeurd te blijven. Hier lees je hoe je goed eet, goed slaapt en stress effectief bestrijdt.

infection hiver

Eet goed om je immuunsysteem op natuurlijke wijze te stimuleren

Waar vind je alle essentiële voedingsstoffen, vitaminen en sporenelementen die je nodig hebt om je immuunsysteem te versterken?

Om op ons best te zijn, moeten we eten wanneer we honger hebben en stoppen zodra we vol zitten. Het is belangrijk om je voedselinname te verdelen in 3 maaltijden, die op regelmatige tijden worden gegeten.

Het is belangrijk om gevarieerd te eten om je lichaam te voorzien van alle voedingsstoffen die het nodig heeft om goed te functioneren!

Voedingsstoffen

Ze zijn allemaal nodig om ons lichaam goed te laten functioneren. Ze omvatten eiwitten, vetten, koolhydraten, vitaminen, sporenelementen en vezels.

 • Eiwitten vertegenwoordigen 12 tot 14% van onze inname en worden gebruikt om onze lichaamsweefsels op te bouwen en te vernieuwen. De eiwitten die het best worden opgenomen zitten in vlees, vis, eieren en zuivelproducten.

100g vlees = 18g proteïne = 100g vis, gevogelte of orgaanvlees = 2 eieren = 4 yoghurtjes of 70g Emmentaler kaas = 200g fromage frais.

 • Vetten vertegenwoordigen 30 tot 35% van onze voedselinname en worden gebruikt om onze cellen goed te laten werken. Vetten leveren veel calorieën, maar zijn essentieel voor het functioneren van vitale organen. Varieer met vetbronnen (boter, crème fraîche en vooral plantaardige oliën).

Ze zijn onze belangrijkste energiebron.

40 g zetmeel = 75 g brood (1/3 van een stokbrood) = 50 g beschuit (ongeveer 5 beschuiten) = 50 g bloem = 200 g aardappelen = 150 tot 170 g gekookte pasta = 220 tot 230 g gekookte peulvruchten.

Vitaminen en sporenelementen

Deze leveren geen calorieën, maar zijn essentieel voor het lichaam. Het lichaam is over het algemeen niet in staat om ze zelf aan te maken, dus moeten ze worden geleverd door een gevarieerde voeding. Er zijn zogenaamde vetoplosbare vitamines (in vetten): vitamine A, D, E en K. En zogenaamde wateroplosbare vitamines (in het water dat in voedsel zit): vitamine B en C.

Mineralen

Er zijn veel mineralen: calcium, magnesium, kalium, enz.

Calcium speelt een belangrijke rol in de groei en mineralisatie van botten, neuromusculaire prikkelbaarheid, bloedstolling en de controle van het hartritme.
Het zit vooral in zuivelproducten: fromage frais, yoghurt, faisselle, harde kazen (Emmental, Comté, enz.) en zachte kazen (Camembert, enz.).

Kalium is belangrijk voor spiercontractie en weefselopbouw.
Het zit in koffie, cacao, gist, gedroogd fruit en oliehoudend fruit.

Magnesium is nuttig voor de prikkelbaarheid van de spieren.
Het zit in chocolade, cacao, koffie, tarwekiemen, gedroogd en oliehoudend fruit en granen.

vitamines

Vitaminen

Vitaminen zijn noodzakelijk voor het leven en voor een goede werking van ons lichaam. Net als mineralen en sporenelementen leveren vitaminen geen calorieën. Het zijn actieve moleculen in zeer kleine hoeveelheden en tekorten kunnen leiden tot ernstige ziekten of storingen. Ze worden ingedeeld in twee categorieën:

Vetoplosbare vitamines: vitamine A, D, E en K.

 • Vitamine A is nuttig voor het gezichtsvermogen. Komt voor in eieren, vet voedsel (room, boter, volle melk, kaas), groenten en gekleurd fruit.
 • Vitamine D is nuttig voor de calciumstofwisseling. Te vinden in eigeel, volle melk, boter, vette vis en kaas.
 • Vitamine E speelt een antioxiderende rol. Te vinden in oliën en tarwekiemen.
 • Vitamine K is een antistollingsmiddel. Te vinden in bladgroenten en tomaten.

In water oplosbare vitaminen: vitaminen uit groep B en C.

 • Vitamine B speelt een rol in het metabolisme van eiwitten, lipiden en koolhydraten. Komt voor in granen, peulvruchten, groenten, gist, bier, orgaanvlees, groenten, eieren en lever.
 • Vitamine C speelt een rol bij immuniteit, het tegengaan van vermoeidheid en de opname van ijzer uit groenten en peulvruchten. Komt voor in groenten, fruit en lever.

Sporenelementen

Ze zijn in zeer kleine hoeveelheden aanwezig in ons lichaam, maar ze spelen een belangrijke rol in veel stofwisselingsreacties.


Dit zijn de belangrijkste:

 • IJzer zorgt ervoor dat zuurstof door het hele lichaam kan worden getransporteerd; zonder voldoende aanvoer van ijzer is er een tekort aan zuurstof: we zijn moe, buiten adem bij de minste inspanning en ook kwetsbaar voor infecties. IJzer zit in orgaanvlees, vlees, bloedworst, gevogelte, eigeel, schelpdieren, schaaldieren, tarwekiemen, peulvruchten (linzen, kikkererwten, bonen), groene groenten, gedroogd fruit (dadels, rozijnen), oliehoudend fruit, volkoren graanproducten.
 • Koper helpt om kraakbeen en botten van goede kwaliteit te houden, vergemakkelijkt de opname van ijzer en helpt infecties bestrijden. Koper zit in gist, gedroogd fruit en oliehoudende zaden, tarwekiemen, orgaanvlees, schelpdieren.
 • Jodium is vooral nuttig voor de schildklier en wordt gebruikt bij de aanmaak van verschillende hormonen, waaronder thyroxine. Jodium zit in zeewier, gerookte haring, schelpdieren, zoutwatervis, waterkers en kool.
 • Mangaan is essentieel voor de effectiviteit van vitamine B1 en concentratiefuncties. Het zit in volkoren granen, oliehoudende vruchten, waterkers, kool, selderij, ananas, bramen en bosbessen.
 • Selenium is betrokken bij de werking van een enzym dat vrije radicalen vernietigt (een antioxidant die veroudering tegengaat) en versterkt het immuunsysteem. Het zit vooral in vlees en zeevruchten.
 • Zink bevordert celvernieuwing, versterkt het immuunsysteem en houdt botten, huid, nagels en voortplantingsorganen gezond. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan zink zijn oesters, orgaanvlees, schelpdieren, eigeel, volkoren granen en groenten.
 • Voedingsvezels zijn stoffen van plantaardige oorsprong die ontsnappen aan de spijsvertering in de dunne darm van gezonde mensen. Ze zitten in granen, peulvruchten, groenten en fruit en zeewier. Ze spelen een belangrijke rol in het voedingsevenwicht en metabolisme, reguleren de darmtransit en controleren de voedselinname door het verzadigende effect dat ze veroorzaken. 1 g vezels = 0 kcal

Al deze voedingsstoffen worden geleverddoor de7 voedingsmiddelenfamiliesdie we elke dag moeten eten om in vorm te blijven!

pyramide alimentaire

Voedingssupplementen en fytotherapie

Spirulina: groene alg met talrijke voordelen.

Propolis: dit is een stof die door bijen wordt geoogst: het is een mengsel van bijenwas, hars en stuifmeel en bevat sporenelementen en vitaminen. Het heeft antiseptische, bacteriedodende, antivirale en anti-infectieuze eigenschappen en helpt de natuurlijke weerstand van het lichaam te versterken, vooral in de winter.

Ginseng : Deze Chinese plant heeft versterkende eigenschappen en verbetert het immuunsysteem.

Tot slot hebben we het hier over de ingrediënten in voedingssupplementen, niet over combinaties zoals PhenQ of Brulafine.

Controleer of je vaccinaties up-to-date zijn!

Versterk je darmbarrière door je darmflora te verzorgen!

Onze darmflora bestaat uit miljarden ‘goede’ bacteriën die een ecosysteem vormen dat essentieel is voor het behoud van een goede gezondheid. Onder normale omstandigheden werkt deze cocktail van bacteriën als een barrière tegen aanvallen van buitenaf.

Maar stress, medicatie, een onevenwichtig dieet of gewoon ouder worden kunnen allemaal het evenwicht van de darmflora verstoren.

Probiotica, die regelmatig en in voldoende hoeveelheden worden geconsumeerd, helpen de darmflora om tegen deze factoren te vechten.

Probiotica zijn levende micro-organismen die onze darmen tijdelijk kunnen koloniseren. Ze omvatten bacteriën zoals bifidobacteriën, lactobacillen, lactokokken en gisten zoals saccharomyceten.

Ze zitten in gefermenteerde melkproducten zoals yoghurt (Lactophilus bulgaricus en Streptoccocus thermophilus), kaas en koolpreparaten (zuurkool, enz.).

Prebiotica: zijn over het algemeen oligosachariden of polysachariden.

Cellulose is bijvoorbeeld een zeer lange glucoseketen.

Ze komen van nature voor in: knoflook, uien, asperges, artisjokken, bananen, tarwe en rogge, witlof, aardperen en prei, die een speciaal prebioticum bevatten dat inuline heet.

Als je meer wilt weten over probiotica en prebiotica: http://vitadiet.net/pre-probiotique.html

Je hebt nu alle informatie die je nodig hebt om goed voor jezelf te zorgen en infecties effectief te bestrijden!