Maakt pasta dik?

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Pasta is een populair ingrediënt bij de meeste eters. Dankzij de veelzijdigheid en het kookgemak is dit typisch Italiaanse gerecht uitgegroeid tot een van de meest geliefde gerechten ter wereld. Omdat pasta voornamelijk uit koolhydraten bestaat, stellen veel mensen zich de vraag: word je er dik van? Om deze vraag te beantwoorden, ga ik proberen meer te weten te komen over dit voedingsmiddel.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Een paar woorden over pasta

Pasta, een icoon van de Italiaanse gastronomie, is een soort gerecht dat meestal wordt gemaakt van meel van harde tarwe gemengd met water of eieren. Soms wordt ook rijstmeel of peulvruchten zoals bonen of linzen gebruikt. Pasta wordt onderverdeeld in twee hoofdcategorieën: droge pasta en verse pasta. Droge en verse pasta bestaan in veel verschillende vormen.

Différentes pâtes alimentaires
Er zijn ongeveer 310 specifieke vormen van pasta, bekend onder meer dan 1300 namen.

De oorsprong van pasta is het onderwerp van controverse. Historici blijven er maar over redetwisten. Hoewel de Chinese oorsprong het meest algemeen wordt aanvaard, moet worden toegegeven dat pasta spontaan kan zijn ontstaan in verschillende delen van de wereld. De Arabieren beweren dat zij het waren die het in het oosten ontdekten en het in het hele Middellandse Zeegebied introduceerden. Traditioneel wordt de introductie van pasta in Italië toegeschreven aan Marco Polo. Het waren de Italianen die pasta zijn internationale reputatie gaven.

Wat is de samenstelling van pasta?

Pasta bevat 75% koolhydraten. Het bevat ook een klein percentage eiwitten (10-15%), waaronder de beroemde gluten, die intolerantieproblemen of coeliakie kunnen veroorzaken bij gevoelige personen. Ik vertel je meer in detail over gluten in mijn speciale artikel. Pasta bevat bijna geen vet.

Talrijke studies hebben aangetoond dat pasta de beste bron van koolhydraten is voor sporters. Het is het substraat waarmee glucose het best kan worden opgenomen. Daarom is pasta zeer geliefd in de sport. Veel voedingsdeskundigen raden het professionele sporters aan.

100 gram pasta bevat maximaal 75 gram koolhydraten. Deze koolhydraten leveren ongeveer 300 calorieën, een aanzienlijke hoeveelheid maar niet overdreven, want het vertegenwoordigt ongeveer 15% van de behoefte van een normaal actief persoon. Je kunt tot 100 gram pasta per dag eten zonder bang te zijn dat je aankomt.

De realiteit is dat de meeste pasta is gemaakt van griesmeel van harde tarwe (de rijkste van alle granen). Daardoor is het zeer rijk aan vitaminen en mineralen. Veel pasta’s bevatten ook eieren, melk, groenten, eiwitsupplementen en vitamine- en mineralensupplementen (verrijkte pasta).

Maakt pasta dik?

Het antwoord op de vraag “Maakt pasta dik?” is nee. Uit een onderzoek dat in 2018 werd gepubliceerd in het beroemde Britse tijdschrift “Nutrition and Diabetes” bleek dat het eten van pasta geen verband houdt met overgewicht. Integendeel, door pasta te eten word je slanker. Dus, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, wordt het eten van pasta niet geassocieerd met een toename in gewicht. Het geeft je een normale BMI, een slankere taille en meer evenwicht tussen taille en heup.

Dat pasta niet dikmakend is, is aangetoond door Canadese onderzoekers van het Department of Nutritional Sciences van de University of Toronto en het St. Michael’s Hospital. In het kader van deze studie voerden de onderzoekers een diepgaande studie en meta-analyse uit van de gegevens van 30 ad-hoconderzoeken. Bij de geanalyseerde onderzoeken waren meer dan 2500 mensen betrokken. Deze mensen consumeerden gemiddeld 3,3 porties pasta per week, als onderdeel van een gezond, evenwichtig dieet met een lage glykemische index.

Een andere studie behaalde resultaten die vergelijkbaar waren met die van de Canadese onderzoekers. De studie, gepubliceerd in BMJ Open, werd uitgevoerd door onderzoekers van het IRCCS Neuromed in Pozzuoli. Volgens de resultaten is pasta niet de oorzaak van obesitas bij sommige proefpersonen. Sterker nog, het kan ook de body mass index verlagen. Endocrinologen hebben onlangs pasta geprezen en erop gewezen dat het ons helpt te ontspannen en te slapen. Het bevordert gewichtsverlies en is een uitstekende stemmingsverbeteraar.

alimentation
Van pasta eten word je niet dik.

Hoe kun je voorkomen dat je aankomt door pasta te eten?

Het belangrijkste om te onthouden is dat pasta niet verantwoordelijk is voor het aankomen. Kaas, mayonaise, de meeste sauzen (vooral degene die industrieel worden bereid) en veel van de specerijen en bijgerechten die erbij worden geserveerd, kunnen er echter wel voor zorgen dat je aankomt.

Voor veel mensen is het essentieel om veel kaas en boter toe te voegen. Het is niet de bedoeling om deze supplementen voorgoed te verbieden. Maar het is beter om ze met mate te eten.

Desserts en dranken moeten ook worden opgenomen in de lijst van kilobuilders. Een eenvoudig glas frisdrank levert dezelfde calorieën als een bord spaghetti, zonder iets positiefs toe te voegen aan het lichaam. Het is dus niet de pasta die je dik maakt, maar de bijgerechten die worden toegevoegd om het lekkerder en sappiger te maken.

Er zijn andere manieren om pasta te eten zonder de beroemde Napolitaanse barbecues, carbonarasauzen enzovoort. Deze recepten komen ook uit Italië. Maar ze worden op veel andere manieren bereid. Pasta kan, vooral in de zomer, als salade worden gegeten. Een goede vinaigrette met knoflook, citroen en een paar kruiden is genoeg om het gerecht erg smakelijk te maken.

Maakt ’s avonds pasta eten je dik?

Het verdient de voorkeur om pasta ’s middags te eten, zodat het lichaam de tijd heeft om het te verteren. Dit is echter geen absolute regel. Je kunt pasta als avondeten eten. Het is niet alleen geen doodzonde, maar in sommige gevallen kan het ook nuttig zijn.

Dit is bijvoorbeeld het geval voor mensen die aan slaapstoornissen lijden. Zij kunnen minstens 2 tot 3 keer per week pasta, brood, gerst en bruine rijst in hun avondeten opnemen. Deze voedingsmiddelen zijn bijzonder rijk aan tryptofaan, een stof die de productie van serotonine stimuleert. Serotonine is het hormoon dat ontspanning bevordert en de slaapkwaliteit verbetert.