Mindful eten…

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Wat als eten in harmonie met je innerlijke zelf je niet alleen zou helpen om goed voor jezelf te zorgen, maar ook om af te vallen?

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Mindfulness: wat zit er achter de modewoorden? We worden dagelijks geconfronteerd met een realiteit – stress, tijdgebrek, een steeds hoger levenstempo – en het moet gezegd worden dat onze voeding daaronder lijdt. Dus hebben we vaak de neiging om bepaalde pragmatische snelkoppelingen te nemen, een indeling te maken in goed en slecht voedsel, het fysieke ideaal dat moet worden bereikt, steeds originelere en restrictievere diëten…

En dit alles zonder echt rekening te houden met onze werkelijke behoeften, onze fysiologie en onze verlangens.

Wat als er geen ideaal dieet was? Of beter gezegd, zouden er niet net zoveel perfecte diëten zijn als er individuen zijn? Wat als iedereen de mogelijkheid zou hebben om het dieet te (her)vinden dat bij hem of haar past, terwijl je je vrij voelt om het elke dag anders te doen?

Wat is bewust eten?

Voorbij zijn de dagen van “niet gezien, niet genomen”, van schuldbewust chocolade naar binnen werken op weg naar huis!

(Her)eten met je zintuigen wordt werkelijkheid. Om dit te doen, moet je (opnieuw) leren luisteren naar je lichaam zonder obsessief bezig te zijn met je gewicht.

Vriendelijkheid, luisteren en zelfrespect zijn de sleutels tot vooruitgang.

manger en pleine conscience du riz

Bewust eten in de praktijk?

Zoek onze referentiepunten in onszelf (verzadiging, hunkering, behoeften…) in plaats van in tijdschriften, zodat we ons eigen wezen kunnen temmen en er dichter bij kunnen komen.

Een dieet in harmonie met ons gevoel, zonder instructies.

Wat vraag je jezelf af als je honger hebt of moet eten?

We voeden niet alleen onze maag, dus ons gezichtsvermogen, onze reukzin, onze smaakpapillen, onze cellen, onze geest en ons hart moeten ook worden beluisterd en vervuld.

Hier is een praktische oefening om eenvoudigweg de eerste hap van een maaltijd met volledig bewustzijn te ervaren…

“Doe alsof dit de eerste keer is dat je het voedsel proeft dat je in je mond gaat stoppen. Het is bijna vanzelfsprekend dat al je zintuigen erbij betrokken zijn.

Waardeer bijvoorbeeld de vorm en kleur van een rijstkorrel, maar ook de hardheid, textuur en smaak, en misschien laat je zelfs je verbeelding de vrije loop en visualiseer je een rijstveld, het landschap en de bijbehorende animatie.

Er is niets om in te slagen of te falen, alleen een niet-oordelende observatie-ervaring die je dichter bij je behoeften brengt.

Wat zijn de voordelen van mindful eten?

Is al onze aandacht richten op wat we doen, wat het ook is dat we doen, niet het geheim van voldoening?

Mindful eten stelt ons in staat om afgestemd te zijn op onze behoeften. Onszelf voeden wanneer een licht hongergevoel opkomt, genieten, ons overgeven zonder verboden voedsel en gewoon stoppen wanneer ons lichaam ons zegt dat we moeten stoppen.

Door rekening te houden met elke behoefte, wordt overdaad een verre herinnering. En wordt je gewicht respectvol en ideaal voor iedereen.