Verwar honger niet met het verlangen om te eten

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Hoe weten we of we gemotiveerd zijn om te eten door een echt hongergevoel of door een verlangen om te eten? Is er een verschil tussen die twee? Is het mogelijk om de hele tijd een hongergevoel te hebben? En is dit “normaal”?

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Het is niet gemakkelijk om je lichaam te begrijpen en ernaar te luisteren als het de mode is om je eten te controleren en te beperken.

Als diëtist en voedingsdeskundige ben ik hier om je vragen te beantwoorden.

Wat je om te beginnen moet weten is dat een van deze twee gevoelens je lichaam de energie geeft die het nodig heeft volgens het calorieverbruik, terwijl de andere je dwingt om te eten uit hebzucht en dwang, met als gevolg dat je ongewenste kilo’s aankomt.

Dus wat is wat?

“Ik heb altijd honger VS “Ik heb nooit honger

De hele tijd honger hebben is niet hetzelfde als daadwerkelijk honger hebben, het is een indruk, een gevoel dat je lichaam verkeerd begrijpt. Honger is een eetsensatie, die zich uit in een holte in de maag, geborrel of een licht vernauwde keel.

Als je nooit honger hebt, geef je niet genoeg aandacht aan de gewaarwordingen van je lichaam en dat is geen gedrag dat ik wil aanmoedigen om vol te houden, integendeel.

Alles gebeurt in je lichaam, en meer specifiek in je maag, niet in je hoofd. Honger kun je niet controleren, het gebeurt gewoon, zo simpel is het… Het is een essentieel referentiepunt om naar te luisteren en het te respecteren, zodat je kunt eten wanneer je lichaam dat nodig heeft.

Het stelt je in staat om je overeten te reguleren (de momenten waarop je je verzadiging hebt overschreden of hebt gegeten zonder honger te hebben). Hoe doe je dit? Door te wachten tot de honger terugkeert zodat je je volgende maaltijd kunt eten, zelfs als dit soms betekent dat je maaltijden moet uitstellen. Ja, het is een moeilijke oefening, maar als je het eenmaal onder de knie hebt, zul je je bevrijd voelen van je bord.

Honger zorgt er ook voor dat je van eten kunt genieten omdat je zintuigen alert zijn en je klaar bent om van de maaltijd te genieten omdat je die echt nodig hebt.

Dus nee, je hebt niet de hele dag honger – dit is een verkeerde interpretatie van hoe je je voelt, en als je nooit honger hebt, komt dat omdat je niet lang genoeg wacht tussen maaltijden.

popcorn

De drang om te eten

De drang om te eten daarentegen leidt tot voedselinname die niet wordt gemotiveerd door een hongergevoel. Eten wordt dan een beloning : na een zware dag, om een succes te vieren, uit verveling, uit gewoonte, etc. Er zijn zoveel redenen waarom je eet zonder hongergevoel. Ben je hiermee bekend?

Maar als we eten terwijl ons lichaam de energie niet nodig heeft, wat gebeurt er dan? We stapelen overbodige (emotionele) kilo’s op zonder te begrijpen waar ze vandaan komen, die ons belasten, waar we moeilijk vanaf komen…

Eten zonder honger is niets om uit te bannen, het kan van tijd tot tijd gebeuren, we hebben allemaal sociale of familieverplichtingen of soms hebben we gewoon een beetje troost nodig, daar is niets mis mee, maar de oplossing is om te wachten tot de honger terugkeert voordat we de volgende maaltijd eten (nogmaals, merk je dat?)… Eindelijk, dat is het geheim van het reguleren van de calorie-inname die ons lichaam krijgt!

Waarom zorgen deze emoties ervoor dat we eten zonder honger?

Eten om ons vol te proppen, te troosten en gerust te stellen is een fenomeen dat velen van ons treft, het is een ingebakken mechanisme, misschien al van jongs af aan. Heel vaak als een kind valt en zich bezeert, geven we het een snoepje om het te troosten. Het kind registreert dan de informatie dat gekwetst zijn wordt gekalmeerd door een snoepje! En hoeveel kinderen hebben geen toetje gekregen omdat ze zich slecht gedroegen? Het idee is hier niet om met een beschuldigende vinger te wijzen naar degenen die je hebben opgevoed – nee, iedereen doet zijn best met zijn eigen hulpmiddelen – maar eerder om onze geschiedenis te begrijpen zodat we er in het heden naar kunnen handelen.

Deze emoties die ervoor zorgen dat je eet, weerhouden je er namelijk van om dagelijks te luisteren naar de voedselgewaarwordingen van je lichaam. Wat jammer, ik nodig je uit om de leiding over je lichamelijke en eetgewaarwordingen terug te nemen!

manger une pomme

Wat moeten we doen?

Gelukkig is niets onomkeerbaar als het gaat om eetsensaties. Begin met jezelf toe te staan alles te eten, gevarieerd en evenwichtig, zodra je een goed hongergevoel hebt! Je zult merken dat de behoefte om jezelf vol te proppen met eten uit verlangen, impuls of verveling drastisch zal afnemen en zelfs zal verdwijnen als je samen met een gezondheidsprofessional aan jezelf werkt.

Dus ja! Als je honger hebt, heb je het recht om ’s avonds patat te eten, pasta met saus en geraspte kaas, een hamburger of koekjes.

Wat ons dik maakt is niet wat we eten, maar hoe we het eten.

Mijn geheimpje? Wacht tot je echt honger hebt en… Begrijp dat niets je dik maakt behalve: Frustratie – Cravings – Schuld => de 3 grappige dames van de vicieuze cirkel van eetstoornissen!

Makkelijker gezegd dan gedaan?

De taak is om te luisteren naar wat je lichaam je te vertellen heeft… Help het om eindelijk tot rust te komen! Dit begint met je ervan bewust te zijn of je wel of geen honger hebt voordat je gaat eten. Door te luisteren naar je gevoel van eten kun je een gezonde relatie met eten en je lichaam herontdekken.

Aarzel niet om hulp te vragen als je voelt dat je die nodig hebt! Daar zijn wij diëtisten voor.