Maakt suiker dik?

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Ondanks het feit dat suiker wordt geclassificeerd als een “niet-essentiële” voedingsstof, is het een van de meest geconsumeerde voedingsmiddelen van onze tijd geworden. De consumptie ervan is gestegen van minder dan 3 kg/jaar per persoon een paar decennia geleden tot meer dan 30 kg/jaar per persoon nu. Hoewel alle voedingsdeskundigen met de vinger wijzen, blijft dit voedingsmiddel terrein winnen. De vraag die iedereen bezighoudt is: maakt suiker dik? Om daar achter te komen, gaan we dit veel verguisde voedingsmiddel eens van dichterbij bekijken.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Wat is suiker?

Suikers zijn de basismoleculen waarop de hele koolhydratenfamilie is gebaseerd. Afhankelijk van hun moleculaire complexiteit kunnen ze op verschillende manieren worden geclassificeerd. Een enkele suikermolecule wordt een monosacharide genoemd. Twee samengevoegde suikermoleculen vormen een disacharide. Veel suikermoleculen samen vormen een polysacharide.

sucre
Als we aan “suiker” denken, denken we meteen aan de klassieke witte tafelsuiker die we aan thee of koffie toevoegen. In feite vertegenwoordigt tafelsuiker slechts een klein deel van de enorme wereld van suikers.

De belangrijkste monosachariden in de voeding zijn glucose, fructose en galactose. Deze monosachariden worden vervolgens gecombineerd tot disachariden, waarvan maltose, sucrose en lactose de belangrijkste zijn.

Omdat enkelvoudige suikers zeer korte moleculen zijn, zijn ze zeer gemakkelijk te verteren. De verteringstijd is kort en het hongergevoel keert snel terug. Voorbeelden van voedingsmiddelen die rijk zijn aan enkelvoudige suikers zijn fruit, snoep, gebak, jam, chocolade, vruchtensap, enz.

In tegenstelling tot eenvoudige suikers zijn complexe suikers veel langere moleculen: ons spijsverteringsstelsel moet harder werken om ze te verteren. De verteringstijd is langer en het hongergevoel komt na veel langer weer terug. Voorbeelden van voedingsmiddelen die rijk zijn aan complexe suikers zijn brood, aardappelen, pasta, rijst, spelt, gerst, couscous…

Maakt suiker dik?

Het antwoord op de vraag “wordt je dik van suiker ” is complex. Kunstmatige suikers, zoals witte suiker, bruine suiker en andere zoetstoffen die in allerlei producten voorkomen, leveren geen vitaminen of voedingsstoffen, maar veranderen gewoon de smaak van voedsel. Ze maken voedsel smakelijker, waardoor we er meer van willen eten. Voor sommige mensen kan dit zelfs verslavend worden.

Voor elke honderd gram witte suiker krijgen we bijna vierhonderd calorieën binnen. Hierdoor moet ons lichaam hard werken om deze kunstmatige zoetstof te verteren. Dit draagt niet alleen bij aan overgewicht, maar kan ook leiden tot ziektes zoals diabetes.

Om te voorkomen dat we aankomen, moeten we onze consumptie van voedingsmiddelen met toegevoegde kunstmatige suikers beperken en etiketten zorgvuldig lezen. Dit geldt zelfs voor natuurlijke sappen en yoghurt, die ook toegevoegde suikers kunnen bevatten. Houd er rekening mee dat gezondheidsprofessionals en voedingsdeskundigen je dit advies niet alleen geven omdat kunstmatige suiker dik maakt, maar ook omdat het op de lange termijn schadelijk kan zijn voor je gezondheid.

Fruit en groenten bevatten ook suiker, maar het zijn goede bondgenoten. Ze voorzien je van nature van talloze vitamines en gezondheidsvoordelen.

Maakt ’s avonds suiker eten je dik?

Veel mensen geloven dat je aankomt door ’s avonds suiker en koolhydraten te eten. Deze gangbare mening is vooral wijdverspreid onder sporters. Ze schrappen koolhydraten categorisch uit hun avondmaaltijden, omdat ze denken dat als ze voor het slapen gaan worden ingenomen, ze zullen worden omgezet in vet. Specialisten leggen uit dat dit niet waar is.

In de meeste diëten worden koolhydraten en suikers over het algemeen geëlimineerd vanaf het einde van de middag. Maar ’s avonds geen suikers eten is geen geldige regel om niet aan te komen. Voor een evenwichtig en effectief dieet is het belangrijk hoeveel calorieën je dagelijks binnenkrijgt. Overtollige calorieën maken je dik, ongeacht de samenstelling van je dieet. Je moet te grote maaltijden vermijden en de maaltijdporties aanpassen aan je lichaamstype, leeftijd en lichamelijke activiteit.

gateau
Als je veel koolhydraten eet, zul je niet aankomen door de suikers, maar door het teveel aan calorieën.

Voor een evenwichtig dieet moet je natuurlijk altijd rekening houden met wat je eet en de voorkeur geven aan gezonde voeding.

Waarom maakt suiker dik?

Een teveel aan suiker kan om een aantal redenen gewichtstoename bevorderen.

Suiker bevordert vetopslag. Toegevoegde suikers worden zeer snel na inname opgenomen. Dit veroorzaakt een sterke stijging van de bloedsuikerspiegel en het vrijkomen van grote hoeveelheden insuline. Insuline is een belangrijk hormoon. De overmatige stijging ervan stimuleert vetopslag. En na verloop van tijd kan vet bijdragen aan overgewicht en obesitas.

Als we niet willen aankomen, is het het beste om plotselinge stijgingen van de bloedsuikerspiegel tot een minimum te beperken. Om dit te doen, is het aan te raden om toegevoegde suikers en hun belangrijkste bronnen, zoals sterk bewerkte voedingsmiddelen, te beperken.

Aan de andere kant zet suiker aan tot meer eten. Suikers die zeer snel worden opgenomen, hebben een verslavende werking, zoals onderzoek heeft aangetoond. Daardoor vergroten ze de behoefte om meer suiker te consumeren. Ze moedigen ons ook aan om meer te eten. Dit stimuleert de calorie-inname en leidt tot gewichtstoename.

Tot slot kalmeert suiker de eetlust niet en verzadigt het niet. Naast hun verslavende werking, die ons kan aanzetten tot meer eten, geven toegevoegde suikers helemaal geen voldoening. Ze worden snel verteerd en verzadigen niet. Suikers zijn grote vijanden van gewichtsverlies.

Om te voorkomen dat je aankomt, moet je honing, siropen en tafelsuiker vermijden, evenals bewerkte voedingsmiddelen, die de belangrijkste bron van toegevoegde suikers zijn.