Rood fruit, een cocktail van kleuren en vitamines, fleurt ons bord op!

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Rood fruit wordt vaak geassocieerd met zoetigheid en een pittige smaak. Gewoon, bevroren, in kruimels, gebak, compote of jam… fruitig, sappig en vol vitaminen!

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Aardbeien, kersen, frambozen, bramen, aalbessen, bosbessen, veenbessen, vlierbessen, sleepruimen…

Weersta het niet! Rood fruit is heel goed voor je gezondheid en je figuur!

De voedingswaarde en gezondheidsvoordelen van rood fruit

Het lage caloriegehalte (ongeveer 50 kcal per 100g) en het hoge gehalte aan antioxidanten en kalium maken het een pittig, licht zoet dessert bij uitstek!

Ze bevatten weinig vet en koolhydraten (in de vorm van fructose, behalve in het geval van kersen).

Waarschuwing!!! Kersen moeten beperkt worden tot één tot een grote handvol per dag, omdat hun koolhydraten geen fructose zijn maar glucose( puresuiker).

Rood fruit is rijk aan vezels en vitamine A, C en B6, die essentieel zijn voor ons lichaam en voor het bestrijden van bepaalde ziekten. Ze zijn ook rijk aan kalium, fosfor, magnesium en een beetje calcium.

Om het meeste uit hun lage energiegehalte te halen, is het belangrijk om ze niet te verdrinken in poedersuiker of slagroom!

Rood fruit heeft een hoge antioxidantcapaciteit en is een van de 20 planten met het hoogste antioxidantgehalte. Daarom is het op het hoogtepunt van het seizoen een goed idee om twee of drie porties per dag te eten om de schadelijke effecten van vrije radicalen op het lichaam te bestrijden.

Rood fruit levert kalium: rode bessen bevatten 5-20% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van dit mineraal, dat essentieel is voor de bestrijding van hoge bloeddruk, krampen, vermoeidheid, cellulitis, enz.

Rood fruit door de seizoenen heen

Rood fruit in de lente

Aardbeien beginnen in maart op de markt te verschijnen. Afhankelijk van waar ze vandaan komen en hoe ze geteeld zijn, hebben ze verschillende smaken. In mei komen de zoete, zonovergoten Gariguettes!

Je kunt de vruchten rauw eten, maar ook in taarten, sorbets, jam, siroop, coulis…

De kersen arriveren in mei-juni met de Burlat en de Griottes… Van de eerste worden clafoutis gemaakt, terwijl de andere vers of in jam worden gegeten.

Frambozen komen van juni tot september. Ze worden het best vers gegeten, maar kunnen ook goed worden ingevroren. Je kunt taarten, jam en coulis maken voor bij je zuivelproducten.

Voordelen: de polyfenolen in frambozen hebben een aanzienlijk ontstekingsremmend effect, wat het risico op bepaalde ziekten (diabetes, obesitas) kan verminderen.

les fraises

Rood zomerfruit

Rode bessen worden geoogst van eind juni tot eind augustus.

Ze kunnen rauw (zuur) gegeten worden, als garnering, in gelei of coulis, of ingevroren. Je kunt een heerlijke jam maken met vier rode vruchten: aardbeien, kersen, frambozen en rode bessen!

Voordelen: Het is een van de rijkste vruchten qua vezels (8g per 100g), een natuurlijke remedie tegen constipatie, maar als je diverticula hebt, kun je de pitjes het beste verwijderen.

Zwarte bessen worden in juli geoogst. Ze worden vers gegeten, in gelei, sorbets, taarten en coulis.

Voordelen: Geeft het lichaam een boost met 200 mg vitamine C per 100 g, het rijkste van alle vruchten. Eén portie dekt 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 110 mg. Vitamine C ondersteunt het immuunsysteem en helpt fysieke vermoeidheid te verminderen.

Bramen worden geoogst van juli tot september. Je kunt ze rauw eten of er gelei, sorbets of siroop van maken.

Voordelen: beschermt tegen hart- en vaatziekten omdat het flavonoïden en fytosterolen bevat. Krachtige antioxidanten, het beperkt de opname van cholesterol en vermindert het met ongeveer 10%, op voorwaarde dat je evenwichtig eet. Het maakt de bloedvaten tonischer.

Veenbessen worden geoogst van juli tot augustus. Ze kunnen vers worden gegeten en gemakkelijk worden ingevroren.

Voordelen: Beperkt urineweginfecties door te voorkomen dat bacteriën zich aan de blaaswand hechten.

De rode vruchten van de herfst

De bosbes wordt geoogst van juli tot eind september. Je vindt ze in de middelgebergten van de Ardèche, Auvergne en Vogezen. Je kunt hem bereiden in taarten, jam, sorbets… of er vers van genieten.

Eigenschappen: helpt een goed nachtzicht te behouden door het netvliespigment te stimuleren en geheugenverlies te voorkomen, bestrijdt veroudering van het lichaam dankzij de 20 antioxidanten die het anti-aging eigenschappen geven, door collageen te beschermen en een strakkere huid te geven. Wij raden 150 g bosbessen per dag aan.

De zwarte vlierbes is te vinden van augustus tot september. Ze kunnen als gelei worden gegeten, maar mogen niet rauw worden gegeten omdat ze erg laxerend zijn.

Vlierbessen worden in de herfst geplukt. Vlierbessen worden niet rauw gegeten, maar je kunt er heerlijke likeuren van maken.

Wees voorzichtig, rood fruit moet je in bepaalde situaties vermijden

  • Eet geen bosbessen als je borstvoeding geeft , want ze vertragen de borstvoeding. Aan de andere kant kan het nuttig zijn bij het spenen!
  • Wees voorzichtig met frambozen, net als aardbeien, kiwi’s en peren: ze bevatten histamine, wat roodheid, jeuk, hoofdpijn en een opgeblazen gevoel kan veroorzaken…

Een paar tips om rode bessen goed te eten

  • Ontsteel de aalbessen snel: houd de tros aan één kant vast, steek de steel tussen de tanden van een vork en trek er voorzichtig aan om de aalbessen te laten vallen zonder ze te beschadigen.
  • Zwarte bessen invriezen: om ervoor te zorgen dat de zwarte bessen hun vorm behouden wanneer ze ingevroren worden, voeg je gewoon een eetlepel citroensap en een beetje suiker toe aan het zakje.
  • Was bramen en aardbeien die je in het bos hebt geplukt: dit is essentieel als je bramen langs de weg plukt. Ze kunnen besmet zijn met uitwerpselen van dieren en drager zijn van de lintwormlarve die hydatidosis veroorzaakt.

Voor verse, kleurrijke desserts boordevol vitaminen, denk aan rood fruit – het is je bondgenoot voor gezondheid en fitness!