Groenten en fruit beginnend met T

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Groenten en fruit zijn caloriearme, voedselrijke voedingsmiddelen met veel heilzame eigenschappen. Ze worden gekenmerkt door een hoog watergehalte (80-90%), vitaminen, mineralen, antioxidanten, in water oplosbare vezels en een gemiddeld laag gehalte aan suikers. Veel van de voordelen van fruit en groenten zijn te danken aan de aanwezigheid van vezels, die de darmtransit regelen. Ze vertragen de opname van eenvoudige suikers en vetten en verhogen het verzadigingsgevoel. In de volgende regels laat ik je kennismaken met T-vormige groenten en fruit.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Tamarinde

Tamarinde is de vrucht van de tamarindeboom(Tamarindus Indica), een lid van de peulvruchtenfamilie. De tamarindeboom komt oorspronkelijk uit Oost-Afrika, maar is nu ook wijdverspreid in tropische gebieden in Azië en Zuid-Amerika. In Europa wordt tamarindepulp vooral gebruikt om siropen van te maken, maar in het buitenland, vooral in de oosterse keuken, is het een basisvoedsel voor soepen, sauzen, bouillons en andere gerechten bij rijst. Het heeft een hoge voedingswaarde en wordt vooral gebruikt om constipatie tegen te gaan en het spijsverteringsstelsel te beschermen.

Tamarin

Veel mensen weten niet dat tamarindepulp een ingrediënt is van Worcestershiresaus. De eetbare vrucht van de tamarinde zit in peulen die in de late lente en vroege zomer aan de plant rijpen. De schil van de peul is bruin en wordt droger naarmate de vrucht rijpt. Binnenin zitten de witachtige zaden, die in een groene pulp zitten die de neiging heeft om bruin te worden naarmate de vrucht ouder wordt.

Aardperen

De aardpeer, wetenschappelijke naam Helianthus tuberosus, is een plant die behoort tot de Compositae familie. De aardpeer is een vaste plant die bloeit aan het einde van de zomer en wordt gekenmerkt door zijn prachtige goudgele bloemen. Er zijn twee variëteiten: een witte, die eind augustus bloeit, en een bordeauxrode, die in de winter bloeit. In beide gevallen bestaan de wortels voornamelijk uit water. De aardpeer is ideaal om de bloeddruk en het cholesterolgehalte op peil te houden, beschermt de darmflora, bevordert de haargroei en is zeer veelzijdig in de keuken.

Tetragonia

De Nieuw-Zeelandse gehoornde tetragon(Tetragonia tetragonioides) dankt zijn merkwaardige naam aan zijn tetragonvormige zaden. Hij staat ook bekend als Nieuw-Zeelandse zomerspinazie omdat de bladeren rauw in salades of gekookt als spinazie kunnen worden gegeten. In feite hebben spinazie en hoornblad botanisch gezien niets met elkaar te maken.

Culinair gezien is hoornblad tetragona duidelijk superieur. De bladeren zijn vleziger en knapperiger dan die van spinazie. Eenmaal gekookt vallen ze niet uit elkaar, maar behouden ze een uitstekende consistentie. De smaak is uitstekend, aangenaam bitter en pittig. Nieuw-Zeelandse spinazie bevat 95% water, 2% koolhydraten, 1% proteïne en een verwaarloosbare hoeveelheid vet, en levert slechts 12 calorieën. Deze groente is bijzonder rijk aan vitamine K. Het bevat ook aanzienlijke hoeveelheden vitamine B6, vitamine C en mangaan.

Tangor

De tangor is een citrusvrucht die het resultaat is van een kruising tussen een sinaasappelboom (Citrus Sinensis) en een mandarijn (Citrus Tangerina). Deze prachtige boom heeft een langwerpige vorm. Hij is krachtig en winterhard. De tangor weerstaat dapper wintertemperaturen tot -7 C. Zijn schil lijkt op die van een sinaasappel. Het sappige vruchtvlees heeft een uitstekende smaak. Op het noordelijk halfrond rijpt de vrucht tussen januari en maart. De glanzende schil van de vrucht kleurt oranjegeel tijdens de oogstperiode.

Zoals alle citrusvruchten is de tangor rijk aan vitaminen, vooral vitamine C.

100 gram van deze vrucht bevat

  • 56,7μg vitamine A
  • 0,38 mg vitamine E
  • 0,11mg vitamine B1
  • 0,04mg vitamine B2
  • 66,78mg vitamine C

Met zijn hoge vitamine C-gehalte is deze vrucht een effectief middel tegen griep.

Mandarijn

De mandarijn, waarvan de wetenschappelijke naam Citrus Tangerina is, is een citrusvrucht die veel lijkt op de gewone mandarijn. Hij behoort tot de Rutaceae familie. De mandarijn komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië. Zijn naam komt van de stad Tanger, een Marokkaanse haven van waaruit hij meestal werd geëxporteerd.

Volgens sommige auteurs is de mandarijn een hybride tussen de mandarijn(Citrus Reticulata) en de bittere sinaasappel(Citrus Aurantium). Voor andere botanici is het een aparte soort, Citrus Tangerina Tanaka. Ten slotte, voor degenen die zich geen van beide oorsprongen herinneren, is het een mandarijncultivar met de naam Citrus Reticulata Tangerina.

Een recent Canadees wetenschappelijk onderzoek door het Robarts Instituut toonde aan dat een bioflavonoïde in mandarijnen, nobiletine, een positieve rol speelt bij het voorkomen van diabetes en obesitas. Deze stof zou ook de integriteit van neuronale cellen beschermen, wat hoop biedt voor de behandeling van de ziekte van Parkinson en Alzheimer.

Tomaat

De tomaat (Solanum lycopersicum) is na de aardappel de meest geteelde groente ter wereld. Hij komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, maar wordt nu over de hele wereld geteeld. De tomatenplant behoort tot de Solanaceae-familie, waartoe ook aubergines, paprika’s en aardappelen behoren. Hoewel tomaten vruchten zijn, worden ze geclassificeerd als groenten.

tomates

Tomaten bestaan voornamelijk uit water en hebben een verwaarloosbaar laag vetgehalte, wat resulteert in een zeer lage calorie-inname. In feite bevatten tomaten slechts 18 calorieën per 100 gram. Tomaten zijn een bron van waardevolle voedingsstoffen, met name kalium, fosfor, vitamine C, vitamine K en foliumzuur. De rode kleur van tomaten is te danken aan de antioxidant lycopeen. De antioxiderende en vitamineverhogende eigenschappen van tomaten zijn welbekend.

Tangelo

De tangelo (Citrus tangelo) is een vrucht, of beter gezegd een citrusvrucht, die ontstaat door het kruisen van de grapefruit en de mandarijn. De tangero heeft een donkergroene schil, zelfs als hij volledig rijp is. Het gele vruchtvlees, verdeeld in kwarten, heeft een aangenaam zure smaak, met een zoete mandarijntoets en een zure grapefruittoets.

De tangerelo kan zo worden gegeten of geperst. Het kan gebruikt worden als garnering voor cocktails. Hij kan ook worden gedistilleerd tot sterke drank, waarvan de bekendste ongetwijfeld de Mapo Mapo van Campari is. Het is een ontstekingsremmende vrucht die een goed middel kan zijn tegen grote ontstekingen. Het versterkt het immuunsysteem, vooral nu de winter eraan komt. Het is een antioxidant die celveroudering tegengaat en de vorming van vrije radicalen voorkomt.