De kracht van herfstgroenten en -fruit!

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Als je vitamines wilt aanvullen en je lichaam een boost wilt geven, waarom neem je dan geen herfstfruit en -groenten op je menu? Elke maand heeft zijn eigen kracht!

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Waarom seizoensfruit en -groenten eten in de herfst?

1- Om te profiteren van hun voedingswaarde:

De natuur doet het zo: zodra de zomer voorbij is en we weer aan het werk gaan, raakt ons lichaam uitgeput van voedingsstoffen en vitamine C. En dat is maar goed ook! En precies wat we nodig hebben!

Herfstgroenten zijn rijk aan mineralen, net als bladgroenten (spinazie, zuring, snijbiet, venkel, enz.), die rijk zijn aan magnesium, kalium, ijzer, koper en calcium, en bepaalde fruitsoorten zoals kiwi’s, die rijk zijn aan magnesium, citrusvruchten, die rijk zijn aan calcium, en bananen, die rijk zijn aan kalium.

Vitamine A, C, D en E zitten ook in bepaalde herfstgroenten zoals courgettes, pompoenen, prei, enz.

Genoeg om je energie en een sterke weerstand te geven!

fruits

2- Fruit en groenten in het seizoen zijn lekkerder:

Ze zijn op natuurlijke wijze gerijpt… dus ze zitten vol verschillende smaken en boordevol goede voedingsstoffen (in tegenstelling tot fruit dat bijvoorbeeld tijdens het transport is gerijpt).

3- Korte lokale circuits ondersteunen:

Het hangt allemaal met elkaar samen. Door fruit en groenten te kiezen die niet over de hele planeet (of zelfs over het hele land) zijn vervoerd, verminderen we de vervuiling en zijn ze vitaler en smaken ze beter. Maar we kunnen ook helpen om kleine lokale producenten te steunen, door rechtstreeks bij de boer te kopen of door te letten op de herkomst van de producten die we in de supermarkt kopen, en onze ecologische voetafdruk te beperken. Klaar om deel te nemen aan de opwaartse spiraal?

Herfstgroenten en -fruit

Oktober is echt het hart van de herfst!

En we profiteren van Halloween om pompoen en potimarron op het menu te zetten, net zo lekker en evenwichtig in pompoentaart als in velouté!

We hebben ook : Snijbiet, broccoli, wortel, koolraap, pompoen, pompoen, pompoen, selderij, spinazie, venkel, sla, maïs, ui, pastinaak, prei, paprika, aardappel, pompoen, radijs, aardpeer, eekhoorntjesbrood, champignon, snijbiet, broccoli, bloemkool, kool en spruitjes, pompoen, waterkers, andijvie, spinazie, venkel, sla, maïs, raap, ui, pompoen, sla. En ook: lavendel, bieslook, koriander, salie en niet te vergeten peterselie.

En aan de fruitkant: avocado, banaan, kastanje, citroen, kweepeer, vijg, tomaat, druif, pruim, appel, peer, papaja, walnoot, hazelnoot, kaki, mandarijn, braam, mispel, kokosnoot, bosbes, walnoot, trosperzik, peer, appel, pruim, kweetsche en druif.

In november vind je :

Groenten: wortelen, kool, pompoen, selderij, andijvie, pompoen, spinazie, eekhoorntjesbrood, aardpeer, aardappel, koolraap, prei, pastinaak, veldsla, venkel, radijs, enz.

Fruit: ananas, banaan, avocado, citroen, clementine, granaatappel, kaki, mandarijn, walnoot, sinaasappel, papaja, appel, peer, kastanje, dadel, passievrucht, grapefruit…

De beste groenten en fruit om te kopen in december

December kondigt de eindejaarsfeesten aan… en een aantal nogal rijke maaltijden!

Om te compenseren of te anticiperen, zetten we in op seizoensgroenten om je vol te proppen met smaak en vitamines. Het zijn niet bepaald de sterren van de traditionele kerst- of oudejaarsrecepten, maar waarom probeer je niet een beetje innovatie en nodig je ze uit op je feesttafel!

Groenten: kool, pompoen, pompoen, selderij, veldsla, ui, prei, aardappel, rode biet, yam, witlofsla, wortel, sjalot, champignon.

Fruit : Clementine, dadel, kiwi, mandarijn, sinaasappel, walnoot, peer, appel, grapefruit, ananas, walnoot, paranoot, avocado, granaatappel, kiwi, passievrucht, lychee, kastanje, sinaasappel, papaja, citroen.

=> Afhankelijk van hoe moe je bent, pas je de bereidingswijze aan en eet je ze rauw of gekookt (als je moe of opgeblazen bent).

Er zijn genoeg goede redenen om te profiteren van de kracht die de natuur te bieden heeft in de vorm van herfstgroenten en -fruit!

Geniet ervan met mate! (Je moet je dieet aanpassen aan je eigen smaak).