Herfst is vaak synoniem met een verlies aan energie, dus hier zijn een paar tips en trucs om je te helpen je vitaliteit te behouden en in vorm te blijven ondanks de stress en spanningen van terug naar school!

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Terug aan het werk, terug naar school, terug naar sport of culturele activiteiten… allemaal in een snel tempo, dat vaak gepaard gaat met een verlies aan energie.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Dus om je vitaliteit te behouden en met veel positieve energie door het leven te gaan, geven we je hier wat advies om weer in topvorm te komen!

Op de agenda: een goede nachtrust, een evenwichtige voeding boordevol vitaminen en een beetje lichaamsbeweging.

Goede eetgewoonten

Ik begin mijn dag met een goed ontbijt boordevol vitaminen!

  • Een drankje (water, thee, kruidenthee, koffie, enz.) om je te rehydrateren na een lange nacht vasten.
  • Een stuk vers fruit, bij voorkeur in het seizoen, om je te vullen met vitamine C (kiwi, peer, passievrucht, sinaasappel, enz.).
  • Indien mogelijk, een portie zetmeelrijke voedingsmiddelen (volkoren of geroosterd graanbrood met een beetje boter OF havervlokken (cholesterolverlagend) gekookt in plantaardige melk met een beetje kaneelpoeder (goed voor je bloedsuikerspiegel) voor energie de hele ochtend, waaraan je een paar oliezaden (amandelen, pistachenoten, enz.) kunt toevoegen voor magnesium (helpt tegen stress) en hoogwaardige eiwitten en vetten.
  • Je kunt een gewoon zuivelproduct toevoegen, omdat de calcium alle andere voedingsstoffen beter laat werken.

Als je geen honger hebt bij het ontbijt , kun je :

  • Splits het op door een drankje, een zuivelproduct en een stuk fruit te nemen, met de zetmeelrijke voedingsmiddelen halverwege de ochtend als je honger hebt.
  • Het kan een goed idee zijn om de energie-inname bij het avondeten te verminderen, zodat je ’s ochtends gemakkelijker een hongergevoel krijgt.

Bij de lunch en het avondeten, een portie proteïne om je vol te houden, zoveel verse groenten als je wilt (ongeveer 300 gram per dag), zetmeelrijke voedingsmiddelen voor langdurige energie (pasta, aardappelen, quinoa, peulvruchten, enz.), een portie kaas (schapen-, geiten- of koemelk) of een gewoon zuivelproduct.

Buiten de maaltijden (1 uur van tevoren, als tussendoortje): een stuk seizoensfruit (2 tot 3 per dag).

Geef de voorkeur aan gekookte groenten en fruit als je moe bent, om je lichaam niet extra te belasten, en voeg kleur en smaak (kruiden, specerijen, enz.) toe aan je bord!

Kom weer in contact met de heerlijke smaak van zelfgemaakt eten

Ook al heb je het drukker met de start van het nieuwe schooljaar, vermijd industriële producten absoluut. Deze producten, die te rijk zijn aan onverzadigde vetten, eenvoudige suikers, zout, kleurstoffen en additieven, helpen je niet om dagelijks in vorm te blijven, integendeel…

Besteed dus wat tijd aan het bereiden van smakelijke, gezonde maaltijden. Geef de voorkeur aan minimaal bewerkte voedingsmiddelen voor een goede gezondheid het hele jaar door.

Variatie is de sleutel tot evenwicht!

automne

Concentreer je op vitaminen en mineralen voor een gezonde start van het nieuwe jaar

Voor een beter beheer van stress en vermoeidheid: zeemagnesium en spirulina zijn geweldige bondgenoten.

Spirulina is een cyanobacterie die veel mineralen en sporenelementen bevat. Het geeft energie en vitaliteit en helpt je om te gaan met fysieke en mentale vermoeidheid. Het helpt ook om je immuunsysteem het hele jaar door te versterken en stress en angst te bestrijden. Het heeft ook energetiserende en anti-cariës eigenschappen, dankzij het hoge gehalte aan gemakkelijk opneembare vitaminen en mineralen. Bovendien maken het hoge ijzergehalte en de antioxiderende werking het een supervoedsel en een uitstekende bondgenoot voor je gezondheid!

Een kuur metzeemagnesium van minstens 3 weken helpt bij het reguleren en verminderen van fysieke en mentale vermoeidheid, ontspant het lichaam en vermindert stress.

Vitamine C is de bondgenoot bij uitstek tegen vermoeidheid. Het redt je uit elke staat van zwakte! Het zit in rood fruit en citrusvruchten, kiwi’s, rode paprika’s, enz. En vergeet niet peterselie en bieslook over je salades en andere gerechten te strooien.

Vitamine D, dat het lichaam van nature aanmaakt door blootstelling aan de zon, helpt om calcium vast te leggen en je humeur hoog te houden. Zodra de herfst aanbreekt, neemt de hoeveelheid zonneschijn af, dus het nemen van vitamine D3 is gunstig om de daling van het moreel en de energie te verminderen.

Het is te vinden in druppels (5 druppels elke ochtend tot laat in de lente).

Zorg voor een goede nachtrust voor een gezonde start van het nieuwe schooljaar: je moet je voorbereiden op je slaap

Om je te helpen een goede nachtrust te krijgen, probeer je avondmaaltijd lichter te maken met een flinke portie kleurrijke groenten (gekookt of rauw) en vooral zetmeelrijk voedsel (rijst, pasta, aardappelen, enz.), dat endorfine afscheidt en je helpt in slaap te vallen.

Optioneel: een bron van mager eiwit, zoals gevogelte of witte vis.

Begin het nieuwe schooljaar fit en gezond met een regelmatig slaappatroon dat is afgestemd op jouw behoeften

Om je te helpen weer in vorm te komen, kun je beginnen met het herstellen van een regelmatig slaappatroon. Ga iets vroeger naar bed en probeer dit ritme de hele week vol te houden om je slaapkapitaal aan te vullen.

Aarzel daarnaast niet om na je lichte maaltijd een ontspannende en rustgevende kruidenthee te drinken.

Kamille, lindebloesem of valeriaan zijn drie planten die bekend staan om hun kalmerende eigenschappen.

Kies een fysieke activiteit die je leuk vindt en doe die regelmatig!

Doe weer aan je favoriete sport of probeer iets nieuws!

Neem de tijd om een of twee keer per week tijd vrij te maken.

Een sport beoefenen die je leuk vindt, die je lichaam en geest ontspant, die helpt om slechte vibraties los te laten en af te voeren, is een uitstekende bondgenoot voor je gezondheid!

Sport stimuleert je immuunsysteem, waardoor je minder kwetsbaar wordt. Regelmatige lichaamsbeweging heeft ook gunstige effecten op de kwaliteit van je slaap en helpt hart- en vaatziekten, obesitas en diabetes voorkomen.

Andere meer ontspannende activiteiten zijn ook erg interessant, zoals meditatie, lezen, theater, schilderen… Het zijn allemaal momenten die je voor jezelf kunt nemen en die je helpen om te gaan met de dagelijkse verplichtingen van het leven!

Wees positief en maak mooie plannen voor het nieuwe jaar.

Gelukkig terug naar school… in topvorm!