Groenten en fruit beginnend met N

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Dankzij hun hoge gehalte aan vitamines, mineralen en vezels zijn groenten en fruit essentieel voor het versterken van het afweersysteem van het lichaam en voor een optimale vitaliteit en gezondheid. Ze elke dag eten helpt ook om het risico op obesitas en bepaalde ziekten zoals diabetes, kanker en hart- en vaatziekten te beperken. Om je te helpen het meeste uit deze essentiële voedingsmiddelen te halen, volgt hier een gedetailleerde kijk op fruit en groenten beginnend met een N.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Meiraap

De meiraap is een wortelgroente. Het is de vlezige wortel van Brassica rapa subsp. Rapa, een kruidachtige plant die tot dezelfde botanische familie behoort als kool. De wortel kan groot of klein, rond, ovaal, elliptisch of kegelvormig zijn. De raap heeft een witte schil die bij bepaalde cultivars een karakteristieke paarse tint kan krijgen aan de bovenkant. Het vruchtvlees is wit of gelig, sappig en knapperig, met een zoete smaak en soms een pikante noot.

navet

Meirapen worden meestal gekookt gegeten met boter of olijfolie en zout. Minder vaak worden rapen rauw gegeten. Meirapen zijn erg rijk aan voedingsstoffen. De belangrijkste zijn

 • vezels
 • eiwit
 • koolhydraten
 • B-vitamines (B1, B2, B3, B4, B5, B6, B9)
 • vitamine C
 • vitamine K
 • antioxidanten
 • spoorelementen (magnesium, ijzer, fosfor, kalium en zink)
 • essentiële oliën
 • verbindingen uit de glycosinolaatgroep,
 • fytonciden (bacteriedodende stoffen, vergelijkbaar met antibiotica, die de groei van pathogene micro-organismen remmen).

Walnoten

Walnoten zijn de vruchten van de walnotenboom (Juglans regia), die behoort tot de botanische familie Juglandaceae en het geslacht Juglans. In de botanische betekenis van de term is de walnoot geen noot, maar een steenvrucht. Hij bestaat uit een vlezige, geurige buitenkant en een houtachtige, eivormige kern. Deze kern is op zijn beurt verdeeld in twee helften die een zaad bevatten dat bestaat uit 2 eetbare zaadlobben. Dit zaad is gevouwen, onregelmatig gelobd en cerebraal.

De noot heeft een uitstekende smaak, die des te verfijnder is naarmate hij verser is. Ze zijn rijk aan olie van uitstekende kwaliteit, maar hebben helaas de neiging om snel ranzig te worden. Walnoten kunnen zo gegeten worden (rauw, geroosterd of gemarineerd) of als ingrediënt in een gerecht zoals walnotensoep of walnotentaart. Walnoten zijn het hoofdingrediënt in baklava en Circassische kip.

Walnoten zijn ook populair als topping op ijs. Walnoten in de dop bevatten 14% koolhydraten, 15% proteïne, 4% water en 65% vet. Walnoten bevatten veel calorieën. 100 gram noten levert 654 kcal. Walnoten zijn ook een goede bron van ijzer, koper, magnesium, mangaan, fosfor en vitamine B6.

Hazelnoot

De hazelnoot is de vrucht van de hazelaar (Corylus avellana), een lid van de Betulaceae familie. De zaadhuid is taai, donkerbruin en bezaaid met vezels. Het zaad is omgeven door een houtachtig vruchtvlies, waarvan de grootte, vorm, dikte en kleur belangrijke kenmerken zijn om de variëteit te onderscheiden. Hazelnoten hebben een zoete, boterachtige smaak met een vleugje cacao, waardoor ze een fantastische bondgenoot zijn van chocolade.

Hazelnoten worden niet alleen als snack gegeten, maar worden ook gebruikt om gesuikerde amandelen, nougat, chocolade, ijs en verschillende zoetwaren van te maken. Ze worden ook gebruikt bij de bereiding van gezonde gerechten zoals muesli. Na amandelen zijn walnoten de vruchten met het hoogste vitamine E-gehalte. Ze zijn een bron van fytosterolen, een stof die belangrijk wordt geacht bij de preventie van hart- en vaatziekten.

Hazelnoten bevatten ook enkelvoudig onverzadigde vetten die LDL-cholesterol en triglyceriden kunnen verlagen. Hazelnoten bevatten ook calcium, magnesium en bepaalde groep A-vitamines. Ze bevatten fosfor en zijn rijk aan kalium. Ze bevatten omega 3 en omega 6. Ze bevatten veel calorieën. 100 gram hazelnoten bevat 600 tot 700 Kcal.

Mispel

De mispel is de vrucht van de mispelboom (Mespilus germanica) , een lid van de botanische familie Rosaceae. Er zijn twee verschillende variëteiten: de Europese mispel, die in oktober wordt geoogst en op matten laat rijpen, en de Japanse mispel, die vaker op de markt is. De vrucht heeft de vorm van kleine, ronde appels met een ruwe, grijsgroene schil. Ze zijn vaak bedekt met een zeer fijn dons.

Nèfle

De grootte van de mispel varieert van 2 tot 3 cm in diameter. De vruchten van de Mespilus germanica zijn hard en zuur, zelfs als ze rijp zijn. Ze worden eetbaar als ze genoeg tijd krijgen. Eenmaal zacht kunnen de vruchten rauw worden gegeten, soms met suiker en room. Vanuit vitamineoogpunt zijn mispels rijk aan vitamine A, C en B. Ze bevatten ook carotenoïden, tannines, flavonoïden en organische zuren (citroenzuur, appelzuur en wijnsteenzuur), waarvan de meeste tijdens het rijpen worden omgezet in zoete stoffen. 100 gram mispels bevat 47 calorieën.

Nectarines

De nectarine is de vrucht van Prunus persica var. nucipersica. Nectarines zijn een variëteit van perziken, maar onderscheiden zich door hun perfect gladde schil. Nectarines zijn ook zoeter dan perziken. Nectarines zijn een uitstekende vrucht met sappig, aromatisch oranje of geel vruchtvlees.

Het vruchtvlees van nectarines is veel dichter dan dat van perziken, waardoor het veel gemakkelijker van de pit te scheiden is. Nectarines worden meestal vers gegeten, maar kunnen ook worden verwerkt in ijs, taart, jam, compote, sap en gelei. Gedroogde nectarines zijn ook verkrijgbaar op de markt.

Nectarines bevatten mineralen zoals kalium, magnesium en fosfor, die een belangrijke rol spelen in het lichaam. De meest voorkomende vitaminen zijn vitamine C, vitamine E en vitamine B3. Nectarines bevatten ook antioxidanten zoals bètacaroteen, luteïne en zeaxanthine.