Groenten en fruit beginnend met L

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

De voordelen van groenten en fruit zijn onschatbaar, en bijna niemand kan dat tegenwoordig nog ontkennen. Wetenschappers hebben al lang bewezen dat het dagelijks eten ervan (bij voorkeur rauw) het immuunsysteem versterkt, de werking van hart en bloedvaten verbetert en het lichaam verzadigt met vitaminen en mineralen. Hier is de lijst van groenten en fruit die met een L beginnen.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Lucuma

Lucuma(Pouteria lucuma ) is de vrucht van een boom die oorspronkelijk uit de Peruaanse Andes komt. Het wordt ook geteeld in Chili en Ecuador en behoort tot de Sapotaceae familie. De intense smaak is een kruising tussen ahornsiroop en zoete aardappel. De consistentie varieert afhankelijk van de rijpheid van de vrucht.

Fruit comùmençant par L

Lucuma heeft een dunne, groene schil als het onrijp is. Wanneer het rijp is, krijgt het een bruinachtige kleur. Het vruchtvlees, dat droog en bloemig is en lijkt op een eierdooier, krijgt dan een oranje-gele kleur. Van de gedroogde lucuma wordt een poeder gemaakt dat in de keuken wordt gebruikt als zoetstof. Het vruchtvlees is niet alleen erg lekker, maar heeft ook een aantal aanzienlijke voordelen voor de gezondheid.

Het vruchtvlees is rijk aan bètacaroteen, vitamine A, vitamine B2, mineralen en ijzer. Dit maakt het tot een bijzondere vrucht, zelfs een echt supervoedsel, met antioxiderende en zeer voedende eigenschappen. Lucuma bevat ook koolhydraten, vetten en een stof genaamd niacine, die helpt bij het reguleren van het cholesterolgehalte in het bloed.

Longan

Longan is de vrucht van de Dimocarpus longan, een tropische fruitboom die behoort tot de Sapindaceae familie. Deze vrucht, die oorspronkelijk uit Zuid-China komt en bekend staat als “drakenoog”, komt ook voor in Indonesië en Zuidoost-Azië. De longan kan min of meer worden beschouwd als een neefje van de lychee en de ramboetan. Deze vrucht wordt zeer gewaardeerd in Azië, waar hij in veel recepten en bereidingen wordt gebruikt.

Longan pulp bevat tal van voedings- en functionele componenten, waaronder koolhydraten, eiwitten, vezels, vetten, vitamine C, aminozuren, mineralen, polyfenolen en vluchtige stoffen.

Eenmaal gepeld kunnen longans vers of gedroogd worden gegeten. De verse vrucht kan ook worden gebruikt om soepen, zoetzure sauzen, jam, ijs, sap en sterke drank van te maken. Gedroogd daarentegen heeft het een vergelijkbare aantrekkingskracht als sultana’s. Eeuwenlang werd longan in de traditionele Chinese geneeskunde gebruikt als slaapmiddel en ontspanner, om de spijsvertering en immuniteit te verbeteren, zenuwpijn te verlichten, koorts te verlagen, parasieten te doden en zelfs als tegengif tegen slangengif.

Lychee

Lychee of Chinese kers is de vrucht van Litchi chinensis, een plant die behoort tot de Sapindaceae familie. De lychee is een kleine tropische vrucht met een gerimpelde, rozerode, oneetbare schil rondom een witachtig vruchtvlees. De lychee heeft een zoete, bloemige smaak. De lychee kan worden gebruikt om crèmes, jam, ijs of sorbets van te maken, maar wordt voornamelijk vers gegeten. Schil de vrucht gewoon helemaal en eet het sappige vruchtvlees, waarbij je op de pit let. Lychees zijn een waardevolle bron van vitamine C.

100 gram lychees bevatten 71,5 mg. Ze bevatten veel kalium (171 mg per 100 g fruit). Lychees zijn ook rijk aan eiwitten, koolhydraten, vezels, suikers, vitaminen (B1, B2, B3, B6 en B9, E en K) en mineralen (zink, fosfor, magnesium, mangaan, selenium, natrium, calcium en ijzer). De oosterse alternatieve geneeskunde beschouwt lychee als een goed middel tegen aandoeningen van de luchtwegen.

Limoen

Limoenen, ook wel limoenen genoemd, zijn de vruchten van Citrus aurantiifolia, een citrusvrucht die behoort tot de botanische familie Rutaceae. De vrucht is bijna bolvormig en groen of geel van kleur. Limoenen hebben een pittige smaak en een aangename, frisse geur. Het vruchtvlees is pitloos en zeer sappig, terwijl de schil bijzonder dun is. In de keuken worden limoenen vaak gebruikt als alternatief voor citroenen, voor voor- en hoofdgerechten. Limoenen zijn ook handig in cocktails zoals caipirinha, caipiroska, margarita en mojito.

Met slechts 38 kcal/100g is limoen een uitstekende bondgenoot in caloriearme diëten. Hij bevat veel vezels en is ook erg rijk aan water. Net als andere citrusvruchten bevatten limoenen veel vitamine C, maar minder dan citroenen. Ze hebben echter twee keer zoveel vitamine A als citroenen en bevatten ook vitamine E. Limoenen zijn zeer rijk aan kalium, calcium en fosfor.

De cosmetica-industrie maakt veel gebruik van etherische olie van limoenen, verkregen uit de schil. Dit ingrediënt wordt gebruikt bij de bereiding van crèmes, parfums en zepen. Bovendien is het aroma een goed natuurlijk middel tegen muggen.

Linzen

De linze is een zaadgroente. Hij wordt geoogst uit Lens culinaris, een eenjarige plant uit de peulvruchtenfamilie. De plant dankt zijn naam aan de karakteristieke vorm van zijn zaden. Er zijn drie soorten linzen: rode, bruine en groene. Ze hebben alle drie dezelfde voedingswaarde, maar verschillen in kleur en kooktijd. Linzen kunnen gekiemd, gebakken, gebakken of gekookt worden gegeten. Ze zijn zeker lekker met chorizo, bloedworst, varkensoren of spek.

Lentille

Dankzij hun hoge voedingswaarde en lage caloriegehalte zijn linzen een uitstekend voedingssupplement. Eén theelepel linzen bevat slechts 14 calorieën. De granen zijn rijk aan licht verteerbare eiwitten, die het lichaam lang een vol gevoel geven. Ze bevatten vitamine B1 en B9, en veel magnesium, ijzer, fosfor, mangaan, zink en kalium. Linzen zijn ook rijk aan plantaardige vezels.

Sla

Sla is een bladgroente. Het wordt geoogst van sla (Lactuca sativa), een tweezaadlobbige eenjarige kruidachtige plant in de familie van de Asteraceae, waarvan de bladeren en kroppen worden gebruikt als voedsel. De bladeren vormen een basisrozet dat meestal niet hoger is dan 30 centimeter. Ze zijn meestal groen, maar kunnen ook bruin of roodachtig zijn, afhankelijk van de variëteit.

Sla is een van de oudste gewassen. Er zijn verschillende soorten sla (Batavia sla, IJsberg sla, Bladsla, Romaine sla, etc.). De meeste slasoorten worden gebruikt in salades, alleen of met andere groene groenten, vlees en kaas. Slabladeren kunnen ook worden gebruikt in soepen, sandwiches en wraps, terwijl de stengels zowel rauw als gekookt worden gegeten.

Sla bevat kalium, fosfor, calcium en magnesium, vitamine C, caroteen (provitamine A), vitamine E, B1, B2, B6 en niacine. De buitenste bladeren van sla bevatten twee keer zoveel vitamine C als de binnenste bladeren.