Groenten en fruit in Q

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Het regelmatig eten van fruit en groenten draagt om een aantal redenen bij aan onze gezondheid op lange termijn. Door regelmatig groenten en fruit te eten, krijgen we de vitaminen, mineralen en vezels binnen die ons lichaam nodig heeft om optimaal te functioneren. Om meer te weten te komen, nodigen we je uit om dit artikel over groenten en fruit in Q. verder te lezen.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Quetsche

Quetsche is de vrucht van Prunus domestica subsp. insititia, een ondersoort van de pruimenboom die al eeuwenlang in Europa wordt gekweekt. Het is een kleine eivormige vrucht met een gladde paarszwarte of zeer donkerrode schil. Deze steenvrucht heeft zacht, stevig, dicht geel vruchtvlees met een rijke, zoete smaak die vaak geaccentueerd wordt als hij gekookt wordt.

Quetsche

Hoewel hij vers kan worden gegeten, wordt de quetsche vooral in de keuken gebruikt. Het vruchtvlees heeft een kruidige smaak. De pruim onderscheidt zich door zijn hoge suikergehalte. Het vruchtvlees is ook droger dan dat van de meeste andere pruimen. Hierdoor is het een ideale toevoeging voor gebak.

De pruim verdunt het gebak niet met overtollig vocht. Het is de ideale variëteit voor het maken van pruimentaarten en andere traditionele Midden-Europese desserts. Deze aromatische, vitaminerijke blauwzwarte bessen kunnen ook worden gebruikt om compote, jam, gelei, sap, siroop, schnaps en wijn te maken.

Verse pruimen bevatten ongeveer 46 kcal per 100g. De gemiddelde hoeveelheid koolhydraten in zo’n portie fruit is 12 tot 14,6 g. Hoewel pruimen niet rijk zijn aan vitamine C, bevatten ze wel vrij veel vitamine A en vitamine E. Ze bevatten ook belangrijke mineralen zoals kalium, ijzer, magnesium, calcium en fosfor. Quetsches bevatten veel B-vitamines.

Quetsches hebben veel waardevolle eigenschappen. Ze reguleren de spijsvertering, beschermen tegen vrije radicalen en verbeteren zelfs de stemming. Ze verbeteren je eetlust. Ze voorkomen constipatie en verminderen het risico op darmkanker.