Groenten en fruit beginnend met B

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Groenten en fruit zijn rijk aan vitaminen, mineralen, antioxidanten en voedingsvezels, die je allemaal beschermen tegen hart- en vaatziekten. Het eten van groenten en fruit heeft veel voordelen voor de gezondheid. Als je ze regelmatig eet, verlagen ze zowel het totale cholesterol als het LDL-cholesterol. Ze verlagen de bloeddruk, zorgen voor verzadiging en voorkomen obesitas. Ze stabiliseren de bloedsuikerspiegel en stimuleren de immuniteit. Bovendien behoren groenten en fruit tot de voedingsmiddelen met de kleinste klimaatvoetafdruk. Om je te helpen optimaal te profiteren van deze voordelen, heb ik hieronder een lijst gemaakt van groenten en fruit die beginnen met B.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Broccoli

Broccoli is een bladgroente. Deze B-groente is een cultivar van de gewone kool. Met zijn wetenschappelijke naam Brassica oleracea var. italica behoort broccoli tot de familie Brassicaceae en het geslacht Brassica. Broccoli is een bijzonder smakelijke groente. Je kunt niet alleen de malse groene roosjes eten, maar ook de vlezige, naar asperges smakende stengels.

Des brocolis

Broccoli bevat dezelfde stoffen als bloemkool, maar met meer vitamines en een hoger dan gemiddeld percentage caroteen. Broccoli is rijk aan veel voedingsstoffen, vooral vezels, vitamine C, vitamine K, calcium, kalium en fosfor. Het produceert ook meer proteïne dan de meeste andere groenten. De belangrijkste kenmerken van broccoli zijn het hoge watergehalte en het lage calorie-, vet- en suikergehalte. Broccoli is zeer rijk aan vitamine C, een stof die bijzonder gevoelig is voor licht, zuurstof en temperatuur. Daarom kies je best voor eenvoudige, niet-invasieve bereidingswijzen zoals stomen of snel blancheren.

Snijbiet

Snijbiet is een bladgroente. Het komt van Beta vulgaris cicla, een bietenras. Snijbiet is op het eerste gezicht gemakkelijk te herkennen. Deze B-groente heeft brede, vlezige bladeren die worden gevormd door de ribben (goed ontwikkelde bladstelen) en het diepgroene blad. De bladeren hebben grote witte nerven en een bubbelachtig oppervlak.

In de keuken kan snijbiet worden gekookt en gegeten zoals het is, in een salade met een beetje citroen. Het kan ook worden bereid met aardappelen. Het wordt ook gebruikt als basis voor taarten en rustieke pizza’s. Je kunt het gebruiken in minestrone om rijst op smaak te brengen. Snijbiet is een uitgesproken caloriearme groente, omdat het voor ongeveer 95% uit water bestaat. Het heeft een caloriegehalte van 19 kcal per 100 g. Het is ook zeer rijk aan mineralen, vooral kalium, ijzer, calcium en fosfor, die allemaal belangrijk zijn voor ons lichaam.

Snijbiet is rijk aan foliumzuur en vitamine C, en is ook een uitstekend anti-anaemicum. Het hoge foliumzuurgehalte maakt het ideaal voor consumptie tijdens de zwangerschap, tijdens het geven van borstvoeding en voor de ontwikkeling van de baby zelf. Bovendien zuivert en ontgift de rode biet het lichaam dankzij zijn chlorofylgehalte.

Rode biet

Rode biet(Beta vulgaris) is een wortelgewas dat behoort tot de Chenopodiaceae-familie. Rode biet is een grote, ronde, vlezige wortel met een karakteristieke kleine eindstandige kiemwortel. Er zijn veel variëteiten bieten. De meest voorkomende zijn voederbieten, suikerbieten en groentebieten.

Bieten zijn zowel rauw als gekookt heerlijk en kunnen als salade worden geserveerd, gekruid met olie en citroen. Als je besluit om het gekookt te eten, kunnen rode bieten gekookt, gebakken of gesauteerd worden. Rode biet kan ook als bijgerecht gegeten worden. Rode biet kan gebruikt worden als ingrediënt in complexere gerechten, zoals risotto. Het kan warm of koud gegeten worden. Bieten zijn niet alleen rijk aan vitamine A en C, ijzer en andere mineralen, maar bevatten ook veel carotenoïden en voedingsvezels. Rode biet is een goede bron van calorieën omdat het rijk is aan eenvoudige suikers.

Banaan

Het woord banaan komt uit het Arabisch en betekent “vinger”. Het is de vrucht van de bananenboom, een plant van het geslacht Musa, die behoort tot de Musaceae familie. Individuele bananen, beter bekend als vingers, wegen gemiddeld 125 gram. Bananen worden rauw gegeten, maar gedroogde bananen zijn ook erg populair.

Bergamot

Bergamot is de vrucht van Citrus × bergamia, een citrusvrucht uit de Rutaceae familie. Bergamot is een echt veelzijdige en bijna onbekende citrusvrucht, met opmerkelijke organoleptische en helende eigenschappen. Hij wordt gebruikt in de keuken en vooral in cosmetica, dankzij zijn frisse, bloemige geur en zijn vermogen om het aromatische boeket van andere essences te fixeren en te versterken. Hij lijkt qua vorm op een limoen en heeft een dunne, gladde schil met een kleur die varieert tussen groen en geel. Hij is zeer rijk aan essentiële oliën en heeft een intens aroma.

In de keuken worden bergamotcitroenen vooral gebruikt om thee te aromatiseren (de beroemde Earl Grey thee). In de keuken wordt de schil vooral gebruikt om gerechten, specerijen op basis van vis, crèmes, ijsjes en koekjes te aromatiseren. Het vruchtvlees, dat een zure, bittere smaak heeft, wordt slechts beperkt gebruikt, hoewel er geen tekort is aan jam op basis van bergamot. Bergamot bevat citroenzuur, suikers (fructose, glucose, sacharose), eiwitten, voedingsvezels, fosfaten, pectines, flavonoïden en vitamine C. Ze bevatten ook mineralen zoals natrium, kalium, calcium en magnesium.

Bananes

Bananen worden ook gebruikt om jam van te maken. Bananen bestaan voornamelijk uit water (75%) en zijn een goede bron van vitamines (provitamine A, vitamine C en B-vitamines waaronder B1, B2 en B6) en mineralen, waaronder mangaan, kalium en selenium, die het immuunsysteem stimuleren.

Een middelgrote banaan levert het lichaam ongeveer 110 calorieën en bevat 450 mg kalium, 30 gram koolhydraten, 3 gram vezels, 19 gram suiker en 1 gram proteïne. De aanwezigheid van koolhydraten geeft het lichaam onmiddellijk energie.

Bittere sinaasappel

Bittere sinaasappel is de vrucht van de bittere sinaasappelboom. De bittere sinaasappel (Citrus aurantium L.) is waarschijnlijk een terugkruising van Citrus maxima (pomelo) x Citrus reticulata (mandarijn). Oorspronkelijk uit Azië (China), werd de zure sinaasappelboom naar Europa gebracht door de Arabieren in de 10e eeuw. De vrucht is bolvormig, lichtjes ingedrukt aan de polen en heeft een vrij gerimpelde schil. Ze krijgen een intens oranje kleur tegen het einde van de herfst.

De binnenkant van de bigarade heeft verschillende zaden en een licht sappig vruchtvlees met een zure smaak, terwijl het witte deel van de schil erg bitter is. De sterk geurende bast wordt gebruikt om een geraffineerde etherische olie uit te halen. De vrucht van de bittere sinaasappelboom wordt voornamelijk gebruikt als onderstam voor veel citrusvruchten en wordt door de voedingsindustrie gebruikt om verse of gedroogde schillen te verkrijgen voor gebak of voor de productie van likeuren.

In de farmacologie wordt het gebruikt om tonische remedies te bereiden. Het wordt ook gebruikt om jam te maken. Vanwege de bittere stoffen die het bevat en die de spijsvertering bevorderen, wordt de schil van de Bigarade gebruikt om onwelbevinden en spijsverteringsproblemen te behandelen.