Groenten en fruit beginnend met F

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

De gezondheidsvoordelen van groenten en fruit komen van hun vitaminen, mineralen en antioxidanten, die het immuunsysteem helpen stimuleren, vooral in combinatie met regelmatige lichaamsbeweging. Groenten en fruit kunnen ook het risico op hoge bloeddruk, hartaandoeningen en kanker verminderen. Groenten en fruit zijn van nature rijk aan vezels, die een goede spijsvertering bevorderen. Lees mijn artikel over groenten en fruit in F om de vruchten ervan te plukken.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Flageolet

Flageolet, ook bekend als ‘kaviaarbonen’, is een variëteit van de gewone boon(Phaseolus vulgaris) die erg populair is in Frankrijk. De zaden van deze grote klassieker uit de Franse keuken hebben een zachte, niervormige schil. Deze heerlijke bonen worden geoogst net voor ze volledig rijp zijn. Door ze in de schaduw te drogen, behouden ze hun karakteristieke lichtgroene kleur. Groene flageolet is ideaal als bijgerecht bij vlees of vis en wordt vaak gecombineerd met lokale gerechten. Deze romige, milde boon wordt traditioneel gegeten bij lamsvlees of in cassouletachtige gerechten.

Flageolet

Flageolet met lamsvlees is een typisch Provençaals gerecht dat met Pasen wordt geserveerd. Mals geroosterd lamsvlees en delicate flageolets worden doordrenkt met de geurige smaken van knoflook, venkel, witte wijn en tomaten, waardoor dit gerecht een rijke smaak en stevige textuur krijgt. Uitstekend met geroosterde knoflook en tomaten. Je kunt ze ook op zichzelf eten, goed gekruid met boter of olijfolie. Flageolet is een uitstekende bron van vezels en eiwitten. Het bevat ook magnesium en vitamine B9.

Tuinbonen

Tuinbonen zijn zaadgroenten van de Vicia faba, een plant uit de peulvruchtenfamilie. De vrucht van deze plant is een grote peul, ongeveer 30 centimeter lang, cilindrisch of afgeplat en eindigend in een rechtopstaande of hangende punt. Binnenin zitten 2 tot 10 zaden, het eetbare deel van de plant. De zaden zijn eerst groen, maar worden donkerder tot een hazelnootbruine kleur als ze rijp zijn.

Bonen kunnen rauw of gekookt, vers of gedroogd worden gegeten. Ze kunnen worden gegeten met pasta of andere granen zoals spelt of rijst. Ze kunnen ook gegeten worden in soepen of salades. Verse bonen zijn een zeer voedzame peulvrucht met weinig calorieën. Gedroogde bonen bevatten ongeveer 4 keer meer calorieën dan verse bonen. Bonen zijn een bron van verschillende voedingsstoffen, waaronder mineralen zoals fosfor, kalium en ijzer, en vitaminen zoals vitamine A, foliumzuur en vitamine K.

Venkel

Venkel is een bladgroente afkomstig van Foeniculum vulgaria, een vaste plant uit de Apiaceae familie. De venkelplant vormt een wit hart aan de basis, wat de groente is die interessant is voor de teler. Venkel is een veelzijdige groente in de keuken. De anijs- of dropsmaak komt van anethol, een aromatische verbinding die ook voorkomt in anijs en steranijs. Met zijn milde smaak en knapperige textuur kan venkel rauw of gekookt worden gegeten en is het zeer nuttig voor het bevorderen van verzadiging en spijsvertering. Venkelgratins zijn erg lekker.

Venkel is een plant die rijk is aan water en arm aan calorieën, waardoor het ideaal is als eetlustremmer in caloriearme diëten. Het is ook rijk aan vezels, mineralen en vitaminen. 100 gram venkel bevat ongeveer 7% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid kalium, 5% van de aanbevolen hoeveelheid fosfor en calcium en 2% van de aanbevolen hoeveelheid vitamine A.

Frambozen

De framboos is de eetbare vrucht van verschillende plantensoorten die behoren tot het geslacht Rubus en de familie Rosaceae. De vrucht is meestal min of meer donkerrood. De framboos lijkt op een grote, kegelvormige braam. Hij bestaat uit talrijke kleine steenvruchten met een zeer intens en aangenaam aroma. Frambozen worden op veel manieren gebruikt in de keuken. Ze zijn smakelijk en kunnen worden geserveerd met ijs, toegevoegd aan gebak, geserveerd met slagroom, in fruitsalades en pannenkoeken.

Frambozen worden ook veel gebruikt bij de productie van jam, siroop en gelei. De puree is bijzonder geschikt voor pudding en ijs. De beste vruchten worden over het algemeen gebruikt om snel in te vriezen om een kwaliteitsproduct te verkrijgen dat voornamelijk bestemd is voor de banketbakkerij-, ijs- en yoghurtindustrie. Ze worden ook gebruikt om likeuren en brandewijn te aromatiseren. Wanneer frambozen vers worden gegeten, voorzien ze het lichaam van een goede voorraad vitamine A en C, citroenzuur, pectine en fructose.

Aardbeien

De term aardbei verwijst naar het eetbare deel van de Fragaria vesca plant. De aardbei behoort tot de familie Rosaceae, de onderfamilie Rosoideae en het geslacht Fragaria. Botanisch gezien zijn aardbeien geen echte vruchten, maar de vergrote bloeikolf van een bloeiwijze. Het oppervlak van de aardbei is bedekt met talrijke gele of bruine stippen. De echte vruchten zijn de dopvruchten, d.w.z. de gele zaden die op het oppervlak van de aardbei te zien zijn.

Fraise

Aardbeien hebben een uitstekend aroma en een zoete smaak. Er zijn wilde en gekweekte variëteiten. De aardbei is een hoofdingrediënt geworden in talloze voedingsmiddelen zoals yoghurt, ijs en jam. Ze kunnen ook gewoon worden gegeten. Naast mineralen en vezels bevatten aardbeien zelfs meer vitamine C dan citrusvruchten. Ze bevatten heel weinig calorieën, ook al zien ze er heel zoet uit.

Vijg

De vijg is de vrucht van de vijgenboom(Ficus carica). Botanisch gezien is de vijg een infructescence, d.w.z. een verzameling vruchten. Vijgen vereisen geen speciale bereiding. Ze kunnen in hun geheel of in stukjes worden gegeten. Ze kunnen zoet of hartig, koud of warm gegeten worden. Je kunt er compotes en conserven van maken of er desserts mee maken. Gedroogde en geroosterde vijgen worden gebruikt als koffiesurrogaat.

Vijgen bevatten veel vezels. Daarom worden ze aanbevolen voor mensen die last hebben van constipatie. Ze bevatten veel vitamine C en B, kalium en calcium. Ze zijn een rijke bron van zink, dat het endocriene systeem helpt reguleren. Ze helpen ook om het lichaam te ontzuren. Vijgen hebben antibacteriële eigenschappen. Omdat ze veel ijzer bevatten, kunnen ze nuttig zijn in de strijd tegen bloedarmoede. Vijgensap is een uitstekende bron van polyfenolen en flavonoïden. Dit zijn antioxidanten die de schade door vrije radicalen bestrijden.