Groenten en fruit beginnend met G

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Groenten en fruit zijn noodzakelijk voor het lichaam als micronutriënten en als bron van verschillende vitaminen, mineralen en voedingsvezels die belangrijk zijn voor groei, ontwikkeling en een goede gezondheid. Sommige van de vitaminen en mineralen in groenten en fruit werken als antioxidanten, waardoor ze de incidentie van voedingsgerelateerde niet-overdraagbare ziekten kunnen verminderen. In de volgende regels neem ik je mee op ontdekkingsreis naar het fruit en de groenten in G.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Kruisbes

De aalbes is de vrucht van de aalbesstruik(Ribes uva-crispa), een lid van de familie Grossulariaceae. De vrucht is een onechte eetbare bes, harig van uiterlijk en meestal groen van kleur, hoewel rode en donkerpaarse varianten soms voorkomen. Kruisbessen worden ook veel gebruikt in de keuken. Ze kunnen vers of verwerkt worden gegeten. De bessen zijn aromatisch, sappig en zoet als ze volledig rijp zijn. Het sap kan worden gebruikt om verfrissende drankjes, siropen, jam en gelei te maken. De onrijpe vrucht kan worden gebruikt als smaakmaker in visgerechten.

groseille

De aalbes is zeer rijk aan actieve ingrediënten zoals pectines, vezels en vitaminen (waaronder vitamine C). Ze bevatten ook organische zuren zoals wijnsteenzuur, appelzuur en salicylzuur, evenals verschillende soorten polyfenolen. Net als andere bessen bevatten rode bessen weinig calorieën (ongeveer 40 kcal per 100g vers fruit).

Giraumon

De giraumon of giromon is een plantaardige vrucht. Het is de vrucht van een pompoenvariëteit(Cucurbita maxima). De giraumon wordt veel gegeten in West-Indië en heeft een dikke, bobbelige schil. De vrucht weegt meestal tussen de 2 en 5 kg, hoewel sommige wel 7 kg kunnen wegen. Het vlezige vruchtvlees is melig en heeft een aromatische, bijna zoete smaak. Het is uitstekend voor soepen, salades en aardappelpuree.

In Haïti wordt giraumon gebruikt om de beroemde Onafhankelijkheidssoep te maken. De giromonpulp bevat weinig calorieën (15 calorieën per 100 gram) dankzij het hoge watergehalte (94%) en het zeer lage percentage eenvoudige suikers. Zoals alle rood-oranje groenten en fruit is de giromon bijzonder rijk aan vitamine A en mineralen zoals kalium, calcium en fosfor. Ze bevatten ook veel vitamine C, vezels en bètacaroteen.

Morellen kers

Morellen zijn een kersensoort met een iets zuurdere smaak dan de zoete kersen die we kennen. Botanisch gezien zijn het verschillende soorten. Morellen behoren tot de Prunus Cerasus soorten, in tegenstelling tot zoete kersen, die tot de Prunus Avium soorten behoren. In vergelijking met andere kersen zijn de vruchten van de Morello-kers klein en intens van kleur, bijna zwart. Deze kersensoort wordt voornamelijk aan de Kroatische kust geteeld. Hun zure, bittere smaak maakt ze onsmakelijk als ze vers worden gegeten, dus ze zijn niet overal verkrijgbaar.

Morellen worden vooral gebruikt in de keuken, bij de bereiding van desserts, jam, siroop en vooral in een uitstekende en zeer gewaardeerde likeur: maraschino. Morellen bevatten goede hoeveelheden vitamine A en C, kalium, vezels, calcium en fosfor. Ze bevatten niet veel calorieën. De vrucht heeft vochtafdrijvende eigenschappen. Het kan helpen bij artritis, nierproblemen en jicht. Het heeft een matige laxerende werking en helpt vrije radicalen te voorkomen, dankzij de werking van flavonoïden.

Granaatappel

De granaatappel is de vrucht van de granaatappelboom(Malum granatum), een bladverliezende struik uit de Lythraceae familie. De granaatappel is roodachtig-paars van kleur en is een bes tussen de grootte van een citroen en een grapefruit. Deze vrucht heeft een diameter tussen 5 en 12 cm, een dikke schil en een ronde vorm. Granaatappels kunnen worden geperst om er dorstlessende sappen van te maken. Ze kunnen ook gebruikt worden in fruitsalades of om heerlijke geleien, dorstlessende dranken, slushes en jam van te maken. Granaatappelsiroop staat bekend als “grenadine” en is de basis voor veel cocktails.

In sommige landen wordt het sap ook gebruikt om vlees te bereiden. Granaatappels zijn zeer rijk aan water (78%) en hebben een gemiddeld gehalte aan koolhydraten (13,5%), terwijl het vet- en eiwitgehalte laag is. Het bevat ook een goede hoeveelheid vezels (4%), evenals talrijke mineralen (ijzer, kalium, zink, mangaan, koper, fosfor, magnesium, natrium, selenium en calcium). Vitamines zijn onder andere B, A, C, E en K.

Guave

Guave is de vrucht van de guaveboom(Psidium guajava), een struik die behoort tot de Myrtaceae familie. De vrucht, meestal 4 tot 12 centimeter lang, is rond of ovaal, afhankelijk van de variëteit. Guaves hebben een sterke, kenmerkende smaak, vergelijkbaar met citroenschil maar minder scherp.

goyave coupée en deux

De buitenste schil kan ruw of glad zijn. Het vruchtvlees binnenin varieert in kleur van gebroken wit tot dieproze. Het vruchtvlees heeft een zoetzure smaak. De schil is eetbaar, maar veel mensen snijden de vrucht liever doormidden en eten het vruchtvlees met een lepel. De zaden zijn bijzonder hard en moeten niet gekauwd worden om beschadiging van de tanden te voorkomen.

Guaves zijn een ideaal ingrediënt in veel recepten: sappen, ijs, vinaigrettes, crèmes en desserts. Het is een goede bron van vitamine A en, in mindere mate, B-vitamines. De vrucht bevat ook grote hoeveelheden vitamine C (veel meer dan sinaasappels), voornamelijk geconcentreerd in de schil.

Grenadilla

De grenadilla of grenadelle is de vrucht van Passiflora ligularis, een klimplant die behoort tot de Passifloraceae familie. De plant komt oorspronkelijk uit de Andes op een breedtegraad dicht bij de evenaar. De smaak is nogal ongebruikelijk, hij is erg zoet maar tegelijkertijd ook zuur. In het Westen is grenadilla niet erg bekend of wijdverspreid. Degenen die het voor het eerst proeven, kunnen er echter geen genoeg van krijgen. Het wordt meestal gebruikt in yoghurt, cocktails, exotische fruitsalades of om desserts te garneren.

Grenadilla wordt ook gegeten in smoothies. Liefhebbers snijden de vrucht gewoon doormidden en eten de inhoud met een theelepel. Net als de meeste oranje en gele vruchten is grenadilla rijk aan vitamine C, waardoor het perfect is om seizoensgebonden kwaaltjes te voorkomen. Het bevat ook goede hoeveelheden vitaminen (A, B1, B2, B3, B6, E, K), kalium, calcium, fosfor, zink en ijzer.