Bevrijd jezelf van suiker: mijn advies

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Wist je dat suikerverslaving bestaat? Dat het tot gezondheidsproblemen kan leiden? Dat het moeilijk, maar niet onmogelijk is om ervan af te kicken?

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Frisdrank, koekjes, snoep, industriële vruchtensappen, gebak, ijs, industriële kant-en-klaarmaaltijden… Al deze voedingsmiddelen bevatten suiker, en we hebben het hier over eenvoudige suiker, snelle suiker – kortom, de witte suiker die je aan je koffie of thee toevoegt (niet te verwarren met de langzame suiker die je vindt in pasta, rijst, aardappelen, brood, etc., die niet verslavend is maar je de energie geeft die je nodig hebt om de dag door te komen).

Als diëtist-voedingsdeskundige zie ik dat de behoefte van mijn patiënten om suiker te consumeren dringend en soms oncontroleerbaar is. Ik zie ze lijden door deze aandoeningen waarover ze naar hun gevoel geen controle hebben. Het is moeilijk, vernederend en een schuldgevoel om geketend te zijn aan deze voedingsmiddelen, om er last van te hebben, om voedingsdriften te hebben die hun eetgewoonten sturen! Het is mijn dagelijkse strijd om hen te helpen los te komen!

Suiker roept om suiker: bevrijd jezelf! In dit artikel ga ik uitleggen hoe.

Hoe weet je of je verslaafd bent aan suiker?

Wat is een verslaving? Het is het verlies van de vrijheid om te onthouden, niet te verwarren met mindful eten voor je plezier of snacken, wat eten is zonder honger maar zonder effect op je gezondheid.

Bij verslaving zijn mensen niet in staat om hun consumptie onder controle te houden, ondanks de nadelige gevolgen voor hun fysieke, mentale of sociale gezondheid (werk, school, gezin, vrijetijdsbesteding, enz.).

Om te beginnen kun je je inname van eenvoudige suikers in de loop van de dag of week op een vel papier noteren, zodat je je inname geleidelijk kunt verminderen (vraag de hulp van een professional om je te helpen deze voedingsmiddelen te identificeren).

Tip 1 voor het loskomen van suiker: maak een lijst van de voordelen van het loskomen van suiker

Begin met je te realiseren dat een leven zonder suiker veel voordelen heeft:

– Je zult de echte smaak van voedsel kunnen ontdekken: zonder suiker zul je eindelijk kunnen genieten van de echte aroma’s en smaken van al het voedsel dat je jezelf tot nu toe hebt onthouden! Een dieet dat te rijk is aan suiker verhindert je om echt te genieten van eten en al zijn smaken!

– Vanuit voedingsoogpunt heeft een leven zonder suiker het voordeel dat het geen calorieën toevoegt. 1 suikerklontje (5 gram) vertegenwoordigt ongeveer 85 calorieën. Stel je eens voor wat dat aan het einde van de dag voor besparing betekent… Dat heeft automatisch invloed op je gewicht!

– Bevrijd je geest zodat hij niet langer geobsedeerd is door de gedachte “ik heb suiker nodig”: een gedachte die een automatisme wordt! Bevrijd jezelf van je verslaving.

– Minder suiker eten is bijzonder goed voor je gezondheid op de lange termijn. Minder risico op ziekten (obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten, verstoorde darmflora, enz.)

Krijg je energie terug! Zonder industriële suiker ben je verlost van je chronische vermoeidheid, acute flemmingitis die je op de bank voor de tv laat zitten…

Herlees deze lijst elke keer als je je motivatie verliest of op het punt staat om in te storten. Het zal je de kracht geven om door te gaan met je doel om suiker op te geven totdat je vrij bent. Voeg andere voordelen toe die voor jou persoonlijk zijn (het schuldgevoel, het financiële aspect, het gevoel van vrijheid, enz.)

Tip 2 om jezelf te bevrijden van suiker: verminder de hoeveelheden geleidelijk

Het is essentieel om het geleidelijk aan te doen: “Rome is niet op één dag gebouwd” en hetzelfde geldt voor je goede voornemens!

Van de ene op de andere dag stoppen met suiker zal je frustratie en verlangen alleen maar doen toenemen en je dus demotiveren.

Probeer het aantal suikerhoudende voedingsmiddelen dat je elke dag eet geleidelijk te verminderen (misschien met behulp van de lijst die je hebt opgesteld) om je smaakpapillen te laten wennen aan de nieuwe smaken en veranderingen.

sucre

Tip 3 om jezelf te bevrijden van suiker: gebruik een gezond alternatief voor suiker – Nieuwe gewoontes!

Er zijn veel manieren om je leven zoeter te maken zonder industriële suiker te gebruiken.

Denk aan honing, fruit, amandel/ hazelnoot/… puree, agavesiroop, cacaopoeder, pure chocolade, volkorenbrood, oliezaden (walnoten, amandelen, hazelnoten,…), dadels, gewone yoghurt,… Geniet!

Het idee om gezondere alternatieven te gebruiken moet slechts tijdelijk zijn. Ze moeten je in staat stellen om te wennen aan suiker, maar ze mogen je niet verslaafd maken aan de zoete smaak!

Pas op :dieetvoedingen gezoete voeding zijn geen alternatief! Het zijn valse vrienden die andere vormen van suiker verbergen en soms even calorierijk of zelfs calorierijker zijn dan het oorspronkelijke product!

Voeg lichaamsbeweging toe aan je nieuwe gewoonten, blijf gehydrateerd (1,5 liter water per dag), stop met het eten van industriële producten en ga koken! Het is gemakkelijk en het smaakt zoveel beter.

Heb je er al aan gedacht om gearomatiseerde dranken te proberen?

Koffie met een smaakje (karamel, hazelnoot, chocolade, enz.) heeft het voordeel dat het minder bitter is. De keuze is groot en geeft je koffie een gastronomisch tintje.

Hetzelfde geldt voor thee en infusies, elk met een meer gastronomische smaak dan de vorige! Er is keuze genoeg.

Maar zorg ervoor dat je de etiketten goed leest. Sommige fabrikanten voegen suiker toe aan de bereiding van deze gearomatiseerde koffies (dit geldt vooral voor cappuccino’s). Als dit het geval is, kun je deze drankjes beter bewaren voor occasioneel gebruik!

Dus hoe pak je het aan? Lees de ingrediëntenlijst van je producten, die in aflopende volgorde is gerangschikt: de eerste voedingsmiddelen zijn de voedingsmiddelen die het meest voorkomen in het eindproduct. Suiker hoort niet bij de eerste ingrediënten te staan!

Suikerverslaving is een kwaad van deze tijd. Overconsumptie is schadelijk voor je gezondheid. Als je twijfels hebt, aarzel dan niet om een diëtetiek- en voedingsdeskundige te raadplegen zodat we samen de situatie kunnen beoordelen.

Je kunt er vanaf komen! Geloof in jezelf.