Groenten en fruit beginnend met K

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Groenten en fruit bevatten veel vitaminen, mineralen en antioxidanten, en hebben een hoog vezelgehalte vergeleken met andere soorten voedsel. Het is ook bekend en bewezen dat groenten en fruit veel voordelen hebben voor de gezondheid. In bepaalde regio’s van Nepal en ook op Sardinië hebben onderzoeken aangetoond dat mensen relatief gezonder zijn en langer leven omdat ze veel groenten en fruit eten. Lees mijn artikel om te genieten van de voordelen van deze voedingsmiddelen!

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Kiwi

Kiwi, ook wel Chinese kruisbes genoemd, is de vrucht vanActinidia chinensis, een klimplant uit de Actinidiaceae familie. Kiwi’s zijn ovale bessen van ongeveer 6 cm lang. De dunne, groenbruine schil van de vrucht is dicht bedekt met korte, stugge bruine haartjes. Het vruchtvlees is heldergroen en sappig, maar stevig tot het volledig rijp is. In het midden van het vruchtvlees zitten kleine zwarte zaadjes rond een witachtige pit.

Kiwi

Kiwi’s hebben een min of meer zure smaak, vergelijkbaar met die van rode bessen en aardbeien. Dankzij de zure, maar lekkere en verfrissende smaak kan het rauw worden gegeten, tot sap worden verwerkt of in gebak worden gebruikt. Kiwi’s kunnen worden bereid met vlees of worden gebruikt als garnering. Het vruchtvlees van kiwi’s bevat veel vitamine C.

Kiwi’s bevatten hoge concentraties vitamine E en andere carotenoïden en flavonoïden, die actief zijn tegen de werking van vrije radicalen. Het levert ook foliumzuur, een vitamine die essentieel is voor een gezonde hersenfunctie. Kiwi’s zijn bijzonder rijk aan kalium. Het bevat ook magnesium, calcium, chloor, zwavel en fosfor. Het vruchtvlees en de zaden zijn rijk aan vezels.

Kabosu

Kabosu is de vrucht van Citrus × sphaerocarpa, een citrusvrucht die behoort tot de Rutaceae familie. Kabosu is een kleine vrucht met een diameter van 4 tot 5 centimeter. De kabosu is rond tot ovaal van vorm en heeft een klein uitsteeksel aan de top. De schil is kiezelachtig en glanzend. Deze schil, met prominente talgklieren, is eerst groen en wordt heldergeel naarmate de vrucht rijpt. Het vruchtvlees van kabosu is lichtgeel en bevat veel zaden. De vrucht heeft een delicate, verfrissende citrusgeur.

Kabosu kan zowel groen als rijp worden gegeten. Het heeft een zure, bloemige smaak met tonen van meloen, citroen en munt. Kabosu wordt gebruikt bij ponzu, gegrilde vis en sashimi. Het wordt ook gebruikt als alternatief voor azijn in bepaalde Japanse recepten. In de prefectuur Ōita wordt kabosu-sap gebruikt om shōchū, noedels en misosoep op smaak te brengen. Net als andere citrusvruchten is kabosu rijk aan vitamine C.

Kombu

Kombu is een plantaardige alg. De term kombu verwijst eigenlijk naar een reeks bruine algen in de Phaeophyceae familie, waarvan de bekendste en meest gebruikte Laminaria Japonica (uit Japan) en Laminaria digitata (uit Bretagne) zijn. Kombu wordt veel gebruikt in de Japanse keuken om voedsel op natuurlijke wijze te aromatiseren en te zoeten. Het wordt vooral gebruikt in soepen, peulvruchten en bouillons om ze lichter verteerbaar te maken. Het verrijkt deze gerechten ook met vezels, mineralen en aminozuren.

Kombu wordt ook gebruikt als supplement vanwege de afslankende en laxerende werking. Het is rijk aan antioxidanten en mineralen zoals kalium, magnesium, fosfor en calcium. Het bevat ook vitamine A, B1, B2 en C. Het is ook rijk aan glutaminezuur, een zeer nuttige stof om gerechten op natuurlijke wijze op smaak te brengen. Het is namelijk een aminozuur dat umami activeert. In het Japans verwijst dit woord naar een van de vijf basissmaken die door de receptorcellen in de menselijke mondholte worden waargenomen. Het is ook het zeewier dat het rijkst is aan jodium.

Kangkong

Kangkong of waterspinazie is een bladgroente. Het wordt geoogst van Ipomea aquatica, een kruipende plant die behoort tot de botanische familie Convolvulaceae. Kangkong is erg populair in de Oost- en Zuidoost-Aziatische keuken en lijkt op spinazie en waterkers. Deze bladgroente is een zeer veelzijdig ingrediënt en kan worden gebruikt in roerbakgerechten of als bijgerecht bij stevige gerechten. De smaak van dit ingrediënt kan worden versterkt door verschillende marinades. Op de juiste manier gekookt, kunnen de malse, heerlijke bladeren van kangkong op verschillende manieren worden gegeten.

In Maleisië, Indonesië en Singapore worden de malse stengels en bladeren van de kangkong gebakken met garnalenpasta, gember, knoflook, chili en andere kruiden. In Thailand wordt het gekookt met een pittig-zoete saus en inktvis. Kangkong is rijk aan ijzer, vezels, calcium, thiamine, niacine en vitamine C. Kangkong is een zeer caloriearme groente. 100 gram kangkong levert slechts 30 kcal.

Kaki

De kaki is een herfstvrucht, erg zoet en smakelijk, en is een van de vruchten die in oktober in het seizoen zijn. De kaki is de vrucht van de Diospyros kaki, een boom die behoort tot de Ebenaceae familie. De wetenschappelijke naam betekent “voedsel van de goden” in het Grieks. De vrucht heeft een karakteristieke feloranje kleur die in oktober en november een welkome verschijning is in de weiden en bossen van de vlaktes en heuvels. Oorspronkelijk komt de kaki uit Oost-Azië. Het specifieke oorsprongsgebied van de kaki is Zuid-Centraal China, waar hij al meer dan 2000 jaar wordt geteeld en een van de oudste ter wereld is.

kaki

De kaki heeft een vanillesmaak en stevig, knapperig vruchtvlees dat veel lijkt op dat van appels. De kaki is een zeer zoete en smakelijke vrucht die zo gegeten kan worden. De vrucht kan echter ook worden gebruikt in fruitsmoothies, fruitsalades, jam en desserts. De vrucht kan ook worden gebruikt in hartige recepten, zoals focaccia met kaas en kaki.

De kaki heeft een hoog watergehalte (80%) en is zeer rijk aan suikers (12%). Er zijn veel vezels (3,6%), terwijl eiwit en vet slechts in zeer kleine hoeveelheden aanwezig zijn (respectievelijk 0,6 gram en 0,3 gram per 100 gram vers product). Deze vrucht is zeer rijk aan mineralen, met name kalium, calcium, magnesium en fosfor, evenals vitaminen (A, C, E, niacine, thiamine en riboflavine). Het heeft ook een opmerkelijk gehalte aan antioxidanten, vooral bètacaroteen, lycopeen en zeaxanthine.