Vitamine D: de bondgenoot van je immuniteit

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Het was veel in het nieuws tijdens de COVID19-pandemie na de publicatie van onderzoeken die mogelijke voordelen aantoonden bij het voorkomen van infectie door dit virus. Maar waar wordt het voor gebruikt en waar is het te vinden?

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Laten we het even hebben over vitamine D.

Wat is vitamine D?

Deze vitamine behoort tot de familie van vetoplosbare vitamines, d.w.z. vitamines die oplosbaar zijn in lipiden, zoals vitamine A, E en K.

Het bestaat in 2 vormen:

 • Vitamine D3 of cholecalciferol, geproduceerd bij dieren en door bepaalde korstmossen. Het menselijk lichaam maakt deze vitamine D3 ook aan in de huid onder invloed van ultraviolette straling.
 • Vitamine D2 of ergocalciferol wordt geproduceerd in planten.

De rol ervan in het lichaam

Het speelt een aantal rollen in het lichaam:

 • Het is betrokken bij de absorptie van calcium en fosfor door de darmen en hun heropname door de nieren. Calcium speelt een essentiële rol in ons lichaam en zorgt voor een optimale mineralisatie van weefsels (met name botten, kraakbeen en tanden), een efficiënte samentrekking van spieren, een goede zenuwoverdracht en een goede bloedstolling.
 • Het is betrokken bij de hormoonregulatie.
 • Het speelt een belangrijke rol in ons immuunsysteem en in de gezondheid van onze huid.
 • Een tekort aan vitamine D verhindert een goede pijnbeheersing en verhoogt daardoor de pijnperceptie.
abricots

Waar vinden we het in onze voeding?

Het komt uit verschillende voedingsbronnen:

 • Visleverolie, met name levertraan, en vette vis zoals haring, sardines, zalm, enz.
 • Voedingsmiddelen die rijk zijn aan dierlijke eiwitten, zoals vlees, eieren, enz.
 • Halfvolle en volle melkproducten. Omdat vitamine D oplosbaar is in vet, is het niet aanwezig in 0% vet of magere producten. Er zijn enkele met vitamine D verrijkte zuivelproducten op de markt.
 • Boter…

Daarom is het beter voor vegetariërs en veganisten om waakzaam te zijn over hun vitamine D-inname en indien nodig te suppleren. De voedingsreferentie voor volwassenen (PNR) is 15 microgram per dag.

Voor andere populaties worden de nutriëntenreferentie-innames momenteel geëvalueerd en in 2021 gepubliceerd. Deze referentie houdt echter alleen rekening met de inname van vitamine D via de voeding. Het overgrote deel van de vitamine D-inname is echter te danken aan de inwerking van de zon op onze huid. De UVB-stralen van de zon zorgen voor de vorming van vitamine D3.

Het is daarom aan te raden om aan het eind van de ochtend/vroeg in de middag 15-20 minuten in de zon door te brengen. Deze bron varieert echter sterk afhankelijk van het geografische gebied waar we wonen (meer of minder zonnige locatie), het seizoen en de dikte en pigmentatie van onze huid. Hoe donkerder het pigment, hoe groter het risico op een tekort.

Is het genoeg?

Vitamine D-tekort is een van de meest voorkomende hypovitaminosen. Volgens het Suvimax-rapport uit 1997 heeft 75% van de bevolking een tekort aan vitamine D, en deze situatie lijkt in de loop der jaren niet te zijn verbeterd.

De tekenen van een tekort zijn

 • Rachitis bij kinderen, d.w.z. een groeistoornis die zich uit in misvorming van het skelet.
 • Spierstoornissen bij volwassenen, zoals verminderde spierspanning, tetanieaanvallen en stuiptrekkingen.
 • Osteoporose of zelfs osteomalacie bij volwassenen, d.w.z. een algemene verweking van de botten door demineralisatie.

Het vermogen van het lichaam om vitamine D op te nemen en te synthetiseren vermindert met de leeftijd. Oudere mensen lopen daarom een bijzonder risico op een vitamine D-tekort, met een groter risico op osteoporose. Pasgeborenen, zuigelingen en zwangere vrouwen lopen ook risico.

 • Suppletie noodzakelijk voor kinderen

Vitamine D-suppletie wordt aanbevolen vanaf de eerste levensdagen. Het wordt aanbevolen om het voort te zetten tijdens de groei- en botmineralisatiefase, d.w.z. tot de leeftijd van 18 jaar. Om het risico op overdosering te vermijden, dat geassocieerd kan worden met voedingssupplementen, is het belangrijk om het voorschrift van de arts of kinderarts op te volgen.

 • Supplementatie wordt soms aanbevolen voor volwassenen:

Regelmatig bloedonderzoek van je vitamine D-waarden is aan te raden, een paar keer per jaar, wanneer de zon beperkt is en je huid meer bewolkt is, d.w.z. in de herfst en late winter. Je arts kan dan beoordelen of supplementatie nodig is.

Je kunt ook preventieve supplementen in druppelvorm vinden in de apotheek. De aanbevolen dosis ligt vaak tussen 800 en 1000 IE/dag (zorg ervoor dat je de door de fabrikant aanbevolen dosis volgt). Als je voor dit type product kiest, let er dan op dat je het niet combineert met andere supplementen die vitamine D bevatten.

Pas op voor het risico van overdosering

Vitamine D komt niet in grote hoeveelheden voor in onze voeding, dus er is geen geval bekend van overdosering om voedingsredenen. Er zijn gevallen van overdosering geregistreerd bij zuigelingen na het gebruik van voedingssupplementen. Het is daarom belangrijk om het recept van je arts of kinderarts voor je kinderen te volgen.

Om hypervitaminose bij volwassenen te voorkomen, moet je de doseerinstructies op het product volgen en niet meerdere supplementen met vitamine D tegelijk nemen.

Om dit te voorkomen kun je het beste je arts of apotheker om advies vragen.

Een overdosis van deze vitamine kan hypercalciëmie veroorzaken , d.w.z. een te hoog calciumgehalte in het bloed, wat kan leiden tot verkalking van bepaalde weefsels, met gevolgen voor het hart en de nieren.

Een te hoge inname van vitamine D kan andere aandoeningen veroorzaken, zoals hoofdpijn, misselijkheid, overgeven, gewichtsverlies en intense vermoeidheid .