Hoe zit het met soja?

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Soja wordt al duizenden jaren geconsumeerd in Azië en is nu steeds vaker te vinden in onze gerechten. Je vindt het in vele vormen, zoals tofu, groentesteaks, desserts en sappen.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Sommige mensen zeggen dat soja niet goed is voor je gezondheid, terwijl anderen denken dat het wel goed is.

Wat vinden we nu echt van soja?

Wat is soja?

Soja, of misschien heb je het wel eens ‘soja’ horen noemen, is lid van de peulvruchtenfamilie, net als bijvoorbeeld linzen of witte bonen. Het bevat veel eiwitten en vezels, wat betekent dat je er rustig van wordt als je het eet.

Verwar sojabonen echter niet met mungbonen. Mungbonen worden vaak ten onrechte “sojascheuten” genoemd, maar dit is een vergissing omdat mungbonen geen soja zijn.

De voedingswaarde is dus niet hetzelfde.

Zijn sojabonen goed voor mijn gezondheid?

Sojabonen zitten vol gezondheidsvoordelen.

  1. Door hun samenstelling zijn voedingsmiddelen op basis van soja rijk aan vezels en vetten, die erg goed zijn voor hart en bloedvaten en helpen om het cholesterolgehalte te verlagen.
  2. Bovenal zijn sojabonen een van de meest eiwitrijke voedingsmiddelen in de plantenwereld, die moleculen bevatten die we zelf niet kunnen produceren en die essentieel zijn voor de goede werking van ons lichaam (d.w.z. de 9 essentiële aminozuren die we elke dag nodig hebben).

Bijvoorbeeld 100 g tofu, een soort kaas gemaakt door sojamelk te laten stremmen, levert 10 g proteïne van goede kwaliteit, of evenveel als ongeveer 100 g vlees of vis, terwijl het een beetje vet van goede kwaliteit en bijna geen suiker bevat.

Waarom horen we zoveel slecht nieuws over soja?

We hebben er inderdaad over gehoord omdat soja moleculen bevat die in ons lichaam de effecten ‘nabootsen’ van de vrouwelijke hormonen die vrouwen produceren (oestrogenen).

…Alleen werden de eerste onderzoeken uitgevoerd op muizen en muizen reageren niet op dezelfde manier op soja als mensen!

Bijgevolg hebben studies op mensen nooit enig bijzonder risico aangetoond.

Verschillende studies hebben zelfs aangetoond dat soja bescherming biedt tegen borstkanker: het vermindert het risico op herhaling met meer dan 20% en werkt ook tegen de bijwerkingen van de behandeling.

Studies tonen zelfs aan dat het eten van soja tijdens de kindertijd en adolescentie beschermt tegen borstkanker op volwassen leeftijd. Hetzelfde geldt voor de beschermende effecten tegen prostaatkanker.

Hoe dan ook, ik raad patiënten altijd aan om met hun oncoloog te praten.

plat de soja

Zijn er risico’s verbonden aan het eten van soja?

Eerlijk gezegd niet!

…afgezien van de mogelijkheid van allergische reacties op soja, op bepaalde eiwitten, maar dit is vrij zeldzaam, of overmatige consumptie van soja, die ook de hormoonbehandelingen uit balans zou kunnen brengen in geval van hypothyreoïdie, vooral in geval van jodiumtekort, maar ook dit is vrij zeldzaam.

Bestaat er een consumptieadvies?

Het ANSES (Agence nationale de sécurité sanitaire de l’alimentation) raadt echter uit voorzorg 1 product op basis van soja per dag aan voor kinderen ouder dan 3 jaar en raadt het af voor kinderen jonger dan 3 jaar.

En, opnieuw uit voorzorg, aangezien er nooit negatieve effecten zijn gemeld, 2 tot 3 sojaproducten per dag voor volwassenen en 1 per dag voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven.

Samengevat:

  • Voordelen: Goede kwaliteit eiwitten, vezels en gezonde vetten.
  • Nadelen: Zeldzame allergische risico’s of onevenwichtigheden bij hormoonbehandelingen.
  • ANSES consumptieaanbeveling: Maximaal 3 sojaproducten per dag voor volwassenen.

Bron: