Fondue, Raclette of Tartiflette: welke heeft de minste calorieën?

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Fondue, raclette of tartiflette? Welke heeft volgens jou de minste calorieën?

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Hier is het antwoord.

Nou, Tartiflette heeft de minste calorieën!

Ik weet het, je bent bang voor tartiflette, het beroemde Savoyaardse gerecht dat aardappelen en Reblochon-kaas combineert.

Het klopt dat tartiflette aardappelen, Reblochon kaas, gerookt spek, witte wijn, crème fraîche en uien bevat, die allemaal veel calorieën en vet bevatten, maar een plakje tartiflette bevat slechts het equivalent van 2 eetlepels olie (440 kcal voor een bord van 350 g).

Klinkt dat als veel? Dat is normaal, het is geen caloriearm gerecht, maar het is wel het caloriearmste gerecht van de 3 die vandaag zijn gepresenteerd.

Wacht maar af hoe hoog het caloriegehalte van de andere gerechten oploopt!

Tussen raclette en fondue, welke heeft de minste calorieën?

Het is de fondue.

Ik heb het over Savoyaardse fondue, het soort dat wordt gemaakt met kaas, witte wijn en brood dat je dipt (afhankelijk van het recept gaat er ook 1 klein glas kirsch bij). Je eindigt met het equivalent van 4 eetlepels olie (het dubbele van het vet van tartiflette!). (800 kcal voor een portie van 350 g).

Waarom zoveel vet? Omdat Savoyaardse fondue in wezen met kaas wordt gemaakt!

Welke kazen zitten er eigenlijk in?

Voornamelijk Beaufort, Comté en Tome de Savoie (Reblochon is optioneel)… En deze kazen behoren tot de vetste!

Maar ik geef toe, het is zo lekker…

En wat is het verschil met Zwitserse fondue?

Geen verschil in calorieën.

Het verschil zit hem in de soorten kaas die worden gebruikt: in Zwitserse fondue gebruiken we meestal Gruyère, Emmental en Vacherin. Aan de andere kant is mijn tip, of de fondue nu Zwitsers of Savoyaards is, om te denken aan het dippen van iets anders dan brood. Denk aan stukjes groene appel, verse druiven, blokjes ham, broccoli, bloemkool of cherrytomaatjes!

Heeft raclette dan de meeste calorieën?

Ja, het bevat de meeste calorieën:

  • 1000 kcal voor een portie van 350 g = 7 plakjes kaas (160 g) + 2 middelgrote aardappelen (200 g) + 3 plakjes rozet + 1 plakje ham

Raclette is een gerecht dat traditioneel wordt gemaakt met aardappelen en de beroemde kaas.

Het gaat ook vaak gepaard met vleeswaren, waaraan augurken kunnen worden toegevoegd.

Al deze ingrediënten samen maken raclette tot een zeer calorierijk gerecht, omdat er vaak zo’n 150 tot 200 gram kaas per persoon in gaat, waar je ook nog de vleeswaren aan toe moet voegen. Dus, zoals je wel doorhebt, kun je nog meer calorieën toevoegen als je alleen vette vleeswaren gebruikt!

Hier is een korte video voor een lichte raclette:

Dus, hoe kun je de schade beperken als je gourmet en voorkomen dat het aantal opgenomen calorieën explodeert?

Ik stel voor dat je alleen magere vleeswaren eet, zoals viande des grisons, ronde plakjes spek of zelfs witte ham. Zo vermijd je een deel van het vet.

Serveer jezelf bovendien maar één plakje kaas per keer en eet langzaam. Je kunt je plakjes kaas zelfs doormidden snijden om de indruk te wekken dat je meer hebt en om de maaltijd langer te laten duren zonder jezelf te veel op te dienen… Het is maar al te gemakkelijk om het ene stuk kaas na het andere op te eten en er eentje te laten koken terwijl je de vorige nog niet op hebt.

Tot slot is het een goed idee om eerst de aardappelen te eten, want daar zit je al snel vol van.

Kleine extra tip: Je kunt je maaltijd aanvullen met groenten, voor vezels die je rustig maken.

SAMENGEVAT:

  • Tartiflette: het gerecht met de minste calorieën
  • Fondue: een erg vet gerecht omdat het voornamelijk uit kaas bestaat.
  • Raclette: verreweg het meeste calorieën!