Je voeding onder controle

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Ben je het zat om toeschouwer te zijn bij je dieet? Wacht je op een dieet dat je zal vertellen wat je moet eten, hoeveel en wanneer?

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Voel je je gevangen door je eetgewoonten? Weet je niet meer hoe je jezelf weer kunt vertrouwen zonder bang te zijn dat je instort en alles verpest?

In dit artikel geef ik je wat advies, wat kleine dingen die je dagelijks kunt doen, zodat je eindelijk weer het podium op kunt en de hoofdrolspeler kunt worden in je relatie met je eten.

Vrijheid, zelfvertrouwen, lief zijn voor jezelf en kleine stapjes die het verschil zullen maken.

Gordijn omhoog. Het is jouw beurt!

Ik neem controle over mijn eten – Acte 1

Als je besluit om je relatie met eten onder controle te krijgen, moet je een aantal innerlijke reizen maken om jezelf voortdurend in vraag te stellen, jezelf beter te begrijpen en uiteindelijk daarnaar te handelen.

person holding burger bun with vegetables and meat

Je kunt jezelf bijvoorbeeld afvragen wat je voelt in de verschillende sferen van je lichaam wanneer je het gerecht kiest dat je gaat eten.

Wat vertelt je geest je als je een “dieet” gerecht kookt en eet?

 • Je geest?
 • Je lichaam?
 • Je hart?

Stel jezelf dezelfde vragen als je jezelf het eten probeert te ontzeggen waar je naar verlangt. Wat vertelt het je?

 • Je geest?
 • Je lichaam?
 • Je hart?

Observeer of een van je sferen wordt weggedrukt, vergeten? Heb je gemerkt dat ze niet allemaal in harmonie zijn? Dit creëert een onbalans in jezelf.

Ik nodig je uit om deze drie sferen (geest, lichaam en hart) op één lijn te brengen, zodat wanneer je eet ze in perfecte harmonie zijn.

Je zult volledig voor je bord staan en meer genieten van eten.

Het doel van dit eerste werk is om je te begeleiden naar vriendelijkheid en mededogen voor jezelf. Stop met vechten tegen jezelf en leer in plaats daarvan naar jezelf te luisteren, jezelf te begrijpen en jezelf te respecteren.

Ik neem de leiding over mijn eetpatroon – act 2

Wat als je zou besluiten om te vertrouwen op je eetsensaties?

Wat zijn eetsensaties? Dit zijn de sensaties die je maag en je hersenen aangeven, die je informeren over de behoefte van je lichaam om te eten en wanneer je moet stoppen. De twee zijn met elkaar verbonden en werken samen, maar daarvoor moet je goed luisteren, anders ben je je niet bewust van de signalen die worden uitgezonden.

carottes et poivrons verts coupés en tranches sur une planche à découper en bois brun
 • Vertragen is de eerste sleutel. Stop met wat je aan het doen bent, leg je telefoon neer, neem de tijd om een paar seconden niets te doen.
 • Zo kun je je hongergevoel observeren. Wat voel je in je maag? Trekt het? Zit hij vol? Is het hol? Is het aangenaam of onaangenaam?
  Een hongergevoel is niet noodzakelijk een aangenaam gevoel, maar het is noodzakelijk omdat het aangeeft dat je lichaam moet eten. Het is de enige echte indicator dat je maag energie nodig heeft. Elke keer dat je eet zonder honger te hebben, geef je je lichaam onnodige calorieën (en kom je aan). Je kunt net zo goed naar jezelf luisteren!
 • Proeven en langzaam eten zijn de tweede essentiële sleutels. Omdat ze je helpen om je hoeveelheden aan te passen, minder te eten en de behoeften van je lichaam te respecteren (en ook hier is het zonder scherm veel gemakkelijker!).

Alle bovenstaande elementen zullen je helpen om verzadiging te herkennen, wat je zal vertellen wanneer je kunt stoppen met eten en de behoeften van je lichaam kunt respecteren, zonder te veel of te veel te eten.

Pas op, het gevoel van een volle, overvolle maag is geen verzadiging. Dat punt ben je al voorbij. Verzadiging is wanneer je geen honger meer hebt (daarom is het een goed idee om te wachten tot je honger hebt voordat je gaat eten) en je geen zin meer hebt om te eten.

Met je sleutelset in de hand kun je even backstage gaan en wachten op de laatste akte van dit toneelstuk getiteld “Ik neem de leiding over mijn dieet”.

Ik neem de leiding over mijn dieet – Act 3

Ik nodig je uit om zelfhypnose te gebruiken als hulpmiddel om een innerlijke reis te maken.

Het simpele feit dat je de tijd neemt om je ogen te sluiten, stelt je in staat om je opnieuw op jezelf te concentreren.

Hoe kun je dit doen?

Experiment 1: Voordat je aan een maaltijd begint, nodig ik je uit om je ogen te sluiten en 3 keer diep in en uit te ademen, waarbij je je concentreert op de luchtstroom door je lichaam.
Vraag jezelf dan af hoe je maag aanvoelt door het je voor te stellen (je kunt het visualiseren). Heeft hij honger? Heeft hij zin om te eten? Hoeveel ruimte heeft hij om te eten?
Observeer de signalen die je lichaam je geeft en open je ogen weer als je er klaar voor bent.
Je kunt dan beginnen met eten.

gros plan Photo d'une femme portant un haut noir

Experiment 2: Sluit je ogen en adem 3 keer diep in en uit. Stel je voor dat je een trap met 10 treden afloopt (je telt af van 10 naar 1), dan nodig ik je uit om, zodra je je innerlijke zelf hebt bereikt, te visualiseren dat je maag vastzit aan een kabel die op de grond ligt. Benader deze kabel en sluit hem opnieuw aan op het stopcontact van je lichaam. Als je dit gedaan hebt, stel je dan voor dat je maag oplicht, hij is verbonden met je lichaam en de stroom loopt weer.

Je kunt teruggaan naar je trap en hem opnieuw beklimmen (van 1 tot 10 tellen) en je ogen openen zodra je klaar bent.

Deze paar minuten zelfhypnose zullen je in staat stellen om weer contact te maken met het heden, met jezelf, met je gewaarwordingen en je behoeften. Dit is essentieel als je weer controle wilt krijgen over je eetpatroon.

Je kunt nu genieten van het applaus dat je jezelf geeft, want jij bent degene die veranderd is, degene die alles heeft gegeven om in het middelpunt te staan.

In de schijnwerpers zul je de mensen om je heen verblinden, dus blijf niet langer in de schaduw staan. Het is aan jou!