Vermoeidheid en dwangmatig eten

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Februari symboliseert het midden van de winter. De temperaturen zijn nog steeds laag en de dagen worden langzaamaan langer, maar is dat genoeg om je te behoeden voor de winterblues?

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Heb je deze winter last van een dalend moreel? Heb je minder energie?

Gaat het gepaard met een dwangmatige behoefte om meer suiker te eten? Alsof je troost zoekt in deze zoete voedingsmiddelen?

Als je je in deze vragen herkent, is dat normaal. In dit artikel ga ik wat licht werpen op deze symptomen en geef ik je wat tips en tools om je hoofd boven water te krijgen!

Wintermoeheid

De afname van energie die je in de winter voelt, is normaal. Ons gedrag is anders in dit seizoen: we blijven meer thuis, bewegen minder, de kou verdooft onze motivatie om erop uit te trekken en de vermoeidheid slaat toe.

De daling van het lichtniveau leidt ook tot fysieke en mentale vermoeidheid. Net als de dalende temperaturen, die een gevoel van zwaarte, stijfheid en slaperigheid met zich meebrengen.

Tekenen van wintermoeheid: uitputting, vermoeidheid, slaperigheid, prikkelbaarheid, verminderde alertheid en concentratie, enz.

Wintermoeheid kan leiden tot mentale vermoeidheid, die ik nerveuze vermoeidheid noem en die een impact zal hebben op je eetgewoonten.

femme fatiguée portant la tête contre son ordinateur pour démontrer sa fatigue émotionnelle ou hivernale

Nerveuze vermoeidheid

Nerveuze vermoeidheid is het gevolg van vermoeidheid die al langer aanwezig is en is ook te wijten aan een overprikkeld levenstempo. Een actief leven dat alle ruimte inneemt, met als gevolg dat je jezelf vergeet.

Een te lange to-do-lijst waar je nooit het einde van ziet, een te hoog dagritme.

Dit kan leiden tot een gevoel van uitputting, “vermoeidheid” en/of aanhoudende slaperigheid.

De tekenen van nerveuze vermoeidheid: uitputting, gebrek aan enthousiasme, verminderde prestaties, angst, slaapproblemen, enz.

Om deze mentale vermoeidheid te compenseren, hunkert het lichaam naar energie die snel kan worden verbruikt, op zoek naar een “boost” die even snel als kortstondig is.

Dit kan de eerste aanwijzing zijn die je recente drang naar suiker kan verklaren. Een mogelijke recente gewichtstoename.

Dwangmatigeten:wat ishet?

Dit is te onderscheiden van boulimia en hyperfagie.

Dwangmatig eten is eten zonder honger, waarbij je verzadigingsdrempel wordt overschreden. Dit eetgedrag wordt ook wel emotioneel eten genoemd.

Klinkt dit bekend?

Er zijn veel redenen voor dit knabbelen: vermoeidheid en weinig energie, de behoefte om troost te vinden in voedsel, je toevlucht zoeken in voedsel, een calorietekort tijdens de maaltijd dat leidt tot een dwingende behoefte om te eten…

Daar zijn veel redenen voor en in dit artikel ga ik me richten op chronische vermoeidheid, die leidt tot de behoefte om suiker te eten om jezelf een vals gevoel van energie te geven.

Het is een vals gevoel omdat het niet lang aanhoudt, dus het is niet erg effectief en het kan leiden tot schuldgevoelens (en misschien gewichtstoename).

Mijn advies

Nu je een duidelijker beeld hebt van de reden(en) voor je wintervoedseldwang, raad ik je aan om deze verschillende methoden te proberen om je mentale belasting te verlichten en je geest tot rust te brengen.

Want als je geest zich beter voelt, hoef je niet naar eten te kijken voor het antwoord op je problemen.

Innerlijkweer

De allereerste stap is om jezelf te leren begrijpen. Om dit te doen, nodig ik je uit om jezelf elke dag te vragen naar je innerlijke weer, meerdere keren per dag, om te zien welke gevoelens en emoties er spelen.

Leer woorden te geven aan wat je voelt, je vinger te leggen op wat je dwars zit, wat je stoort, zodat je er iets aan kunt doen.

Leer je gevoelens te begrijpen

Door jezelf de volgende vragen te stellen: “Wat voel ik?”, “Hoe voel ik me? Dit zal je helpen om je emoties te identificeren en ze dan over je heen te laten stromen, ze te accepteren zonder te proberen ertegen te vechten.

Het is normaal om emoties te voelen, maar ertegen vechten is in de problemen komen en een strijd tegen jezelf beginnen die je alleen maar bij voorbaat kunt verliezen.

Neem de tijd om elke dag 5 minuten adem te halen.

Je kunt deze paar minuten gebruiken om wat mindful te ademen, om te ontspannen, misschien om een kleine mindful wandeling te maken, of je kunt een paar video’s bekijken van komieken die je hartelijk aan het lachen maken.

image de deux assiettes présentant des légumes et des noix et féculents

Kom terug naarhethuidige moment.

Naar het hier en nu. Als je aan het eten bent, concentreer je dan op wat er in je mond gebeurt, zet de schermen uit en keer terug naar je zintuigen.

Als we dwangmatig eten, hebben we de neiging ons los te koppelen van het heden, onszelf te vergeten, uit te schakelen.

Gebruik proeven als een manier om terug te komen bij jezelf, bij wat er gaande is.

Gebruik je 5 zintuigen om te genieten van het eten dat naar je roept: kijk ernaar, ruik eraan, laat het smelten in je mond, geniet van de smaken die op je tong openbarsten en van de smaken die lang blijven hangen.

Een evenwichtigevoeding , involdoendehoeveelheid

De samenstelling van je maaltijden heeft een grote invloed op je dwangmatig snacken.

Als je tijdens de maaltijd niet genoeg eet, heeft dat twee effecten: je krijgt er honger van, wat leidt tot dwangmatig knabbelen, en je voelt je moe en hebt minder energie, wat ook leidt tot dwangmatig knabbelen.

We hebben het vaak over minder eten en te weinig over meer eten. In feite kan het eten van meer uitgebalanceerde maaltijden (porties groenten, zetmeelrijke voedingsmiddelen, eiwitten), met meer hoeveelheden, het verschil maken om je op de lange termijn op schema te houden en knabbelen te voorkomen.

Je vindt hier andere artikelen over evenwichtige voeding en aarzel niet om een gezondheidsprofessional om meer details te vragen als je denkt dat je die nodig hebt.

Ik hoop dat dit artikel je alle tips heeft gegeven die je nodig hebt om je wintermoeheid en het dwangmatig eten dat daarmee gepaard kan gaan, te verminderen.