Yoghurtdrankjes: wat vind jij?

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Drinkyoghurt verovert elke dag nieuwe consumenten in Frankrijk en de rest van de wereld. Bij het ontbijt, als tussendoortje of op kantoor, in een flesje of in een karton, iedereen adopteert dit nomadische zuivelproduct met gemak.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Maar is het wel het juiste om te eten?

Is drinkyoghurt hetzelfde als traditionele yoghurt?

Yoghurt is melk die is getransformeerd door micro-organismen die melkfermenten worden genoemd, met andere woorden, micro-organismen die fermentatie bevorderen: dat is de definitie van yoghurt.

Maar de textuur van yoghurt varieert afhankelijk van het productieproces:

  • Om wat bekend staat als “stevige” yoghurt te verkrijgen Om zogenaamde “stevige” yoghurt te verkrijgen, die een lichtjes dikke textuur heeft, wordt de melk met melkfermenten rechtstreeks in de potten gedaan en enkele uren verwarmd op meer dan 40°C om de fermenten te laten vermenigvuldigen.
  • Roeryoghurt” (ook bekend als “Bulgaarse”), die vloeibaarder is, wordt in bulk bereid: de melk wordt samen met de melkfermenten in vaten gedaan. De resulterende bereiding wordt geroerd en gekoeld voordat het in potten wordt verpakt.
  • Drinkyoghurt wordt gewoon zo grondig geroerd dat het vloeibaar wordt. De yoghurt wordt dan verpakt in flessen van verschillende grootte.
yaourt à boire dans un verre

Drinkyoghurt heeft dezelfde eigenschappen als andere yoghurt?

Precies!

Drinkyoghurt is nog steeds yoghurt, met een vloeibare textuur.

  • Het heeft dezelfde gezondheidsvoordelen als andere yoghurt: het bevat weinig vet en suiker, proteïnen, mineralen, vitaminen, calcium en water.
  • Het bevat nog steeds de beroemde probiotica, de levende micro-organismen die bijdragen aan het darmevenwicht.
  • Tot slot kan drinkyoghurt, net als andere yoghurts, op verschillende manieren worden gebruikt: yoghurttaart, smoothies, ijs, enz.
  • Bovendien is het eenvoudig en praktisch, dus je kunt het overal mee naartoe nemen.

De recepten zijn zelfs diverser geworden, met trendy smaken als appel-cassis-framboos, perzik-passie en speculaas.

Er zijn zelfs geiten- of schapenmelkvarianten op de markt gebracht voor volwassenen die op zoek zijn naar een alternatief voor koemelk.

Geen contra-indicaties?

Er is maar één klein nadeel: omdat yoghurt in vloeibare vorm is, kan het drinken ervan te snel worden doorgeslikt, waardoor je misschien niet rustig wordt.

Erger nog, je loopt het risico om er 2 tot 3 achter elkaar door te slikken, en elke gezoete yoghurtdrank bevat het equivalent van 2 suikerklontjes, dus wees voorzichtig met de hoeveelheden, anders riskeer je elke dag te veel calorieën binnen te krijgen!

bouteille contenant du yaourt à boire

Wat is de aanbevolen hoeveelheid?

Volgens het Franse nationale voedings- en gezondheidsprogramma (PNNS), de belangrijkste autoriteit op dit gebied, zou een volwassene 2 zuivelproducten per dag moeten consumeren en voor kinderen 3 tot 4 per dag.

Dit kan 1 glas melk, 30 g kaas, 1 yoghurt of… 1 drinkyoghurt!

Maar nogmaals, deze aanbevelingen gelden voor zuivelproducten van NATURE, dus je kunt ze het beste gewoon kopen, ook al moet je dan zelf kiezen hoeveel suiker of jam je toevoegt.

Kun je ze ook ‘zelfgemaakt’ maken?

Ja, absoluut.

Je vindt veel makkelijke recepten op internet, dus veel plezier!

SAMENGEVAT:

  • Drinkyoghurt is meer vloeibare yoghurt
  • Drinkyoghurt bevat weinig vet en suiker, en bevat eiwitten, mineralen, vitaminen, calcium en water.
  • Opgelet: de vloeibare vorm kan je “overconsumeren”.