Vitamine D-tekort: symptomen, behandelingen en keuze uit voedingsmiddelen

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Rachitis, osteomalacie, spierzwakte, hart- en vaatziekten, auto-immuunziekten… dit zijn de gevolgen van een vitamine D-tekort. Elke voedingsstof is essentieel, en vitamine D niet minder. Het neemt een belangrijke plaats in tussen de elementen die het lichaam laten functioneren. In dit artikel vertel ik je iets meer over dit veelvoorkomende tekort, dat wereldwijd meer dan een miljard mensen treft.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Wat is vitamine D-tekort?

Vitamine D-tekort of hypovitaminose D wordt gedefinieerd als het hebben van een concentratie 1,25-hydroxyvitamine-D van minder dan 20 nanogram per milliliter (ng/mL) in het bloed. Vitamine D, ook wel bekend als de zonneschijnvitamine, is een unieke voedingsstof. Ten eerste werkt het als hormonen. Ten tweede wordt het door het lichaam zelf aangemaakt door blootstelling van de huid aan de zon.

Tout savoir sur l’hypervitaminose D.
Vitamine D, ook wel bekend als de zonneschijnvitamine, is een unieke voedingsstof.

Zodra het in het lichaam terechtkomt, moet het nog worden omgezet in de actieve vorm 1,25-hydroxyvitamine-D, ook bekend als calcitriol, voordat het kan worden gebruikt. Vitamine D heeft twee belangrijke functies:

 • Het helpt het lichaam om calcium en fosfor op te nemen
 • Het regelt de afscheiding van parathormoon, een hormoon dat verantwoordelijk is voor botresorptie.

Dankzij deze twee functies handhaaft vitamine D normale calcium- en fosforgehaltes in het bloed en zorgt zo voor gezonde botten. Het houdt de spieren in goede conditie en verbetert het immuunsysteem. Het voorkomt ook bepaalde vormen van kanker, diabetes en nog veel meer.

Wat zijn de oorzaken van een vitamine D-tekort?

Een tekort aan vitamine D kan om verschillende redenen ontstaan: medische redenen, geografische ligging, voeding, hygiëne en levensstijl, enz.

Een dieet met weinig vitamine D

In tegenstelling tot andere voedingsstoffen zijn er maar weinig voedingsmiddelen rijk aan vitamine D. Mensen die een beperkt dieet volgen, zoals vegetariërs, of mensen die allergisch zijn voor voedingsmiddelen die vitamine D bevatten, hebben een grote kans op een vitamine D-tekort. Hetzelfde geldt voor baby’s die alleen moedermelk krijgen, die vrijwel geen vitamine D bevat.

Beperkte blootstelling aan de zon

De ultraviolette B-stralen van de zon zijn de belangrijkste factor in de aanmaak van vitamine D door het lichaam. Mensen die te veel tijd binnenshuis doorbrengen, die altijd beschut zijn tegen de zon, die altijd zonnebrandcrème gebruiken of die zich van top tot teen bedekken, lopen het risico op hypervitaminose D.

Tout savoir sur l’hypervitaminose D.
Ultraviolet B van de zon is het belangrijkste element in de aanmaak van de vitamine.

Maar ook andere mensen lopen risico, mensen met beperkte toegang tot de zon vanwege hun geografische locatie of het seizoen.

Het onvermogen van het lichaam om vitamine D op te nemen

Voedingsstoffen worden opgenomen via de dunne darm. Maar bepaalde ziekten, zoals coeliakie, taaislijmziekte en de ziekte van Crohn, verhinderen dat de darm goed functioneert en voedingsstoffen opneemt. Bepaalde soorten chirurgie, vooral obesitaschirurgie zoals een maagbypass, verminderen de hoeveelheid voedingsstoffen die kan worden geconsumeerd en kunnen leiden tot een tekort.

Huidskleur

Studies hebben aangetoond dat donkere huiden niet zoveel vitamine D aanmaken als lichte huiden, door het hogere melaninegehalte in donkere huiden. Hoe donkerder de huidskleur, hoe meer melanine er is en hoe minder vitamine D er wordt aangemaakt. Hierdoor moeten mensen met een donkere huidskleur zich langer blootstellen aan de zon dan mensen met een lichte huidskleur.

Medicijnen

Het gebruik van bepaalde medicijnen kan het vitamine D-gehalte in het bloed verlagen. Hier zijn een paar voorbeelden:

 • Laxeermiddelen
 • Steroïden: prednison
 • Cholesterolverlagende medicijnen: cholestyramine, colestipol
 • Anti-epileptica: fenobarbital, fenytoïne
 • Geneesmiddelen tegen tuberculose: rifampicine
 • Medicijnen tegen gewichtsverlies: orlistat

Onvermogen van het lichaam om vitamine D om te zetten in zijn actieve vorm

De lever en nieren zijn verantwoordelijk voor het omzetten van vitamine D in zijn actieve vorm door de bijbehorende enzymen te produceren. Als deze enzymen echter beschadigd zijn als gevolg van een ziekte, kan vitamine D niet worden omgezet.

Tout savoir sur l’hypervitaminose D.
De lever en nieren zijn verantwoordelijk voor het omzetten van vitamine D.

En zonder de actieve vorm kan vitamine D zijn werk niet doen.

Obesitas en overgewicht

Bij de chronische ziekte van obesitas zit vitamine D vast in vetcellen, waardoor deze niet op het lichaam kunnen inwerken. Obesitas is vaak gekoppeld aan een vitamine D-tekort. Iedereen met een body mass index van meer dan 30 kg/m2 loopt zeker risico op een vitamine D-tekort.

Leeftijd

Het vermogen van het lichaam om vitamine D aan te maken neemt af met de leeftijd. Dit komt door een verminderde nierfunctie. Hierdoor heeft het lichaam ook moeite om calcium en fosfor op te nemen.

Wat zijn de symptomen van een vitamine D-tekort?

Hypovitaminose D geeft soms geen symptomen. De symptomen kunnen variëren afhankelijk van de mate van het tekort. Het kan rachitis veroorzaken bij kinderen of osteomalacie bij volwassenen als het tekort heel ernstig is. Daarnaast kunnen mensen met een vitamine D-tekort de volgende symptomen vertonen:

 • Ernstige vermoeidheid
 • Pijn in de botten
 • Spierpijn, zwakte en krampen
 • Gewichtstoename
 • Depressie en angst
 • Langzaam herstel na verwonding, operatie of infectie
 • Frequente ziekte
 • Haaruitval

Wat moet er gedaan worden aan een vitamine D-tekort?

Als je denkt dat je een tekort aan vitamine D hebt, raadpleeg dan onmiddellijk je arts zodat je de juiste behandeling kunt volgen. Hij of zij zal je begeleiden en indien nodig vitaminesupplementen voorschrijven. Zelfmedicatie wordt sterk afgeraden.

Tout savoir sur l’hypervitaminose D.
Raadpleeg onmiddellijk je arts.

Het enige wat je in de tussentijd kunt doen is voedsel eten dat rijk is aan vitamine D en jezelf blootstellen aan de zon. Het advies van een arts is echter altijd nodig, zelfs als het gaat om zonnebaden.

Hoe wordt een vitamine D-tekort vastgesteld?

Bloedtesten zijn de enige manier om vast te stellen of iemand een vitamine D-tekort heeft. In het geval van hypovitaminose D bestaat de test uit het analyseren van het serumniveau van 25-hydroxyvitamine-D in het bloed. Het normale niveau van calcitriodine in het bloed is groter dan of gelijk aan 20 ng/mL. Als de waarde tussen 12 en 20 ng/mL ligt, is de diagnose vitamine D-tekort. De arts bevestigt vitamine D-tekort als het calcitriolgehalte lager is dan 12 ng/ml.

Behandelingen voor vitamine D-tekort

Tout savoir sur l’hypervitaminose D.
Tijdens de behandeling kunnen bloedtests worden uitgevoerd.

De behandeling bestaat voornamelijk uit het nemen van vitamine D-supplementen. Vitamine D-supplementen zijn er in 2 vormen: vitamine D2, bekend als ergocalciferol, dat van plantaardige oorsprong is, en vitamine D3, bekend als cholecalciferol, dat van dierlijke oorsprong is. De dosering en duur van de behandeling variëren afhankelijk van het stadium van het tekort en de situatie van de patiënt. Voor iemand die geen problemen heeft met de opname van voedingsstoffen, is de dosering bijvoorbeeld ongeveer 1250 microgram (mcg) één of twee keer per week gedurende 6 tot 8 weken, waarna de dosis met 20 tot 25 mcg wordt verlaagd. Het supplement is verkrijgbaar in verschillende vormen: tabletten, vloeistoffen, poeders, etc. Het kan zelfs via een injectie worden ingenomen. Het wordt ook aangeraden om tegelijk met het vitamine D-supplement calcium in te nemen. Daarnaast zal de arts ook aanraden om voedsel te eten dat rijk is aan vitamine D en om af en toe naar buiten te gaan zodat de huid in contact kan komen met zonnestralen. Tijdens de behandeling kunnen bloedtests worden uitgevoerd om de dosering van de supplementen aan te passen aan het calcitriolgehalte in het bloed.

Te kiezen voedingsmiddelen om het risico op een vitamine D-tekort te beperken

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine D zijn voornamelijk van dierlijke oorsprong:

 • Vette vis: makreel, sardines, zalm, forel, tonijn, haring, enz.
 • Runderlever
 • Eigeel
 • Kaas (Emmental)
 • Sojamelk
 • Champignons

Voedingsmiddelen verrijkt met vitamine D: ontbijtgranen, sinaasappelsap, koemelk, margarine, enz.