Groene thee: mijn complete gids

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Groene thee wordt al duizenden jaren verbouwd in Azië en wordt gebruikt als drank en als geneesmiddel, dankzij de vele heilzame eigenschappen. Tegenwoordig wordt het zeer gewaardeerd door mensen die fit en slank willen blijven.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Het is een bekend afslankmiddel dat je dagelijks kunt drinken. Ontdek mijn complete gids voor een drankje dat op zoveel manieren heilzaam is.

Groene thee

Groene thee, ook bekend als maagdelijke thee, staat bekend als een struik die ongeveer 1,5 meter hoog wordt. Als het in het wild onbehandeld blijft, kan het echter wel 30 meter hoog worden.

thé vert
Groene thee is heilzaam op vele manieren

Deze struik komt oorspronkelijk uit het Verre Oosten en heeft relatief harde bladeren die, afhankelijk van de soort, groen tot donkergroen van kleur zijn. De bladeren zijn tussen de 3 en 20 cm groot en kunnen glanzend of mat zijn.

Thee was waarschijnlijk een van de eerste dranken die in de geschiedenis werd gebruikt. De drank, die in China werd ontdekt, was in eerste instantie uitsluitend voorbehouden aan koningshuizen en hoge notabelen. Pas in de 8e eeuw na Christus werd thee een populaire drank.

Japan ontdekte het bestaan ervan pas in de 9e eeuw en Europa maakte pas in de 17e eeuw kennis met thee dankzij de Nederlandse koopvaardij. Vooral de Engelsen waardeerden de smaak en vanaf het begin van de 19e eeuw werd de “tea break” of “five o’clock tea” verordend.

De deugden en voordelen van groene thee

Een stimulerend middel

Thee bevat cafeïne. Ja, je vergist je niet. Het is theïne, een term die alleen onderscheid maakt tussen cafeïne in koffie en theïne in thee. Theïne, gecombineerd met andere tannines in de samenstelling, garandeert een effectiever en regelmatiger effect dan koffie.

Terwijl koffie de bloeddruk stimuleert en de hartslag verhoogt, werkt groene thee rechtstreeks in op het centrale zenuwstelsel en het cardiovasculaire systeem, verbetert het de reflexen, verhoogt het de concentratie en vermindert het de vermoeidheid.

Een bondgenoot in afslanken

De actieve ingrediënten in groene thee stimuleren de stofwisseling en beperken op effectieve wijze het vermogen van het lichaam om vet op te nemen. Als je regelmatig 4 tot 5 kopjes suikervrije groene thee drinkt, verbrand je dus snel de vetreserves die in je lichaam zijn opgeslagen.

Bovendien helpt het drinken van een kopje groene thee je tegen hongergevoelens en voorkomt het dat je tussendoor gaat snoepen.

Een plant met kankerbestrijdende voordelen

Catechine, een polyfenol dat voorkomt in groene thee , heeft preventieve en therapeutische eigenschappen tegen kanker, met name chronische lymfatische leukemie, borstkanker, huidkanker en prostaatkanker.

Naast de genezende en preventieve effecten helpt groene thee ook de bijwerkingen van radiotherapie, zoals braken en diarree, te verminderen.

Een antioxidant

De groene bladeren van groene thee zijn zeer rijk aan antioxidanten. De krachtigste antioxidant in groene thee is EGCG, een polyfenol met verrassende antiverouderingseffecten.

Hierdoor biedt een depuratieve kuur op basis van groene thee het lichaam meer weerstand tegen de effecten van veroudering en helpt het om coronaire hartziekten en degeneratieve ziekten effectiever te bestrijden.

Een bloedsuikerverlager

Groene thee verlaagt de bloedsuikerspiegel aanzienlijk. Het kan het tot 1 mg/deciliter verlagen. De krachtige antioxidant die het bevat, epigallocatechin gallate of EGCG, is een uitstekende natuurlijke vetverbrander en ondersteunt zelfs insuline in gevallen waar de bloedsuikerspiegel abnormaal hoog wordt.

Het drinken van anderhalve kop groene thee met maïzena helpt de bloedsuikerpiek die vlak na elke maaltijd optreedt sterk te verminderen, vooral bij diabetici.

Een booster van de natuurlijke afweer

Groene thee bevat een hoog gehalte polyfenolen. Deze stimuleren de natuurlijke afweer van het lichaam dankzij hun vermogen om witte bloedcellen te beschermen.

De catechinen in groene thee hebben antimicrobiële eigenschappen en vernietigen de werking van microben en andere ziekteverwekkers door te voorkomen dat ze gifstoffen afscheiden.

Hoe wordt groene thee geconsumeerd?

De gebruikte delen van de plant zijn de jonge bladeren en knoppen. Deze delen zijn het rijkst aan actieve ingrediënten. Deze delen worden vervolgens aangeboden in de vorm van gedroogde hele bladeren, oplosbare thee of theezakjes voor infusie. Over het algemeen wordt groene thee geconsumeerd als een infusie na het mengen van een van deze vormen met kokend water.

Groene thee concentraten zijn nu verkrijgbaar in de vorm van extracten en capsules. Hun hoge gehalte aan actieve ingrediënten betekent dat de door artsen voorgeschreven doseringen strikt moeten worden aangehouden.

Dosering

In de meeste gevallen moet groene thee met mate worden ingenomen. De aanwezigheid van cafeïne in de samenstelling beperkt de consumptie echter tot een bepaalde dosis, waarboven ongewenste effecten kunnen optreden.

Als je een afslankkuur op basis van groene thee volgt, is het aan te raden om het elke dag te drinken, omdat de effecten van de actieve ingrediënten na 24 uur uitgewerkt zijn. De beste tijd om het te drinken is ongeveer een half uur voor elke maaltijd, om het eetlustremmende effect op het lichaam te optimaliseren.

thé vert
Je moet elke dag groene thee drinken om te profiteren van de afslankende eigenschappen.

Als je het cholesterolgehalte wilt verlagen, moet je een dagelijkse dosis groene thee-extract nemen variërend van 1200 tot 2300 mg om gunstige resultaten te verkrijgen, d.w.z. 491 tot 714 mg catechines per dag.

Om te profiteren van de kankerwerende eigenschappen van groene thee, hoef je alleen maar minstens drie kopjes per dag te drinken, en maximaal 10 kopjes per dag. Hoe hoger de dosis, hoe groter het preventieve effect.

Contra-indicaties en bijwerkingen

Groene thee is een contra-indicatie voor mensen met ernstige leverproblemen, acute buikpijn, geelzucht of donkergekleurde urine.

Mensen met ijzertekort, slapeloosheid en hoge bloeddruk moeten ook hun arts raadplegen voordat ze groene thee nemen.

Tot slot wordt groene thee niet aanbevolen voor kinderen, zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven.

De bijwerkingen van het drinken van groene thee zijn vrijwel onbestaande als het in de juiste hoeveelheden wordt gedronken. Het hoge cafeïnegehalte kan echter slaapstoornissen veroorzaken. Daarom raden we af om het aan het begin van de avond te drinken.

Bij overdosering kan groene thee ook nervositeit veroorzaken, omdat het de zintuigen stimuleert en het hart onregelmatig laat kloppen.

De hoge concentratie flavonoïden kan ook leiden tot ijzergebrek, wat schadelijk is voor kinderen en zwangere vrouwen. Thee drinken bij de maaltijd stimuleert dit negatieve effect, daarom wordt aangeraden om het na de maaltijd te drinken, ongeveer 30 minuten voor of na de maaltijd.

Het is altijd het beste om je arts te raadplegen voordat je met je groene thee kuur begint.

Waar kan ik groene thee kopen?

Groene thee kun je kopen bij kruidendokters of winkels die gespecialiseerd zijn in geneeskrachtige planten en traditionele geneeskunde. Je vindt het in alle soorten en maten, afhankelijk van je behoeften.

Maar let erop dat je groene thee onderscheidt van zwarte, gele of witte thee. Dit zijn allemaal theesoorten met verschillende eigenschappen en min of meer specifieke smaken.