Orthosifon of java thee: mijn gids en mening

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Orthosiphon of java thee? Ken je deze plant met zijn vele deugden?

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

De natuur is rijk aan schatten waarvan we de eigenschappen niet kennen! Van eenvoudige remedies tot de behandeling van ernstige ziekten, de traditionele en natuurlijke geneeskunde maakt gebruik van een grote verscheidenheid aan planten.

Dit is precies het geval met orthosifon, die al sinds de oudheid wordt gebruikt voor zijn vele interessante eigenschappen. Ontdek mijn complete gids over deze plant, die een effectieve bondgenoot kan zijn in een afslankprogramma.

Orthosiphon of java thee

Presentatie

Orthosiphon, ook bekend als barbiflora, Java-thee of kattensnorhaar, is een geneeskrachtige plant die in de traditionele geneeskunde zeer gewaardeerd wordt als hulpmiddel bij een vermageringsdieet.

orthosiphon
Orthosiphon is een geneeskrachtige plant die je helpt afvallen

Orthosiphon is een kleine struik die oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië komt, over het algemeen in Maleisië en Indonesië wordt gekweekt en in tropische landen is geïntroduceerd vanwege zijn decoratieve en geneeskrachtige eigenschappen. Java-thee wordt gekweekt in vochtige gebieden langs rivieren en moerassen.

De orthosiphon wordt tussen 30 en 90 cm hoog en heeft de vorm van een kleine struik met tegenoverstaande bladeren aan de stengel, die aan beide kanten behaard zijn. De bovenkant is donkergroen, terwijl de onderkant een lichtere tint groen heeft.

De witte bloemen hebben een lange meeldraad in de vorm van een kattensnorhaar, vandaar de naam “kattensnorhaar”. Ze verspreiden een aangename, aromatische geur.

Teelt

Java-thee is vrij eenvoudig te kweken zonder speciale verzorging. Het wordt meestal in de lente geplant in vochtige, zonnige, voedselrijke grond.

Actieve ingrediënten

Orthosiphon is rijk aan actieve ingrediënten zoals eupatorine, cirsimaritine, luteol tetramethylether, scutellareine tetramethylether, salvigenine, rhamnazine, apigenol trimethylether en sinensetin.

Voordelen en eigenschappen van orthosifon

Orthosiphon wordt al eeuwenlang gewaardeerd om zijn vele voordelen voor de gezondheid, en hier zijn enkele van de belangrijkste.

Een natuurlijk diureticum

Orthosifon vergroot het urinevolume aanzienlijk en voorkomt dat bacteriën zich vasthechten aan de wanden van de urinewegen. Het resultaat is een verminderd risico op de vorming van de kristallen die nierstenen veroorzaken.

Een bondgenoot in afslanken

Bij gebruik in combinatie met afslankdiëten helpt Java-thee het afslankproces te versnellen door het vasthouden van water te voorkomen en de afvoer van gifstoffen door het lichaam te vergemakkelijken. Het is een uitstekende manier om een depuratieve kuur uit te voeren.

Ontstekingsremmend en antioxidant

Verbindingen in orthosiphon, met name eupatorine en sinensetin, zijn belangrijke stoffen in de strijd tegen interne ontstekingen.

De antioxiderende effecten van bepaalde actieve ingrediënten, zoals sinensetine en rosmarinezuur, helpen vrije radicalen en de effecten van veroudering te bestrijden.

Een bloeddrukregelaar

Dankzij de vaatverwijdende werking op de belangrijkste bloedvaten kan het de bloeddruk reguleren. Door de afvoer van water te stimuleren, vermindert het ook de bloedsomloop en de bloeddruk.

Gebruiksvormen en dosering

Orthosiphon wordt in fytotherapie gebruikt in de vorm van gedroogde bladeren, poeder of vloeibaar extract.

De normale dosering voor orthosifon poeder ligt tussen 200 en 600 mg per dag. Dit kan variëren afhankelijk van de behoeften en behandelingen, en vooral op doktersvoorschrift.

Het is aan te raden om de dagelijkse dosis in 2 doses te verdelen, één ’s ochtends en één halverwege de dag. Vanwege het vochtafdrijvende effect is het niet aan te raden om het ’s avonds in te nemen. Het is ook aan te raden om tijdens de behandeling de hele dag goed gehydrateerd te blijven.

In de vorm van kruidenthee wordt een dosering van 20 g/liter aangeraden, 3 keer per dag te drinken als je een afslankkuur of een ontgiftende depuratiekuur volgt.

Er bestaan ook capsules gemaakt van Java-theepoeder met 10 tot mg plantenextracten. De aanbevolen dagelijkse inname is 2 tot 3 keer per dag.

orthosiphon
Orthosiphon kan op verschillende manieren worden ingenomen: infusie, capsule of vloeibaar extract.

Brouw de gedroogde plant in een glas kokend water. Laat ongeveer tien minuten staan voordat je het opdrinkt. De infusie moet 3 keer per dag worden ingenomen.

Voorzorgsmaatregelen voor gebruik en bijwerkingen

Natuurlijke behandeling met orthosiphon wordt afgeraden voor mensen met nier- of hartinsufficiëntie, of voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven. Mensen die lijden aan nierkoliek.

Bovendien mogen kinderen onder de 18 jaar geen javathee nemen. Hetzelfde geldt voor mensen die behandeld worden voor hoge bloeddruk.

Wat bijwerkingen betreft, heeft de plant tot nu toe geen noemenswaardige bijwerkingen gehad. Omdat orthosiphon echter bekend staat om zijn drainerende werking, wordt het sterk aangeraden om goed gehydrateerd te blijven tijdens de kuur.

Het is ook raadzaam om altijd je huisarts te raadplegen voordat je met de kuur begint. Strikte naleving van de voorgeschreven doses wordt sterk aanbevolen.

Waar kan ik orthosifon kopen?

Orthosifon is te koop bij drogisterijen, kruidenwinkels en winkels gespecialiseerd in natuurlijke en traditionele geneeskunde. Je kunt het zelfs op internet kopen via speciale websites en je orthosifon direct thuis laten bezorgen.

Als je rechtstreeks verse planten wilt kopen, zul je naar Azië moeten reizen, want orthosifon wordt niet in Frankrijk gekweekt.

Een interessante synergie: orthosifon en groene thee

Veel laboratoria combineren nu orthosifon en groene thee om een zeer effectief afslankmengsel te maken.

Hoewel de twee planten op zichzelf al aanzienlijke voordelen hebben bij het afslanken, is hun gecombineerde werking nog effectiever.

orthosiphon
Het mengsel van orthosifon en groene thee is zeer effectief voor gewichtsverlies.

De combinatie van orthosifon en groene thee heeft een aantal gunstige effecten op het lichaam, naast de specifieke kenmerken van elke plant:

  • Optimale verbranding van vetreserves voor snel en risicoloos gewichtsverlies;
  • Grotere doeltreffendheid tegen het vasthouden van water en een verhoogd urinevolume;
  • Gemakkelijker op gewicht blijven na een vermageringsdieet;
  • Vergemakkelijkt de afvoer van gifstoffen uit het lichaam voor een depuratieve kuur.

Apotheken en winkels gespecialiseerd in fytotherapie verkopen dit mengsel van orthosifon en groene thee meestal in de vorm van theezakjes. Sommige laboratoria combineren ze met citroen of andere aroma’s om een specifieke geur en smaak te verkrijgen.

Conclusie

De voordelen van orthosifon voor het lichaam zijn onmiskenbaar. Als natuurlijke remedie tegen verschillende kwalen of om af te vallen, is het een effectieve plant die geen gevaar vormt voor het lichaam. In combinatie met even heilzame planten zoals groene thee, kunnen de effecten nog verder worden geoptimaliseerd.