5 planten voor een betere spijsvertering

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Brandend maagzuur, krampen, misselijkheid, migraine, aerofagie, een opgeblazen gevoel… Kortom, misschien ken je deze klachten wel.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Zijn er planten die ons kunnen helpen beter te verteren?

Dit gebeurt vaak na rijke maaltijden, en lipiden, d.w.z. het ‘vet’ in voedsel, zijn de langzaamst verteerbare voedingsstoffen, waarvoor enzymen, gal en maagzuur nodig zijn om ze af te breken, waardoor ons lichaam hard moet werken om ze te verteren.

Dit alles leidt tot een opgeblazen gevoel, misselijkheid en ongemak.

Sommige mensen kunnen ook last krijgen van diarree en buikpijn na het eten van een te vette maaltijd.

Maar gelukkig zijn er natuurlijke methoden, waaronder bepaalde planten, die je kunnen helpen beter te verteren…

Welke plant moet ik kiezen?

Weet je wat venkel is?

De zaden en gedroogde vruchten van venkel worden traditioneel gebruikt om de spijsvertering te stimuleren en kleine spijsverteringsproblemen te behandelen.

Heel eenvoudig: maak de dag na een zware, vette maaltijd een kruidenthee: giet 20 cl kokend water over 1 theelepel gedroogde venkelzaadjes. Laat 2 tot 3 minuten trekken. Zeef en drink drie keer per dag.

Als je de anijssmaak niet erg vindt, kun je ook op een theelepel venkelzaad kauwen na de maaltijd.

En er is nog een plant die een kater kan helpen verlichten: artisjokken!

Het is een echte bondgenoot tijdens de feestdagen omdat het de lever stimuleert om vetten efficiënter te verteren.

Er gaat niets boven een ‘goed’ aftreksel van artisjok (ik ga niet tegen je liegen, het smaakt beter!) om te helpen bij de productie van gal, de vloeistof waarmee we vetten kunnen verteren, en om je eetlust te herstellen terwijl je lichaam weer wordt gehydrateerd.

Mijn advies: om niet te grimassen bij het drinken van deze infusie, meng je de artisjok met het zoethout en de anijs.

Recept: verkruimel 1 snufje artisjok met ½ snufje anijs en ½ snufje zoethout in een liter koud water. Breng aan de kook en laat enkele minuten zachtjes koken. Zet het vuur uit en laat 10 minuten trekken. Zeef en voeg een theelepel rozemarijnhoning toe. Drink deze infusie de hele dag door.

artichaut

En om de spijsvertering te bevorderen: zwarte radijs en plantaardige houtskool

In sap- of poedervorm staat zwarte radijs erom bekend dat het de werking van de gal stimuleert in de strijd tegen afvalstoffen, dankzij de eigenschappen die de galafscheiding bevorderen.

Dit is het recept: was en schil een zwarte radijs en snijd hem in plakjes. Blender hem in een blender. Giet het sap in een fles water van 1,5 liter en drink elke ochtend 10 ml op een lege maag. Als de smaak te sterk is, voeg dan een beetje water of vruchtensap toe.Bewaar in de koelkast.

Plantaardige houtskool wordt gemaakt van kokosnoot, eik of as en is een krachtig natuurlijk krampstillend middel. Het werkt als een spons en lost gas op. Vervolgens wordt het samen met de gevangen stoffen afgevoerd via de ontlasting. Vandaar de grote effectiviteit van plantaardige houtskool tegen een opgeblazen gevoel!

Het wordt geleverd in de vorm van poeder, capsules, tabletten of korrels.

De aanbevolen dosis is 4 tot 6 capsules per dag, vergezeld van grote glazen water.

Er zijn echter een paar voorzorgsmaatregelen die je moet nemen: omdat plantaardige houtskool als een spons werkt, is het een voedingssupplement dat je niet tegelijk met een andere behandeling moet nemen. Het zou het kunnen insluiten en elimineren voordat het de kans krijgt om te werken. Het is daarom raadzaam om met je arts te overleggen als je ook een andere behandeling neemt. Het moet ook worden vermeden bij constipatie, omdat het de darmtransit vertraagt.

Hoe zit het met essentiële oliën?

Ik raad pepermunt aan!

Meer specifiek,essentiële olie van pepermunt (E.O.).

Ik ben niet degene die het zegt, het zijn de belangrijkste gezondheidsautoriteiten die het gebruik van pepermunt (essentiële olie en bladeren) bij spijsverteringsstoornissen erkennen, in het bijzonder bij het prikkelbare darmsyndroom.

Deze plant verlicht pijn, krampen, misselijkheid, enz.

Het is ook een uitstekend natuurlijk middel tegen slechte adem!

Meng hiervoor 25 cl water met een scheutje honing en 1 druppel essentiële olie van pepermunt (neem niet meer dan een druppel, want het actieve bestanddeel is krachtig).

Belangrijk: medisch advies is nodig om de frequentie, duur, dosering en indicaties voor het gebruik van deze essentiële olie te bepalen. Essentiële oliën mogen niet puur worden ingenomen.

Samengevat

  • Vet” duurt langer om te verteren (daarom voel je je niet zo goed na een feestmaaltijd);
  • Venkel, artisjok, zwarte radijs, plantaardige houtskool en pepermunt E.O. zijn je bondgenoten! (deze planten helpen je beter te verteren en verminderen je opgeblazen gevoel);
  • Vraag advies aan je arts over plantaardige houtskool en pepermunt E.O. (er zijn enkele contra-indicaties).