Inzicht in weerstand tegen gewichtsverlies door microvoeding

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

“Zorg goed voor je lichaam. Het is de enige plek waar je moet leven.

Jim Rohn

Voeding is een belangrijk probleem voor de volksgezondheid. Maar ondanks de lancering van het4e PNNS (Nationaal Voedings- en Gezondheidsprogramma) blijft obesitas toenemen. Obesitas vereist voedingseducatie, lichaamsbeweging en de juiste medische zorg. Helaas bestaat er niet zoiets als een “wonderdieet” en veel mensen hebben van alles geprobeerd om de kilo’s kwijt te raken, alleen maar om teleurgesteld en gefrustreerd te raken… En met reden: we zijn allemaal verschillend, in onze eetgewoonten, onze genetische make-up, ons metabolisme en onze persoonlijkheid. Wat als het mogelijk zou zijn om het probleem vanuit een andere hoek te bekijken? Dat is wat micronutritie biedt, met een gepersonaliseerde behandeling.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Hoe is micronutritie effectief bij gewichtsverlies?

Micronutritie vult de dieetbehandeling aan door de rol van micronutriënten (vitamines, mineralen, sporenelementen, essentiële vetzuren, probiotica) en hun gunstige invloed op het goed functioneren van het lichaam te bestuderen.

Dankzij gerichte vragenlijsten is het mogelijk om de factoren te identificeren die mensen verhinderen om af te vallen en een specifieke behandeling vast te stellen volgens 4 verschillende profielen:

  • Het “spijsverterings” profiel
  • Het “neuromediator” profiel
  • Het profiel “tekort aan micronutriënten
  • Het “cardiometabolisch” profiel

Beschrijving van de 4 profielen

Het spijsverteringsprofiel

Dit betreft patiënten met spijsverteringsproblemen zoals een opgeblazen gevoel, maagpijn, brandend maagzuur, transitproblemen, enz., maar ook extra-spijsverteringsverschijnselen bij hyperpermeabiliteit van de darmen (osteo-articulaire pijn, huidproblemen, chronische vermoeidheid, migraine, enz.) Het darmslijmvlies werkt als een filter die ervoor zorgt dat voedingsstoffen en micronutriënten geassimileerd worden en die de doorgang van ongewenste stoffen verhindert.

De vastgestelde rem voor dit profiel is een verstoring in het darmecosysteem, bestaande uit het darmslijmvlies, de darmmicrobiota en het immuunsysteem. De manier waarop we eten, wordt beschouwd als het tweede brein en heeft een directe invloed op de spijsvertering. Stress en onvoldoende kauwen bemoeilijken niet alleen de spijsvertering, maar verstoren ook onze darmmicrobiota. Deze microbiota bestaat uit 100.000 miljard bacteriën (10 keer meer dan onze cellen) die in perfecte symbiose met ons lichaam leven. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat mensen met overgewicht een microbiota hebben die ‘armer’ is aan bepaalde bacteriesoorten die actief zijn bij het energieverbruik en ‘rijker’ aan andere die de assimilatie van voedsel verhogen en daardoor de ontwikkeling van lichaamsvet.

Het neuromediatorprofiel

Dit omvat personen die gevoelig zijn voor stress, personen die verschillende diëten hebben gevolgd en rond 17.00 uur ‘hunkeren’ naar zoetigheid, patiënten die klagen over prikkelbaarheid of ochtendmoeheid die wordt gecompenseerd door stimulerende middelen (koffie, cola, enz.).

De vastgestelde rem is een mogelijke verstoring in de productie van neurotransmitters.

Neurotransmitters zijn chemische stoffen die fungeren als boodschappers tussen 2 zenuwcellen. In de hersenen beïnvloeden 3 van hen ons gedrag, stemmingen, gedachten en acties: dopamine (“starter”), noradrenaline (“versneller”) en serotonine (“rem”). De synthese van deze moleculen vereist de aanwezigheid van eiwitten uit de voeding en cofactoren (B-vitamines, magnesium, ijzer, vitamine C, enz.). Een onevenwicht in deze neurotransmitters kan een rem zetten op gewichtsverlies: een gebrek aan dopamine kan de motivatie om de dieetdoelen te volgen veranderen; noradrenaline helpt bij de therapietrouw op lange termijn; en tot slot zijn suikerbuikjes en prikkelbaarheid tekenen van een gebrek aan serotonine, het rustgevende hormoon.

Tekort aan micronutriënten

Deze groep roept vaak vermoeidheid op, een gevoel “fysiek uitgeput” te zijn, oogleden die trillen, droge huid…

Onze moderne voeding is van mindere kwaliteit en minder gediversifieerd door de industrialisering (pesticiden, raffinage, additieven, enz.) en onze levensstijl (alcoholgebruik, roken, stress, enz.). Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat de micronutriëntendichtheid van voedingsmiddelen afneemt, met name ijzer, magnesium, B-vitamines, jodium, omega-3, enzovoort, ten gunste van ‘lege calorieën’ (in de vorm van suiker en vetten, zout, bewerkte voedingsmiddelen of frisdrank). Weerstand tegen afvallen met een tekort aan micronutriënten komt meer voor bij vrouwen vanwege hun eetgewoonten (calorierestrictie, ‘light’ voedingsmiddelen, herhaalde diëten, etc. om een afslankideaal te bereiken) en hun toegenomen behoeften tijdens de zwangerschap, vooral als hun status van micronutriënten al laag is. Sommige micronutriënten (waaronder jodium en omega-3) werken rechtstreeks in op de mechanismen die ons gewicht regelen.

Le jus de noni est efficace contre la fatigue

Cardiometabolisch profiel

Dit profiel heeft betrekking op mensen die de neiging hebben om plaatselijk buikvet te hebben, een voorgeschiedenis van diabetes hebben of die snel aankomen als ze stoppen met sporten.

De rem voor dit profiel is een mogelijke stoornis in de suikerstofwisseling en resistentie van het lichaam tegen insuline. Insuline is een opslaghormoon dat wordt geproduceerd door de alvleesklier en dat na een maaltijd wordt gebruikt om vet op te slaan in vetweefsel en suikers en eiwitten in spieren. Het is interessant om te weten dat vetweefsel een rol speelt bij het reguleren van voedselinname via hormonen die honger en verzadiging stimuleren. Als het gevoel van eten verstoord is, als mensen de hele dag door neigen te knabbelen, zal de alvleesklier onder grotere druk komen te staan. Als reactie zal de alvleesklier de insulineproductie verhogen, maar als de situatie lang duurt, zullen de doelcellen minder gevoelig zijn. Anderen hebben een genetische aanleg voor insulineresistentie. In alle gevallen is de balans verstoord, worden overtollige suikers direct opgeslagen in de vorm van vet en wordt de opslag in vetweefsel geblokkeerd. Andere factoren, zoals hormoonverstorende stoffen en stress, kunnen de situatie in het vetweefsel verergeren.

Beheer van micronutriënten

De eerste stap in de behandeling van patiënten met overgewicht is het corrigeren van hun voedingspatroon met een op Kreta geïnspireerd voedingsmodel dat is aangepast aan het profiel van de patiënt. Het is ook mogelijk om gerichte voedingssupplementen aan te bieden die in synergie werken.

Als je meer wilt weten of ondersteuning nodig hebt, aarzel dan niet om contact op te nemen met een zorgverlener die gespecialiseerd is in micronutritie.

Bronnen :

  • Hélène Lemaire, Réguler son comportement alimentaire, Maigrir sain sans faire de régime, Editions Prat, 2014, 267 pagina’s.
  • Dr Didier Chos en Dr Laurence Benedetti, Maigrir intelligent et si tout venait de l’intestin notre deuxième cerveau? Editions Albin Michel, 2015, 347 pagina’s.
  • Pierre Van Vlodorp, Véronique Liesse en Magali Castro, Les erreurs qui vous empêchent de maigrir, Editions Alpen, 2017, 303 pagina’s.
  • Dr. Didier Chos en Dr. Laurence Benedetti, Echos de la micronutrition n°54: Microbiotes, mes amis pour la vie, www.iedm.asso.fr.
  • Dr. Didier CHOS, Résistances à l’amaigrissement, SANTÉ INTÉGRATIVE N°9 – mei/juni 2009, http://www.iedm.asso.fr/Point-de-vue-des-experts.
  • Dr Didier CHOS en Dr Laurence Benedetti, Maigrir avec la micronutrition, Eerste editie 2010, 272 pagina’s.