Wanneer onze emoties ons aanzetten tot eten

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

De drang om te eten zonder honger, uit dwang, heeft wel degelijk een doel, ja, het stelt ons in staat om onze aandacht af te leiden van de verdrietige, angstige of boze gedachten die door ons hoofd spoken, zodat we deze zorgwekkende of verontrustende emoties niet langer voelen.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Deze hunkeringen kunnen ook worden uitgelokt door minder intense emoties die meer aandacht vereisen om opgemerkt te worden:

  • Vermoeidheid aan het einde van de dag;
  • Verveling, wanneer je rondjes in huis zit te draaien;
  • De behoefte om het jezelf naar de zin te maken (de behoefte aan beloning, vaak geworteld in de kindertijd);
  • De behoefte om het jezelf naar de zin te maken (behoefte aan troost, om een leegte, een gemis op te vullen).

Al deze gevoelens zijn signalen die je lichaam je stuurt, een waarschuwing, een alarm dat je moet herkennen zodat je niet langer last hebt van deze verlangens, maar weer controle krijgt over je leven, je keuzes en je lichaam.

Emotionele trek

Meestal, wanneer je emoties voelt die je te intens vindt, probeer je ze te neutraliseren door te eten: dit zijn emotionele hunkeren.

Na verloop van tijd word je overgevoelig voor je emoties, waardoor dwangmatig eten toeneemt. Vervolgens ben je bang om de controle te verliezen, bang om aan te komen of om je schuldig te voelen over wat je hebt gegeten of gaat eten. En zo beland je in de vicieuze cirkel van voedselcontrole en eetstoornissen.

Hoe emotioneel eten te verlichten :

  • Probeer jezelf bezig te houden, denk aan iets anders om de leegte van het moment op te vullen: film, lezen, activiteit (creatief of sportief), enz.
  • Probeer te ontspannen en tot rust te komen met verschillende middelen (ontspanningsaudio’s, podcasts, enz.)
  • Voel je niet schuldig! Eten is ook een natuurlijke emotieregulator! Het is normaal om te eten om te kalmeren, te ontspannen, je goed te voelen en je rust te hervinden. Dit gedrag komt voor bij de meeste zoogdieren en is vaak van jongs af aan ingebakken in ons gedrag.

Sommige voedingsmiddelen hebben deze troostende kracht en andere veel minder: energierijk voedsel (vooral vet en zoet) is het meest troostend…

Ik raad je aan om elk emotioneel verlangen om te eten onder ogen te zien en er niet tegen te vechten, maar bewust te genieten van je troostvoeding.

Hoe kun je dit doen? Ga comfortabel zitten, met een rechte rug, indien mogelijk op een rustige plek.

manger en tenant compte de ses émotions

Overschotten aan het einde van de dag

Hoe je dag verloopt, zowel qua eten als psychologisch en emotioneel, bepaalt hoe je avond verloopt. De manier waarop je avond zelf verloopt, bepaalt je eetgewoonten.

Verschillende factoren kunnen ertoe bijdragen dat je aan het einde van de dag te veel eet.

Honger ’s avonds: overdag heb je misschien de neiging om je lichaam te vergeten en je honger te negeren. Deze verwaarloosde honger overdag kan ’s avonds intens (uitgehongerd) worden. Het vereist een dringende en sterke voedselrespons. Je zult dan snel calorierijk voedsel eten, en in grote hoeveelheden.

Cognitieve beperking: als je let op wat je eet om af te vallen, verbied je jezelf je favoriete voedingsmiddelen: met de angst om ze te eten, zelfs in kleine hoeveelheden, zal dit een groeiend verlangen opwekken met steeds grotere inspanningen om te controleren. Deze verboden leiden je tot obsessieve gedachten over eten, je gewicht en je lichaam, die leiden tot secundaire emoties (angst om aan te komen of niet af te vallen, schuldgevoel, woede of depressie).

Al deze gedachten en emoties staan bekend als “cognitieve restrictie” en zijn de bron van emotionele trek en overeten!

Snakken naar emotioneel voedsel ’s avonds: het moment waarop je naar huis gaat, is ook het moment waarop je waarschijnlijk geconfronteerd wordt met verschillende gedachten en emoties die je overdag aan de kant hebt geschoven: professionele of privéproblemen, geldzorgen, herkauwingen over het verleden of zorgen over de toekomst, woede, depressie, angst, schuldgevoel, verveling, nerveuze en emotionele uitputting, enz. In al deze gevallen zal het verlangen naar emotioneel voedsel de intensiteit van de gevoelde emoties verminderen…

Eten voor moed en energie: voor veel mensen is de dag nog lang niet voorbij als ze ’s avonds thuiskomen. Ouders moeten voor hun kinderen zorgen, of je hebt een paar dringende dossiers meegebracht die je na het eten moet afwerken…

Dit is een bijzonder geval van emotioneel eten.

De behoefte aan beloning: na een dag hard werken of om een succes te vieren, heb je misschien de behoefte om jezelf te feliciteren met de inspanning die je hebt geleverd door te eten zonder dat je per se honger hebt. Je gaat dan op zoek naar voedingsmiddelen die je het lekkerst vindt smaken.

Prendre un carré de chocolat

Leer te genieten zodat je niet hoeft te lijden

Calorierijk voedsel, of het nu vet, zout of zoet is, staat gewichtsverlies niet in de weg. Integendeel, het kan je helpen gewicht te verliezen. Maar daarvoor moet je ze niet langer demoniseren en weten hoe je ze op de juiste manier eet:

  • Als je eet als je honger hebt, stel ik voor dat je let op hoe vol je je voelt, zodat je de juiste hoeveelheid eet, langzaam, genietend van je eten, in de juiste houding (we zijn het er allemaal over eens dat staand eten met de tv aan het heel moeilijk maakt om naar jezelf te luisteren);
  • Als je eet om je emoties te kalmeren, let dan op het moment dat je je beter voelt, het moment dat je je beter voelt, zodat je zoveel eet als je nodig hebt en vooral heel langzaam!

Ontzeg jezelf deze taboevoedingsmiddelen niet, want ontberingen en verboden leiden tot dwangmatigheden en excessen. Hoe meer je jezelf controleert en frustreert, hoe intenser het verlangen zal zijn.

Het ideale is dus om volop te genieten van deze calorierijke voedingsmiddelen, zodat je de smaak ervan optimaal kunt benutten en echt kunt genieten van wat je eet.

Leer hoe je van deze calorierijke voedingsmiddelen kunt genieten, zodat je ze kunt eten zonder aan te komen! Zo simpel is het! En het werkt…