Voedsel dat we kunnen eten als het over datum is

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

In Frankrijk wordt volgens het Ministerie van Landbouw elk jaar naar schatting meer dan een miljoen ton voedsel weggegooid dat nog gegeten kan worden, waarbij een huishouden van 4 personen tussen de 20 en 30 kilo voedsel per jaar weggooit! (Rapport van het Franse Ministerie van Ecologie).

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Een deel van deze verspilling kan worden voorkomen door producten te eten die over datum zijn… maar niet zomaar oude producten!

Is “over datum” geen synoniem voor “rot”?

Nee, “over datum” betekent niet noodzakelijk “bedorven”, “gevaarlijk” of “rot”…

Als het idee alleen al van het eten van voedsel dat over datum is ons afschrikt, komt dat omdat we nog steeds moeite hebben met het onderscheid tussen twee fundamentele concepten op dit gebied, en we moeten ze absoluut aan je uitleggen.

Je hebt de houdbaarheidsdatum (DDM, “à consommer de préférence avant le …”, “à consommer avant fin…”) en de uiterste consumptiedatum (DLC, “à consommer jusqu’au…”) voor voedingsmiddelen.

De houdbaarheidsdatum is geen grap: als deze wordt overschreden, kan het eten van het voedsel je gezondheid in gevaar brengen.

Maar je kunt een product waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken zonder enig risico eten, afgezien van een licht verlies aan smaak en voedingswaarde.

De DDM betekent gewoon: “het is beter ervoor, maar het is nog steeds goed erna”.

Maar wat kun je eten na de datum?

Over het algemeen kun je droge voedingsmiddelen zoals pasta, rijst, griesmeel, soeppakketten, koekjes en conserven na de houdbaarheidsdatum eten, vooral omdat de datum die achter de woorden “Ten minste houdbaar tot ” staat, overeenkomt met een houdbaarheidsdatum, die, zoals ik je net heb verteld, op geen enkele manier verhindert dat een product na deze datum wordt gegeten.

Aan de andere kant moet je ervoor zorgen dat het blik niet beschadigd is, want er is een risico op bacteriële besmetting.

En als je kerriepoeder bleker is geworden en niet meer ruikt, kun je het nog steeds eten, ook al is de houdbaarheidsdatum verstreken.

Je moet waarschijnlijk alleen wat meer toevoegen om het gerecht de juiste smaak te geven.

Hoe zit het met de witte film op de chocolade?

Geen zorgen, chocolade kan tot twee jaar na de houdbaarheidsdatum nog worden gegeten.

Het witte laagje op het oppervlak vormt geen gezondheidsrisico.

En nu ik het toch over zoete producten heb: honing en suiker kun je levenslang bewaren! De textuur kan wel veranderen, maar dit heeft geen invloed op je gezondheid.

Hoe zit het met yoghurt?

Aan de andere kant klinkt het eten van yoghurt waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken inderdaad als een overlevingstest!

En toch: als je een overjarige yoghurt weggooit en denkt dat je een goede daad verricht, vergis je je een beetje…

Je moet weten dat yoghurt drie weken na de aangegeven datum nog gegeten kan worden, als hij op een koele plaats bewaard is, en ik raad je aan om hem van tevoren te proeven… En, zoals het tijdschrift “60 millions de consommateurs ” aangeeft, vermijd “het eten van yoghurt waar mee geknoeid lijkt te zijn, met een opgezwollen deksel, een slechte geur of sporen van schimmel bijvoorbeeld”.

Fabrikanten “beschermen zichzelf” door een kortere houdbaarheidsdatum in te stellen.

Let wel, wat ik zeg geldt alleen voor yoghurt, niet voor zuiveldesserts zoals chocolademousses of -crèmes, liégeois, enz.

UHT-melk (verwarmd tot ultrahoge temperatuur) kan twee maanden na de houdbaarheidsdatum worden gedronken.

Het zal echter een deel van zijn vitaminen en mineralen verloren hebben en iets zuurder zijn.

Hoe zit het met eieren?

Wat eieren betreft, als de schaal niet beschadigd is en ze niet gewassen zijn, kunnen ze tot 4 weken na de houdbaarheidsdatum gegeten worden, maar wees er zeker van!

Om dit te controleren, heb ik een tip voor je: dompel het ei in koud water en als het blijft drijven, gooi je het weg!

En wat extra informatie: het rauwe wit kan een week uit de schaal worden bewaard in de koelkast, maar de dooier kan maar een paar uur worden bewaard!

oeufs

Hoe zit het met vlees?

Als het gaat om gekookt vlees, vis of kant-en-klare maaltijden, riskeer dan niet je gezondheid en houd je aan de houdbaarheidsdatum.

Voor andere voedingsmiddelen geldt dezelfde regel: voordat je een voedingsmiddel eet waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken, moet je controleren of de verpakking niet beschadigd is en of de geur en smaak normaal zijn.

Samengevat volgt hier een lijst:

 • Honing: levenslang ;
 • chocolade: tot twee jaar na de houdbaarheidsdatum;
 • droge producten(pasta, rijst, linzen, enz.): meerdere jaren;
 • ingeblikt voedsel: meerdere jaren;
 • UHT-melk: tot twee maanden na de houdbaarheidsdatum;
 • diepvriesproducten: enkele maanden na de houdbaarheidsdatum, op voorwaarde dat ze nooit ontdooid zijn. Meer specifiek hebben groenten en fruit een houdbaarheid van 30 maanden, kant-en-klaarmaaltijden 24 maanden, gevogelte 18 maanden, gekookt gebak 18 maanden, gepaneerde vis 24 maanden, gehakt vlees 9 maanden en schelpdieren 12 maanden;
 • yoghurt: tot drie weken na de aangegeven datum;
 • rauwe ham: tot twee weken na de houdbaarheidsdatum;
 • specerijen, suiker en zout: levenslang;
 • meel: jarenlang;
 • gevriesdroogde producten zoals koffie of pakjessoep: levenslang;
 • droge koekjes die niet geopend zijn of die in een luchtdichte plastic doos bewaard zijn. Als de koekjes echter zacht zijn, overweeg dan om ze te hergebruiken als basis voor cheesecake of kruimeldeeg in plaats van ze weg te gooien.

Tot slot

 • Verouderd betekent niet per se “bedorven”, “gevaarlijk” of “rot”… (maar je moet wel oppassen dat je niet het verkeerde voedsel eet);
 • Maak een duidelijk onderscheid tussen “Ten minste houdbaar tot” en “Ten minste houdbaar tot”: de houdbaarheidsdatum is een datum die kan worden overschreden zonder enig risico voor onze gezondheid;
 • Zodra de houdbaarheidsdatum is verstreken, moet je controleren of het product er goed uitziet, ruikt en smaakt, zodat je minder voedsel verspilt.