Natuurlijke laxeermiddelen: welke zijn het krachtigst?

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Een natuurlijk laxeermiddel is een uitstekende bondgenoot en een geschikt middel om constipatie te overwinnen. Het is niet altijd nodig om je toevlucht te nemen tot medicijnen die in de apotheek worden verkocht om constipatie te verlichten die wordt gekenmerkt door moeite met ontlasting. Er zijn planten en natuurlijke middelen met laxerende eigenschappen die net zo effectief zijn en soms geen bijwerkingen hebben. Deze zeer effectieve natuurlijke middelen zijn daarom uitstekend om constipatie snel te behandelen.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Wat is een natuurlijk laxeermiddel?

Constipatie kan veel pijn en ongemak veroorzaken en kan worden gedefinieerd als moeite met ontlasten of moeite met het regelmatig laten passeren van ontlasting. Als er gedurende een aantal weken minder dan 3 keer per week ontlasting is, spreken artsen van constipatie. Constipatie treedt op wanneer de spieren die de ontlasting door de dikke darm duwen niet goed functioneren. Dit disfunctioneren leidt tot onregelmatige darmbewegingen, waardoor de ontlasting hard, droog en moeilijk te evacueren is.

Een natuurlijk laxeermiddel is een natuurlijk middel dat de stoelgang versnelt en de ontlasting zachter maakt. Natuurlijke laxeermiddelen worden gemaakt van planten die een laxerende werking hebben. Dit zijn voedingsmiddelen, kruiden, planten, oliën of plantenextracten die de peristaltiek activeren. Op deze manier stimuleren ze de werking van je darmen en dikke darm.

Daarom worden natuurlijke laxeermiddelen gebruikt om constipatie tegen te gaan en de stoelgang te vergemakkelijken. Ze kunnen worden gebruikt om de darmen te reinigen of als onderdeel van een ontgiftingsprogramma. Sommige mensen gebruiken natuurlijke laxeermiddelen om het spijsverteringsstelsel te reinigen of als onderdeel van een afslankprogramma (zie ons artikel over de gevaren van het gebruik van laxeermiddelen om af te vallen). Wat ons betreft, als het doel gewichtsverlies is, raden we het gebruik van producten aan die aangepast zijn aan dit doel, zoals PhenQ (zie mijn review van PhenQ).

Als ze zacht en natuurlijk zijn, hebben ze geen bijwerkingen en zijn ze niet schadelijk voor je gezondheid.

La constipation est une difficulté à émettre ses selles régulièrement
Constipatie is moeite hebben met het regelmatig laten lopen van de ontlasting.

Zijn natuurlijke laxeermiddelen effectief?

Natuurlijke laxeermiddelen zijn effectief tegen constipatie. Ze normaliseren op een veilige manier de darmfunctie. Ze zorgen ervoor dat je spijsvertering weer optimaal verloopt. Ze werken op verschillende manieren.

Sommige zijn stimulerend, dat wil zeggen dat ze het slijmvlies van de darm stimuleren en het samentrekken van de spieren van het spijsverteringsstelsel aanmoedigen om de ontlasting door de dikke darm te duwen. Langdurig gebruik van deze natuurlijke laxeermiddelen kan echter het natuurlijke vermogen van het lichaam om de ontlasting gemakkelijk te evacueren verzwakken, wat leidt tot afhankelijkheid.

Andere laxeermiddelen zijn natuurlijke glijmiddelen; ze werken door te voorkomen dat de ontlasting uitdroogt, waardoor ze gemakkelijk door de darm glijdt. Dit werkingsmechanisme wordt over het algemeen ingezet door de oliën die worden gebruikt om constipatie tegen te gaan.

Er zijn ook natuurlijke laxeermiddelen met een slijmoplossende of ballastwerking die het volume van de ontlasting vergroten en het zachter maken, waardoor de ontlasting gemakkelijker door de dikke darm glijdt.

Natuurlijke laxeermiddelen zijn net zo effectief als de middelen die in de apotheek worden verkocht. Bovendien hebben ze geen bijwerkingen of kosten ze zelfs niets.

Welke voedingsmiddelen hebben laxerende eigenschappen?

Er zijn voedingsmiddelen die de spijsvertering verbeteren. Daarom is het belangrijk om je eetpatroon aan te passen om constipatie tegen te gaan.

Bepaalde voedingsmiddelen kunnen constipatie veroorzaken. Andere daarentegen hebben natuurlijke laxerende eigenschappen die constipatie kunnen voorkomen of stoppen.

Dus als je niet in staat bent om ten minste drie stoelgangen per week te hebben, kun je proberen je dieet aan te passen door voedingsmiddelen met een laxerende werking toe te voegen die je kunnen helpen om ontlasting te krijgen, in het bijzonder voedingsmiddelen die rijk zijn aan voedingsvezels. Veel voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan natuurlijke vezels werken als natuurlijke laxeermiddelen. Deze vezels, die niet verteerd worden in de dunne darm, of onoplosbare vezels, verhogen het gewicht van de ontlasting door ze volumineus en vochtig te maken, waardoor ze gemakkelijker door de dikke darm gaan en het lichaam verlaten.

Over het algemeen zijn fruit en groenten (vers en gedroogd) bronnen van voedingsvezels. Beter nog, ze voorzien het lichaam ook van vitaminen en mineralen. Deze voedingsbijdrage vergemakkelijkt de afvoer van ontlasting. Naast groenten en fruit zijn er andere voedingsmiddelen die een positief effect hebben op de darmtransit en constipatie tegengaan. Dit zijn onder andere volkoren granen en probiotische voeding.

Fruit

Fruit is een zeer nuttig voedingsmiddel bij constipatie, met gunstige effecten op de darmtransit. Sommige vruchten zijn rijk aan vezels en zijn uitstekende natuurlijke laxeermiddelen, zoals kiwi, guave, meloen, ananas, frambozen en passievrucht, als ze vers zijn. Gedroogd fruit bevat ook veel vezels, zoals gedroogde abrikozen, sultana’s, gedroogde dadels en gedroogde bananen.

Le kiwi est un excellent laxatif naturel
Kiwi is een uitstekend natuurlijk laxeermiddel.

Groenten

Groenten introduceren in het dieet helpt om de normale transit te herstellen. Groenten met een hoog vezelgehalte zijn goed tegen constipatie. Spinazie, venkel, selderij, groene bonen, kervel en rode bieten zijn allemaal vezelrijke groenten.

Volkoren granen

Volkoren granen bevatten ook vezels met een laxerende werking die de darmtransit stimuleren en het volume van de ontlasting vergroten door water te absorberen tijdens de passage door de darm. Ze bevatten ook vitaminen, aminozuren, sporenelementen en mineralen. Volkoren granen die rijk zijn aan vezels zijn onder andere volkoren brood, volkoren pasta, tarwezemelen, volkoren rijst en haverzemelen.

Probiotisch voedsel

Probiotica zijn micro-organismen die helpen het evenwicht te bewaren tussen de verschillende soorten bacteriën in de darm. Ze worden over het algemeen “goede bacteriën” genoemd. Ze helpen slechte bacteriën te bestrijden en zijn effectief bij de behandeling van transitproblemen. Ze zorgen voor een frequente en comfortabele stoelgang en verbeteren de samentrekking van de spieren in de maag om de afvoer van ontlasting te vergemakkelijken. Op die manier verbeteren ze je stoelgang, verhogen ze de frequentie van je stoelgang en verminderen ze de constipatie waar je last van hebt. Ze zitten in zuivelproducten, vooral in yoghurt, die bepaalde probiotische stammen bevat zoals bifidobacteriën en lactobacillus. Zuurkool is ook een uitstekende plantaardige bron van probiotica.

Natuurlijke laxeermiddelen op basis van olie

Bepaalde oliën, die werken als natuurlijke laxeermiddelen, kunnen je helpen om tijdelijke constipatie te overwinnen. Ze helpen de darmwanden en dikke darm te smeren zodat de ontlasting gemakkelijk kan worden afgevoerd. Ze reinigen en verzachten ook de slijmvliezen en activeren de darmtransit.

Olijfolie

Olijfolie is een uitstekend natuurlijk laxeermiddel. Het is effectief in het verlichten van constipatie en kan gebruikt worden om het ontstaan van deze spijsverteringsstoornis te voorkomen. Het verbetert de colonfunctie door het spijsverteringssysteem te stimuleren. Door een beschermende laag rond de wand van de dikke darm te vormen, maakt olijfolie het makkelijker voor de darmen om te bewegen. Om te profiteren van de gunstige effecten van deze olie, kun je een theelepel gebruiken. Als je niet van de smaak van deze olie houdt, kun je een theelepel citroensap toevoegen. Je kunt deze olie ’s ochtends voor het eten innemen, totdat de constipatie verdwijnt.

L'huile d'olive possède de nombreuses vertus
Olijfolie heeft vele deugden

Castor olie

Ricinusolie is zeer geschikt om constipatie te bestrijden. Het helpt :

 • de wanden van de dikke darm te smeren
 • de wanden van de dikke darm te stimuleren
 • de darmbewegingen te reguleren
 • de ontlasting zachter te maken.

Castorolie helpt ook tegen onregelmatigheden in de darmen en voorkomt een van de oorzaken van constipatie, namelijk de opname van vocht uit de darm. Dankzij deze doeltreffendheid krijg je nattere ontlasting.

Om de meest hardnekkige constipatie te bestrijden, gebruik je een week lang elke dag een eetlepel ricinusolie. Deze olie is niet geschikt voor langdurig gebruik. Na een week kan het leiden tot dysfunctie van de dikke darm.

Welke natuurlijke laxeermiddelen werken onmiddellijk?

Er zijn natuurlijke laxeermiddelen die veilig te gebruiken zijn en die de darmtransit snel kwalitatief normaliseren. Ze zijn bedoeld voor mensen die niet in staat zijn om een stoelgang te hebben. Hun onmiddellijke werking zorgt voor een snelle verlichting van constipatie.

Gedroogde vijgen

Gekenmerkt door hun laxerende eigenschappen, zorgen gedroogde vijgen voor een snelle verlichting van constipatie. Rijk aan vezels en magnesium, zijn ze zeer effectief tegen deze spijsverteringsstoornis. Ze vergemakkelijken de darmtransit, vergroten het watervolume in het spijsverteringskanaal en werken in op de gladde spieren van het spijsverteringskanaal. Ze stimuleren ook de darmmotriciteit. Al deze werkingen maken gedroogde vijgen bijzonder doeltreffend en vergemakkelijken het spijsverteringsproces, met als onmiddellijk resultaat de afvoer van ontlasting bij personen die last hebben van constipatie. Ze zorgen voor een snelle lediging van de dikke darm.

Pruimen

Pruimen hebben uitstekende laxerende eigenschappen. Ze bevatten sorbitol, een suiker met een laxerende werking die constipatie op natuurlijke wijze verlicht. De eigenschappen van deze suiker stimuleren de dikke darm en verminderen de doorgangstijd van de ontlasting. Pruimen bevatten ook dihydroxyfenylisatine, dat het samentrekken van de spieren in de darmwand bevordert, wat bijdraagt aan een regelmatige stoelgang.

Pruimen bevatten ook een grote hoeveelheid vezels en water, die helpen om de ontlasting zachter en volumineuzer te maken, waardoor het makkelijker door de dikke darm gaat en tegen de wanden van de dikke darm schuurt.

Door de effecten van deze verschillende bestanddelen werken pruimen snel binnen een paar uur na het eten van 4 of 6 pruimen in de loop van de dag. Om constipatie te verlichten kun je twee glazen pruimensap per dag drinken.

Psyllium

Psyllium, ook bekend als ispaghul of Indiase weegbree, is een plant die bijzonder rijk is aan vezels. Het is uitzonderlijk rijk aan vezels, waardoor het de normale werking van de dikke darm kan herstellen (in het geval van een storing). Het verbetert de peristaltiek en reguleert de frequentie en kwaliteit van de stoelgang. Het heeft een laxerende werking die constipatie helpt voorkomen en bestrijden. Het helpt de ontlasting meer water vast te houden, waardoor het volume en de hydratatie toenemen en de doorvoer en uitdrijving van de ontlasting wordt vergemakkelijkt.

Om constipatie te behandelen kun je psyllium gebruiken in de vorm van zaden, vlokken of poeder dat je verdunt in een glas water. Je kunt bijvoorbeeld ’s avonds 1 of 2 eetlepels psylliumzaden toevoegen aan een glas water, goed mengen en meteen opdrinken. Drinken met water optimaliseert de werking van de zaden. In contact met water zwelt dit ballast laxeermiddel op en vormt het een gel in de darmen, waardoor de ontlasting zwaarder wordt, gehydrateerd wordt en de natuurlijke evacuatie vergemakkelijkt wordt. Psyllium is een echt smeermiddel dat de stoelgang mechanisch vergemakkelijkt. Deze plant is een effectief natuurlijk laxeermiddel met een bijna onmiddellijke werking.

Psyllium
Psyllium is er in verschillende vormen: zaden, vlokken, poeder, etc.

Welke kruidenthee heeft een laxerende werking?

Laxerende kruidentheeën zijn preparaten die de spijsvertering en de darmmechanismen helpen reguleren. Ze worden gekenmerkt door hun laxerende eigenschappen en verlichten constipatie door de darmtransit te stimuleren. Laxerende kruidenthee, ook wel laxerende infusies genoemd, is gebaseerd op planten die enkele minuten in kokend water worden getrokken.

Zoethoutthee

Zoethoutwortel staat bekend om zijn laxerende eigenschappen. Het wordt gebruikt om constipatie effectief te bestrijden. Om een kruidenthee op basis van zoethout te maken, kneus je de wortel van deze plant en laat je hem ongeveer 15 minuten in een kop kokend water trekken. Zodra de thee is gefilterd, kun je deze twee keer per dag koud drinken en naar behoefte vers vruchtensap toevoegen.

Gemberthee

Gember wordt ook gewaardeerd om zijn laxerende werking. Het bevordert de spijsvertering, vergemakkelijkt de darmtransit en normaliseert het spijsverteringsproces. Het is goed voor mensen die last hebben van constipatie en kan worden gebruikt in de vorm van een kruidenthee. Hiervoor wordt de gemberwortel fijngehakt, in een kopje kokend water gedaan en ongeveer tien minuten laten trekken. Je kunt een beetje citroensap aan deze kruidenthee toevoegen.

Zeer krachtige natuurlijke laxeermiddelen

Sommige natuurlijke laxeermiddelen zijn extreem krachtig en zorgen ervoor dat de darmen opmerkelijk efficiënt samentrekken, waardoor de ontlasting automatisch wordt afgevoerd. Ze werken door de zenuwen in de wand van de dikke darm te irriteren, waardoor de darmbeweging wordt gestimuleerd en constipatie wordt verlicht. Deze stimulerende laxeermiddelen zijn aangewezen bij ernstige constipatie. Ze werken in op de wand van de dikke darm, waardoor de spieren samentrekken, en worden alleen aanbevolen voor kortdurend gebruik.

Deze laxeermiddelen mogen echter niet langdurig of ongepast gebruikt worden, omdat ze irritatie van de darmwand of schade aan de buikspieren kunnen veroorzaken. Ze kunnen ook leiden tot verslaving of afhankelijkheid. Het advies van een gezondheidsprofessional of een specialist in kruidengeneeskunde kan nodig zijn voordat je deze laxeermiddelen gebruikt. Het is beter om deze extreem krachtige laxeermiddelen niet zonder medisch advies in te nemen, omdat ze nog steeds erg hard zijn voor de darmen.

Aloë vera

Aloë vera is een krachtig natuurlijk laxeermiddel dat wordt gekenmerkt door zijn werking op de wand van de dikke darm, waardoor de spieren samentrekken. Het biedt daarom een onmiddellijke reactie wanneer het wordt gebruikt om een trage stoelgang of darmmotiliteitsstoornissen te behandelen. Het gebruik van aloë vera in sap- of gelvorm om constipatie te behandelen kan pijnlijke krampen veroorzaken. Ook heeft ”aloïne (aanwezig in de kleine stekels van het blad) een krachtig laxerend effect dat zeer agressief kan zijn en daarom eerder irriterend dan heilzaam.

Senna of kassia

Senna of cassia heeft een zeer krachtig laxerend effect. De gedroogde bladeren of vruchten kunnen worden gebruikt om constipatie tegen te gaan. Ze zijn effectief in het voorkomen van deze spijsverteringsstoornis. Enkele uren na inname van senna worden de effecten gekenmerkt door een irriterende werking op de dikke darm, wat resulteert in :

 • stimulatie van de peristaltiek
 • een verbetering van het volume van de ontlasting
 • zachte ontlasting.

Senna vergemakkelijkt effectief de stoelgang. Het mag echter niet gebruikt worden zonder advies van een arts of gedurende een lange periode.

Le cassia a un effet laxatif très puissant
Cassia heeft een zeer krachtig laxerend effect.

Wat zijn zelfgemaakte laxeermiddelen?

Zelfgemaakte laxeermiddelen zijn preparaten gemaakt van planten, plantenextracten of natuurlijke stoffen om constipatie te verlichten. Ze kunnen van verschillende planten worden gemaakt. Je kunt constipatie effectief bestrijden door zelfgemaakte laxeermiddelen te gebruiken die geen schade aan je gezondheid toebrengen. Ze kunnen veilig en effectief farmaceutische specialiteiten vervangen die chemische ingrediënten bevatten die waarschijnlijk bijwerkingen veroorzaken.

 • Tomaten, een effectief zelfgemaakt laxeermiddel

Tomaten zijn nuttig voor het verbeteren van de spijsvertering om constipatie tegen te gaan. Het heeft een uitstekend watergehalte, wat helpt om het volume van de ontlasting te vergroten en de darmen te reinigen, terwijl het de afvoer van ontlasting bevordert. Het bevat pectine, wat de spijsvertering bevordert. Het kan in verschillende vormen worden gebruikt als een zelfgemaakt laxeermiddel om de darmen normaal te laten functioneren. Je kunt bijvoorbeeld tomatensap of tomatenpitten gebruiken om constipatie te verlichten. Je kunt ook tomatenpuree mengen met een lepel olijfolie.

 • Lijnzaad

Lijnzaad heeft laxerende eigenschappen die helpen constipatie te verhelpen. Ze bevatten vezels en helpen bij het verwijderen van ontlasting door deze te bevochtigen. Ze verzachten de ontlasting en voorkomen dat deze hard wordt.

Lijnzaad kan worden gebruikt als een zelfgemaakt laxeermiddel. Hiervoor raden we aan om twee tot drie keer per dag een preparaat van 1 theelepel gemalen lijnzaad in water, melk of vruchtensap te nemen om constipatie te verlichten.

 • Honing

Honing heeft ook laxerende eigenschappen die effectief zijn tegen constipatie. Het is een natuurlijke oplossing die gisting in de maag tegengaat en de darmtransit verbetert. Je kunt ’s ochtends op een lege maag regelmatig honing eten tot de constipatie verdwijnt, door een eetlepel aan te lengen in een glas lauw water.

Le miel peut aider à vaincre la constipation
Honing kan constipatie helpen overwinnen

Hoe kan water gebruikt worden als natuurlijk laxeermiddel?

 • Drink voldoende water

We raden aan om voldoende water te drinken, minstens 1,5 tot 2 liter per dag. Deze dagelijkse inname voorkomt constipatie en helpt om de ontlasting zachter te maken, waardoor deze gemakkelijker op natuurlijke wijze kan passeren.

Gebrek aan water zorgt ervoor dat de ontlasting hard, klonterig en soms pijnlijk wordt. Het is dus belangrijk om meer water te drinken om constipatie tegen te gaan.

 • Warm water drinken

Warm water drinken is bijzonder effectief tegen constipatie. Warm water verbetert de spijsvertering en verlicht constipatie. Het hydrateert droge, harde ontlasting en vergemakkelijkt de doorgang ervan door de dikke darm, terwijl het helpt om voedsel af te breken zodat het gemakkelijker door het spijsverteringskanaal beweegt. Het verdunt ook vaste resten en maakt ze gemakkelijker te passeren. Om constipatie te behandelen kun je ’s ochtends voor het ontbijt meerdere glazen warm, goed gekoeld water drinken.

 • Drink magnesiumrijk water

Magnesiumrijk water heeft een laxerende werking en is ideaal bij constipatie. Ze verhogen de peristaltiek en verbeteren de darmtransit. Daarom moet je volgens Dr. Jean-Michel Borys “bij constipatie magnesiumrijk water drinken…”.