Nonisap, de complete gids

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Noni(Morinda citrifolia), ook bekend als Indiase moerbei, is een struik die oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië en de eilanden in de Stille Oceaan komt. De vrucht wordt al sinds de oudheid gebruikt voor zijn geneeskrachtige eigenschappen. Het versterkt het immuunsysteem en helpt bij het ontgiften. Uit de vrucht van deze tropische groenblijvende plant wordt een sap geëxtraheerd, waarvan wordt gezegd dat het een breed scala aan gezondheidsvoordelen heeft. Biologisch Nonisap is rijk aan antioxidanten, vitamine C, B3, A en ijzer. Het heeft een positief effect op een aantal lichaamssystemen. In deze gids, die zo volledig mogelijk wil zijn, vertel ik je in detail over deze Tahitiaanse remedie.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Inleiding en korte geschiedenis

Nonisap is afkomstig van de vrucht van een altijd groene tropische plant die noni heet. Het is een struik die oorspronkelijk uit Zuid-Azië en de eilanden in de Stille Oceaan komt. Het wordt zelfs genoemd in oude Ayurvedische teksten.

De geschiedenis en geografische verspreiding van dit sap gaan duizenden jaren terug. Tot het laatste deel van de 20e eeuw werd de plant gebruikt om kleding te verven. Sindsdien is het een belangrijke pijler geworden van de traditionele Polynesische geneeskunde.

Deze kleine boom, 3 tot 10 m hoog, heeft ronde takken, glanzende donkere bladeren en roodbruine zaden. De kleine witte eetbare bloeiwijzen veranderen in groenwitte vruchten in de vorm van aardappels of eieren met verschillende groeven.

Morinda citrifolia is lid van de Rubiaceae familie. Het is een zeer winterharde plant en was een van de eerste soorten die groeide op vers afgezette lavastromen in de Hawaïaanse gebieden.

Jus de noni
Onbereid nonisap

Hoe bereid ik het?

Je kunt dit biologische middel zelf bereiden, maar het kost wel wat moeite. De vrucht moet geplukt worden voordat hij rijp is, dan goed gewassen worden en 2 tot 3 uur in de zon gelegd worden. In dit stadium is de schil doorzichtig en begint de vrucht erg te ruiken. Doe het fruit vervolgens in een doorzichtige pot en leg het 6 tot 8 weken in de zon. De vrucht zal fermenteren en na deze tijd kun je de pulp persen en filteren om het sap te extraheren.

Waar kan ik nonisap vinden en tegen welke prijs?

Dit biologische middel was niet zo algemeen verkrijgbaar als andere soorten vruchtensap, maar sinds de gezondheidsvoordelen ontdekt zijn, kun je het in veel winkelketens zoals Walmart kopen. Online kopen is ook een populaire optie, omdat het kweken van deze boom buiten tropische of subtropische gebieden niet eenvoudig is. Je kunt deze drank ook goedkoop kopen bij beoefenaars van traditionele geneeskunde, vooral in tropische gebieden.

Wat is het voedingsprofiel van dit sap?

Eén eetlepel Nonisap bevat ongeveer

 • 3,5 calorieën
 • 0,9 gram koolhydraten
 • 1,5 mg vitamine C
 • 300 microgram zink
 • 170 microgram niacine
 • 0,12 microgram
 • 2 milligram calcium
 • 800 microgram magnesium
 • 35 microgram ijzer
 • 10 milligram kalium

Deze drank, die in Tahiti te vinden is, levert ook vetzuren, aminozuren (serine, arginine en methionine) en krachtige antioxidanten zoals anthocyanen, bètacaroteen, catechinen, co-enzym Q10, flavonoïden, liponzuur, luteïne, lycopeen en selenium.

Dit vruchtensap biedt een indrukwekkende reeks vitaminen, mineralen en andere nuttige fytonutriënten. De vitamines bevatten vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B12, C en E. De mineralen bevatten calcium, kalium, magnesium, ijzer en fosfor.

Noni
Noni, de vrucht van de gelijknamige boom

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van dit sap?

Deze onmisbare drank heeft een heleboel gezondheidsvoordelen. Ze omvatten

 • bestrijdt tumoren
 • behandeling van jicht
 • verminderen van spierkrampen
 • bescherming van de gezondheid van het hart
 • verlichten van vermoeidheid
 • bescherming van de lever
 • bestrijden van psychische aandoeningen
 • verlichten van artritispijn
 • geheugenstoornissen bestrijden
 • diabetes bestrijden
 • huidverzorging
 • maagproblemen verlichten
 • immuniteitsversterking

tumoren bestrijden

Het National Centre for Complementary and Integrative Health meldt dat het sap van deze Tahitiaanse plant kankerbestrijdende eigenschappen heeft. De anthrachinonen die het bevat voorkomen dat glucose tumorcellen binnendringt, wat de vorming van uitzaaiingen vertraagt. Dit is weer nuttig om de groei van kankercellen te vertragen. Hoewel onderzoek suggereert dat deze verbindingen de pijn en vermoeidheid die gepaard gaan met kanker kunnen helpen verminderen, lijken ze de grootte van de tumor niet te verminderen.

Behandeling van jicht

De therapeutische effecten van deze drank strekken zich uit tot de behandeling van jicht. De effectiviteit van het sap bij de behandeling van deze aandoeningen is te danken aan de remmende werking op xanthine oxidase, een enzym dat betrokken is bij jicht en de bijbehorende problemen. Wetenschappelijk onderzoek uit 2009 bevestigde ook de genezende werking van het sap van deze drank, die al duizenden jaren wordt gebruikt.

Vermindert spierkrampen

Het drinken van het sap van deze remedie kan een ontspannend effect hebben op de spieren. Studies hebben aangetoond dat de krampstillende eigenschappen van deze drank kunnen worden toegeschreven aan het blokkeren van de calciumkanalen die ervoor zorgen dat spiervezels samentrekken. Het helpt dus spierkrampen te onderdrukken en de daarmee gepaard gaande pijn en ongemak te verlichten.

Bescherming van de gezondheid van het hart

Dit drankje uit Tahiti kan nuttig zijn voor het behoud van de gezondheid van hart en bloedvaten. Het heeft een verwijdend effect op de bloedvaten door de gladde spiercellen in de celwanden te versterken, waardoor de bloedstroom door de slagaders verbetert. Dit vaatverwijdende effect helpt de bloeddruk te reguleren en draagt bij aan het behoud van een gezond hart.

Onderzoek aan de University of Illinois College of Medicine in Rockford, VS, heeft aangetoond dat het drinken van dit sap de niveaus van slecht cholesterol, totaal cholesterol en homocysteïne verlaagt. De onderzoekers ontdekten ook dat het de niveaus van goede cholesterol in het lichaam verbeterde.

Verlichting van vermoeidheid

Deze drank is een geneesmiddel dat traditioneel door Polynesiërs wordt gebruikt om algemene zwakte te bestrijden en de levenskwaliteit en het energieniveau te verbeteren. Verschillende studies hebben de ergogene kwaliteiten aangetoond, die helpen om de tolerantie, elasticiteit en algemene fysieke prestaties van het lichaam te verbeteren.

Le jus de noni est efficace contre la fatigue
Nonisap is doeltreffend tegen vermoeidheid

Bescherming van de lever

Nonisap staat ook bekend om zijn effectieve bescherming tegen leveraandoeningen. Zoals bevestigd door een onderzoek uit 2008, heeft het hepatoprotectieve effecten, wat helpt om het orgaan te beschermen tegen blootstelling aan exogene chemicaliën. Deze drank beschermt ook tegen ernstige ziekten zoals leverschade.

Bestrijdt mentale ziekten

Deze drank wordt van oudsher gebruikt om een reeks ziekten te behandelen, waaronder aandoeningen van het centrale zenuwstelsel. Onderzoeken naar de antipsychotische effecten van dit sap hebben significante verbeteringen aangetoond bij proefpersonen, vooral met betrekking tot hun gedragsproblemen, en hebben het enorme potentieel ervan aangetoond bij de behandeling van psychiatrische stoornissen.

Er is ook gesuggereerd dat het een therapeutisch effect kan hebben op hersenbeschadiging. Het kan ischemische stress in de hersenen helpen voorkomen zonder de effectiviteit van goede enzymen en antioxidanten aan te tasten.

Verlichting van artritispijn

De helende krachten van dit Tahitiaanse sap bieden verlichting bij ontstekingsaandoeningen zoals artritis. Wetenschappelijk onderzoek heeft kwalitatief bewijs geleverd van de pijnstillende eigenschappen van deze remedie. Het helpt pijn en tederheid te verlichten, waardoor de vernietiging van het betrokken gewricht wordt verminderd. Het onderzoek suggereert ook dat de genezende werking van het sap van deze natuurlijke remedie vergelijkbaar is met die van bepaalde pijnstillers.

Bestrijdt geheugenstoornissen

Nonisap kan een beschermend effect hebben op geheugenproblemen. Wetenschappelijke studies uitgevoerd op proefpersonen met een verminderd geheugen hebben gesuggereerd dat de consumptie van dit sap uit Polynesië de cerebrale bloedcirculatie bevordert en helpt om de geheugenfunctie te verbeteren.

Diabetes bestrijden

Diabetici kunnen ook profiteren van de helende kracht van Morinda citrifolia extracten. Dit is bewezen door onderzoek dat de effectiviteit van het sap van deze plant als herstellend kruid bij het verminderen van het risico op diabetes type 2 heeft aangetoond. Wetenschappelijk bewijs heeft aangetoond dat het drinken van deze drank helpt om de niveaus van geglycosyleerd hemoglobine, serum triglyceriden en slecht cholesterol te verlagen. Het verbetert ook de insulinegevoeligheid en stimuleert de opname van glucose.

Huidverzorging

Dit sap kan worden beschouwd als een natuurlijk hulpmiddel voor schoonheid en huidverzorging. Studies suggereren dat het rijk is aan anthraquinonen, beschermende chemische bestanddelen die een stimulerend effect hebben op collageen en de vorming van huidrimpels voorkomen.

De antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen van noni werken op cellulair niveau en zijn nuttig voor de behandeling van een verscheidenheid aan huidaandoeningen, waaronder acne, brandwonden, allergische huidreacties en netelroos.

De aanwezigheid van essentiële vetzuren en de hoge concentratie proxeronine dragen bij aan de efficiënte werking van celmembranen.

Prévention des rides
Anthrachinonen voorkomen de vorming van rimpels

Verlichting van maagproblemen

Deze behandeling kan nuttig zijn vanwege de invloed op het maagledigingsproces. De resultaten van een onderzoek naar dit middel toonden aan dat de aanwezige fytonutriënten de maaglediging vertragen, wat de spijsvertering en het vrijkomen van suikers in de bloedbaan vertraagt. Het onderzoek suggereert ook dat het de afgifte van spijsverteringsenzymen stimuleert.

Snellere wondgenezing

Morinda citrifolia sap is effectief in het versnellen van wondgenezing. Een onderzoek waarin de polymerisatie-eigenschappen van het sap werden geëvalueerd, onthulde positieve resultaten in termen van toegenomen weefselgewicht en collageenfunctie. Zoals hierboven vermeld, helpt deze drank om de bloedsuikerspiegel te verlagen, wat ook kan worden gecorreleerd met een versneld genezingsproces.

Verhoogde immuniteit

Een sterker immuunsysteem is een ander voordeel van deze uitzonderlijke drank. Sinds mensenheugenis wordt het erkend voor zijn doeltreffendheid in het bestrijden van infecties en andere kwalen, veroorzaakt door de aanwezigheid van polysacchariden.

Deze bestanddelen stimuleren de activiteit van witte bloedcellen, die een belangrijke rol spelen in de bescherming van het lichaam. De scopoletine in deze drank heeft antibacteriële, antimutagene, ontstekingsremmende, schimmelwerende en antihistaminische eigenschappen, die aanzienlijk bijdragen aan het behoud van het afweermechanisme.

Wat zijn de bijwerkingen van nonisap?

Onderzoek naar de veiligheid en werkzaamheid van dit middel heeft positieve resultaten opgeleverd. Speciale gevallen en individuele bezorgdheid vragen echter om voorzichtigheid.

Er moet aandacht besteed worden aan het hoge kaliumgehalte van deze behandeling. Het bevat een hoge concentratie kalium, wat kan interfereren met verschillende medicijnen die gebruikt worden om hoge bloeddruk te behandelen. Samen kunnen deze twee factoren leiden tot zeer hoge kaliumniveaus in het lichaam, wat kan leiden tot symptomen zoals misselijkheid en hartritmestoornissen.

Om bovenstaande reden moet nonisap niet worden genomen door mensen die al kampen met nierproblemen, omdat het de bestaande toestand kan verergeren. Nonisap bevat ook veel suiker. Mensen die lijden aan diabetes moeten daarom voorzichtig zijn.

De plant bevat anthraquinonen, die kankerverwekkend en giftig voor de lever kunnen zijn. Een klein aantal gevallen van leverschade, waaronder hepatitis en leverfalen, is toegeschreven aan de consumptie van het sap uit de vrucht.

Als je antistollingsmiddelen gebruikt zoals coumadin of als je lijdt aan een stollingsstoornis, moet je dit supplement vermijden. Het kan ook een wisselwerking hebben met andere medicijnen en behandelingen, zoals fenytoïne, chemotherapie en radiotherapie.

Nonisap is niet getest op veiligheid bij zwangere vrouwen, moeders die borstvoeding geven, kinderen of mensen met medische aandoeningen. Hoewel verschillende studies de veiligheid van deze drank hebben aanbevolen, wordt het sterk aangeraden dat je een gezondheidsprofessional raadpleegt voordat je overweegt het te nemen.

Deze lijst met bijwerkingen is niet volledig en er kunnen andere ernstige bijwerkingen optreden. Raadpleeg een arts voor informatie en advies.

Bron:

https://timesofindia.indiatimes.com/life-style/health-fitness/diet/what-is-noni-juice-and-its-health-benefits/articleshow/64881447.cms
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-758/noni
https://www.ctahr.hawaii.edu/noni/botany.asp
https://www.organicfacts.net/health-benefits/beverage/noni-juice.html