Rijstzemelenolie, de complete gids

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Rijstzemelenolie biedt een aantal voordelen ten opzichte van de standaard plantaardige oliën die miljoenen mensen gebruiken om te koken. Rijst is een van de meest verbouwde voedingsmiddelen en deze olie wordt gewonnen uit de kiem en uit de schil van de korrel. De gezondheidsvoordelen van deze olie zijn onder andere het vermogen om cholesterol te verlagen, het immuunsysteem te stimuleren, kanker te voorkomen en de gezondheid van de huid te verbeteren. In deze gids, die zo uitgebreid mogelijk wil zijn, neem ik deze biologische olie onder de loep.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Wat is rijstzemelenolie?

Deze olie wordt gewonnen uit de kiem en de binnenste schil van de rijstplant. Het heeft een milde smaak en is erg populair in de Aziatische keuken, omdat het geschikt is voor kookmethodes op hoge temperatuur, zoals frituren en roerbakken. Er wordt gezegd dat dit het geheim is van een goede tempura.

Het heeft een zeer hoog rookpunt en een samenstelling die lijkt op die van pindaolie. Het wordt voornamelijk gebruikt in Azië, vooral in Japan en China. De laatste jaren heeft het ook andere delen van de wereld veroverd, dankzij de relatief lage prijs en de vele gezondheidsvoordelen.

Het wordt alom gewaardeerd om zijn vitamine E-gehalte, zijn ideale balans van vetzuren, zijn antioxiderende capaciteit en zijn cholesterolverlagende eigenschappen. Rijstzemelenolie bestaat voornamelijk uit enkelvoudig onverzadigde vetzuren.

Eén eetlepel van deze olie bevat 7 gram enkelvoudig onverzadigde vetzuren, drie gram verzadigde vetzuren en vijf gram meervoudig onverzadigde vetzuren. Ter vergelijking: één eetlepel extra vierge olijfolie bevat 11 gram enkelvoudig onverzadigde vetzuren, twee gram verzadigde vetzuren en één gram meervoudig onverzadigde vetzuren.

Riz
Rijstzemelenolie wordt gewonnen uit de kiem en de binnenste schil van de rijstplant.

Hoe wordt het gewonnen?

Volgens een gepubliceerd rapport wordt rijstzemelenolie geëxtraheerd met een aantal verschillende technieken, maar is hexaan solventextractie de meest voorkomende. De olie wordt gewonnen uit rijstzemelen, dat een bijproduct is van het bleken, het proces waarbij bruine rijst wordt omgezet in witte rijst.

Het gebruik van hexaan heeft bepaalde nadelen vanwege de brandbaarheid, giftigheid en de hoge temperaturen die nodig zijn voor het proces. Dit leidt tot de aanwezigheid van bepaalde ongewenste componenten in de resulterende olie.

Sommige onderzoeken hebben gesuggereerd dat het gebruik van d-limoneen in plaats van hexaan mogelijk veiligheids-, milieu- en gezondheidsproblemen kan elimineren.

Wat zijn de kenmerken van deze biologische olie?

De buitenste laag van de rijstkorrel wordt de zemel genoemd en de olie wordt gewonnen uit deze bruine schil. Het is mild en neutraal van smaak. De smaak botst niet met bereid voedsel en je kunt het zelfs gebruiken in koekjes en gebak. Je kunt het gebruiken in roerbakgerechten, grillgerechten en marinades, en het werkt heel goed in vinaigrettes. Het is licht en vrij veelzijdig.

Het bevat ook goede vetten. Rijstzemelenolie heeft een zeer evenwichtige vetzuursamenstelling, dicht bij die van de oliën die het meest worden aanbevolen door voedingsdeskundigen. Rijstzemelenolie is rijk aan enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetzuren en bevat geen transvetzuren.

Deze plantaardige olie heeft een hoog rookpunt (254°C), waardoor het perfect is voor roerbakken of frituren. Zelfs bij hoge temperaturen behoudt de olie zijn voedingswaarde. Bovendien is gebleken dat voedsel dat op hoge temperaturen wordt bereid, minder olie absorbeert.

Rijstzemelenolie heeft een lage viscositeit, wat betekent dat het niet aan voedsel blijft plakken. Het is rijk aan vitamine E, een krachtige antioxidant met anti-mutagene en anti-kanker eigenschappen. Vitamine E helpt ook de immuniteit te verhogen.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van deze olie?

Rijstzemelenolie heeft een aantal voordelen voor de gezondheid. Deze omvatten

  • preventie van overgangsklachten
  • het beheersen van cholesterol
  • het voorkomen van kanker
  • vertragen van het verouderingsproces
  • gewichtsverlies
  • haargroei stimuleren
  • huidproblemen oplossen
Paysage de rizières
Landschap van rijstvelden

Problemen in verband met de menopauze voorkomen

Onderzoek heeft de voordelen van deze biologische olie voor vrouwen in de menopauze aangetoond. Meer dan 90% van de vrouwen die een supplement op basis van deze olie namen, rapporteerden een vermindering van opvliegers en andere symptomen waar alle vrouwen tijdens de menopauze last van hebben. Dezelfde voordelen zijn bevestigd door vrouwen die het gebruiken om hun eten te bereiden.

Het cholesterolgehalte onder controle houden

Zowel de Wereldgezondheidsorganisatie als de American Heart Association hebben verklaard dat rijstzemelenolie van alle plantaardige oliën de best mogelijke samenstelling van enkelvoudig onverzadigde, meervoudig onverzadigde en verzadigde vetzuren heeft.

Deze balans verlaagt het cholesterolgehalte, omdat de vetzuren de binding van slechte cholesterol voorkomen. Dit kan helpen bij het verminderen van ziekten zoals atherosclerose, hartaanvallen en beroertes.

Kanker voorkomen

Deze olie is een rijke bron van antioxidanten, zoals vitamine E en oryzanol. Er zit veel vitamine E in deze olie, waaronder zowel tocoferol als tocotriënol, wat de meeste plantaardige oliën niet hebben. Vitamine E werkt als antioxidant, wat betekent dat het vrije radicalen in het lichaam neutraliseert.

Vrije radicalen zijn gevaarlijke bijproducten van de celstofwisseling die ervoor kunnen zorgen dat gezonde cellen muteren in kankercellen. Het is daarom essentieel om een regelmatige stroom van antioxidanten in het lichaam te onderhouden om het risico op het ontwikkelen van verschillende soorten kanker te verminderen.

Veroudering uitstellen

Vitamine E doet meer dan alleen kanker voorkomen. Het is direct gekoppeld aan de gezondheid en het welzijn van de huid. Vrije radicalen kunnen huidcellen aanvallen en de tekenen van vroegtijdige veroudering versterken. Rijstzemelenolie kan je vitamine E-niveaus verhogen, wat de wondgenezing kan versnellen, de celregeneratie kan verhogen, de huid gladder kan maken, rimpels kan verminderen en kan beschermen tegen zonnebrand. Vitamine E helpt ook om de beschermende kwaliteit van huidcellen te versterken en voorkomt dat vreemde gifstoffen en ziekteverwekkers de huid binnendringen.

Vitamine E helpt veroudering tegen te gaan

Gewichtsverlies

Omdat vitamine E het cholesterolgehalte kan verlagen, kan het bijdragen aan gewichtsverlies. Hoewel deze plantaardige olie technisch gezien veel calorieën bevat, zorgt de viscositeit ervoor dat voedsel slechts ongeveer 20% van de olie absorbeert. Als er minder olie wordt opgenomen, behoudt het voedsel nog steeds zijn smaak, maar de totale calorie-inname is lager dan die van andere plantaardige oliën. Het is dus waarschijnlijk de beste keuze als je je zorgen maakt over je gewicht. Het bevat ook veel natuurlijke antioxidanten, die je stofwisseling stimuleren en je kunnen helpen afvallen.

Stimuleert haargroei

Het bevat inositol, een koolhydraatverbinding die roos voorkomt en gespleten haarpunten vermindert. Het bevordert ook gezond haar. De olie bevat omega-3 en omega-6 vetzuren, die vroegtijdige veroudering van het haar helpen voorkomen. Studies tonen aan dat linolzuur en oryzanol ook de haargroei stimuleren en je haar versterken.

Huidproblemen oplossen

Plaatselijk gebruik van deze olie heeft zo zijn voordelen. Het egaliseert de huidskleur en vermindert bruine vlekken. Het helpt ook wallen rond de ogen te behandelen.

De hydraterende eigenschappen helpen bij de behandeling van een droge huid en eczeem. Dit middel kan andere droge huidaandoeningen behandelen, zoals dermatitis, rosacea en zelfs huiduitslag. Deze olie vermindert pigmentatie, egaliseert de huidskleur en vermindert fijne lijntjes en rimpels.

De olie bevat oliezuur en linolzuur in een uitgebalanceerde verhouding, wat kan helpen bij de behandeling van acne. Acnegevoelige huid heeft over het algemeen een tekort aan linolzuur. De olie bevat ook palmitinezuur, een ander essentieel vetzuur voor een gezonde huid.

Problèmes de peau
Rijstzemelenolie kan helpen bij bepaalde huidproblemen

Wat zijn de bijwerkingen van deze olie?

Rijstzemelenolie is rijk aan vezels, wat de spijsvertering kan verbeteren, tenzij je al last hebt van een maag-darmprobleem. Vezels kunnen het maagdarmkanaal verder blokkeren als je last hebt van maagzweren of een andere aandoening die je spijsverteringskanaal vernauwt. Je moet ook voorzichtig zijn met de hoeveelheid rijstzemelenolie die je consumeert, omdat het veel calorieën bevat. Gebruik het alleen als je het nodig hebt en met mate!

Het is veilig voor de meeste mensen als het via de mond wordt ingenomen. Het verhogen van de hoeveelheid in je dieet kan losse ontlasting, darmgas en maagklachten veroorzaken.

Het is potentieel veilig voor de meeste mensen wanneer het aan het bad wordt toegevoegd, maar kan bij sommigen jeuk en een rode huid veroorzaken.

Bron:

https://food.ndtv.com/food-drinks/why-rice-bran-oil-is-one-of-the-healthiest-improves-heart-health-745433
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-852/rice-bran
https://www.drwangskincare.com/blogs/news/skin-and-health-benefits-of-rice-bran-oil
https://www.verywellfit.com/rice-bran-oil-nutrition-facts-and-health-benefits-4164291
https://www.stylecraze.com/articles/benefits-of-rice-bran-oil-for-skin-hair-and-health/#gref