Wat je moet weten over granaatappelsap

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Naast het voorkomen van gewichtstoename kan het drinken van vers geperst granaatappelsap je een heleboel voordelen voor je gezondheid opleveren. Dit sap heeft krachtige antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen, evenals andere deugden die het een effectief supplement maken voor het verlagen van de bloeddruk, het verbeteren van het cholesterolgehalte en het voorkomen en behandelen van atherosclerotische plaques die verantwoordelijk zijn voor hartaanvallen en beroertes. Laten we meer te weten komen over de eigenschappen van dit sap!

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Presentatie

Granaatappelsap wordt gemaakt van de zaden en het rode vruchtvlees van de granaatappelboom(Punica granatum), een bladverliezende struik. De naam van de vrucht komt uit het Latijn en betekent letterlijk “zaadappel”. Granaatappels worden ook wel Chinese appels genoemd.

De granaatappel komt oorspronkelijk uit Iran en aangrenzende landen. De teelt verspreidde zich naar het Middellandse Zeegebied, het Arabisch schiereiland, Afghanistan en India. Tegenwoordig wordt de plant op grote schaal geteeld in de warmste streken van Noord- en Zuid-Amerika.

In tegenstelling tot veel andere vruchten stopt de granaatappel met rijpen zodra hij geplukt is. Net als de druif, kers en aardbei is het een “niet-klimacteriële vrucht”. Ze rijpen aan de granaatappelboom. Je herkent een rijpe granaatappel aan het metaalachtige geluid dat hij maakt als je erop tikt.

Het eetbare deel van de granaatappel bestaat uit kleine rode zakjes die “arillen” worden genoemd en tot 60% van het gewicht van de granaatappel uitmaken. Ze bevatten de pitjes (20%) en het sap (80%). Granaatappelsap is zuur, zuur en caloriearm. Hoe donkerder het rood, hoe hoger de concentratie bioactieve elementen.

Granaatappelsap wordt gebruikt bij de productie van grenadinesiroop, een alcoholvrije drank die geprezen wordt om zijn voortreffelijke smaak. Granaatappelsiroop wordt ook gebruikt als smaakstof in likeuren en andere sterke dranken.

Grenadier
Granaatappelboom met vruchten

Hoe maak je granaatappelsap?

Als je niet je eigen granaatappelbomen kweekt en het fruit niet rechtstreeks van een biologische boer kunt kopen, kun je verse granaatappels vinden op de groente- en fruitafdeling van supermarkten of zelfs rechtstreeks op de markt tussen september en maart.

Om dit sap te maken, spoel je eerst 2 middelgrote granaatappels. Snijd de bovenkant in dunne plakjes en snijd elke granaatappel vervolgens in 4 delen. Leg de gesneden granaatappels in een kom met water.

Houd de granaatappels ondergedompeld in het water en verwijder de pitjes (arils) met je vingers. De pitjes zullen bezinken en het witte vruchtvlees zal naar boven drijven. Verwijder het vruchtvlees en gooi het weg, giet vervolgens al het water af met behulp van een zeef. Doe de arillen in een blender en mix ze een minuut of twee.

Neem een steelpan of kom en plaats er een zeef overheen. Giet het pure sap door de zeef. Roer met een lepel terwijl je de kostbare drank extraheert. Knijp zodat alle vloeistof eruit is.

Granaatappelsap is ook verkrijgbaar bij supermarkten en kruidenwinkels. Je kunt het ook op internet kopen. Gekochte sappen hebben het nadeel dat ze vol suiker en toevoegingen zitten. Aangezien granaatappels het hele jaar door goed verkrijgbaar zijn, is zelf maken te verkiezen boven kopen.

Wat is de samenstelling van granaatappelsap?

Granaatappels zijn een goede bron van vezels, calcium, kalium, ijzer en vitamine A, B en C. Twee granaatappelverbindingen, punicalagines en puninezuur, zijn verantwoordelijk voor de meeste gezondheidsvoordelen van granaatappels. Granaatappels hebben ook drie keer zoveel antioxidanten als rode wijn en groene thee.

Een half glas van dit granaatappelsap bevat :

 • 72 calorieën,
 • 16,3 gram koolhydraten
 • 1,5 gram eiwit
 • 1 gram vet,
 • 3,5 gram vezels
 • 11,9 gram suiker,
 • 14,3 microgram vitamine K (17,9% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH)),
 • 8,9 milligram vitamine C (14,8% van de ADH),
 • 33 microgram foliumzuur (8,3% van de ADH),
 • 205 milligram kalium (5,9% van de ADH),
 • 0,07 milligram vitamine B6 (3,5% van de ADH),
 • 31 milligram fosfor (3,1% van de ADH).
Jus de grenade en pichet
Wat is de samenstelling van granaatappelsap?

Hoe helpt granaatappelsap tegen overgewicht en obesitas?

Net als fruit is granaatappelsap een perfecte bondgenoot om af te vallen. Voor wie een vermageringsdieet volgt, is het een goede aanvulling. Als je granaatappelsap drinkt, geeft het je een verzadigd gevoel en verdwijnen de trekgevoelens. Dit helpt snacken tussen de maaltijden te voorkomen. Het verhoogt de hoeveelheid urine die door regelmatige gebruikers wordt geproduceerd, wat helpt om opgehoopte gifstoffen te verwijderen. Het geeft je ook de energie die je nodig hebt voor lichaamsbeweging.

Om de voordelen van granaatappelsap voor gewichtsverlies te ontdekken, voerden onderzoekers een onderzoek uit in Edinburgh, Schotland (VK), aan de Queen Margaret University. Ze gaven één groep vrijwilligers een placebo, terwijl een tweede groep regelmatig granaatappelsap kreeg als voedingssupplement. Elke deelnemer werd vervolgens uitgenodigd om een goede maaltijd te eten.

De onderzoekers ontdekten dat 21% van degenen die eerder granaatappelsap hadden genomen minder zin hadden om regelmatig te eten, 12% minder honger hadden en 16% tevreden waren na de maaltijd. Volgens deze specialisten is het verzadigingsgevoel dat granaatappelsap geeft onder andere te danken aan het hoge gehalte aan polyfenolen. Voor deze onderzoekers kan het drinken van één of twee glazen granaatappelsap per dag het gewichtsverlies stimuleren.

Het is duidelijk goed nieuws om te weten dat granaatappelsap een goede bondgenoot is bij het afslanken, op dezelfde manier als bepaalde afslankpillen zoals PhenQ, omdat obesitas je vatbaar maakt voor een heleboel ziekten, waaronder hart- en vaatziekten en ongelukken. En volgens psychiater David Servan-Schreiber (1961-2011), hersenkankerpatiënt en auteur van de bestseller ‘Anticancer’ (voor het eerst gepubliceerd in 2007), is obesitas een onmiskenbare risicofactor voor kanker. Je moet het dus effectief bestrijden met onder andere granaatappelsap.

Hoe helpt granaatappelsap het risico op kanker te verminderen?

Naar aanleiding van het advies van neuropsychiater David Servan-Schreiber om granaatappelsap en groene thee te drinken, schreef de eminente oncoloog David Khayat een boek getiteld “Le vrai régime anticancer” (Het echte anti-kankerdieet) waarin hij het belang van voeding bij de behandeling van kanker benadrukt.

Hierin wijst professor Khayat erop dat “… talrijke onderzoeken hebben aangetoond dat granaatappelsap, wanneer het in grote hoeveelheden wordt geconsumeerd, in staat is de progressie van prostaatkankercellen te vertragen en de celdood te verhogen…”.

Naast het tegengaan van obesitas, een risicofactor voor kanker, verwijdert granaatappelsap vrije radicalen uit het lichaam en remt het de groei en ontwikkeling van prostaatkanker en andere ziekten. Het hoge gehalte aan antioxidanten moedigt witte bloedcellen aan om gifstoffen in het lichaam te neutraliseren en helpt zo een sterk, gezond immuunsysteem op te bouwen.

Granaatappels zouden apoptose induceren, een proces waarbij cellen zichzelf vernietigen. Dagelijkse consumptie van een glas van dit sap kan de groei van kankercellen die betrokken zijn bij prostaatkanker vertragen.

Het lijkt ook aromatase te blokkeren, een enzym dat testosteron omzet in oestrogeen, dat een cruciale rol speelt bij de ontwikkeling van borst- en prostaatkanker. Talrijke onderzoeken tonen aan dat granaatappelextracten de proliferatie van borstkankercellen remmen en zelfs de geprogrammeerde celdood in borstkankercellen stimuleren.

Het sap bevat anthocyanen en hydrolyseerbare tanninen, die sterke antioxiderende en anti-tumor eigenschappen hebben. Wanneer het rechtstreeks op de huid wordt aangebracht, remt ellaginezuur, een polyfenolische antioxidant die in granaatappels voorkomt, de groei van huidkanker.

Intérieur d'une grenade
Binnen in een granaatappel

Wat zijn de andere gezondheidsvoordelen van dit sap?

De granaatappel wordt in het Midden- en Verre Oosten al duizenden jaren voor medicinale doeleinden gebruikt. Het werd gebruikt als tonicum om ziektes zoals zweren en diarree te behandelen. Het sap bevat antioxidanten zoals anthocyanen en ellaginezuur. Het bevat ook tonische verbindingen zoals galzuren en flavonoïden zoals quercetine, die bescherming bieden tegen diabetes, hartaandoeningen, artrose en verschillende soorten kanker.

Granaatappels bevatten honderden verschillende bioactieve bestanddelen, waaronder ellaginezuur, ellagitaninen, punicinezuur, flavonoïden, anthocyanidinen, anthocyaninen, oestrogene flavonolen en flavonen, die de therapeutisch meest heilzame bestanddelen lijken te zijn. Granaatappelextracten worden al sinds de oudheid gebruikt om een aantal ziekten te behandelen, waaronder parasitaire en microbiële infecties, diarree, zweren, kankergezwellen, bloedingen, prostaatkanker en ademhalingscomplicaties.

 • Hoe verbetert granaatappelsap de gezondheid van het hart?

Ingenomen granaatappelsap heeft een significante invloed op de gezondheid van het hart. Het houdt slagaders soepel en vermindert ontstekingen van de bloedvatwanden. Het staat bekend om zijn vermogen om atherosclerose, een van de belangrijkste oorzaken van hartaandoeningen, te verminderen.

Dit sap vermindert het risico dat slagaders verstopt raken, wat de bloedstroom naar het hart en de hersenen kan beperken. Met andere woorden, het heeft een anti-atherogeen effect op het hart. Het vermindert de hoeveelheid slechte cholesterol in het lichaam en verhoogt de hoeveelheid goede cholesterol.

 • Stabilisatie van de bloedsuikerspiegel

Het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel is een ander voordeel van deze vrucht met duizend en één deugden. Hoewel dit biologische sap fructose bevat, verhoogt het de bloedsuikerspiegel niet zoals andere vruchtensappen. Onderzoeken hebben aangetoond dat de bloedsuikerspiegel niet significant steeg bij diabetespatiënten die dit sap dagelijks dronken gedurende een periode van 2 weken.

 • Wist je dat dit sap helpt om de bloeddruk te reguleren?

Dit vruchtensap kan een hoge bloeddruk helpen verlagen. Het vermindert met name schade aan de bloedvaten en ontstekingen bij hartpatiënten. Het is een natuurlijk product dat voorkomt dat bloed stolt en bloedklonters vormt. Het zorgt voor een onbelemmerde bloedstroom door het hele lichaam.

Een onderzoek uit 2013 concludeerde dat de consumptie van granaatappelsap moet worden overwogen als onderdeel van dieet- en farmacologische interventies tegen hoge bloeddruk. Een ander onderzoek, gepubliceerd in Phytotherapy Research, toonde ook aan dat dit biologische sap een gunstig cardioprotectief supplement was voor hypertensieve proefpersonen, waarbij de bloeddruk op natuurlijke wijze werd verlaagd na slechts twee weken dagelijkse inname.

 • Behandeling van diarree en dysenterie

Granaatappelsap wordt gebruikt bij de behandeling van diarree en dysenterie, omdat het een essentiële rol speelt bij de afscheiding van enzymen die de spijsvertering bevorderen. Door 1 theelepel honing te mengen in een glas van dit biologische sap, weet je zeker dat je indigestie geneest.

 • Verhoogt immuniteit

Granaatappelsap heeft sterke antibacteriële en antimicrobiële eigenschappen die virussen en bacteriën helpen bestrijden en het immuunsysteem een boost geven. Het vermindert de microben in de mond, die verantwoordelijk zijn voor gaatjes en stafylokokkeninfecties, aanzienlijk. Door zijn antimicrobiële eigenschappen remt het de overdracht van HIV. Van alle vruchten heeft granaatappel het grootste potentieel om de overdracht van HIV te remmen.

Verre de jus de grenade
Granaatappelsap heeft talrijke voordelen
 • Preventie van bloedarmoede

Bloedarmoede is een ziekte die veroorzaakt wordt door een tekort aan rode bloedcellen in het lichaam. Omdat het een aanzienlijke hoeveelheid ijzer bevat, kan dit sap helpen om het gebrek aan rode bloedcellen in het lichaam te verhelpen. Het mengen van gekonfijte suiker in dit biologische sap en het inbrengen van een paar druppels in de neusgaten is een snelle oplossing om bloedneuzen onder controle te houden. Het is ook een uitstekend middel tegen jeukende rode ogen.

 • Is granaatappelsap ook goed voor de spijsvertering?

Granaatappelsap helpt de maag, het hart en de lever om goed te functioneren. Dit sap wekt honger op en kan zelfs helpen om de dorst onder controle te houden. Het is dus een uitstekende drankkeuze tijdens de zomermaanden. Het verzacht ook urineweginfecties en vergemakkelijkt de urinestroom.

Het hoge gehalte aan voedingsvezels, zowel oplosbaar als onoplosbaar, in dit biologische sap helpt de spijsvertering te verbeteren en de stoelgang te reguleren. Omdat het geen verzadigde vetten of cholesterol bevat, wordt het sterk aanbevolen voor mensen die willen afvallen.

 • Hoe kan granaatappelsap helpen bij de regeneratie van kraakbeen?

Dit biologische sap remt de enzymen die verantwoordelijk zijn voor kraakbeenbeschadiging. Het wordt daarom sterk aanbevolen voor patiënten die lijden aan artrose, een chronische ziekte die wordt gekenmerkt door de afbraak van gewrichtskraakbeen. Studies hebben aangetoond dat het gebruik van dit sap de afbraak van kraakbeen kan verminderen.

Ongezoet granaatappelsap verlicht de symptomen van artritis en botontsteking. Regelmatige consumptie van dit sap kan het ontstaan van neurologische problemen zoals de ziekte van Alzheimer vertragen. Het staat ook bekend om zijn vermogen om nierstenen op te lossen en erectiestoornissen bij mannen te genezen.

 • Anti-veroudering

Een dieet rijk aan granaatappelsap kan het verouderingsproces helpen vertragen door het verminderen van fijne lijntjes en rimpels veroorzaakt door constante blootstelling aan de zon. Het helpt ook de regeneratie van huidcellen in stand te houden en voorkomt hyperpigmentatie en het verschijnen van bruine vlekken.

 • Hoe behandelt granaatappelsap de huid en verbetert het de textuur?

Gefermenteerd granaatappelsap is zeer heilzaam voor de droge huid. Dankzij de kleine moleculaire structuur dringt het diep door in de huid om voldoende vocht te leveren. Het verzacht de droge, geïrriteerde huid.

Het gehalte aan punicinezuur, een omega-3 vetzuur, houdt de huid constant gehydrateerd door vocht vast te houden. Gefermenteerd granaatappelsap is ook goed voor de vette huid die vatbaar is voor puistjes. Als je puur sap op een vette huid aanbrengt, voorkom je puistjes en houd je de talgproductie onder controle.

Granaatappels staan ook bekend om hun vermogen om de levensduur van de fibroblasten die verantwoordelijk zijn voor de productie van collageen en elastine te verlengen. Deze twee moleculen maken de huid strakker en voorkomen de vorming van fijne lijntjes en rimpels. Collageen en elastine zorgen voor stevigheid en ondersteuning van de huid.

Wanneer collageen- en elastinevezels afbreken, wordt de huid slapper, wat leidt tot rimpels en wangen. Granaatappel is ook heel nuttig om de teint op te fleuren. Als je een glas puur sap per dag drinkt, krijg je een heldere, stralende teint.

 • Littekens verwijderen

Dit sap helpt cellen te regenereren in de epidermale en dermale lagen van de huid. Het kan het genezingsproces van wonden versnellen. Het zit boordevol voedingsstoffen die goed zijn voor de huid en versterkt en regenereert de opperhuid. Het beschermt de huid ook tegen zonnebrand en geneest de schade die wordt veroorzaakt door voortdurende blootstelling aan de zon.

 • Hoe verbetert dit sap het geheugen?

Talrijke studies hebben aangetoond dat de polyfenolen die van nature aanwezig zijn in dit vruchtensap neuroprotectief zijn. Het drinken van granaatappelsap kan helpen om je cognitieve functie te behouden of zelfs te verbeteren.

In één onderzoek kregen mensen met geheugenproblemen 237 ml granaatappelsap per dag. Na een tijdje verbeterde hun verbale en visuele geheugen aanzienlijk. Een ander experiment, uitgevoerd op muizen, toonde zelfs aan dat het drinken van dit sap ook de ziekte van Alzheimer kan voorkomen. Maar het experiment is nog niet uitgevoerd op mensen.

 • Verminderd stressniveau

Naast het verminderen van oxidatieve stress, helpt dit sap ook de psychologische stress te verminderen die je ervaart in je persoonlijke en professionele leven. Volgens een onderzoek uitgevoerd door de Queen Margaret University hadden mensen die granaatappelsap dronken lagere cortisolniveaus, een hormoon waarvan de afscheiding toeneemt in stressvolle situaties.

 • Kan granaatappelsap helpen tijdens de zwangerschap?

Granaatappelsap is zeer heilzaam voor zwangere vrouwen. Het is een uitstekende bron van vitaminen en mineralen. Het is rijk aan foliumzuur, wat cruciaal is voor een gezonde zwangerschap. De ontstekingsremmende eigenschappen van dit biologische sap zorgen voor een goede bloedcirculatie, wat essentieel is voor de algehele ontwikkeling van de foetus.

Het kaliumgehalte van dit sap kan ook de krampen helpen voorkomen die meestal gepaard gaan met zwangerschap. Als zwangere vrouwen het regelmatig drinken, helpt het het risico op vroeggeboorte of een laag geboortegewicht te verminderen.

 • Hoe zit het met het stimuleren van het libido?

Het libido verbeteren is een ander voordeel van dit sap. In veel culturen worden granaatappels al eeuwenlang geassocieerd met vruchtbaarheid en overvloed vanwege hun overvloed aan zaden. De laatste jaren zijn ze in het nieuws gekomen vanwege hun afrodiserende werking en hun voordelen voor de prostaat.

Uit een onderzoek van de Queen Margaret University in Edinburgh bleek dat het drinken van puur granaatappelsap de speekseltestosteronspiegel aanzienlijk verhoogde. De studie toonde ook aan dat dit sap positieve effecten heeft op de bloeddruk en de stemming.

Van granaatappelsap is in dierstudies aangetoond dat het de doorbloeding en erectiele respons verhoogt. De voordelen van granaatappel als natuurlijke remedie tegen impotentie zouden binnenkort bij mensen aangetoond kunnen worden.

Jus de grenade glacé
Een effect op het libido…

Wat zijn de bijwerkingen van dit sap?

Granaatappelsap wordt niet aanbevolen voor mensen die lijden aan griep, hoesten, constipatie of slijm.

Granaatappelsap bevat bepaalde antioxidanten die de bloeddruk verlagen. Bijgevolg kan het consumeren van dit sap in combinatie met bloeddrukverlagende medicatie leiden tot een gevaarlijke verlaging van de bloeddruk.

Mensen met plantenallergieën en astma lopen altijd een groter risico op het ontwikkelen van een allergische reactie op deze vrucht. Deze reacties omvatten braken, rode jeukende ogen, netelroos en ademhalingsmoeilijkheden.

Net als grapefruit staat granaatappel er ook om bekend dat het kan interfereren met bepaalde medicijnen, met name medicijnen die bedoeld zijn om het cholesterolgehalte te verlagen (statines). Het kan ook interfereren met antidepressiva, aidsmedicijnen en verdovende pijnstillers.

Bron:

Fresh Pomegranate Juice (Anar Juice)
https://www.healthline.com/nutrition/12-proven-benefits-of-pomegranate#section2
https://www.stylecraze.com/articles/best-benefits-of-pomegranate-juice-for-skin-hair-and-health/#gref
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-392/pomegranate
Pomegranate Juice Benefits: May Lower Blood Pressure and Improve Your Heart Health
https://timesofindia.indiatimes.com/life-style/health-fitness/diet/pomegranate-benefits/articleshow/60114168.cms
https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/health-benefits-pomegranate
https://www.organicfacts.net/health-benefits/fruit/health-benefits-of-pomegranate.html
https://draxe.com/pomegranate-seeds/
http://www.nhs.uk/news/2007/November/Pages/Pomeganatejuiceonerectionproblems.aspx
http://www.lifejuice.fr/la-grenade/
http://www.guerir.org/david-servan-schreiber/medias/anticancer/lanutrition.pdf
http://www.guerir.org/david-servan-schreiber/billets-de-blog/david-khayat-le-vrai-regime-anticancer.htm
http://www.leparisien.fr/societe/david-servan-schreiber-est-mort-25-07-2011-1544120.php
http://sante.lefigaro.fr/actualite/2013/09/12/21250-aliments-anticancer-pr-david-khayat

Khayat, D., Le vrai régime anticancer. 2010, Parijs, Frankrijk: Odile Jacob

http://environnement-lanconnais.asso.fr/spip.php?article919