Fenegriek: mijn mening & beste prijs

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Fenegriek is een kruidachtige plant uit het Midden- en Nabije Oosten die al enkele duizenden jaren bekend is. Daarvoor werd het in India gebruikt om een aantal specerijen van te maken (komijn en karwij).

Uitgebreid onderzoek heeft een aantal interessante medicinale eigenschappen van fenegriek aan het licht gebracht. Lees meer over de eigenschappen, het gebruik, de werking en de meningen van gebruikers van dit product met zijn vele deugden.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Fenegriek

Presentatie

Met zijn wetenschappelijke naam Trigonella foenum-graecum staat fenegriek ook bekend als senegriek of trigonella. Deze plant staat vooral bekend om het stimuleren van gewichtstoename dankzij zijn vermogen om de eetlust te stimuleren.

De groene bladeren hebben drie ovale blaadjes. De bloemen zijn wit en geel gevlekt. In de bloemen zitten de gele fenegriekzaden, die een zeer kenmerkende geur hebben.

Kenmerken

Fenegriek is een plant met een hoog gehalte aan koolhydraten en vetten. Het is rijk aan voedingsstoffen en de algemene samenstelling is als volgt:

 • Fosfor (versterkt de spieren) ;
 • Saponinen (stimuleren de eetlust) ;
 • Steroïde saponinen (dragen bij aan de productie van cholesterol en geslachtshormonen);
 • Aminozuur (produceert insuline om de bloedsuikerspiegel te verlagen).
Fenugrec
Fenegriek of Trigonella foenum-graecum

Fenegriekzaad bevat de volgende elementen:

 • Eiwitten (ongeveer 30%) ;
 • Koolhydraten (ongeveer 20%)
 • Lipiden (ongeveer 10%) ;
 • Nicotinezuur;
 • Mineralen: fosfor, ijzer, zwavel, nicotinezuur, magnesium en calcium;
 • Vitaminen: A, B1 en C;
 • Steroïde saponinen: diosgenine en vamogenine;
 • Alkaloïden zoals trigonelline;
 • Flavonoïden zoals antioxidanten;
 • Lecithine ;
 • Slijmstofvezels zoals galactomannanen;
 • Etherische oliën.

De eigenschappen van fenegriek

Versterkt het lichaam

Een tonicum

Het verhoogt het uithoudingsvermogen, de vitaliteit en kracht en optimaliseert het herstel van energie na lichamelijke inspanning.

Het gebruik ervan wordt aanbevolen voor wie regelmatig sport of zich vermoeid voelt. Bovendien werken de zaden in op je lichaam om de spiermassa te doen toenemen. Bovendien bestaan er bepaalde voedingssupplementen zoals maaltijdvervangers om volledige maaltijden te vervangen. De beste vervangers vind je hier.

Een stimulerend middel

Fenegriek stimuleert het immuunsysteem en de spijsvertering en heeft een positieve invloed op de stofwisseling als geheel. Het werkt als een beschermende barrière tegen de verschillende infecties waarmee het lichaam wordt geconfronteerd.

Vele andere deugden

Naast het vergroten van de fysieke kracht en het stimuleren van het immuunsysteem, heeft fenegriek nog veel meer heilzame eigenschappen:

 • Diuretisch: het zuivert het lichaam door te helpen bij het verwijderen van gifstoffen die zich in de loop der tijd hebben opgehoopt;
 • Ontstekingsremmend: het kan gebruikt worden als kompres om fysieke pijn te verlichten;
 • Hypoglykemisch: het is een effectieve behandeling om de bloedsuikerspiegel te reguleren;
 • Anti-cholesterol: de saponine steroïden die het bevat, helpen het triglyceride- en cholesterolgehalte in het bloed te verlagen;
 • Afrodisiacum: verhoogt het libido en is een uitstekend seksueel stimuleringsmiddel;
 • Kalmerend: het verlicht problemen zoals migraine, brandwonden en zonnebrand;
 • Hypolipidemisch: verlaagt het lipidengehalte in het bloed;
 • Verzachtend: verlicht luchtweginfecties die gepaard gaan met hooikoorts of stof- en pollenallergieën;
 • Maagverzachtend: verzacht maagaandoeningen zoals maagzweren en brandwonden;
 • Drainerend: het is een bondgenoot van mensen met overgewicht, omdat het gebruik ervan cellulitis vermindert. Het reguleert ook het vasthouden van water;
 • Galactogeen: geschikt voor vrouwen die borstvoeding geven, omdat het de melkproductie stimuleert en de borsten vergroot.
 • Voedend voor nagels en haar: het herstelt broos haar en slechte nagels.
 • Preventief: het voorkomt het ontstaan van bepaalde kankers, vooral van de lever en de alvleesklier.

Fenegriek olie

Eerst en vooral is fenegriekolie alleen voor uitwendig gebruik. Het is goed voor de huid, het haar en de borsten.

Fenugrec
Fenegriekolie is een uitstekende massageolie.

Het kan worden toegepast door massage om gewrichts- of spierpijn, krampen of contracturen te verlichten. Fenegriekolie is ook effectief tegen eczeem, acne en wonden, en is een uitstekende anti-rimpelbehandeling voor de huid.

Het voedt, verstevigt en verzacht ook het haar en gaat capillaire veroudering tegen. Het gebruik ervan helpt haaruitval tegen te gaan en stimuleert de haargroei.

Tot slot helpt fenegriekolie om de borsten te ontwikkelen en ze steviger te maken. Door fenegriekolie dagelijks aan te brengen, vergroot je de bh-omvang op een gezonde en natuurlijke manier, zonder risico voor het lichaam, dankzij de fyto-oestrogenen die in de plant aanwezig zijn.

Fenegriekzaad

Fenegriek heeft verstevigende eigenschappen en stimuleert de aanmaak van nieuwe cellen. Het gebruik ervan helpt huidveroudering tegen te gaan.

De voedingsstoffen in fenegriekzaad hebben een positief effect op het immuunsysteem en het cardiovasculaire systeem.

Het wordt aanbevolen voor sporters die spiermassa willen opbouwen. Bovendien werkt het als een natuurlijk anabool en helpt het tegen vermoeidheid.

Fenegriekpoeder

Fenegriekpoeder heeft dezelfde voordelen als de zaden, omdat het wordt gemalen van de zaden zelf.

Voor de beste resultaten is het aan te raden om de zaden vlak voor gebruik van het poeder te vermalen om de maximale voordelen te krijgen.

Fenegriek crème

Fenegriekcrème heeft dezelfde eigenschappen als fenegriekolie. Het wordt aangebracht met een cirkelvormige massage om het product te verspreiden en te laten indringen.

Voor een optimaal resultaat kan het het beste gecombineerd worden met fenegriekcapsules.

NEEM CONTROLE OVER JE SPIJSVERTERING MET FENEGRIEK


 • Rijk aan vezels, eiwitten en mineralen
 • Rijk aan antioxidanten
 • Werkt ontstekingsremmend
 • Helpt het lichaam de bloedsuikerspiegel te reguleren
fenugrec

Koop nu uw voedingssupplement met Fenegriek

Hoe gebruik ik fenegriek?

Dosering en wijze van gebruik

Fenegriek ontleent zijn eigenschappen aan de zaden. De zaden worden meestal gemalen voordat ze worden gegeten. Naast het poeder wordt het gebruikt als kompres of olie. Er zijn ook infusies, afkooksels en baden. In alle gevallen is het raadzaam om een arts te raadplegen als je deze plant voor therapeutische doeleinden wilt gebruiken.

Wat de behandeling ook is, de effecten worden meestal binnen de eerste 5 tot 6 dagen na gebruik gevoeld. Het wordt aanbevolen om 2 of 3 kuren van 1 tot 2 maanden per jaar te volgen. Langdurig gebruik wordt niet aanbevolen.

Fenegriekzaad en -poeder

Fenegriekzaad en -poeder zijn de meest gebruikte vormen. Ze kunnen gekookt, geïnfuseerd of samengeperst worden. Ze kunnen ook gebruikt worden in een bad of om een olieachtig maceraat te maken voor uitwendig gebruik.

Om te koken

Deze specerij kan worden toegevoegd aan je dagelijkse gerechten en voegt een oosters tintje toe aan je maaltijden.

Het past goed bij wit vlees, gebakken groenten, gerechten in saus en vis, en kan ook worden toegevoegd aan brooddeeg. Voeg gewoon 2 eetlepels toe aan een gerecht voor twee personen.

Fenugrec
Fenegriek kan ook worden gebruikt als specerij.

Hete infusie

Breng 1 liter water aan de kook en voeg 3 theelepels gemalen fenegriekzaad toe. Laat het mengsel ongeveer 10 minuten trekken.

Een dagelijkse consumptie van 3 kopjes wordt aanbevolen, zonder de hoeveelheid van 1 liter te overschrijden. Voor dit type infusie zal een kuur van 2 maanden de positieve effecten onthullen.

Koude infusie

Laat gedurende ongeveer 3 uur 500 mg poeder in 150 ml koud water trekken. Drink het mengsel, één kopje per keer, de hele dag door. Er is een kuur van ongeveer 2 maanden nodig om de gewenste effecten te bereiken.

Kompres of kompres

Voeg 50 g zaden toe aan 1 liter gekookt water. Laat het mengsel trekken om het slijm te extraheren. Laat ongeveer 3 uur trekken om een gelatineachtige textuur te krijgen.

Dit kan worden aangebracht op elk oppervlak dat moet genezen (eczeem, wonden, enz.) Een kompres gedrenkt in de infusie en aangebracht op de huid kan ook worden gebruikt om pijn te behandelen.

Het kompres of kompres kan 5 tot 6 keer per dag gebruikt worden.

Bad

Voeg 50 g poeder toe aan 250 ml gekookt water en laat het ongeveer 10 minuten trekken. Verdun het resulterende preparaat in het badwater.

Door zo lang mogelijk in bad te blijven, optimaliseer je de effecten van fenegriek.

Fenegriek capsule

Een dagelijkse dosis van 1.000 tot 4.000 mg wordt aanbevolen, voor een kuur van ongeveer 3 tot 4 weken, met een pauze van een week.

Omdat fenegriek werkt als een booster voor het lichaam, kan het het beste ’s ochtends, tijdens de lunch of uiterlijk om 18.00 uur worden ingenomen.

Andere presentaties van fenegriek

Wanneer fenegriek wordt aangeboden in de vorm van een vloeibaar extract, wordt het 3 keer per dag ingenomen in een dosis van 1 tot 2 ml.

In tinctuurvorm wordt het 3 keer per dag inwendig ingenomen, in een dosis van 10 ml per dosis.

Breng voor uitwendige toepassing 4 tot 5 druppels tinctuur aan op de te behandelen plek. Het verdient de voorkeur om het gebied een beetje te masseren zodat het product goed doordringt.

De interessante effecten van fenegriek

Bij gewichtsverlies

Onderzoek bevestigt het vermogen van fenegriek om buikvet te verminderen zonder specifiek dieet of lichamelijke activiteit.

Deze plant voorkomt de ophoping van vet zonder de spieren te smelten.

De resultaten van het onderzoek, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift “Current Therapeutic Research”, benadrukken de combinatie van fenegriek, chitosan, gymnema sylvestre en vitamine C. De combinatie van fenegriek, chitosan, gymnema sylvestre en vitamine C is gunstig voor mensen met veel lichaamsvet en helpt hen gewicht en vet te verliezen.

Experimenten hebben aangetoond dat mensen die fenegriek hebben genomen gemiddeld 2,3 kg van hun oorspronkelijke gewicht zijn afgevallen. De 2 kg die verloren ging was vetmassa. Opgemerkt moet worden dat de groep geen veranderingen aanbracht in hun dieet.

De specialisten die bij het onderzoek betrokken waren, constateerden een vermindering van de tailleomtrek van ongeveer 4 cm en een vermindering van de heupomtrek van 3 cm bij de patiënten.

Volgens de waarnemingen zorgt de inname van 8 g fenegriekvezels voor een verzadigend effect en verlengt dit door de maaglediging te vertragen. Uiteindelijk wordt het aantal verbruikte calorieën gedurende de dag verminderd, mits dit voedingssupplement voor het ontbijt wordt ingenomen.

Fenugrec
Fenegriek helpt bij gewichtsverlies.

Bij gewichtstoename

Als we het over gewicht hebben, hebben we het vaak over afvallen, maar sommige mensen willen ook aankomen, meestal om gezondheidsredenen (maar niet alleen).

In het bijzonder zijn er sporters die willen aankomen vanwege de eisen die hun sport stelt, anorexici en mensen die lijden of herstellende zijn en wat dikker moeten worden. Er zijn ook mensen die gewoon mollig willen zijn.

Dankzij het hoge eiwitgehalte (ongeveer 30%) is fenegriek perfect voor sporters. Het is een plant die hen helpt herstellen na een training. Maar bovenal bevordert deze plant gewichtstoename.

Voor mensen die ziek zijn of net hersteld, stimuleert fenegriek de eetlust en zorgt het ervoor dat ze het gewicht dat ze tijdens de ziekte verloren hebben weer terugkrijgen. Hetzelfde geldt voor mensen die neigen naar anorexia.

Op de borst

Fenegriek staat bekend om zijn effect op de borsten en helpt om ze groter en steviger te maken.

Zoals we al gezien hebben, wordt deze werking mogelijk gemaakt door fyto-oestrogenen. Deze bevorderen specifiek de synthese van de vrouwelijke hormonen oestrogeen (estradiol, estron en estriol).

Hieraan worden lecithine, vitamine A en vitamine C toegevoegd.

Eenmaal gestimuleerd, vergroten de borsten en wordt het libido verhoogd.

Opgemerkt moet worden dat fenegriek effectiever is bij vrouwen met kleine borsten dan bij vrouwen met grote borsten.

Om je borsten te vergroten, raden we aan fenegriek in zaadvorm te gebruiken.

De zaden oxideren namelijk minder, in tegenstelling tot het poeder, waarvan de eigenschappen snel ‘vervliegen’. Verminder de zaadjes vlak voor gebruik wel tot poeder om het gebruik te vergemakkelijken.

Waar kan ik fenegriek kopen? (biologisch of niet)

Als je op zoek bent naar capsules, ga dan naar de drogist. Fenegriekolie, -zaden en -poeder kun je vinden op internet of in een kruidenwinkel. Crèmes zijn ook verkrijgbaar in supermarkten en online. Als je een biologisch product wilt, ga dan naar een speciaalzaak.

De prijzen zijn afhankelijk van de presentatie en de hoeveelheid. Over het algemeen bieden online verkopers aantrekkelijkere prijzen.

Voordat je tot aankoop overgaat, is het een goed idee om gebruikersreviews te lezen om erachter te komen welk product het beste past bij jouw behoeften en eisen. En we kunnen het niet genoeg benadrukken: aarzel niet om advies te vragen aan een gezondheidsprofessional.

In alle gevallen kun je verschillende vormen van fenegriek vinden: tincturen, voedingssupplementen, poeders, zaden of gedroogde planten. Voor een product zonder pesticiden kies je een biologisch label.

Als je niet zeker weet hoeveel of hoe lang je moet nemen, vraag dan advies aan je apotheker.

NEEM CONTROLE OVER JE SPIJSVERTERING MET FENEGRIEK


 • Rijk aan vezels, eiwitten en mineralen
 • Rijk aan antioxidanten
 • Werkt ontstekingsremmend
 • Helpt het lichaam de bloedsuikerspiegel te reguleren
fenugrec

Koop nu uw voedingssupplement met Fenegriek

Fenegriek: gebruik, gevolgen en consequenties

Ongewenste effecten

Fenegriek kan bij sommige mensen verschillende reacties veroorzaken:

 • Allergische reacties ;
 • Urine die te veel ruikt;
 • Samentrekkingen van de baarmoeder;
 • Spijsverteringsbrand ;
 • Winderigheid ;
 • Opgeblazen gevoel.

Het gebruik van deze plant of zijn derivaten is gecontra-indiceerd bij zwangere vrouwen. Consumptie verhoogt het risico op een miskraam en vroegtijdige bevalling.

Interacties

Met andere geneesmiddelen

Als je fenegriekzaden tegelijk met insuline en hypoglykemiemedicijnen gebruikt, moet je de dosis van deze laatste medicijnen aanpassen.

Het is ook mogelijk dat fenegriekzaden de werking van anticoagulantia of antiplateletmedicijnen versterken.

Dit bevestigt alleen maar de noodzaak om altijd een arts te raadplegen voordat je een behandeling ondergaat. De arts moet op de hoogte zijn van alle medicijnen die je gebruikt.

Fenugrec
Het is raadzaam om een arts te raadplegen voordat je het inneemt als je een behandeling ondergaat.

Met andere planten

Het combineren van fenegriek met bepaalde planten versterkt de effecten:

 • Maca en tribulus: een mengsel voor sporters en bodybuilders. Dit zijn natuurlijke anabole stoffen die het uithoudingsvermogen, de capaciteit en het testosterongehalte verbeteren en hormonale problemen reguleren;
 • Koninginnengelei en spirulina: deze combinatie is rijk aan mineralen en vitaminen om de vitaliteit en een doeltreffende immuniteit te bevorderen, en helpt ook de spijsvertering;
 • Chlorella, spirulina en maca: dit plantenmengsel wordt aanbevolen voor vrouwen die borstvoeding geven. Het is rijk aan eiwitten, mineralen, vitaminen, antioxidanten en sporenelementen;
 • Brandnetel: in combinatie met fenegriek verbetert het de hoeveelheid en kwaliteit van de geproduceerde melk;
 • Ginseng of koninginnengelei of ashwagandha of rhodiola of cordyceps of ganoderma: deze toevoeging helpt je lichaam om goed om te gaan met periodes van stress, weinig energie of aanhoudende nervositeit. Ze hebben adaptogene en revitaliserende eigenschappen;
 • Kurkuma of gember of tribulus of kaneel: deze natuurlijke producten helpen spijsverteringsproblemen tegen te gaan, zoals constipatie, moeilijke spijsvertering, pijn tijdens de spijsvertering, verlies van eetlust en anorexia;
 • Echinacea en ganoderma: deze planten stimuleren het immuunsysteem om de stofwisseling te stimuleren;
 • Tijm en propolis: deze producten verlichten stuwing in de longen. Astmapatiënten wordt aangeraden ze te gebruiken om slijm te helpen slijmen. Dit mengsel is ook geschikt voor mensen met chronische bronchitis.

Mijn gedetailleerde mening

Mijn algemene beoordeling: 4.1/5

Wanneer ik nieuwe producten test, evalueer ik verschillende essentiële criteria. Hier zijn een paar dingen waar ik rekening mee houd:

 • Samenstelling: Ik let heel goed op micronutriënten en macronutriënten, want die spelen een cruciale rol in mijn gezondheid en mijn doelen om af te vallen.
 • Merkbekendheid: Voor mij is het essentieel om vertrouwen te hebben in een merk voordat ik het uitprobeer, vooral als het gaat om specifieke producten. Een goede aanwezigheid in de media kan een garantie zijn voor geloofwaardigheid.
 • Prijs: Het is belangrijk dat de prijs redelijk is, zodat ik het product regelmatig in mijn dieet kan opnemen zonder in een moeilijke financiële situatie terecht te komen.
 • Dosering: Het gemak en de praktische kant van het product elke dag innemen zijn belangrijke criteria voor mij. Ik geef de voorkeur aan een product dat gemakkelijk te gebruiken is, zonder beperkingen of moeilijkheden.

Nu nodig ik je uit om meer te weten te komen over de criteria voor fenegriek, ook al is dit product volledig natuurlijk.

De samenstelling: 4,5/5

Het flesje fenegriek van Weightworld bestaat alleen uit biologisch fenegriekpoeder en hydromellose, dat wordt gebruikt om de capsulehuls te maken. Op zich is er niets te melden behalve dat het product heel rauw is en dus perfect!

Merkbekendheid: 4/5

Ik ben nogal gecharmeerd van Weightworld, en ik heb al vaak verschillende producten besteld op hun site (die ook op bepaalde pagina’s te vinden is). Hun producten en behandelingen zijn speciaal ontworpen om je te helpen je gewichtsdoelen te bereiken of je goed te voelen over je lichaam. Ik ben altijd gerustgesteld door het feit dat ze kwaliteitsproducten aanbieden, ondersteund door gecertificeerde reviews. Laten we zeggen dat de kleine (echt kleine) zorg is dat het merk niet per se heel bekend is, behalve voor mensen die zich zorgen maken en die een beetje onderzoek doen om dit soort producten te vinden.

Prijs: 4/5

Een flesje Weight World kost €17,99 voor 180 capsules, of een kuur van 3 maanden. Dat komt neer op slechts €0,10 per capsule, wat zeer betaalbaar is gezien de duur van de kuur! Bovendien worden de prijzen verlaagd als je meerdere flessen koopt: 10% korting voor 2 flessen (€32,38) en 20% korting voor 3 flessen (€43,17). Persoonlijk vind ik de prijzen redelijk.

Consumentenmening

Veel gebruikers hebben fenegriek positief beoordeeld. Vooral vrouwen die het gebruikten met het specifieke doel om een paar bh-maten te winnen. Gebruikt als massage en/of in capsulevorm, zou deze plant verbazingwekkende effecten hebben op de borsten.

Veel vrouwen melden grotere, rondere en stevigere borsten. Het duurt gemiddeld drie maanden voordat je de uiteindelijke resultaten ziet.

Fenugrec
Fenegriek heeft positieve effecten op de borstontwikkeling.

Vrouwen zijn niet alleen tevreden met de resultaten, maar waarderen ook het feit dat ze niet zijn aangekomen op andere gebieden dan hun borsten.

Naast degenen die blij zijn met het effect op hun borsten, zijn er ook vrouwen die hun dynamiek hebben teruggekregen dankzij fenegriek. Een kuur met deze plant gaf hen meer energie. Er waren ook mensen die de verbeterde doorvoer waardeerden.

En laten we ook degenen niet vergeten die de voorkeur geven aan natuurlijke verzorging van hun huid en/of haar. Fenegriek kan gebruikt worden in de vorm van een crème of olie voor een zachtere, mooiere huid en sterker haar.

Als nadeel noemen gebruikers de specifieke geur die vrijkomt bij urine of zweet.

In ieder geval is de biologische versie van fenegriek de unanieme keuze: biologisch geteelde producten zijn gezonder en effectiever. Hier zijn een paar reviews die dit bevestigen:

NEEM CONTROLE OVER JE SPIJSVERTERING MET FENEGRIEK


 • Rijk aan vezels, eiwitten en mineralen
 • Rijk aan antioxidanten
 • Werkt ontstekingsremmend
 • Helpt het lichaam de bloedsuikerspiegel te reguleren
fenugrec

Koop nu uw voedingssupplement met Fenegriek

Conclusie

Fenegriek is een plant met veel voordelen. Het kan niet alleen gebruikt worden bij het koken, maar ook voor gezondheids- en schoonheidsdoeleinden. Gunstig voor de huid, het haar en de gezondheid, het is veel meer dan een product dat de borstomvang vergroot. Fenegriek is een van die natuurlijke producten die je echt moet ontdekken.

De alternatieven

Misschien is Fenegriek niet het product of de effecten die je zoekt? Ik kan je hier wat meer afslankalternatieven aanraden, zoals maaltijdvervangers: