Wat is chrononutritie?

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Chrononutritie is een manier van eten die gebaseerd is op chronobiologie. Het houdt in dat je op het juiste moment van de dag of volgens je biologische klok eet. Deze methode vermijdt de ontberingen en beperkingen die gepaard gaan met te beperkende diëten. Met deze manier van eten kun je genieten van een goede gezondheid en gewicht verliezen zonder jezelf voedsel te ontzeggen. Het vereist echter wel de naleving van bepaalde richtlijnen en basisprincipes.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Chronobiologie of de 24-uursklok van het lichaam

Chronobiologie, samengesteld uit het voorvoegsel chrono in verband met het woord biologie, wordt gedefinieerd als de studie van biologische ritmes in het lichaam. De manier waarop het lichaam functioneert is onderhevig aan een biologisch ritme, dat overeenkomt met een periodieke, cyclische of regelmatige variatie in een fysiologische functie, celstofwisseling, hormoonafscheiding, enz. Dezelfde enzymen en hormonen worden niet over een periode van 24 uur uitgescheiden.

De verschillende metabolische, zenuw- en endocriene activiteiten zijn geprogrammeerd in de tijd, maar er zijn ook variaties in de duur van een biologische activiteit. Sommige biologische ritmes duren slechts een paar minuten. Andere daarentegen duren een of meer uren. Veel lichaamsfuncties volgen meestal een 24-uurs of circadiaan ritme.

Een interne klok, geregeld door externe prikkels (dag-nacht afwisseling), legt ons lichaam een 24-uurs cyclus op. Het is een gebied in de hersenen dat zichzelf synchroniseert gedurende de 24-urige dag en dat een aantal biologische reacties genereert die door de cyclus worden gereguleerd. Het vertegenwoordigt een reeks mechanismen die de verdeling van de lichaamsactiviteit over de tijd regelen.

Als gevolg hiervan functioneert het lichaam anders gedurende de dag en neemt het voedsel anders op afhankelijk van wanneer je het eet. In levende wezens heeft tijd invloed op het lichaam als geheel, maar ook op voeding. Chrononutritie (samengesteld uit het voorvoegsel chrono en het woord voeding) is een nutritionele toepassing van chronobiologie.

Qu'est-ce que la chrononutrition ?
Wat is chrononutritie?

Wat is chrononutritie?

Chrononutritie werd in 1986 ontwikkeld door Dr. Alain Delabos, een Franse voedingsdeskundige. Chrononutritie is een manier van eten die gebaseerd is op het principe van de biologische klok van het individu. Deze manier van eten is gebaseerd op chronobiologie. Het is aangepast aan de biologische klok. Het doel is om de voedselinname in overeenstemming te brengen met de biologische ritmes.

Chrononutritie houdt in dat men eet volgens het ritme van de enzymatische afscheidingen van het individu, met respect voor het natuurlijke ritme van de stofwisseling. Hierdoor kunnen we bijna alle voedingsmiddelen eten, maar alleenop het juiste moment van de dag. Tijden waarop het lichaam van nature de hormonen en enzymen afscheidt die nodig zijn om voedsel te verwerken. Dit komt omdat bepaalde enzymafscheidingen op specifieke momenten van de dag plaatsvinden om de assimilatie en het gebruik van voedsel te vergemakkelijken en om voedingsstoffen in verschillende voedselgroepen te verbranden om vetopslag te voorkomen.

Gedurende de dag wordt voedsel geconsumeerd op momenten dat het het meest nuttig is om aan de energiebehoeften van het lichaam te voldoen en de opslag van voedsel in de vorm van vet in bepaalde delen van het lichaam te voorkomen. Chrononutritie bestaat uit het eten van de juiste voeding in de juiste hoeveelheden op de juiste tijdstippen, met als doel een betere gezondheid en een gezond lichaam.

Het dieet wordt opnieuw in balans gebracht met als doel positieve resultaten te behalen. Het is een herbalancering die de hormonale en metabolische ritmes respecteert en het natuurlijke ritme en de enzymafscheidingen van het lichaam volgt. Door hun voeding opnieuw in evenwicht te brengen volgens de biologische ritmes van het lichaam, kunnen mensen afvallen zonder ontberingen. Ze moeten echter wel eten volgens het tijdstip van de dag.

Een medische tak?

Chrononutritie is een methode die erkend is door het IRENS (Europees onderzoeksinstituut voor voeding en gezondheid). Volgens dr. Tatjana Somborski is chrononutritie een tak van de geneeskunde; het houdt zich bezig met wat we eten om te leven in overeenstemming met de natuurlijke ritmes van onze hormoon- en enzymproductie.

Is chrononutritie een dieet?

Chrononutritie houdt in dat je het juiste voedsel op het juiste moment in de juiste hoeveelheden eet. Mensen kunnen eten wat ze willen, maar ze moeten specifieke voedingsmiddelen uitsluitend op een bepaald moment van de dag eten. Er is dus geen sprake van voedselontbering, zoals het geval is bij bepaalde beperkende diëten. Je hoeft geen maaltijden over te slaan, bepaalde voedingsmiddelen te vermijden of op te geven. Het is dus mogelijk om voedsel te eten dat in bepaalde diëten verboden is.

Chrononutritie is geen dieet in de strikte zin van het woord, noch is het een vermageringsdieet. Het is een dieet- en voedingsprogramma waarvan het primaire doel niet is om gewicht te verliezen, maar om fit en gezond te blijven. Het hoofddoel van chrononutritie is dus om het lichaam te voorzien van wat het nodig heeft om de gezondheid te verbeteren en gewicht te verliezen of aan te komen.

Het doel van chrononutritie is niet om gewicht of kilo’s te verliezen, maar om af te slanken met als doel het figuur weer in balans te brengen. Het is meer een kwestie van een evenwichtig dieet of een reorganisatie van de eetgewoonten die rekening houdt met de biologische klok van het lichaam. Chrononutritie houdt dus een verandering van eetgewoonten in. Het wordt daarom geassocieerd met een nieuwe manier van eten die rekening houdt met de biologische ritmes en enzymafscheidingen van het lichaam.

Wat is het principe achter chrononutritie?

Het principe van chrononutritie is eenvoudig. Het houdt in dat je het juiste voedsel eet, in de juiste hoeveelheden, op het juiste moment van de dag. Er wordt op verschillende momenten van de dag gegeten, met een verstandige verdeling van voedingsmiddelen en verhoudingen die rekening houden met het tijdstip van de dag, het activiteitenniveau, de lichaamsafmetingen en de intensiteit van de eetlust van de persoon.

Op deze manier wordt voedsel geconsumeerd op het moment dat het het meest nuttig is voor het lichaam, dat het dan gemakkelijk optimaal kan gebruiken en beheren. Het tijdstip waarop voedsel wordt ingenomen is daarom belangrijk, omdat er een geschikt tijdstip is voor de vertering van eiwitten, koolhydraten en vet. In feite is er een specifiek tijdstip van de dag waarop elke voedselgroep (koolhydraten, eiwitten, vetten) het best door het lichaam wordt verteerd.

Wanneer voedingsstoffen buiten deze verteringsperioden of -tijden worden geconsumeerd, worden ze niet gebruikt of omgezet, maar opgeslagen als vet.

Volgens het principe van chrononutritie is het nuttig om het lichaam op het juiste moment van voedsel te voorzien voor de stofwisseling of de opname van voedingsstoffen.

Suivre son horloge biologique
De juiste voeding op het juiste moment van de dag eten

Wat zijn de doelstellingen van chrononutritie?

Door voedselinname op het juiste moment en in de juiste hoeveelheden aan te moedigen, helpt chrononutritie ons voedingspatroon te verbeteren. Het helpt het lichaam opnieuw te leren hoe het evenwichtig moet eten. Een evenwichtig dieet wordt bereikt door het respecteren van portiegroottes en voedselcombinaties. Het primaire doel is niet om af te vallen, maar om goed te eten.

Chrononutritie helpt je ook om te weten :

 • wat je op bepaalde momenten van de dag moet eten;
 • wat je moet doen om gewicht te verliezen (door het tempo en het soort voedsel dat je eet te veranderen);
 • de juiste manier van eten om vermoeidheid beter te beheersen.

Deze verandering in eetgewoonten helpt om eventuele voedingstekorten te corrigeren. Het resultaat is een onmiskenbaar gevoel van welzijn. Het zal je ook helpen om je gewenste gewicht terug te krijgen. Bovendien is dit type dieet bijzonder nuttig voor mensen die hun figuur willen behouden.

Door je dieet te verbeteren, optimaliseer je het gebruik en de toevoer van voedingsstoffen. Dit verlaagt het cholesterolgehalte in het lichaam aanzienlijk en vermindert opgeslagen vetten.

Op deze manier helpt chrnonutrition om :

 • de gevolgen van een teveel aan lipiden te beperken (gewichtstoename of overgewicht, risico op het ontwikkelen van cardiovasculaire pathologieën en stofwisselingsziekten) ;
 • hart- en vaatziekten en dyslipidemie (abnormale niveaus van cholesterol, vetzuren of lipiden in het bloed) te voorkomen;
 • overtollig gewicht kwijtraken.

Een evenwichtige voeding is ook gericht op het verminderen van de insulineresistentie, die kan leiden tot het ontstaan van diabetes type 2. Het helpt ook bepaalde stofwisselingsziekten te voorkomen. Het zal ook helpen om bepaalde metabole pathologieën of het metabool syndroom te voorkomen. Dit syndroom verhoogt het risico op bepaalde ziekten (diabetes type 2, hartaandoeningen en beroertes). Specialisten wijzen erop dat dit syndroom wordt veroorzaakt door een slechte stofwisseling.

La chrononutrition a des effets bénéfiques sur la santé
Chrononutritie heeft gunstige effecten op de gezondheid

Hoe werkt chrononutritie?

Chrononutritie is een voedingsmethode die bepaalt welke voedingsmiddelen geschikt zijn op bepaalde tijdstippen van de dag, met een bepaald type voedsel gedurende bepaalde tijdstippen. Er wordt ook rekening gehouden met de hoeveelheid voedsel die tijdens deze momenten van de dag moet worden ingenomen om het succes van deze eetmethode te garanderen. De juiste hoeveelheid varieert afhankelijk van de grootte en de dagelijkse activiteiten van de persoon. Het idee is om op bepaalde momenten van de dag een geschikte hoeveelheid voedsel te eten.

Maar voordat deze manier van eten wordt aangenomen en om het succes ervan te garanderen, moet de morfologie van de persoon worden beoordeeld en moet zijn of haar morfotype worden bepaald.

Deze beoordeling helpt om te bepalen aan welk voedsel de voorkeur moet worden gegeven en wat de juiste hoeveelheden voedsel zijn om in te nemen. Hiervoor worden verschillende parameters gemeten: gewicht, borstomtrek, middelomtrek, heupomtrek, polsbreedte en lengte. Deze zes parameters worden gebruikt om het morfotype van de persoon te bepalen, zodat de juiste menu’s kunnen worden samengesteld.

Op basis van het morfotype van de persoon wordt vervolgens een persoonlijk dieetprogramma opgesteld. Het doel is om voor elke morfologie een specifiek dieet te specificeren. Dit staat bekend als morfonutritie! Dokter Alain Delabos heeft een boek gewijd aan morfonutritie, uitgegeven door Albin Michel. Het is getiteld “Mincir en beauté grâce à la morphonutrition”.

Welke voedingsmiddelen voor welk lichaamstype?

Er zijn typische voedingsmiddelen die overeenkomen met elk morfotype. Er zijn 11 morfotypen:

 • Cheops,
 • Maya’s
 • Rubens,
 • Schwartzy,
 • Atletisch,
 • Don Camillo,
 • Zandloper,
 • Monastiek,
 • Boomstam,
 • Ascetisch,
 • Galileeër.

Door chrononutritie toe te passen krijg je een ideaal, harmonieus figuur dat overeenkomt met het Galileïsche morfotype. Om dit resultaat te bereiken of om chrononutritie normaal te volgen, moet je 4 maaltijden per dag eten (ontbijt, lunch, middagsnack en diner) en bepaalde voedingsmiddelen vermijden, met name melk en yoghurt.

Chrononutritie en diabetes of hypercholesterolaemie

Chrononutritie kan nuttig zijn voor zowel mensen in goede gezondheid als mensen met gezondheidsproblemen. Medisch advies wordt echter sterk aangeraden voordat met chrononutritie wordt begonnen. Deze voorzorgsmaatregel is essentieel voor mensen met diabetes of een hoog cholesterolgehalte in het bloed.

Er is een voedingsprogramma voor mensen met insuline-afhankelijke diabetes. Het doel van dit programma is om de aandoening onder controle te houden en te stabiliseren. Het wordt aangeboden door specialisten. Een van hen is Dr. Alain Delabos. Hij is de auteur van het boek “Prévenir et traiter le diabète grâce à la chrono-nutrition”, uitgegeven door Albin Michel.

Chronovoeding bevordert een goed aangepast voedingsprogramma. Het reguleert onder andere de bloedsuikerspiegel en diabetes, terwijl het helpt om het dieet van de patiënt in balans te brengen.

Bij hypercholesterolaemie helpt chrononutritie het normale cholesterolgehalte te herstellen. Dokter Alain Delabos stelt in zijn boek enkele goed aangepaste recepten voor. Volgens de auteur kan chrononutritie alle cholesterolwaarden normaliseren.

Wat zijn de typische chrononutrition menu’s?

Het chrononutrition voedingsplan bestaat uit 4 maaltijden per dag, met voorkeursmenu’s en hoeveelheden afhankelijk van de grootte van het individu.

 1. Ontbijt

Het ontbijt , dat binnen een uur na het ontwaken wordt gegeten, is vet en hartig. Het bestaat uit vetten, vooral kaas en boter, en niet te vergeten langzame suikers (ontbijtgranen, brood). Brood staat ook op het menu, net als een warme drank zonder melk of suiker. Deze voedingsmiddelen voorzien het lichaam van langzame suikers, maar ook van vetzuren. Ze bevatten eiwitten en goede vetten.

Enzymen spelen ook een rol op dit moment van de dag:

 • Insuline, dat ’s ochtends nodig is voor de orgaanfunctie. De afscheiding van insuline is ’s ochtends noodzakelijk voor het functioneren van de organen, omdat het het gebruik van langzame suikers bevordert om de energie te leveren die de verschillende sinaasappels nodig hebben voor hun activiteit;
 • Lipase wordt afgescheiden om vetten te metaboliseren;
 • Proteasen worden in deze periode afgescheiden om eiwitten te metaboliseren.
Pain au menu
Bij het ontbijt speelt brood een belangrijke rol
 1. Lunchtijd

De maaltijd is compact tijdens de lunch. Deze vindt 4 tot 6 uur na het ontbijt plaats. Het menu bestaat uit een normaal eiwitgerecht (vlees), met 1 kleine portie zetmeel (pasta, rijst, aardappelpuree of brood). Er zijn geen voorgerechten, geen kaas en geen dessert.

Deze voedingsmiddelen zijn aan te raden, omdat het lichaam in deze periode van de dag (het middaguur) proteasen afscheidt om eiwitreserves op te slaan en celeiwitten op te bouwen.

 1. Het tussendoortje

Voor de middagsnack, die ten minste 5 uur na de lunch wordt genomen, moet je zoet voedsel eten. Dit is een zoet tussendoortje, met pure chocolade, gedroogd fruit of natuurlijk vruchtensap. Deze zoete producten worden aanbevolen omdat er in deze periode van de dag een natuurlijke piek is in de insulinesecretie, waardoor het lichaam suiker kan verbranden en suiker kan gebruiken om eiwituitputting te voorkomen. Dit gebruik van suiker zal ook helpen om de vermoeidheid te compenseren die gepaard gaat met de orgaanfunctie.

 1. Diner

Het avondeten wordt aanbevolen wanneer je honger hebt, 1 uur 30 minuten tot 2 uur na je middagsnack. Deze maaltijd moet bestaan uit voedsel op basis van vis of zeevruchten, met groenten. Het moet licht en licht verteerbaar zijn, met voedingsmiddelen die de slaap bevorderen, omdat een te rijk menu ’s avonds de slaap kan verstoren.

s Avonds wordt de assimilatie van voedsel aanzienlijk vertraagd omdat er bijna geen spijsverteringsafscheidingen zijn. Aangezien het metabolisme van de voedingsinname niet erg actief is, wordt wat niet wordt gemetaboliseerd opgeslagen. Om wateropslag en dus het verschijnen van cellulitis te voorkomen, worden groenten dus opgenomen in het avondmenu.

Poisson et légumes au diner
Vis en groenten als avondeten

Veroorzaakt chrononutritie haaruitval?

Diëten voor gewichtsverlies, vaak begonnen over een lange periode zonder medisch advies, veroorzaken waarschijnlijk haaruitval. Aanzienlijk of snel gewichtsverlies na een restrictief dieet en voedingstekorten kunnen de oorzaak zijn van haaruitval. Te beperkende diëten zijn zelfs schadelijk voor het haar. Door de onevenwichtige voeding die ze veroorzaken, elimineren ze bepaalde voedingsstoffen die essentieel zijn voor de haargroei.

Chrononutritie is geen restrictief dieet om af te vallen, maar stelt je in staat om evenwichtig te eten. Het stimuleert een redelijke inname van eiwitten en vetten, die nodig zijn voor een goede gezondheid en haargroei. Volgens Dr. Alain Delabos kan chrononutritie niet de oorzaak zijn van haaruitval.

De voordelen van chrononutritie

Chrononutritie betekent het eten van de juiste voeding, in de juiste hoeveelheden, op de juiste tijdstippen. Dit alles met respect voor je biologische klok. Het heeft veel voordelen.

Deze manier van eten is eenvoudig en vereist geen bijzondere inspanning. Chrononutritie bevordert een verstandige selectie van voedingsmiddelen en de juiste combinatie ervan en levert overtuigende resultaten op voor je welzijn. Het brengt de natuurlijke stofwisseling en de afscheiding van hormonen en enzymen in balans. Dit proces bevordert een betere opname en een beter gebruik van voedingsstoffen.

Deze manier van eten helpt het lichaam weer in balans te brengen, metabole stoornissen op de lange termijn te corrigeren en het welzijn te verbeteren. Het kan ook hart- en vaatziekten helpen voorkomen en het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 verminderen.

Chrononutritie helpt je ook gewicht te verliezen. Met een hoog eiwitgehalte zorgt het voor een verzadigd gevoel gedurende de dag. Dit helpt je om minder te eten, waardoor gewichtsverlies wordt bevorderd. Het is snel effectief en biedt de mogelijkheid om overtollig gewicht kwijt te raken en terug te keren naar een ideaal gewicht. De volgers hebben over het algemeen een slank figuur.

Wat zijn de nadelen van chrononutritie?

De positieve resultaten van chrononutritie worden geassocieerd met het respecteren van de etenstijden. Dit type dieet kan beperkend zijn, omdat het een nauwkeurige en strenge controle vereist, evenals het respecteren van de pauzes tussen de verschillende maaltijden van de dag.

Bovendien kan de juiste keuze van voedingsmiddelen in de juiste hoeveelheden en op vrij regelmatige tijdstippen een ritme opleggen dat moeilijk vol te houden is over een lange periode.

Ongunstige meningen over chrononutritie wijzen op een bijzonder hoge eiwitinname via de voeding die ongeschikt is voor mensen met een nierziekte. Deze overmatige eiwitinname kan waarschijnlijk nierschade veroorzaken.

Bovendien kan chrononutritie op de lange termijn schadelijk zijn. Het hoge gehalte aan verzadigd vet en cholesterol betekent dat er een risico is op hart- en vaatziekten.

Er is ook een risico op een tekort aan vitamine D, omdat dit type dieet geen zuivelproducten bevat (behalve kaas).

Bron:

Dr. Tatjana Somborski: Chrono-voeding, in Chrono-Nutrition Suisse

https://www.chrono-nutrition.com/chrono-nutrition

Dokter Alain Delabos: Dites-moi doc: Je perds mes cheveux. Is het chrono-voeding? in chrono coaching, de voedingscoachingswebsite van dokter Delabos,

http://www.chrono-coaching.fr/index/dites-moi-doc/article/je-perds-mes-cheveux-est-ce-la

Sylviane Gougeon: Mettez la chrono-nutrition au menu, Santé et bien-être, december 2017 https://www.bienetre-et-sante.fr/mettez-chrono-nutrition-menu/

Jessica Xavier: Chrononutrition: hoe werkt dit dieet? Doctissimo voeding, september 2018

http://www.doctissimo.fr/html/nutrition/dossiers/regimes/articles/15498-chrono-nutrition.htm

Docteur Alain Delabos ”Prévenir et traiter le cholestérol grâce à la chrono-nutrition” (Albin Michel).