Wat zijn de beste drankjes om af te vallen?

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Wanneer een afslankdrank wordt gebruikt in combinatie met veranderingen in de levensstijl, is het effectiever dan elke andere drank in de strijd tegen overgewicht en obesitas. Dranken zoals groene thee, koffie en eiwitrijke dranken stimuleren de stofwisseling, bevorderen de verzadiging en verminderen het hongergevoel, wat allemaal gewichtsverlies kan bevorderen. In de rest van dit artikel vind je de beste afslankdranken die je in je dieet kunt opnemen om je te helpen afvallen en weer gezond te worden.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Groene thee

Het drinken van groene thee kan je helpen afvallen door je stofwisseling te stimuleren en vetverlies aan te moedigen.

Deze afslankthee wordt vaak geassocieerd met gezondheid, en daar is een goede reden voor. Niet alleen bevat het heilzame antioxidanten en andere krachtige voedingsstoffen, het is ook een van de meest effectieve afslankdranken om gewicht te verliezen.

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat het drinken van deze drank uitstekend is om af te vallen. Een overzicht van 14 onderzoeken toonde aan dat mensen die gedurende 12 weken hoge concentraties groene thee dronken gemiddeld 0,2 tot 3,5 kg meer afvielen dan mensen die dat niet deden.

Het is vermeldenswaard dat dit voordeel te maken heeft met het hoge gehalte aan catechines, antioxidanten die de vetverbranding kunnen verhogen en de stofwisseling kunnen stimuleren. Matcha is een soort groene thee die een grotere hoeveelheid catechines bevat dan traditionele groene thee, waardoor het een goede keuze is om af te slanken.

Uit een onderzoek bleek dat vrouwen die 3 gram matcha per dag dronken meer vet verbrandden tijdens het sporten dan vrouwen die dat niet deden. Bovendien bevat deze afslankkruidenthee cafeïne, die kan helpen gewichtsverlies te bevorderen door het energieniveau te verhogen en de prestaties tijdens het sporten te verbeteren.

Bovendien hebben mensen die deze afslankthee drinken vaak een lagere bloeddruk en een lager risico op ziekten zoals hartaandoeningen, bepaalde vormen van kanker en diabetes.

Thé vert
Groene thee stimuleert de stofwisseling

Is koffie een afslankdrank?

Cafeïnehoudende dranken zoals koffie kunnen gewichtsverlies stimuleren door de stofwisseling te verhogen, de calorie-inname te verminderen en de vetverbranding te stimuleren.

Over de hele wereld wordt deze afslankdrank gebruikt om het energieniveau te verhogen en de stemming te verbeteren. Koffie bevat cafeïne, een stof die het lichaam stimuleert en gewichtsverlies kan bevorderen.

Deze afslankkruidenthee kan de energie-inname verminderen en de stofwisseling stimuleren, wat je kan helpen gewicht te verliezen. Uit een onderzoek onder 33 volwassenen met overgewicht bleek dat degenen die koffie dronken met 6 mg cafeïne per kilogram lichaamsgewicht aanzienlijk minder calorieën verbruikten dan degenen die minder of geen cafeïne dronken.

In verschillende andere onderzoeken is ook aangetoond dat cafeïneconsumptie de stofwisseling verhoogt en de vetverbranding bevordert. Koffiedrinkers kunnen het ook gemakkelijker vinden om hun gewichtsverlies op langere termijn vol te houden.

Uit een onderzoek onder meer dan 2.600 mensen bleek dat degenen die erin slaagden hun gewichtsverlies op langere termijn vol te houden, significant meer cafeïnehoudende afslankdranken dronken dan de controlegroep.

Zwarte thee, een effectieve afslankdrank

Deze afslankdrank bevat polyfenolen, antioxidanten die het lichaamsgewicht verminderen. Studies tonen aan dat het drinken van zwarte thee kan helpen om lichaamsvet te verminderen en gewichtsverlies te bevorderen.

Net als groene thee bevat zwarte thee bestanddelen die gewichtsverlies kunnen stimuleren. Zwarte thee is een theesoort die meer oxidatie (blootstelling aan lucht) heeft ondergaan dan andere theesoorten, waardoor het een sterkere smaak en een donkerdere kleur heeft.

Deze afslankdrank is rijk aan polyfenolen, waaronder een groep polyfenolverbindingen die flavonoïden worden genoemd. Polyfenolen zijn krachtige antioxidanten die kunnen helpen bij het verminderen van het lichaamsgewicht.

Studies hebben aangetoond dat de polyfenolen in dit aftreksel gewichtsverlies bevorderen door de calorie-inname te verminderen, de vetafbraak te stimuleren en de groei van goede darmbacteriën te bevorderen.

Een onderzoek onder 111 mensen toonde aan dat degenen die drie maanden lang 3 kopjes van deze afslankdrank per dag dronken, meer gewicht verloren en een grotere afname in middelomtrek hadden dan de controlegroep.

Een ander onderzoek onder 2.734 vrouwen toonde aan dat vrouwen die veel flavonoïde-rijke voedingsmiddelen en dranken consumeerden, zoals zwarte thee, aanzienlijk minder lichaamsvet en buikvet hadden dan vrouwen die minder flavonoïde-rijke voedingsmiddelen consumeerden.

Is water de beste drank om af te vallen?

Water is een alkalische drank, of het nu plat, bruisend of mineraal is. Regelmatig water drinken kan je helpen calorieën te verbranden en porties tijdens de maaltijd te verkleinen, wat kan leiden tot gewichtsverlies.

Je waterinname verhogen is een van de makkelijkste manieren om je algemene gezondheid te verbeteren. Meer water drinken kan ook goed zijn voor je taille, omdat je tussen maaltijden door voller blijft en meer calorieën verbrandt.

Onderzoek suggereert dat water drinken voor de maaltijd kan helpen om calorieën te besparen en gewicht te verliezen. Uit een onderzoek onder 48 volwassenen met overgewicht bleek dat degenen die 500 ml van deze afslankdrank dronken voor de maaltijd, terwijl ze een caloriearm dieet volgden, 44% meer gewicht verloren in 12 weken dan degenen die dat niet deden.

Het drinken van koud water verhoogt het energieverbruik in rust. Een onderzoek onder 21 kinderen met overgewicht toonde bijvoorbeeld aan dat het energieverbruik in rust tot 25% steeg 40 minuten na het drinken van 10 ml koud water per kilogram lichaamsgewicht.

Verre d'eau
Koud water drinken verhoogt het energieverbruik in rust

Ciderazijn

Ciderazijn bevat azijnzuur, een stof die gewichtsverlies kan stimuleren door het insulineniveau te verlagen, de stofwisseling te verbeteren, de eetlust te onderdrukken en de vetverbranding te stimuleren.

Dierstudies hebben aangetoond dat azijnzuur gewichtstoename kan voorkomen en de ophoping van vet in de maag en lever kan verminderen. Hoewel het onderzoek beperkt is, is er enig bewijs dat deze drank effectief is in het bevorderen van gewichtsverlies bij mensen.

Een onderzoek onder 144 volwassenen met obesitas toonde aan dat consumptie van een dagelijkse drank met 2 eetlepels (30 ml) azijn resulteerde in een significante vermindering van gewicht, tailleomtrek en buikvet in vergelijking met de placebogroep.

Ciderazijn vertraagt het legen van de maag, waardoor je langer vol blijft. Het helpt ook overeten te verminderen. Er moet echter opgemerkt worden dat het drinken van zure dranken zoals appelciderazijn de tanden kan aantasten, daarom moet het met mate gebruikt worden.

Gemberthee, een afslankdrank

Onderzoek bij mensen en dieren wijst uit dat gember verzadiging kan bevorderen, eetlust kan verminderen en de stofwisseling kan verhogen, wat nuttig is bij gewichtsverlies.

Gember wordt vaak gebruikt als specerij om smaak toe te voegen aan gerechten en als middel tegen een aantal kwalen zoals misselijkheid, verkoudheid en artritis. Onderzoek bij mensen en dieren heeft ook aangetoond dat deze smakelijke wortel een gunstig effect heeft op gewichtsverlies.

Eén studie toonde aan dat ratten die vier weken lang gevoerd werden met een vetrijk dieet aangevuld met 5% gemberpoeder een significante afname van hun lichaamsgewicht vertoonden en een significante verbetering van het HDL-cholesterolgehalte in vergelijking met ratten die gevoerd werden met een vetrijk dieet zonder gember.

Hoewel dit onderzoek geconcentreerd gemberpoeder gebruikte, toonde een onderzoek bij mensen aan dat gemberthee ook helpt om de eetlust te verminderen en het calorieverbruik te verhogen.

Uit een onderzoek onder 10 mannen met overgewicht bleek dat wanneer ze bij het ontbijt 2 gram gemberpoeder opgelost in heet water dronken, hun verzadiging toenam en hun hongergevoel afnam in vergelijking met dagen waarop geen gemberthee werd gedronken. Bovendien toonde het onderzoek aan dat gemberthee het thermische effect van voedsel (het aantal calorieën dat nodig is om voedsel te verteren en op te nemen) met 43 calorieën verhoogde.

Hoewel dit geen enorm aantal calorieën is, suggereert het wel dat gemberthee, in combinatie met de verzadigende eigenschappen, een goede drank is om af te slanken.

Thé au gingembre
Zoals veel theesoorten is gemberthee een effectieve afslankdrank.

Kunnen eiwitshakes je helpen afvallen?

Eiwitdranken verminderen de eetlust en zorgen voor meer verzadiging. Eiwitpoeders kunnen gemakkelijk aan elk drankje worden toegevoegd als tussendoortje of snelle maaltijd. Eiwitrijke dranken kunnen het hongergevoel verminderen, de eetlust remmen en verzadiging bevorderen, wat belangrijk is voor gewichtsverlies.

Er zijn talloze eiwitpoeders beschikbaar voor consumenten die het makkelijk maken om een tussendoortje of een snelle maaltijd te bereiden. Eiwitten verhogen het niveau van hongerremmende hormonen en verlagen het niveau van ghreline, een hormoon dat de eetlust stimuleert.

Uit een onderzoek onder 90 volwassenen met overgewicht bleek dat degenen die 23 weken lang 56 gram wei-eiwit per dag innamen 2,3 kg meer vet verloren dan een controlegroep die hetzelfde aantal calorieën binnenkreeg maar geen wei-eiwit.

Wei-, erwten- en hennep-eiwitpoeders zijn slechts enkele van de soorten die bevredigend eiwit kunnen toevoegen aan shakes en smoothies die je kunnen helpen gewicht te verliezen.

Kunnen groentesappen je helpen afvallen?

Hoewel vruchtensappen in verband worden gebracht met gewichtstoename, kan het drinken van groentesappen het tegenovergestelde effect hebben. In een onderzoek verloren volwassenen die 16 ounce natriumarm groentesap dronken tijdens het volgen van een caloriearm dieet significant meer gewicht dan degenen die dat niet deden.

Bovendien verminderde de groentesapgroep hun koolhydraatinname aanzienlijk, een belangrijke factor bij gewichtsverlies. Het zoveel mogelijk consumeren van hele groenten is de beste keuze voor de gezondheid, vanwege de grote hoeveelheid vezels die verloren gaan tijdens het extraheren van het sap.

Het consumeren van een caloriearm groentesap kan echter je groente-inname verhogen en je zelfs helpen gewicht te verliezen. Het kan daarom worden gebruikt als een afslankdrank.

Hoewel hele groenten de beste keuze zijn, kan het consumeren van groentesap gewichtsverlies bevorderen als het wordt opgenomen in een gezond dieet.

Sap van limoen en frambozen

Limoen bevat vitamine C en antioxidanten die uitstekend zijn voor ontgifting en vetverlies. Het verwijdert gifstoffen uit het lichaam door het effect van glutathion-S-transferase, een enzym in de lever, te stimuleren. Het bevat ook flavonoïden die het spijsverteringsstelsel activeren en de zuur- en galafscheiding verhogen.

Frambozen bevatten ook natuurlijke chemicaliën genaamd ketonen die de eetlust remmen. Het voorkomt toename in lichaamsgewicht veroorzaakt door vet voedsel. Het beperkt ook het gewicht van vetweefsel. Naast het stimuleren van gewichtsverlies zitten frambozen ook boordevol vitamine C en B, die een gezonde huid bevorderen en het verouderingsproces vertragen.

Je hebt het sap van een hele limoen, een half kopje water en fijngehakte frambozen nodig. Doe de fijngehakte frambozen in een blender en voeg dan het citroensap en water toe. Mix tot een gladde puree. Voeg meer water toe als je wilt. Giet in een mok en geniet van dit afslankdrankje!

Citron vert
Afvallen met limoen

Hoe zit het met boeken over afslankdrankjes?

Om slank te blijven, richten veel mensen zich op limonade, groene thee of gewoon water als afslankdrank. Soms vinden ze die flauw en erg frustrerend tijdens hun afslankkuren. Maar er zijn genoeg afslankdrankjes verkrijgbaar. Ze kunnen warm, koud, vol, mild, zoet of hartig zijn. Zoveel eigenschappen dat iedereen zijn eigen afslankdrankje kan vinden of samenstellen.

Om deze diversiteit aan te tonen, heeft Nathalie Vogtlin een boek geschreven met de titel “Boissons minceur”, waarin ze honderden recepten geeft voor wie op zoek is naar de beste drank om af te slanken. Romain Mariage heeft ook een boek over dit onderwerp gepubliceerd. De titel, “Les boissons pour maigrir: comment boire et choisir ses boissons pour perdre du poids définitivement”, zegt genoeg. Thé vert la boisson minceur” van Rainer Schönfeld is preciezer. Dit 96 pagina’s tellende boek gaat specifiek over deze drank, die nu populair is als afslankdrank.

Bron:

https://www.healthline.com/nutrition/weight-loss-drinks#section7
https://www.manvsweight.com/homemade-drinks-to-lose-weight-fast/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4025876//pubmed/23671022
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28965248https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2859815/
https://www.decitre.fr/livres/boissons-minceur-9782754003087.html#resume
https://www.trendmail.ch/fr/Livres/Livres-en-francais/Livre-The-vert-la-boisson-minceur.html
https://books.google.ci/books?id=rZxiDwAAQBAJ&hl=fr&source=gbs_navlinks_s
https://www.femmeactuelle.fr/minceur/recettes-minceur/regime-okinawa-4-recettes-au-top-pour-perdre-du-poids-32830