Zwarte komijnolie, de olie van duizend deugden?

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Nigella olie is afkomstig van de gelijknamige plant. Nigella, ook bekend als zwarte komijn of Nigella Sativa in de wetenschappelijke gemeenschap, is een kruidachtige plant die inheems is in het Middellandse Zeegebied en West-Azië. Het heeft een breed scala aan toepassingen in de traditionele geneeskunde, in de islamitische beschaving, in het oude Egypte, in de westerse geneeskunde en in de moderne therapeutiek.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Als lid van de botanische familie Renonculaceae is zwarte komijn een aromatische plant waarvan de vruchten kleine zwarte eetbare zaden bevatten die als specerij worden gebruikt. Deze rechthoekige zaden hebben ook medicinale eigenschappen. De olie die uit deze zaden wordt gewonnen heeft uitzonderlijke genezende en therapeutische eigenschappen. Deze plantaardige olie is heilzaam bij de behandeling van een groot aantal kwalen en verzacht en verstevigt de huid en verzorgt het haar. Het wordt ook wel de wonderolie genoemd en er wordt gezegd dat het een veelheid aan deugden en een breed scala aan heilzame effecten op de gezondheid heeft.

Wat is zwarte komijnzaadolie?

Zwarte komijnolie is bekend onder verschillende namen: zwarte zaadolie, zwarte komijnolie, Farao’s olie, enz. Het heeft veel actieve ingrediënten en een breed scala aan therapeutische eigenschappen. Het wordt gebruikt om veel ziekten te bestrijden en is zeer nuttig op het gebied van welzijn en schoonheid. Specialisten gebruiken het bij voorkeur biologisch om er het beste uit te halen.

Zwarte komijnolie wordt verkregen door koude persing van de zaden van de zwarte komijnplant. De olie wordt op traditionele wijze en zonder toevoegingen geëxtraheerd en is puur en van uitstekende kwaliteit. De deugden van deze olie blijven behouden door het extractieproces met koude persing. De organoleptische kenmerken van deze koudgeperste, biologisch gecertificeerde plantaardige olie zijn zeer uitgesproken. Deze pure olie voelt olieachtig aan, ziet er vloeibaar uit en heeft een dikke, romige textuur. Ze is geelbruin van kleur en heeft een kruidige, zeer aromatische en scherpe geur.

Zwarte komijn olie kan zowel uitwendig als inwendig gebruikt worden, maar het advies van een natuurgeneeskundige of aromatherapeut kan nodig zijn om overdosering of verkeerd gebruik te voorkomen. Je kunt ook profiteren van de heilzame werking van zwarte komijnolie door het in de keuken te gebruiken om salades op smaak te brengen of als ingrediënt, vanwege de pittige smaak.

Sarcophage de pharaon
Zwarte komijnolie wordt ook wel de olie van de farao’s genoemd.

Waarom kiezen voor biologische zwarte komijnolie?

De authenticiteit en zuiverheid van alle zwarte komijnoliën die op de markt verkrijgbaar zijn, zijn niet altijd bewezen. Sommige bevatten additieven of conserveringsmiddelen. Andere worden gemengd met andere plantaardige oliën van lage kwaliteit.

De beste kwaliteit nigella-olie is puur. Om er zeker van te zijn dat je een zuivere plantaardige olie gebruikt, kies je er altijd een die biologisch gecertificeerd is. De beste kwaliteit is olie van biologische nigellazaden. Het is belangrijk om te controleren of het geen conserveringsmiddelen of additieven bevat.

Biologische zwarte komijnolie is een product van uitstekende kwaliteit dat bijzonder effectief is. De natuurlijke actieve ingrediënten en therapeutische eigenschappen blijven behouden door het natuurlijke extractieproces.

Wat is de samenstelling van zwarte komijnolie?

Zwarte komijnolie bevat tal van actieve ingrediënten die uitzonderlijk goed zijn voor de gezondheid. De samenstelling van deze plantaardige olie wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van verschillende natuurlijke bestanddelen die haar talrijke farmacologische eigenschappen geven. De effectiviteit van deze olie is het resultaat van de uitzonderlijke samenstelling en de synergie van de verschillende actieve ingrediënten.

Over het algemeen bevat pure organische zwarte komijnolie voornamelijk :

 • chinonen: thymochinon en thymohydrochinon;
 • een fenolische verbinding: thymol;
 • enkelvoudig onverzadigde vetzuren: oliezuur (Omega 9) ;
 • meervoudig onverzadigde essentiële vetzuren: linolzuur (een essentieel vetzuur van de omega-6 familie);
 • verzadigde vetzuren: palmitinezuur, stearinezuur;
 • Vitamine E, een natuurlijke antioxidant;
 • Radicale carotenoïden met antioxiderende eigenschappen die schade veroorzaakt door vrije radicalen bestrijden;
 • nigellin: een heilzaam bestanddeel voor astmapatiënten, het stimuleert het spijsverterings- en darmstelsel
 • nigellon: een bronchodilatator en antihistaminicum.

Zwarte komijnolie is ook een goede bron van mineralen en sporenelementen: calcium, magnesium, ijzer, fosfor, natrium, kalium, koper, selenium en zink. Het bevat ook verschillende soorten vitaminen, waaronder vitamine B1 (thiamine), vitamine B2 (riboflavine), vitamine B3, vitamine B6, vitamine B9 en vitamine C of ascorbinezuur.

Nigelle
Nigella bloem

Wat zijn de eigenschappen en deugden van zwarte komijnolie?

Zwarte komijnolie is uitzonderlijk rijk en kan talloze voordelen bieden. Het onderscheidt zich door een veelheid aan deugden die veel gebruikt worden bij de behandeling van verschillende pathologieën. Het biedt geneeskrachtige eigenschappen die nuttig zijn voor de gezondheid. De positieve effecten van deze plantaardige olie zijn dus enorm. Plantaardige olie heeft de volgende deugden:

 • Een onmiskenbare antioxidant olie

Zwarte komijnolie is bijzonder rijk aan vitamine E, met een hoge concentratie omega 6, en bestrijdt effectief de vrije radicalen die cellen vernietigen. De antioxiderende eigenschappen zijn effectief tegen huidproblemen en cardiovasculaire aandoeningen.

 • Hoe zit het met de antibacteriële activiteit van zwarte komijnzaad?

Zwarte komijnolie heeft een sterke antibacteriële werking en helpt bacteriën te bestrijden door hun groei te remmen. Dit maakt het een effectieve behandeling voor ziektes veroorzaakt door bacteriën (oorinfecties, aandoeningen aan de luchtwegen, etc.) en een zeer effectief natuurlijk middel.

 • Wat maakt zwarte komijnzaadolie ontstekingsremmend?

Deze olie heeft ontstekingsremmende eigenschappen dankzij de verschillende bestanddelen, waaronder thymochinon.

Daarom helpt het spierontstekingen, ontstoken gewrichten en huidontstekingen veroorzaakt door verschillende ziekten zoals eczeem of psoriasis te verlichten. Het helpt ook de ontsteking te verminderen die optreedt bij verschillende pathologieën die gekenmerkt worden door inflammatoire opflakkeringen.

 • Stimulerend voor de spijsvertering?

De digestieve deugden van zwarte komijnolie zijn zeer nuttig, want het verbetert de spijsvertering en helpt spijsverteringsproblemen te verminderen. Deze plantaardige olie helpt spijsverteringsproblemen zoals een opgeblazen gevoel en winderigheid te bestrijden. Het werkt spijsverteringsbevorderend dankzij nigelline, dat het spijsverterings- en darmstelsel stimuleert. Het stimuleert de alvleesklier, de galblaas en de peristaltische beweging van de darm en zou een heilzame werking hebben op de spijsvertering.

 • Immunostimulerend of niet?

Zwarte komijnolie versterkt de natuurlijke afweer van het lichaam. Het versterkt, stimuleert en helpt het immuunsysteem reguleren. Het normaliseert het immuunsysteem. Het verhoogt ook de productie van antilichamen en het aantal cellen dat antilichamen produceert. Het beschermt normale cellen tegen de schadelijke effecten van virussen en vernietigt tumorcellen.

Deze plantaardige olie versterkt de immuunrespons door de werking van T-lymfocyten en NK-lymfocyten (Natural Killer) te bevorderen. Het verhoogt het aantal T-lymfocyten die het lichaam beschermen tegen infecties en virussen. De rol van deze lymfocyten in de immuunrespons stelt het lichaam in staat om zichzelf te verdedigen tegen agressie van buitenaf. Zwarte komijnolie is ook nuttig voor het voorkomen en genezen van kanker.

 • Cardio-beschermend

Zwarte komijnolie is een bondgenoot voor het hart met gunstige effecten op het cardiovasculaire systeem. Het beschermt het hart. Het helpt hoge bloeddruk en de ontwikkeling van ontstekingselementen in het cardiovasculaire systeem voorkomen. Het heeft een positief effect op het cardiovasculaire systeem en verzacht hartproblemen. Het beperkt ook celschade veroorzaakt door vrije radicalen. Een aantal bestanddelen, met name omega 6 en 9 vetzuren, spelen een belangrijke rol bij het goed laten werken van het hart en het verlagen van de bloeddruk.

 • Ontgiftend

Zwarte komijnolie is een uitstekende ontgifter. Het verwijdert gifstoffen uit het lichaam, met name die welke afkomstig zijn van voedsel en die welke door het lichaam zelf worden geproduceerd (metabolische bijproducten). Het ontgift de lever en bevordert een gezonde leverfunctie. Een van de bestanddelen van zwarte komijnolie, thymochinon, verbetert de ontgiftende functie van de lever. Meervoudig onverzadigde vetzuren transporteren ook gifstoffen naar de huid voor eliminatie.

 • Schimmelwerend

Zwarte komijnolie wordt gekenmerkt door zijn schimmelwerende eigenschappen, die schadelijke micro-organismen zoals schimmels effectief elimineren. Thymochinon is een antischimmelverbinding. Het is effectief tegen dermatofyten (microscopische filamenteuze schimmels), gisten en verschillende soorten Candida.

 • Bronchodilatator

Zwarte komijnolie heeft een krachtige bronchusverwijdende werking die de pulmonale luchtwegen verwijdt. Het bevordert een vergroting van de diameter van de bronchiën, terwijl het de ongemakken aan de luchtwegen vermindert die kunnen optreden in de aanwezigheid van bepaalde ziekten. Op deze manier verbetert het de ademhalings-/longfunctie. Het verlicht ook astma-aanvallen, chronische bronchitis en kinkhoest. Op deze manier verbetert het de gezondheid van de luchtwegen.

 • Leverbeschermende olie

Zwarte komijn olie beschermt de lever en bevordert een betere leverfunctie. Door oxidatieve stress te helpen bestrijden, helpt deze plantaardige olie de lever te beschermen. Het beschermt het leverweefsel ook tegen de effecten van giftige metalen. Thymochinon is een bestanddeel met hepatoprotectieve activiteit.

 • Nefroprotectieve activiteit

De nefroprotectieve activiteit van zwarte komijnolie is gunstig voor de nieren. Deze plantaardige olie beschermt de nieren en gaat nierschade effectief tegen. Het helpt de vorming van nierstenen voorkomen. Het beschermt de nieren ook tegen schade veroorzaakt door hyperglykemie.

 • Anti-hypertensie

Van zwarte komijnolie wordt gezegd dat het een bloeddrukverlagend effect heeft. Het is een uitstekend middel tegen hoge bloeddruk. Het hypotensieve effect helpt de bloeddruk in evenwicht te brengen en arteriële hypertensie te voorkomen.

 • Hypoglykemisch

De hypoglykemische werking van zwarte komijnolie helpt de bloedsuikerspiegel te verlagen, vooral bij diabetici. Deze plantaardige olie helpt oxidatieve stress te verminderen, die een rol speelt bij de ontwikkeling van diabetes. Het stimuleert de activiteit van alvleesklier β-cellen, die de productie en afgifte van insuline regelen. Op die manier helpt het de bloedsuikerspiegel onder controle te houden bij diabetici die last hebben van hyperglykemie (hoge bloedsuikerspiegel).

 • Huidregenerator

De krachtige en uitzonderlijke zwarte komijnolie heeft een regenererende werking op de huidcellen. Het regenereert de huid diepgaand en activeert het celvernieuwingsproces. Het helpt de lipidenbarrière van de huid te regenereren. De vitamine A en vetzuren in zwarte komijnzaadolie zijn actieve ingrediënten die de regeneratie van huidcellen bevorderen.

Dankzij de regenererende eigenschappen herstelt zwarte komijnolie de soepelheid en zachtheid van de huid. Het helpt huidveroudering tegen te gaan en bestrijdt dermatitis en huidallergieën zoals acne en eczeem.

 • Een olie tegen kanker?

Zwarte komijnolie bevat actieve ingrediënten met antikankereigenschappen, waaronder thymoquinone. Dit actieve ingrediënt zou werkzaam zijn tegen kanker in de bloedbaan en in verschillende organen (longen, nieren, lever, prostaat). Deze plantaardige olie remt de groei van kankertumoren en gaat de proliferatie van kankercellen tegen. Ze kan nuttig zijn bij de preventie van kanker en zou een remedie tegen kanker kunnen zijn.

Hoe is zwarte komijnolie nuttig voor het haar?

Zwarte komijnolie is goed voor het haar. Het kan daarom gebruikt worden in haarverzorgingsproducten. Het versterkt en verstevigt de haarvezels. Anti-oxidanten helpen de haarzakjes te versterken en haarveroudering te beperken. Ze neutraliseren de effecten van vrije radicalen op de hoofdhuid.

Op deze manier herstelt deze plantaardige olie de haarvezel diepgaand en versterkt het hele haarsysteem. Het voedt en versterkt het haar. Deze plantolie kan nuttig zijn om het haar te hydrateren. Deze hydraterende werking verzacht het haar en bevordert de glans.

De heilzame werking van de olie stimuleert de hergroei van het haar en maakt het overvloediger. Zwarte komijnolie stopt haaruitval. Het kan worden gebruikt om haaruitval te behandelen, alopecia effectief te bestrijden en haaruitval te voorkomen.

Zwarte komijn olie is nuttig voor de gezondheid van de hoofdhuid. Het kan gebruikt worden om droog, broos, beschadigd, geïrriteerd, gespleten punten, gedevitaliseerd en dof haar dat geen glans heeft te behandelen. Het verzacht droog haar, waardoor het zachter en makkelijker te stylen wordt. De ontstekingsremmende, schimmelwerende en antimicrobiële eigenschappen van deze plantolie helpen hoofdhuidinfecties te voorkomen, luizen uit het haar te verdrijven en roos en een jeukende hoofdhuid te voorkomen. Voor een juist gebruik in de haarverzorging kan specialistisch advies nodig zijn.

Longue chevelure féminine
Zwarte komijnolie is goed voor de hoofdhuid

Wat zijn de voordelen van zwarte komijnolie voor de huid?

Zwarte komijnolie heeft veel heilzame eigenschappen voor de huid. Het bevat nigellone en thymoquinone. Deze actieve ingrediënten hebben helende, antihistaminische, anti-infectieuze en antioxiderende eigenschappen. Deze plantaardige olie bevat vitaminen (A, B en C) en mineralen (calcium, kalium, magnesium en zink) die helpen om de huid gezond te houden. Al deze bestanddelen van deze plantolie zijn goed voor de huid.

 • Zwarte komijnolie voor een jeugdige huid en een stralende teint

Zwarte komijnolie helpt het uiterlijk en de vitaliteit van de huid te herstellen. Het verzacht en voedt de huid en maakt haar elastischer en zachter. Hierdoor helpt het huidveroudering en huidverslapping te beperken. De antioxidanten die het bevat geven de huid een nieuwe glans en een mooie teint. Deze werking tegen schadelijke vrije radicalen die de veroudering van huidcellen en de vorming van fijne lijntjes en rimpels versnellen, helpt de huid er jonger uit te laten zien.

Vitamine B zorgt voor een jeugdigere uitstraling door de hydratatie van de huid te verhogen. Vitamine C verbetert de teint en textuur van de huid. De regeneratieve en ontstekingsremmende eigenschappen van zwarte komijnolie helpen de huid te verhelderen en geven haar een natuurlijke glans.

Op deze manier herstelt zwarte komijnolie het uiterlijk en de dynamiek van de huid. Het is daarom ideaal voor natuurlijke anti-aging huidverzorging. Het vertraagt het verschijnen van rimpels en fijne lijntjes. Het vermindert bruine vlekken. Het geeft je een gezonde, stralende huid.

 • Hoe werkt zwarte komijnolie bij een droge, gevoelige huid?

De cosmetische eigenschappen van zwarte komijnolie zijn zeer gunstig voor de droge huid. Het bevat vetzuren die helpen om de lipidebarrière van de huid in stand te houden en uitdroging te voorkomen. Deze plantaardige olie hydrateert de droge huid. Ze verzacht de huid en maakt haar glad en soepel. Ze verzorgt de droge huid en verbetert het huidcomfort. Zwarte komijnolie is geschikt voor de droge, gevoelige of geïrriteerde huid. Ze voedt en zuivert de huid intensief.

 • Zwarte komijnolie en vette huid

Zwarte komijnolie is ook geschikt voor de vette huid. Het reinigt de huid diep en helpt overtollig talg af te voeren. Hierdoor raken de poriën niet langer verstopt dankzij de heilzame werking van zwarte komijnolie. Het helpt de talgproductie onder controle te houden en acne te bestrijden.

 • Hoe bestrijdt zwarte komijnolie huidproblemen?

Zwarte komijnolie heeft uitstekende infectiewerende, antiseptische, ontstekingsremmende en schimmelwerende eigenschappen, die bijzonder nuttig zijn voor mensen met verschillende huidproblemen. Het kan worden gebruikt om inflammatoire huidaandoeningen (psoriasis, eczeem) te behandelen.

Het kan ook worden gebruikt om roodheid, huidirritatie en huidaandoeningen veroorzaakt door schimmels of mycose te behandelen. Het verzacht zonnebrand, brandwonden en schrale huid. Het is een uitstekend middel om littekens te behandelen. Het is altijd raadzaam om advies van een specialist in te winnen voordat je zwarte komijnolie gebruikt om huidproblemen te behandelen.

Visage de femme
Zwarte komijnolie kan helpen tegen bepaalde huidproblemen

Is zwarte komijnolie effectief tegen infecties?

Thymochinon, thymohydrochinon en thymol zijn actieve bestanddelen in zwarte komijnolie. Ze stimuleren effectief het immuunsysteem en helpen schimmels en gisten bestrijden die verantwoordelijk zijn voor veel infecties. Deze plantaardige olie is effectief tegen schimmelinfecties en tegen schimmels van het geslacht Candida, die potentieel pathogeen zijn en infecties van de mondholte, slokdarm en vaginale slijmvliezen veroorzaken.

Zwarte komijn olie kan daarom mensen helpen die lijden aan huidcandidiasis, spruw, genitale candidiasis, Candida en schimmelinfecties van het spijsverteringsstelsel en de huid. Het onderscheidt zich door zijn sterke schimmelwerende activiteit tegen de soort Candida albicans.

Zwarte komijn olie werkt ook effectief tegen verschillende pathogene micro-organismen zoals bacteriën. Het kan daarom nuttig zijn bij infecties veroorzaakt door bacteriën. Het werkt tegen staphylococcus aureus, eenbacterie die vaak de oorzaak is van huidinfecties, maar ook tegen methicillineresistente staphylococcus aureus (MRSA), die veel voorkomt in zorginstellingen.

Het helpt daarom om infecties met meticillineresistente Staphylococcus aureus te bestrijden en kan helpen om de ongecontroleerde verspreiding van deze infecties te vertragen of te voorkomen. Het is ook nuttig tegen andere infecties veroorzaakt door verschillende bacteriestammen (salmonella, Escherichia coli, listeriose, Helicobacter pylori, enz.).

Bron:

Sharon Masnada: Voordelen en deugden van zwarte komijnolie, Natura Force, september 2018

https://www.naturaforce.com/blog/2018/09/15/bienfaits-et-vertus-de-lhuile-de-nigelle/

Stéphanie Monnatte-Lassus: Zwarte komijnolie – Samenstelling, Gebruik, Voordelen, Passeport Santé

https://www.passeportsante.net/huiles-vegetales-g152/Fiche.aspx?doc=huile-nigelle

SÉBASTIEN DALLAS: Zwarte komijnolie: de Egyptische olie met duizend deugden, reconquetes.eu, oktober 2015

Huile de nigelle : l’huile égyptienne aux milles vertus

Manelya : Zwarte komijnolie, het zwarte goud uit het Oosten, manelya.com, oktober 2016