Laxeermiddelen om af te vallen: het verkeerde idee

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Laxeermiddelen zijn medicijnen die de darmtransit versnellen en de ontlasting zachter maken, zodat deze gemakkelijker kan worden gepasseerd. Ze zijn ook verkrijgbaar in de vorm van voedingssupplementen of voedingsmiddelen en worden aanbevolen om constipatie te verlichten. Ze worden daarom gebruikt in een medische context. Sommige mensen beschouwen laxeermiddelen echter als een geschikt middel om af te vallen. Het gebruik van laxeermiddelen om af te vallen is een ongezonde methode, die gepaard gaat met veel bijwerkingen. Het is niet verstandig om laxeermiddelen te gebruiken om af te vallen, omdat dit gebruik schadelijke gevolgen kan hebben of meer of minder ernstige schade aan de gezondheid kan toebrengen.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Waar worden laxeermiddelen voor gebruikt?

Laxeermiddelen, al dan niet farmaceutisch, worden gebruikt om constipatie te behandelen. Het is een soort medicijn of kruidenthee die wordt gebruikt wanneer iemand moeite heeft met ontlasting. Een laxeermiddel helpt om de symptomen van deze spijsverteringsstoornis te overwinnen, die wordt gekenmerkt door harde, droge ontlasting die moeilijk door te komen is. De frequentie van de stoelgang is verstoord, met minder dan 3 stoelgangen per week gedurende meerdere weken. Constipatie kan ook gepaard gaan met buikpijn, een opgeblazen gevoel, zwaar gevoel in de onderbuik, pijn bij het poepen, winderigheid en buikkrampen. Laxeermiddelen kunnen deze ongemakken en onaangename symptomen veroorzaakt door constipatie verminderen of zelfs uitbannen en je helpen om van deze spijsverteringsstoornis af te komen.

Laxeermiddelen zijn effectief in het verzachten en op gang brengen van de ontlasting. Daarom wordt een laxeermiddel, al dan niet op plantaardige basis, in een medische context voorgeschreven bij een tekort aan ontlasting, de aanwezigheid van harde ontlasting, onvolledige uitdrijving van de ontlasting en/of moeilijke ontlasting. Laxeermiddelen worden gebruikt om constipatie te behandelen en worden aanbevolen om :

 • de beweging van de darmen te versnellen
 • de darmen te helpen ledigen (purgen),
 • de spijsvertering te bevorderen in geval van constipatie,
 • de afvoer van ontlasting te vergemakkelijken.
Les laxatifs facilitent notamment l'évacuation des selles
Laxeermiddelen vergemakkelijken met name de stoelgang.

Hoe werken laxeermiddelen?

Ze werken op verschillende manieren, afhankelijk van hun actieve bestanddeel, en zijn zeer specifiek voor elk type laxeermiddel. Over het algemeen zijn er verschillende soorten laxeermiddelen:

 • Osmotische laxeermiddelen: deze trekken water aan in de ontlasting om het volume ervan te vergroten, ze zachter te maken en de natuurlijke eliminatie ervan te vergemakkelijken.
 • Stimulerende laxeermiddelen: stimuleren de darmbewegingen, verhogen de darmmotiliteit en de darmtransit door het slijmvlies te irriteren, waardoor de ontlasting gemakkelijker wordt afgevoerd.
 • Glijmiddelen: deze smeren de ontlasting, maken ze zachter en vergemakkelijken het passeren.
 • Ballasterende laxeermiddelen: deze helpen het volume van de ontlastingmassa te vergroten en maken de ontlasting zacht, waardoor de peristaltiek van de darmen op gang komt en de ontlasting gemakkelijker wordt afgevoerd.
 • Rectale laxeermiddelen: deze werken door de uitdrijving van ontlasting te stimuleren door samentrekking van het rectum. Op deze manier bevorderen ze de evacuatie van ontlasting.

Deze verschillende werkingsmechanismen hebben hetzelfde doel, namelijk de ontlasting vergemakkelijken en versnellen. Op deze manier helpen laxeermiddelen om ontlasting te evacueren die is blijven steken in de dikke darm (transitconstipatie) of in het rectum (terminale constipatie). Een van de mogelijke bijwerkingen van de meeste van deze verschillende laxeermiddelen is diarree, vooral bij overdosering of onjuist gebruik.

Val je af door laxeermiddelen?

Sommige mensen denken dat ze een laxeermiddel kunnen gebruiken om af te vallen. Anderen raden ze aan om hen te helpen gewicht te verliezen. Sommige mensen wagen het om te experimenteren met het gebruik van een laxeermiddel als snelle oplossing om af te vallen. Om dit te doen, aarzelen ze niet om laxeermiddelen te misbruiken.

Het regelmatig innemen van grote hoeveelheden laxeermiddelen kan de frequentie van de stoelgang verhogen en leiden tot diarree.

De verschillende ingenomen laxeermiddelen verzachten de ontlasting, waardoor deze waterophopend wordt en gemakkelijker kan worden afgevoerd. Deze diarree, die gepaard gaat met een aanzienlijk vochtverlies, wordt soms ten onrechte gelijkgesteld met gewichtsverlies.

Maar in feite is het gewichtsverlies dat je op de weegschaal ziet na het gebruik van laxeermiddelen eigenlijk een verlies van water en darminhoud, met name fecaliën, minerale zouten, enz. Hierdoor krijg je de indruk dat je afvalt door meer ontlasting en een grote hoeveelheid water te evacueren.

Laxeermiddelen leiden dus alleen tot een tijdelijk verlies van watergewicht en zijn geen effectieve methode om op lange termijn af te vallen. Omdat je weer water gaat drinken, wordt het waterverlies snel ingehaald.

Bovendien wordt bij het gebruik van laxeermiddelen geen vet verwijderd dat zich in de weefsels heeft opgehoopt. Het lichaam ontdoet zich dus niet van overtollig vet, omdat laxeermiddelen vet niet smelten.

Het is duidelijk dat laxeermiddelen je niet helpen om af te vallen, want tegen de tijd dat laxeermiddelen inwerken in de dikke darm en deze legen, zijn de geconsumeerde calorieën al opgenomen door de dunne darm en dus in de bloedbaan. Het idee dat je door laxeermiddelen afvalt, is verkeerd.

Wat zijn de schadelijke effecten van het gebruik van een laxeermiddel om af te vallen?

 • Het gebruik van laxeermiddelen om af te vallen kan leiden tot uitdroging

Overmatig gebruik van laxeermiddelen om af te vallen leidt tot waterverlies. In feite trekken sommige laxeermiddelen water aan naar de darmen en de ontlasting, wat leidt tot waterverlies via de ontlasting. Als dit waterverlies niet op tijd wordt aangevuld, veroorzaakt het uitdroging, wat schadelijk of potentieel gevaarlijk kan zijn. Dit watertekort in het lichaam leidt tot een dorstgevoel, maar ook tot energieverlies, verminderde urineproductie en een droge huid en lippen. Hoofdpijn, duizeligheid en wazig zien kunnen optreden als de uitdroging verergert. Dit kan leiden tot de dood.

Les laxatifs peuvent provoquer une déshydratation
Overmatig gebruik van laxeermiddelen kan uitdroging veroorzaken
 • Het gebruik van een laxeermiddel om gewicht te verliezen kan leiden tot een disbalans van elektrolyten

Natrium, kalium, calcium en fosfor zijn minerale zouten of elektrolyten die in het lichaam voorkomen.

“Sommige laxeermiddelen kunnen een disbalans van elektrolyten veroorzaken omdat ze voedingsstoffen en andere stoffen met het water verwijderen”(1).

Overmatig gebruik van laxeermiddelen leidt tot de eliminatie van veel van de minerale zouten die het lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Na verloop van tijd zal het verlies van deze zouten een disbalans van elektrolyten veroorzaken, wat leidt tot gezondheidsproblemen. Mensen kunnen ademhalingsmoeilijkheden, beenkrampen, onregelmatige hartslag, spiervermoeidheid en spierpijn krijgen. In de ernstigste gevallen kan deze onbalans leiden tot coma, hartstilstand en uiteindelijk de dood.

 • Een laxeermiddel gebruiken om af te vallen kan de darmflora verstoren

Alle bacteriën en schimmels die aanwezig zijn in de darm en het spijsverteringskanaal vormen samen de darmflora. Deze flora neutraliseert de schadelijke bacteriën die via voedsel het lichaam binnenkomen. De darmflora elimineert bacteriën en voorkomt dat ze het lichaam aantasten. Het langdurig innemen van grote hoeveelheden laxeermiddelen om af te vallen kan de darmflora uit balans brengen. Het is waarschijnlijk dat deze middelen de darmflora beschadigen, met een aanzienlijke vermindering van de goede bacteriën die geassocieerd worden met een goede immuungezondheid. Dit overmatige gebruik leidt tot de verdrijving van bacteriën die nodig zijn voor de slijmvliezen en het goed functioneren van de darm.

Deze verstoring van het evenwicht van de darmflora kan leiden tot een verzwakt immuunsysteem, een verminderde spijsvertering, meteorisme en ernstige, zelfs fatale colitis.

Flore intestinale
Pas op voor verstoringen van de darmflora!

Waarom mag ik geen laxeermiddel gebruiken om af te vallen?

Laxeermiddelen zijn niet ongevaarlijk. Als ze verkeerd gebruikt worden, zoals wanneer ze gebruikt worden om af te vallen, kunnen ze meerdere bijwerkingen hebben.

Sterker nog, “… het misbruik van bepaalde laxeermiddelen vormt een gezondheidsrisico”(2).

Overmatig gebruik van laxeermiddelen om af te vallen kan gevaarlijk zijn voor de darmgezondheid, met verminderde darmfunctie, darmverlamming, ernstige dysfunctie van de darmmotiliteit, het begin van het prikkelbare darmsyndroom en trage darmen.

Te veel laxeermiddelen gebruiken om af te vallen kan ook leiden tot oncontroleerbare diarree, maagzweren en buikpijn. Verkeerd gebruik van laxeermiddelen kan je blootstellen aan het risico op een darmtumor, functieverlies van de dikke darm, darmontsteking, aambeienaanvallen, kolieken en zelfs darmkanker. Tot de schadelijke gevolgen van het misbruiken van laxeermiddelen om af te vallen behoren ook nierfalen, pancreatitis, buikkrampen en rectaal branden.

Overmatig gebruik van laxeermiddelen kan leiden tot hormonale onbalans en een daling van de bloeddruk.

Langdurig gebruik van laxeermiddelen kan het risico op laxeerafhankelijkheid vergroten.

“We moeten echter niet vergeten dat het relatief gemakkelijk is om afhankelijk te worden van laxeermiddelen…”(3).

Het lichaam raakt gewend aan laxeermiddelen en vraagt na verloop van tijd meer, waardoor laxeerziekte kan optreden. Deze aandoening treedt op wanneer je te veel laxeermiddelen gebruikt of ze op een omslachtige manier gebruikt, bijvoorbeeld om af te vallen. Het kan leiden tot overmatig zachte ontlasting en overmatige frequentie van ontlasting (diarree).

Hier is mijn video over het onderwerp:


Bronnen:

(1) Alan Low: Constipatie behandelen met laxeermiddelen

(2) Julie Luong: Constipatie: MediaPedia,

(3) Suren Bahidsky: De gevaren van laxeermiddelen | Hoe voorkom je verslaving? Maart 2018