Hypnose om af te slanken: hoe werkt het?

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Mensen met overgewicht of obesitas weten hoe moeilijk het is om af te vallen met alleen een dieet. Dit is des te meer waar omdat gewichtsverlies een gevarieerd en uitgebalanceerd dieet vereist, evenals sportieve activiteit. Er zijn echter een aantal strategieën en technieken die je aanzienlijk kunnen helpen om je doelen voor gewichtsverlies met veel succes te bereiken. Oplossingen zoals een kuur met PhenQ, een voedingssupplement, kunnen helpen. Hypnose is een andere optie. Het is zeker geen wonderoplossing of een magische pil, maar het kan je helpen om je wilskracht en motivatie, vastberadenheid, controle, geduld en doorzettingsvermogen te versterken die nodig kunnen zijn om je doelen voor gewichtsverlies te bereiken. Is hypnose effectief om af te vallen? Werkt hypnose om af te vallen echt? Zo ja, hoe pak je het aan? Laten we eens kijken naar de verschillende facetten van hypnose in relatie tot gewichtsverlies voordat we onze mening geven.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Wat is hypnose?

Het woord “hypnose” komt van het Griekse woord “hupnos”, wat slaap betekent. Het wordt gebruikt om een gewijzigde bewustzijnstoestand aan te duiden die heel anders is dan slaap. Het is een toestand die tussen slaap en waken in ligt, waarin het subject het contact met de werkelijkheid of het vermogen om te redeneren niet verliest. Ze zijn zich bewust van alles wat er om hen heen gebeurt. Ze kunnen mentaal kalm zijn, in een staat van spierontspanning, maar ze hebben nog steeds exclusieve aandacht. Het is een staat van aandacht die geassocieerd wordt met een staat van concentratie van de geest die niet gehinderd wordt door aspecten van de externe realiteit, maar gemonopoliseerd wordt door ideeën, emoties en ontvankelijk is voor suggesties.

Deze specifieke bewustzijnstoestand is heel anders dan de hypnose die tijdens shows wordt gepresenteerd. Het is een hypnotische toestand of hypnotische trance die wordt uitgevoerd door een hypnotherapeut. Hypnose kan worden opgewekt door een hypnotherapeut of door jezelf (zelfhypnose).

Hypnose verwijst ook naar alle procedures die worden gebruikt om deze veranderde bewustzijnstoestand te bereiken. Het is een techniek die een staat van concentratie opwekt met als doel een verandering in het leven van de proefpersoon teweeg te brengen.

Hypnose, als een veranderde staat van bewustzijn, wordt uitgevoerd voor therapeutische doeleinden. Het wordt klinische hypnose genoemd om het te onderscheiden van hypnose die wordt uitgevoerd om toeschouwers te vermaken (showhypnose). Het wordt opgewekt door suggestie van de hypnotherapeut of van jezelf (zelfhypnose) en heeft als doel bepaalde symptomen beter onder controle te krijgen, gedrag te veranderen dat de proefpersoon wil veranderen en problemen van verschillende oorsprong te behandelen (somatisch, psychosomatisch, psychiatrisch). Pijn, verslavingen, angst, astma, bezorgdheid, stoornissen (seksueel, slaap, eetstoornissen), dwangmatig eten, eetstoornissen (boulimia, diëten, anorexia, gewichtsverlies) zijn slechts enkele van de therapeutische toepassingen van hypnose.

Hypnose pour maigrir, vous y croyez ?
Geloof jij in hypnose voor gewichtsverlies?

Wat is hypnotherapie?

Hypnotherapie is therapie onder hypnose of de toepassing van hypnose voor therapeutische doeleinden. Hypnose wordt gebruikt als onderdeel van een therapie om stoornissen of allerlei situaties die een onderwerp beïnvloeden te behandelen. Hypnotherapie is gericht op het ontwikkelen van deze veranderde bewustzijnstoestand om :

 • het onbewuste te bereiken
 • begraven herinneringen en de diepe hulpbronnen van het onbewuste te mobiliseren,
 • effectiever te communiceren met het onbewuste.

Een hypnotherapeut is een hypnotherapeut. Hij of zij maakt gebruik van suggesties om een gewijzigde bewustzijnstoestand op te wekken, die wordt gebruikt om bepaald gedrag te veranderen, om het onderwerp te genezen of te verlichten, of om hem of haar te helpen een oplossing te vinden die de eliminatie van een stoornis vergemakkelijkt. Om het onderwerp met zijn of haar onbewuste te verbinden, zal de hypnotherapeut mentale beelden voorstellen om fysieke en mentale ontspanning teweeg te brengen. Als je een cliënt bent, zal de hypnotherapeut zijn of haar expertise gebruiken om je in een staat van diepe ontspanning te brengen. Als je eenmaal in deze staat bent, maar nog steeds bij bewustzijn, gebruikt de therapeut visualisatie, hypnotische suggestie en andere technieken om hulpmiddelen te bieden voor het structureren van gedrags-, emotionele en motorische aanpassingen en/of veranderingen. Op deze manier helpt hypnotherapie verandering teweeg te brengen door toegang te bieden tot het onbewuste om het zelfinzicht te verbeteren.

Wat is de methode hypnose voor afslanken?

Hypnose voor afslanken is het gebruik van een gewijzigde bewustzijnstoestand om mensen te helpen op een zachte, gezonde manier gewicht te verliezen. Het doel is om bij de proefpersoon een hypnotische trance teweeg te brengen om hem te motiveren en hem andere middelen te geven (eigenwaarde, zelfvertrouwen) die hem in staat stellen om af te vallen. Hypnose voor gewichtsverlies wordt geassocieerd met de implementatie van een herprogrammeringsplan voor lichaam en geest om gewicht te verliezen door toegang te krijgen tot de onbewuste geest. Met de methode hypnose voor gewichtsverlies leert het lichaam te leven volgens een patroon dat past bij de doelstellingen voor gewichtsverlies.

Het onderbewustzijn wordt geherprogrammeerd om je lichaam te begeleiden in de richting van afslanken of om het te helpen de fysiologische en psychologische veranderingen te integreren die gewichtsverlies zullen bevorderen.

Deze hypnotherapeutische aanpak is erop gericht om :

 • harmonie tussen het lichaam, het onbewuste en de relatie met voedsel ;
 • een verandering in het eetgedrag.

Bij de methode hypnose voor afslanken is het niet de bedoeling om een dieet in te voeren of op te leggen, maar om de onbewuste geest te herprogrammeren met het oog op het oplossen van de problemen die gepaard gaan met overeten, op het onbewuste niveau, of om de diepgewortelde oorzaken van overgewicht aan te pakken die in het onbewuste begraven liggen.

Hypnose wordt dus gebruikt om de oorzaken van overgewicht op te sporen en aan te pakken, om je te bevrijden van gewichtstoename problemen of emotionele problemen die je ervan weerhouden om af te vallen, terwijl het de onbewuste geest gebruikt als bondgenoot om geleidelijk en voorzichtig gewicht te verliezen.

Alors, ça marche ?
Dus, werkt het?

Werkt de methode van hypnose voor gewichtsverlies echt?

Het doel van hypnose in een therapeutische context is om de bewustzijnstoestand te veranderen met doelen die centraal staan in de suggesties van de hypnotherapeut. Deze suggesties hebben betrekking op gedrag; ze zijn erop gericht om de proefpersoon aan te moedigen om de voorkeur te geven aan gezonde voeding en om het vermogen te versterken om weerstand te bieden wanneer het hongergevoel overheerst. Ze zijn ook gericht op het verminderen van angst en het vergroten van zelfvertrouwen. Ze integreren je onderbewustzijn, stimuleren een structurele verandering in bepaalde eetgewoonten of genereren nieuwe automatismen die je in staat stellen om niet toe te geven aan bepaalde verlangens, zoals in het verleden het geval was.

Hypnose werkt door in te werken op het onbewuste door middel van suggesties, met als doel het gedrag van de proefpersoon in levensechte situaties te veranderen. De overtuigingen en ideeën in het onderbewustzijn die het gedrag dicteren worden vervangen door meer accurate en gezonde ideeën door middel van suggesties, met het oog op het aanmoedigen van gezonder gedrag met betrekking tot voedsel.

Hypnose stelt je in staat om de bronnen in jezelf te vinden waarmee je het gedrag dat leidt tot gewichtstoename kunt bestrijden of weerstaan. Op deze manier zal het je helpen om bepaalde psychologische problemen op te lossen die ertoe leiden dat je onophoudelijk naar voedsel grijpt, of bepaalde emotionele problemen die aan de basis liggen van overeten.

Maar om hypnose te laten werken en bij te dragen aan gewichtsverlies, moet het onderwerp ontvankelijk zijn voor hypnose. Als jij een van die mensen bent die niet gehypnotiseerd kan worden, dan is hypnose niet de juiste aanpak voor jou.

Het succes van deze therapie vereist ook een hoge mate van motivatie aan de kant van de proefpersoon, evenals omstandigheden die bevorderlijk zijn voor ontspanning, waaronder een rustige omgeving waarin stilte heerst. De interactie tussen de hypnotherapeut en de persoon onder hypnose mag niet worden verstoord door externe geluiden of prikkels.

Hoe kan ik afvallen met hypnose?

Het is mogelijk om af te vallen met hypnose, dat gebaseerd is op suggestie en werkt op een onbewust niveau om bepaald eetgedrag of manieren van denken over voedsel te veranderen. Hypnose werkt op het diepste niveau om onbewuste automatismen te doorbreken, om emotionele veranderingen te introduceren die het eetgedrag beïnvloeden of om bepaalde eetgewoonten aan te passen. Op deze manier stelt het je in staat om duurzaam gewicht te verliezen door op een aantal zeer effectieve manieren te werk te gaan.

 • Door te leren ontspannen

Hypnose brengt je in een staat van diepe ontspanning, wat goed is voor mensen die gespannen of gestrest zijn. Stress kan de belangrijkste oorzaak zijn van overeten en gewichtstoename. Hoge niveaus van stress kunnen leiden tot emotionele honger en een verlangen om te eten dat knabbelen aanmoedigt, wat op zijn beurt leidt tot slechte eetgewoonten.

Hypnose pakt de bron van deze ongezonde eetgewoonten aan door je te helpen met stress om te gaan en er anders mee om te leren gaan. Het helpt je om een reeks negatieve emoties te beheersen, waaronder angst en spanning, die je emotionele balans verstoren. Door je te helpen effectiever met stress om te gaan, de onderliggende oorzaak van stress aan te pakken en de emotionele balans te herstellen, vergemakkelijkt hypnose gewichtsverlies.

Apprendre à être détendu
Hypnose kan je helpen om meer ontspannen te zijn door
 • Door dwangmatig eten tegen te gaan

Hypnotherapie is een effectieve techniek om het hunkeren naar voedsel, dat vaak de oorzaak is van overeten, te vermijden of jezelf ervan te bevrijden. Deze oncontroleerbare, zelfs onredelijke drang om te eten kan leiden tot overgewicht of obesitas. Hypnose kan worden gebruikt om in te werken op deze impulsen, die mensen ertoe aanzetten meer te eten om een emotionele leegte op te vullen, of om ongelukkig zijn of negatieve emoties te bestrijden. Dit therapeutische hulpmiddel maakt het niet alleen mogelijk om de oorzaken van eetstoornissen te identificeren, maar ook om ze te overwinnen.

Door een gewijzigde staat van bewustzijn te creëren, zal het hypnotische werk de installatie van nieuwe onbewuste automatismen aanmoedigen die je zullen helpen om voedselimpulsen te overwinnen en je eetgewoonten te verbeteren om van ongecontroleerd hunkeren naar voedsel af te komen. Het zal je bevrijden van impulsen die gekoppeld zijn aan emoties.

Op deze manier helpt hypnose je om ongecontroleerd eetgedrag te elimineren en te vervangen door gezonder eetgedrag dat je zal helpen gewicht te verliezen.

 • Door te werken aan gevoelens van honger en verzadiging

Gewichtstoename kan verband houden met te veel eten. Als je niet in staat bent om je eetpatroon aan te passen aan je behoeften, of als je overmatig of gulzig eet zonder acht te slaan op de signalen van je lichaam, kun je je gewicht niet verminderen. Bepaalde emoties kunnen je aanzetten tot eten zonder dat je echt honger hebt.

Met hypnose kun je werken aan het honger- en verzadigingsgevoel, waardoor je eetgewoonten kunt aannemen die zijn aangepast aan je behoeften. Het zal je helpen om het hongergevoel duidelijker te herkennen, om fysiologische honger te onderscheiden van emotionele honger en om te stoppen met eten wanneer je verzadigd bent.

Op deze manier zal hypnose je in staat stellen om op een onbewust niveau nieuwe eetgewoonten en gedragingen aan te leren door de eetlust en het hongergevoel effectief te reguleren en zo gewicht te verliezen. Hypnose zal je in staat stellen om :

 • je natuurlijke honger- en verzadigingsgevoel te herontdekken,
 • te eten op een natuurlijke manier die je eetlust respecteert.
Travailler les sensations de faim et de satiété
Werken aan gevoelens van honger en verzadiging

Zelfhypnose voor gewichtsverlies

Hypnose bij de hypnotherapeut wordt vaak gevolgd door een zelfhypnosesessie. Het is de proefpersoon zelf die deze zelfhypnose oefent nadat hij bepaalde technieken die hypnose opwekken heeft geleerd van de hypnotherapeut. Zelfhypnose is dus een staat van hypnose die door de proefpersoon zelf wordt bereikt, soms na een paar sessies met een hypnotherapeut of door training. Proefpersonen brengen zichzelf op eigen kracht in een veranderde bewustzijnstoestand, door visualisatie of door suggesties te doen. Ze dompelen zichzelf onder in een hypnotische trance om contact te maken met hun onbewuste. Het doel van deze zelfhypnosesessies is om de therapie die in de praktijk is gestart voort te zetten of om de effecten van de reeds begonnen hypnose te verlengen.

Op deze manier kun je jezelf hypnotiseren om af te vallen door een beroep te doen op je onderbewustzijn om negatieve programmeringen te veranderen of schadelijke overtuigingen of gewoonten die je ervan weerhouden om af te vallen, te elimineren. Zelfhypnose is een strategie om je onbewuste geest te herprogrammeren met als doel deze de nodige veranderingen te laten aanbrengen in je overtuigingen en gewoontes om je te helpen op een natuurlijke manier gewicht te verliezen. Zelfhypnose is ook een bijzonder effectieve manier om af te slanken door beter om te gaan met verlangens en je beter voor te bereiden op maaltijden'(1).

Om dit te doen, moet je :

 • Stel jezelf een doel met betrekking tot je gewichtsverlies dat je binnen een bepaalde tijd wilt bereiken.
 • Neem een comfortabele houding aan (zittend in een stoel of liggend op je rug op een bed) om de zelfhypnose sessie te beginnen.
 • Oefen de buikademhaling voor mentale rust.
 • Gebruik de spierontspanningstechniek om een staat van ontspanning in jezelf te bevorderen en de toegang tot je onbewuste geest te vergemakkelijken.
 • Gebruik autosuggestie om je onbewuste geest te programmeren met positieve zinnen of hypnotische suggesties die je herhaalt zodat ze er deel van gaan uitmaken. Suggestie is dus de zin die je herhaalt tegen je onbewuste geest, die oplossingen zal vinden om je te helpen je doelen voor gewichtsverlies te bereiken of nieuw gedrag te vinden. Het is je onderbewustzijn dat het therapeutische werk doet. Het onbewuste is een uitstekende therapeutische bondgenoot. De zoektocht naar een oplossing vindt dus in jezelf plaats.
 • Kom uit de hypnotische trance door wakker te worden en je ogen te openen.

Er zijn ook sessies opgenomen op audiobestanden om zelfhypnose te vergemakkelijken.

Hypnose voor afslanken: wat zijn de meningen en getuigenissen op verschillende forums?

Er zijn veel beoordelingen en getuigenissen op verschillende forums over hypnose voor gewichtsverlies. Veel mensen die hebben geëxperimenteerd met hypnose zijn tevreden en aarzelen niet om te getuigen op verschillende forums.

Dit is het geval van Epiard, die schreef: ”Ik gebruikte hypnose om af te vallen na een zwangerschap. (…) De hypnose sessie stelde me in staat (…) om gewicht te verliezen. De effecten waren zeer snel en meestal onbewust. De weegschaal laat zien dat ik gewicht verlies en mijn zelfvertrouwen is terug: een geweldig succesverhaal om mee door te gaan”(2).

Op andere forums hebben sommige internetgebruikers het gewicht vermeld dat ze na verloop van tijd zijn afgevallen dankzij hypnose:

Toen de eerste hypnosesessie voorbij was, liet ik 15 dagen voorbijgaan. Nu is het half september. Ik ben 8 kilo afgevallen. De tweede sessie duurde ongeveer 1 uur. 2 weken later was ik 6 kilo kwijt”(3). Sommige mensen voelen de effecten van hypnotherapie al na de eerste paar sessies. … en de resultaten waren onmiddellijk merkbaar. De sessie is nu een maand geleden en ik ben 11 cm (ik bedoel elf!) kwijt rond mijn middel en 3 of 4 minder rond mijn heupen. Zoals je je kunt voorstellen, ben ik verrukt!”(4).

Dus, na het gebruik van hypnose om af te vallen, benadrukken meningen en getuigenissen van verschillende forums het succes van hypnosesessies, inclusief significant gewichtsverlies.

Is hypnose een effectieve therapeutische techniek voor gewichtsverlies?

Hypnose is op zich therapeutisch. Het brengt positieve veranderingen teweeg of maakt een blijvende verandering mogelijk van de gedragingen die aan de basis liggen van gewichtstoename bij veel patiënten. Het stelt je in staat om bepaalde eetgewoonten te verbeteren of gedrag aan te nemen dat je zal helpen gewicht te verliezen, zoals stoppen met snoepen. Daarbij “zorgt hypnose er niet voor dat je op wonderbaarlijke wijze afvalt”, legt Jean-Jacques Garet uit. Maar het creëert een verlangen naar verandering door waarden te veranderen zoals gezelligheid, liefde en eigenwaarde, en respect voor je lichaam (…)”(5).

Bijgevolg kan hypnotherapie gewichtsverlies verbeteren, zoals blijkt uit verschillende studies die de potentiële effecten van hypnose met betrekking tot gewichtsverlies aantonen.

Een aantal studies hebben het gebruik van hypnose voor gewichtsverlies geëvalueerd. De meeste studies hebben een licht gewichtsverlies aangetoond, met een gemiddeld verlies van ongeveer 6 pond (2,7 kilogram) over 18 maanden”(6).

Vele andere studies tonen aan dat hypnose een effectieve behandeling is voor gewichtsverlies, zoals in deze studie waarin “109 mensen een gedragsmatige behandeling voor gewichtsverlies ondergingen met of zonder hypnose. Na 2 jaar bleef de hypnotherapiegroep gewicht verliezen onder hypnose, terwijl de controlegroep minder gewichtsverandering vertoonde”(7). Mensen die met hypnose werden behandeld, vertoonden dus gewichtsverlies.

Hypnothérapie
Hypnotherapie om je te helpen afvallen werkt

Naar mijn mening

Hypnotherapie is een uitstekende therapie met positieve effecten, die helpt bij het ontwikkelen van gedrag dat gewichtsverlies kan bevorderen. Benadrukt moet worden dat hypnose geen wonderpil is die van de ene op de andere dag vet uit het lichaam smelt. Het beïnvloedt echter wel bepaald eetgedrag of past dit aan met het oog op gewichtsverlies. In veel gevallen verbetert het de controle over het eten, waardoor het mogelijk wordt om de doelen voor gewichtsverlies te bereiken. Het leidt tot tevreden resultaten wanneer gewichtstoename verband houdt met gedrags- of psychologische problemen. Het kan een persoon helpen gewicht te verliezen.

Echter, de effectiviteit van hypnose met betrekking tot gewichtsverlies is soms beperkt, of zelfs onvoldoende. Niet iedereen is ontvankelijk voor hypnose. Bij sommige mensen die niet gehypnotiseerd kunnen worden, zal hypnose geen significant effect hebben en niet bijdragen aan gewichtsverlies. Het biedt niet altijd garanties op succes, vooral wanneer de gewichtstoename gekoppeld is aan pathologieën, fysiologische factoren of ernstige eetstoornissen.

Hypnose voor gewichtsverlies is geen toverstafje en de resultaten zijn niet altijd overtuigend. Ondanks deze beperkte effectiviteit kan hypnose in veel gevallen een goed aanvullend hulpmiddel zijn dat de effectiviteit van bepaalde afslankprogramma’s of therapieën gericht op het verminderen van de lichaamsmassa kan verbeteren. De resultaten kunnen beter zijn als hypnose wordt gecombineerd met andere gewichtsbeheersingsmethoden of behandelingen.

Bronnen :

(1) Vincent Roucayrol: Gewichtsverlies bij ATMA hypnose.

(2) Anne-Solène DELORD: Le changement par l’hypnose in hypnonantes.fr

(3) Jean Chrysostome : Mon Avis Sur L’hypnose Et L’auto Hypnose Pour Perdre Du Poids, in Cofacerating.fr, Octobre 2017

(4) hypnoprocess : Getuigenissen en meningen over therapeutische hypnose, hypnoprocess.fr

(5) CAROLE GARNIER : Maigrir grâce à l’hypnose c’est possible, Top Santé, oktober 2016

(6) Katherine Zeratsky: Is afslankhypnose effectief, Mayo Clinic, oktober 2015

(7) Voedingswijzer: Hypnose om af te vallen: afvallen onder hypnose, nutrition.guide