Mijn mening over voedingssupplementen door Clélia d’Angelo

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Ik wil dit artikel beginnen met een belangrijk punt op te helderen: voedingssupplementen zijn geen geneesmiddelen.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Het zijn “voedingsmiddelen die bedoeld zijn als aanvulling op een normale voeding en die een geconcentreerde bron vormen van nutriënten of andere stoffen met een nutritioneel of fysiologisch effect “, volgens de Europese richtlijn uit 2002.

Als diëtist-voedingsdeskundige ga ik je mijn mening geven over voedingssupplementen: waarom ze gebruiken, hoe, maken ze je slank, enz.

Ze zijn er in allerlei vormen: capsules, poeder, tabletten, pillen, oplossingen, ampullen, in druppelvorm, enz.

Hoewel ze eruit zien als medicijnen, behandelen, genezen of genezen ze op geen enkele manier ziekten.

Als je besluit om een dergelijk supplement te nemen, zorg er dan voor dat je alle relevante informatie bij de hand hebt.

Een beetje achtergrond

De komst van voedingssupplementen op de markt is gekoppeld aan de gezondheidsproblemen die voorbije eeuwen teisterden. Scheurbuik, dat leidde tot een tekort aan vitamine C, rachitis, misvormde botten, enz. Voedingssupplementen werden aanvankelijk ontwikkeld om verschillende gezondheidsproblemen te voorkomen. Vandaag breidt het gebruik van deze producten zich uit tot welzijn, schoonheid, fitness, tonus en het vertragen van het verouderingsproces. Er zijn er duizenden op de markt.

Regelgeving voor voedingssupplementen

Sinds 2002 heeft een Europese richtlijn duidelijk gedefinieerd wat een voedingssupplement is.

Sinds 2006 zijn de stoffen die gebruikt worden bij de productie van voedingssupplementen (vitamines en mineralen) opgenomen in een lijst en gecertificeerd als veilig voor de gezondheid.

Anses (het Franse agentschap voor voedselveiligheid) en de minister van Consumentenzaken geven toestemming voor de aanwezigheid van: planten, vezels of aminozuren.

Sinds 2012 wordt de lijst van planten die in voedingsmiddelen mogen worden verwerkt, bekendgemaakt.

complément alimentaire

Wat mag er in voedingssupplementen zitten?

Voedingssupplementen kunnen bevatten :

 • voedingsstoffen (vitaminen en mineralen)
 • planten (planten die uitsluitend bestemd zijn voor therapeutisch gebruik zijn uitgesloten)
 • stoffen met een nutritioneel of fysiologisch doel (chemisch gedefinieerde stoffen, uitgezonderd farmacologische stoffen)
 • traditionele ingrediënten (bijv. koninginnengelei)
 • additieven
 • aroma’s
 • technische hulpstoffen (dragers van additieven) die zijn toegestaan voor gebruik in menselijke voeding.

Voedingssupplementen moeten voldoen aan specifieke etiketteringsvoorschriften. Op het etiket van dit product vind je een aantal verplichte vermeldingen, die ik hier zal toelichten:

 • de naam van de categorieën voedingsstoffen of stoffen die het product kenmerken, of een aanduiding van de aard van deze voedingsstoffen of stoffen
 • de aanbevolen dagelijkse portie van het product
 • een waarschuwing om de aangegeven dagelijkse dosis niet te overschrijden
 • een vermelding dat voedingssupplementen niet als substituut voor een gevarieerde voeding mogen worden gebruikt
 • een waarschuwing dat de producten buiten het bereik van kinderen moeten worden gehouden.

Voedingssupplementen om af te slanken?

In 2010 wees een studie, gepresenteerd op het International Congress on Obesity in Stockholm (Zweden), op de ineffectiviteit van afslanksupplementen.

Voedingssupplementen gebruiken om af te vallen komt neer op geloven dat er wonderproducten bestaan die de kilo’s eraf kunnen halen.

Let wel, magie bestaat alleen in boeken!

Wat je kan helpen om af te vallen is de manier waarop je eet te veranderen: wacht tot je honger hebt voordat je gaat eten, proef het eten zodat je naar je verzadiging kunt luisteren en deze kunt respecteren.

In geen geval zul je afvallen met een wondercapsule. Ik wil je ook wijzen op de misleidende reclame die je misschien tegenkomt en die je het tegenovergestelde wil doen geloven.

Als je meer van mijn artikelen wilt lezen:

Waarom voedingssupplementen gebruiken?

Ben je moe? Een tekort? Hier zijn de redenen waarom je je tot deze producten zou kunnen wenden.

Een vitaminekuur om de winter door te komen kan bijvoorbeeld een uitstekende oplossing zijn. Wanneer de herfst aanbreekt, is er naast een gevarieerde en evenwichtige voeding niets beter dan een kuur om je immuunsysteem een boost te geven en je te helpen beschermen tegen wintervirussen.

Met medisch advies, natuurlijk.

Voedingssupplementen gebruiken voor preventieve gezondheidszorg is een goed idee, maar ze gebruiken om te genezen, te behandelen of af te vallen is dat niet!

Hoe kiest u uw voedingssupplementen?

De Anses raadt je aan om bepaalde aanbevelingen te volgen bij het kiezen van voedingssupplementen:

 • Vraag advies aan een gezondheidsprofessional (arts, diëtist, enz.)
 • Vermijd langdurige, herhaalde of meervoudige doses
 • Respecteer de gebruiksvoorwaarden
 • Wees op uw hoede voor producten die als wondermiddel worden gepresenteerd
 • Geef de voorkeur aan producten die via de best gecontroleerde kanalen worden verkocht.

Merk op dat je ongewenste effecten na het gebruik van voedingssupplementen moet melden aan een gezondheidsprofessional.

Neem niet meerdere voedingssupplementen tegelijk om overdosering te voorkomen. Respecteer de maximale doses die op het etiket van het product staan vermeld en houd rekening met de hoeveelheden die al door de voeding worden geleverd.

Als je dit ingewikkeld vindt, raadpleeg dan een gezondheidsprofessional die je kan helpen.

Tot slot wil ik erop wijzen dat het, als er geen pathologieën zijn, heel goed mogelijk is om aan je voedingsbehoeften te voldoen met een gevarieerde en evenwichtige voeding die rekening houdt met de seizoensschommelingen. En niet te vergeten de dagelijkse lichaamsbeweging, die een integraal onderdeel van je levensstijl moet worden.

Het is dus niet nodig om voedingssupplementen te nemen.

De natuur voorziet ons van alles wat we nodig hebben, dus we kunnen er net zo goed het beste van maken door te luisteren naar de behoeften van je lichaam en deze te respecteren.

Vergeet niet dat het essentieel is om in het seizoen te koken, de tijd te nemen om aan tafel te zitten en mindful te eten (zonder tv, smartphone, enz.).

Je bent de baas over je eigen gezondheid, dus vertrouw niet op capsules om ervoor te zorgen – die zullen nooit hetzelfde effect hebben.

Voor meer informatie: