Kun je afvallen met eiwitten?

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Wil je afvallen? Zegt eiwit voor gewichtsverlies je iets? Eiwit kan je helpen gewicht te verliezen. Ontdek hoe.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

In onze voeding vinden we dierlijke en plantaardige eiwitten. Deze hebben meerdere functies in het lichaam. Ontdek alles over eiwitten voor afslanken.

Kenmerken van eiwitten

Eiwitten zijn de belangrijkste structurele bestanddelen van alle lichaamscellen. Het zijn ketens van aminozuren die de structuur vormen van spieren, huid, nagels, haar en bloed. Ze vormen ook de basis van veel hormonen, enzymen en antilichamen. Eiwitten dragen ook bij aan de groei, reparatie en verdediging van menselijk weefsel.

Eiwitten zijn als volgt:

  • Essentieel voor het leven ;
  • Bestaat uit aminozuren, al dan niet essentieel, die de kwaliteit van het eiwit kenmerken;
  • Er zijn dierlijke en plantaardige eiwitten;
  • Meerdere rollen in het lichaam (enzym, transport en weefselsamenstelling);
  • En tot slot verandert de eiwitbehoefte gedurende het leven.

Met welk eiwit kun je snel afvallen?

Hier is een lijst met eiwitten die je kunnen helpen snel af te vallen.

Voedselbron

Dit is een van de bekendste eiwitmerken ter wereld. De ontwikkelaars van de Foodspring groep bieden alleen producten van hoge kwaliteit aan, die voor 96% uit hun thuisland Duitsland komen. Ik raad vooral Whey aan, dat rijk is aan aminozuren en glutenvrij is. Het is ideaal voor het opbouwen van spieren en uithoudingsvermogen. Reken op ongeveer dertig euro voor een doos van 750 gram.

Ik kan ook Shape Shake aanbevelen. Dit is een mix van Whey en 25% caseïne. Dit product is ideaal om af te slanken of om in vorm te blijven. Reken ook op ongeveer dertig euro voor een doos van 750 gram.

Natuurlijke Mojo

Dit is een merk dat iets minder bekend is, maar nog steeds een goede reputatie heeft. Deze KMO verscheen tien jaar geleden in Duitsland. De voedingsdeskundigen en -experts van de groep ontwerpen assortimenten die in Duitsland worden gemaakt en combineren natuurlijke, smakelijke en innovatieve voedingsmiddelen van hoge kwaliteit zonder toevoegingen. Ik raad je aan om gebruik te maken van de volledig veganistische, glutenvrije en lactosevrije producten van Naturel Mojo.

Voer

Dit Franse bedrijf is opgericht door Anthony Bourbon. Dankzij de expertise van zo’n vijftig voedingsspecialisten biedt Feed bijna een miljoen maaltijden per maand aan in zo’n vijftig landen. Glutenvrij, lactosevrij, veganistisch en GMO-vrij, ontdek deze proteïne assortimenten, die als repen gegeten of als drank gedronken kunnen worden.

Het ‘Original’-assortiment biedt uitgebalanceerde maaltijden die in slechts dertig seconden klaar zijn. Het ‘Light’-assortiment biedt caloriearme, vetarme maaltijden boordevol superfoods. En het ‘Sport’-assortiment biedt eiwitrijke maaltijden zonder toegevoegde suikers.

Verminderen eiwitten de eetlust?

Een van de meest effectieve strategieën om je eetlust te verminderen is om meer eiwitten te eten. Eiwitten verzadigen en 50% van hun calorieën worden verbrand tijdens de verteringsfase. Eet ze vooral ’s ochtends, ’s middags en ’s avonds. Eet tijdens je maaltijd je portie rauwe groenten en eindig met zetmeelrijk voedsel.

Eiwit staat bekend als het verzadigingsvoedsel (een vol gevoel in de maag). Het verhoogt de niveaus van de eetlustremmende hormonen GLP-1, PYY en CCK en vermindert de productie van ghreline. Door je dagelijkse inname van eiwitrijk voedsel te optimaliseren, verminder je op natuurlijke wijze je hongergevoel en verhoog je je verzadigingsniveau. Gebruik daarom eiwitten bij elke maaltijd, van ontbijt tot avondeten. Je zult merken dat je tussendoor minder snackt en je sneller (en beter) vol voelt.

Hoeveel eiwit per dag?

Voor een gezond lichaam, met een goed werkend immuunsysteem, raden we sterk aan om minstens twee keer per dag eiwitten te eten. 2 keer per dag. Ik raad aan om elke dag één bron van dierlijk eiwit en één bron van plantaardig eiwit te eten (één portie is goed voor 120 tot 150 gram vlees of 150 tot 200 gram vis of twee eieren of vijf tot zes eetlepels peulvruchten). Als je sport, vooral als je aan krachtgerelateerde fysieke activiteiten doet, moet de aanbevolen inname hoger zijn.

Hoe volg je een natuurlijk proteïnedieet?

Bij zogenaamde “eiwitrijke” diëten kun je zoveel mager vlees, vis en eieren eten als je wilt, naast groenten. Zorg ervoor dat je fruit en oliehoudende zaden met mate eet. Aan de andere kant zeg ik je nu: zeg maar dag tegen granen en peulvruchten!

Er zijn vier fasen in dit dieet:

  • De aanval of starter (overvloedig in eiwitten), het eigenlijke dieet (groenten zijn inbegrepen), de overgang (afwisselend klassieke en eiwitmaaltijden) en stabilisatie (geleidelijke terugkeer naar normaal). Concentreer je tijdens de eerste fase op eiwitten en water bij alle vijf maaltijden en tussendoortjes. Dit zorgt voor wat ketose wordt genoemd: het gebruik van opgeslagen vet als belangrijkste energiebron.
  • Tweede stap: gebruik eiwitten tijdens de hoofdmaaltijden en voeg fruit en groenten toe, en zelfs zetmeelrijk voedsel.
  • Derde stap: neem alle soorten voedsel op. Beperk echter de hoeveelheden. Het is mogelijk om een eiwitrijke maaltijd te beperken tot een paar keer per week.
  • En tot slot de laatste stap: de terugkeer naar een klassiek dieet. Je moet het aantal calorieën verhogen ten opzichte van je behoefte. Je kunt één of twee maaltijdvervangers houden als je een misstap maakt.