Welke voedingsmiddelen moet ik ’s avonds eten om af te vallen?

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Als je wilt afvallen, moet je goed opletten wat je aan het einde van de dag eet. Dus wat moet je ’s avonds eten om af te vallen?

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Ik vraag me altijd af wat ik ’s avonds moet eten om snel af te vallen. Om dit te bereiken moet je elke avond kiezen voor een uitgebalanceerde maaltijd. Dit betekent dat je voedingsmiddelen met te veel suiker en te veel vet weglaat en vervangt door lichte gerechten.

Welke afslankreceptenmoet ik kiezen voor ’s avonds?

Hier zijn vier interessante receptideeën om ’s avonds te eten.

Rijke groentesoep

Voor dit recept heb je drie aardappelen, twee wortelen, een ui en een halve prei nodig om deze gemengde groentesoep te maken. Begin met het in blokjes snijden van de groenten voordat je ze kookt. Wanneer ze naar wens gekookt zijn, voeg je wat olijfolie en een snufje zout toe. Eet je gerecht dan meteen op.

Gaspacho

Weet je niet wat je ’s avonds moet eten om af te slanken tijdens het zomerseizoen? Om je zomeravonden koeler te maken, raad ik je gazpacho aan. Om deze soep voor een evenwichtige avondmaaltijd te maken, heb je het volgende nodig: paprika, tomaten, komkommers, uien, citroensap, zout, peper en olijfolie. Voeg alles toe om een heerlijke bereiding te maken boordevol vezels en vitaminen. Tot slot voeg ik wat verse basilicum toe om de smaak van dit caloriearme recept te versterken.

Zalm op een bedje van linzen

Wat moet ik ’s avonds eten als ik wil afvallen en vis wil eten? Ik raad zalm aan, een “vette” vis maar perfect voor een evenwichtig dieet. Om dit ideale gerecht voor ’s avonds te bereiden, heb je het volgende nodig: zalmfilet, zilvervliesrijst en koraallinzen. Stoom je vis en bereid hem samen met de rijst en linzen. Om de smaak van dit vetarme gerecht te versterken, raad ik aan het volgende toe te voegen: verse dille, peterselie en kerriepoeder.

Kip escalope Provençaalse stijl

Dit is een ideaal gerecht om ’s avonds te eten om af te vallen. Het is een echte smaakreis. Om een gevogelte-escalope à la provençale te bereiden, heb je het volgende nodig: een kalkoen- of kipschotel, groenten (spinazie, wortelen, uien of zoete aardappelen) en niet te vergeten Provençaalse kruiden. Om het vlees te garen, kies ik voor kruiden en stoom ik de groenten. Serveer jezelf daarna.

Welk voedsel moet ik ’s avonds vermijden om af te vallen?

Er zijn een aantal voedingsmiddelen die je ’s avonds absoluut moet vermijden om gewichtstoename te maximaliseren. Deze voedingsmiddelen kunnen ook de kwaliteit van je slaap schaden doordat ze de spijsvertering bemoeilijken. Vergeet niet dat je lichaam niet slaapt, zelfs niet als je slaapt! Veel fysiologische processen vinden ’s nachts plaats. Ik eet dus nooit ongeschikt voedsel, want dat kan mijn lichaam schaden en leiden tot slaapproblemen en overmatige vetopslag. Een slechte slaapkwaliteit heeft invloed op gewichtstoename.

Ontdek welke voedingsmiddelen je ’s avonds niet mag eten als je wilt afslanken: industriële gerechten, bewerkte voedingsmiddelen, granen, geraffineerd brood, zware gerechten, suiker, zoete producten, verzadigde vetten, boter, room, kaasproducten, koffie, alcoholische dranken en frisdranken.

Wat moet ik ’s avonds eten om niet aan te komen?

Voor mijn avondmaaltijd zijn er drie regels die ik moet volgen:

  • Stimuleer het bewaren van voedsel niet om gewichtstoename te voorkomen;
  • Voorzie het lichaam van de voedingsstoffen die het nodig heeft en draag tegelijkertijd bij aan een goede slaapkwaliteit;
  • Licht verteerbaar zijn, zodat het spijsverteringsstelsel niet ten prooi valt aan ‘overbelasting’.

Daarom is het essentieel om ’s avonds een uitgebalanceerde maaltijd te eten.

Mijn maaltijd moet aan de volgende criteria voldoen

Ten eerste moet hij veel groenten bevatten, vooral als ze groen zijn. De B-vitamines die ze bevatten zijn heel goed voor het zenuwstelsel. Reken qua hoeveelheid op 200 tot 250 gram. Vervolgens moet het complexe koolhydraten bevatten met een lage glykemische index, zoals zilvervliesrijst of volkoren pasta. Ze moeten de kwaliteit van de slaap optimaliseren en goed zijn voor de hersenen. Voor dat laatste reken ik op 100 tot 125 gram.

Ik neem ook vaak een lekkere portie fruit. Dit kan vers fruit zijn (rauw of gekookt). Fruit is rijk aan magnesium, wat helpt om stress en spanning te verminderen. En vergeet voedingsmiddelen met veel tryptofaan en weinig calorieën niet: ze optimaliseren de slaap zonder te veel op de weegschaal te staan. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor magere zuivelproducten. Ik kies meestal voor yoghurt of fromage frais.

Kies niet voor een hoge inname van dierlijke eiwitten, want dit stimuleert het lichaam op dezelfde manier als rood vlees. Vermijd natuurlijk vetten, vooral verzadigde vetten. Ze bevatten veel calorieën en worden langzaam verteerd, en kunnen ook de slaapkwaliteit aantasten en bijdragen aan gewichtstoename. Daarom vermijd ik altijd vleeswaren, belegen kazen, sauzen en gefrituurd voedsel als ik ’s avonds eet. Last but not least: drink ’s avonds water!

sAvonds niet eten is niet relevant voor gewichtsverlies

Bovendien heeft het concept van intermittent fasting geen bewezen effect op gewichtsverlies.

De nadelige effecten van intermittent fasting: als je ’s avonds niet eet als je honger hebt, bestaat het risico dat je ’s ochtends wakker wordt met een erg hongerig gevoel en een zwaar ontbijt eet. Als ik ’s nachts opsta om te eten, is dat meestal omdat mijn lege maag me wakker heeft gemaakt. Mijn slaap was gewoon verstoord. Hoe dan ook, nu weet je wat je ’s avonds moet eten om af te vallen!